Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un QA tester, de 31 de ani, care lucrează în IT și care locuiește împreună cu iubitul ei în Cluj Napoca. 🙂
***
Job: QA Tester
Domeniu: IT
Vârstă: 31 de ani
Locație: Cluj Napoca
Salariu lunar: 7700 lei
Cheltuieli lunare
Economii: minim 3000 de lei sau mai mult, în funcție de lună
Întreținere: aprox 150 de lei
Gaze: aprox 300 de lei lunar iarna și 200 de lei vara, la 3 luni (inclusiv recalcularea)
Electrica: aprox 100 de lei lunar (inclusiv recalcularea)
UPC: 52 de lei
Telefon: aprox 60 de lei
YouTube: 39 de lei abonament de familie
Cutie de legume de la fermă: aprox 100 de lei
Psiholog: 90 de lei, de două ori pe lună
Stomatolog: 100 de lei lunar întreținere aparat dentar
Donații lunare: Bursa de fericire 50 de lei, MagicCamp 100 de lei, Cristiana Presură 25 de lei, Sexul vs Barza 145 lei. Pe lângă acestea mai susțin sporadic Via Transilvanica, Asociația Dragoste Desculță , Căsuța Bucuriei sau alte inițiative care consider că fac mai bună lumea în care trăiesc.
Despre mine
Locuiesc cu iubitul meu într-un apartament închiriat, în Cluj. Nu avem un cont comun în care ne ținem banii și nu ne împărțim cheltuielile. În schimb încă de la început el a plătit chiria iar eu facturile. Pentru cumpărături legate de casă de obicei urmărim să folosim cardul de bonuri și doar apoi să cheltuim de pe cardul de salariu.
În ultimii doi ani am început să fiu mai atentă la obiceiurile mele financiare așa că am reușit să economisesc o sumă de care sunt mândră și care îmi permite acum să fac o reconversie profesională. În plus, odată cu pandemia am ajuns și la o anumită stabilitate în cheltuielile cu mâncarea.
Pe lângă cele necesare, în pandemie am cheltuit bani pe cărți sau articole sportive, produse pentru grădina de apartament, birou și scaun pentru muncă, materie primă pentru handmade și câteva comenzi de mâncare gătită (aprox 350 de lei lunar). Îmi cumpăr haine rar, pentru că din experiența mea lucruri faine și de calitate se găsesc greu. Prefer producătorii locali sau magazinele SH și evit să merg la mall. Câteodată îmi mai cos și eu câte ceva.
LUNI
Duminică noaptea am ajuns târziu acasă, așa că reușesc să adorm spre ora 2. Este foarte neobișnuit pentru mine să adorm așa târziu, așa că dimineață îmi este greu să mă trezesc.
Astăzi am programare la Regina Maria, așa că îmi fac curaj să ies din casă pe la 9. Încă din vară, eu și D. am început să ieșim la plimbare dimineața, așa că azi mă însoțește și el. Eu plătesc 160 de lei la RM pentru analize, iar el între timp îmi cumpără niște medicamente și ne ia și două cappuccino delicioase.
Ajunși acasă, ne punem fiecare la PC pe la 10 și ne apucăm de muncă. Eu sunt în ultima săptămână la locul de muncă și, sinceră să fiu, interesul meu este scăzut. Răspund câtorva mailuri și, pentru că am o problemă care mă blochează, profit de ocazie să îmi fac niște plăți.
Plătesc 80 de lei pentru lumânări din ceară naturală, de a căror miros și eu și D. ne-am îndrăgostit, și 65 de lei pentru o comandă de absorbante textile pe care le iau de test. Am încercat o cupă menstruală dar mi-a adus dureri la purtare, așa că sper că absorbantele reutilizabile vor fi soluția pentru mine. Îmi doresc mult să scap de absorbantele de unică folosință și pentru că nu îmi plac și pentru că poluează foarte mult.
Între timp chatuiesc puțin pe Whatsapp, citesc Inoza și încep și eu un Jurnal financiar. 🙂
Luăm brunch-ul înainte de ora 13, când eu am o ședință, și mă întorc la biroul amenajat în living.
