Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un ecommerce marketing manager, de 30 de ani, din București, pasionată de fashion, beauty și Pilates. 🙂
***
Job: Ecommerce marketing manager
Domeniu: Fashion
Vârstă: 30 de ani
Locație: București
Venit lunar: 9700 lei
Cheltuieli lunare
Chirie: 2433 lei (500 euro)
Sesiuni private Pilates: 1200 lei
Estetică: 270 lei
Întreținere: 250 lei
Vopsit: 230 lei
Telefon: 120 lei
Cosmetică: 100 lei
Electricitate: 70 lei
Internet: 65 lei
Dropbox: 50 lei
Scribd: 37 lei
Netflix: 39 lei
Spotify: 13 lei
Donații recurente: 6 euro/lună
Despre mine
Locuiesc singură, într-un apartament de 2 camere, într-o zonă centrală. Nu e un apartament foarte spațios și îmi dau seama că la banii ăștia puteam închiria unul mult mai mare într-o altă zonă, dar pentru mine a fost important să locuiesc în centru.
Am foarte multe haine și la fel de multe cărți, de aceea dormitorul meu e pe jumătate dressing, iar livingul pe jumătate bibliotecă. Sunt pasionată de tot ce înseamnă fashion și styling, dar și de beauty, călătorii și pilates.
De 2 ani fac pilates pe aparate la un studio din București. Dau 1200 de lei pe 10 sesiuni private, dar mi se pare că sunt bani investiți în sănătatea mea fizică și mintală. De când fac pilates sunt mai flexibilă, am o postură mai bună, dorm mai bine, sunt mai tonifiată. În plus, cred că m-a ajutat foarte mult și în lupta împotriva stresului și anxietății. Am încercat și sesiuni semiprivate (de 2 persoane), dar diferența de preț e mică și mi se pare important ca antrenorul să fie 100% atent la mine când execut mișcările.
Sunt gurmandă și-mi place