Spre ora 15 pregătesc niște paste cu creveți. Profit de ocazie să coc niște miez de nucă și să spăl câteva vase. Locuim într-un apartament cu open space, așa că încercăm să păstrăm bucătăria curată.
La ora 18 ne pregătim de tura 2 de plimbare. Ajunși acasă, eu îl sun pe fratele meu să stăm de povești și mai navighez pe internet în căutare de case și terenuri. În 2 ani plănuim să fim mutați la casă, eu visez la o grădina, D. visează la un atelier de mesterit mașini.
La cină mâncăm o supă de pui și apoi stăm de cuddle și povești până spre 9 jumătate când eu mă apuc de yoga iar el se relaxează cu un joc pe PC.
După ritualul de îngrijire de seară eu adorm în timp ce ascult un tip de meditație care m-a făcut curioasă: Yoga Nidra. Îmi place tare, decid să repet și în altă zi.
Total zi: 305 lei
MARȚI
Ne trezim după ora 8 și mergem direct la laptop să ne logam. După amiază avem treabă și sperăm să terminăm ziua pe la 16. Universul ține cu mine și, din cauza unui acces lipsă, am timp să rezolv câteva chestii și să îmi scriu Morning Pages. Am avut un vis interesant aseară, cu lenevit la plajă, invazii extratereste, profesori exigenți și cântece de meditație. Îmi este proaspăt în minte și simt că merită explorat.
La plimbarea de dimineață ne oprim la florărie. D. îmi cumpără un ghiveci de crizanteme. Jurnalul Inoza de săptămâna trecută mi-a amintit cât de mult îmi plac florile de toamnă.
La micul dejun mâncăm salată de crudități și pui cu pâine prăjită și apoi ne întoarcem la birou.
Mă opresc din lucru undeva la ora 12 jumătate, ochii mei au nevoie de o pauză urgent așa că decid să îmi fac o baie relaxantă.
La ora 13 trebuie să fiu în ședință și continui să lucrez până spre 15, când ne punem să gătim. Eu sunt sous chef, așa că pregătesc repede ingredientele și îl las pe D. să continue gătitul.
După prânz revenim la birou iar la ora 16 ne pregătim rapid de plecare. Plătesc 200 de lei consultația la cabinetul oftalmologic și apoi ne continuăm drumul către prietenii noștri, la care rămânem peste noapte.
La plimbarea de seară ne luăm fresh-uri de portocale și câteva lucruri pentru micul dejun (40 de lei, plătesc eu). Adormim după ora 23, pe Bob Ross.
Total zi: 240 lei
MIERCURI
La 7 jumătate ne dă trezirea bebelușul prietenilor noștri, așa că ne adunăm cu toții în dormitor pentru zâmbete și îmbrățișări. La ora 8 ne logăm și ne punem la treabă.
Problema de la muncă persistă și azi, așa că profit de ocazie și ațipesc un pic pentru că m-am trezit cu o neplăcută durere de cap.
La plimbarea de dimineață ne luăm iarăși fresh-uri de portocale și croissante, iar pentru prânz punem o comandă de mâncare (50 de lei partea noastră, plătesc eu).
Petrecem o zi frumoasă alături de prietenii noștri, timp în care muncim, ne mai jucăm cu bebelușul, facem planuri. În ședințe eu apuc să și croșetez ceva. 🙂
Seara la cină gătim o ciorbă de pui de casă și ne lungim până târziu în noapte la povești.
Deși ne întoarcem acasă la ora 12, mie încă nu îmi este somn, așa că apuc să îmi fac un mic ritual de seară la lumina lumânărilor sosite peste zi. Îmi curăț față, mă mișc puțin, îmi notez gânduri și idei. Adormim târziu, spre ora 2 .
Total zi: 50 de lei
JOI
Ne trezim târziu, spre ora 9 și jumătate, și ne pregătim somnoroși să începem ziua. Eu decid că azi o să muncesc la masa din bucătărie iar D. se instalează și el pe canapea. Lucrăm până spre ora 11, când ni se face foame. Pregătim pentru micul dejun morcovi, gulie, avocado și o păpară delicioasă, iar apoi ieșim la plimbarea de dimineață.
La ora 14 facem o pauză de gustare pentru care avem mere și pere, iar prânzul îl servim după ora 15, când mâncăm din mazărea rămasă de marți.
După ora 17 cobor să plătesc coletul cu absorbantele reutilizabile comandate (20 de lei). Arată foarte bine și sunt foarte catifelate, abia aștept să le folosesc. Pentru că tot am luat o pauză, mă opresc în bucătărie să iau niște nuci coapte pentru gustare; în ultimele săptămâni ăsta au fost guilty pleasure-ul nostru.
La ora 18 încheiem activitățile dedicate muncii și ne apucăm de ale noastre. Eu ascult podcasturi și croșetez, D. lucrează la side bussinesul lui și apoi se joacă o vreme pe PC.
Mâncăm după ora 20, ultima porție de ciorbă de pui de casă. După cină încercăm un episod din Queen’s Gambit pe Netflix iar eu mai croșetez.
Total zi: 20 lei
VINERI
Îmi încep dimineața cu câteva telefoane și cu mailuri de rămas bun. E o zi plină de frământări pentru mine, dar încerc să îmi amintesc motivele pentru care am luat decizia de a renunța la acest job și reușesc să mă mai liniștesc cât de cât.
Ieșim spre ora 12 jumătate la plimbarea de dimineață, avem soare cuprinzător și vrem să profităm de ocazie. Ne oprim la brutăria de lângă casă de unde ne luăm brunch-ul: sandviș cu mozzarella și pastramă de vită, un desert și o pâine. Plătește D. cu cardul de bonuri.
După masă eu întru în ultima ședința cu colegii de muncă și apoi mă grăbesc spre RM, unde consultația intră în abonamentul curent. Cum numărul cazurilor Covid este tot în creștere, decid să îmi schimb planurile de a intra la o librărie la plimbarea prin cartier.
O sun pe o prietenă dragă și stăm de povești în timp ce mă bucur de soare și de câteva fructe adunate pe terenurile părăsite din zona. Sunt foarte recunoscătoare pentru zona în care stau, anul asta am simțit fiecare sezon în parte.
După ora 19 ieșim la plimbarea de seară către prietena cu care urmează să îmi deschid business-ul. Ne așteaptă cu ciorbă rădăuțeană, papanași fierți și Catan. D. câștigă iar eu îmi reamintesc că sunt un very sour loser. Asta este, de fapt, o victorie personală pe care mi-o notez în jurnal când ajungem acasă. Săptămâna viitoare o să am multe de discutat cu psiholoaga mea. 🙂
Ajunși acasă după ora 12, adorm aproape în timp ce mă îndrept spre pat.
Total zi: 0 lei
SÂMBĂTĂ
Ne trezim după ora 9 jumătate, dar plimbarea de dimineață ne dă energie, așa că reușim să facem curat în casă și să pregătim un brunch delicios: eu fac pâine naan după rețeta Jamilei și salată cu morcov ras, rucola, mangold, kale și pătrunjel (recomand, este o minune ) iar D. pregătește hummus.
După ora 14 ies pe balcon să fac curat și să termin de spart nucile pe care le țin la uscat. Este amuzant că gaițele și ciorile din zonă mi-au descoperit rezerva de fructe și au venit la furat; le vedem dimineața devreme cum aterizează la etajul 3. Între timp au mai scormonit în ghivecele de mușcate sau au mai ronțăit câte un măr. Profit de ocazie să stau și de povești cu fratele meu și cu bunica, până când se duce soarele.
D. descoperă un serial fain pe Amazon Prime așa că ne lungim pe canapea și prindem 2 episoade până ce sosesc prietenii noștri cu revanșa la Catan.
Pentru cină D. comandă pizza pe care o plătește el. La ora 12:30 reușesc, în sfârșit, să îmi iau revanșa, prietenii noștri merg spre casă, iar noi ne pregătim de somn.
Total zi: 0 lei
DUMINICĂ
Ei bine, astăzi ne trezim chiar la ora zece. Ne bem ceaiul în casă pentru că eu dimineață simt nevoia să scriu. Îmi amintesc vise de peste noapte care mă duc la amintiri din copilărie, la convingeri, la dureri. Îmi face bine să trec prin ele și scriu până ce nu mă mai țin degetele pe pix. Astăzi scrisul este cathartic pentru mine și încerc să prelungesc cât mai mult această stare de flow în care simt cum progresez către mine.
Între timp, pe aragaz fierbe liniștită o fasole pe care o pregătesc jumătate făcăluită și jumătate în ciorbiță. Mâncăm de brunch ardei copt, salată de ceapă și fasole delicioasă pe pâine prăjită.
După masă pregătim marinată pentru o rață de la bunica, care își aștepta de ieri rândul la cuptor. Mama lui D. m-a învățat să gătesc intuitiv, așa că pe lângă condimentele obișnuite am adăugat și niște mere iar D. a completat-o cu apă caldă și oțet. Îmi place mult să pregătim împreună mesele sau să avem grijă de casă, îmi oferă un sentiment de apreciere și de siguranță.
După ora 13, soarele își face apariția și în cartierul nostru iar eu stau pe balcon vreo oră la povești, cu o prietenă. Obișnuim să pictam împreună în weekend pe video, dar astăzi preferăm amândouă să lenevim comod.
Pregătesc cu D. o cafea pentru plimbarea de duminică și îi scoatem pe niște prieteni la o plimbare prin cartierul lor.
Ajunși acasă, eu profit de energie și spăl vasele, coc nuci, zdrobesc coji de ou (calciu pentru plantele din casă) și pun rața la cuptor. Reușim să mâncăm abia spre ora 21. Rața ne-a ieșit delicioasă și s-a potrivit perfect cu cartofi dulci copți și salata de varză roșie.
Pentru restul serii eu atârn pe hamac și D. pe canapea într-un maraton de ”The Man In The High Castle” iar eu nu adorm chiar deloc, spre surprinderea amândurora 🙂 Ne oprim abia la ora 1, cu greu, chiar înainte de ultimul episod.
În final aș vrea să adaug că deși îmi doresc să public un Jurnal de foarte multă vreme, m-am tot răzgândit, așteptând săptămâna perfect echilibrată. Dar viața mea nu este perfectă nici când adorm devreme sau fac mai mult sport. În schimb, dacă știu ceva sigur este că numărul alegerilor bune îl depășesc pe cel al alegerilor proaste, oricât de gălăgios ar fi criticul meu interior.
Și aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care și-au făcut curaj și timp să facă parte din acest proiect, este o resursă prețioasă pentru mine și sper că acesta serie să continue nelimitat.
Total zi: 0 lei
***
Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
6 Comentarii
Lala
Superb jurnalul de astazi. Imi place ca gatesti mult si sunt niste retete interesante. Felicitari si pentru curajul de a lasa locul de munca in urma si de a te apuca de altceva. Mult succes in tot ceea ce faci.
Sorina Comsa
Super fain jurnalul de azi! Super simpatica si autoarea, si felul in care isi petrece si descrie timpul. Replica cu alegerile e de tinut minte.
Cristiana
Cat de fain! Ma bucura tare mult sa citesc aceste jurnale. Iar acesta este printre favoritele mele!
Mara
Multumim pentru deschiderea emotionala si increderea. Vizavi de procesul terapeutic i-as sugera autoarei sa incerce o abordare mai stiintifica de terapie. Introspectia pe care o practica nu a fost dovedita stiintific ca ar avea rezultate pe termen lung. Un citat, poate o fac curioasa sa exploreze o noua directie “Dezvăluirea emoțiilor și gândurilor după evenimente încărcate afectiv nu înseamnă că te recuperezi psihologic. Câteodată îți poate face rău. Te încarcă afectiv prin reamintirea tragediei și întreține eventuale simptome.”. Autor Seramis Sas, are un blog fix dupa numele sau. Transcrierea de vise si trairi este specifica psihanalizei, larg raspandite la noi, dar fara fundament stiintific, cel putin pana acum. Alternativa ar fi CBT (cognitiv behavioral therapy) iar Facultatea din Cluj de Psihologie Babes B. are fix aceasta specializare, deci cred ca ar gasi cu usurinta un terapeut. Spor!
L
Iarta-ma ca intreb, dar cum ai luat lumanarile daca erai plecata?
andreea
@Mara, citatul notat de tine apartine psihoterapeutei Babette Rotschild. Este cel care m-a facut candva sa cumpar cartea sa Trauma. 8 strategii de vindecare.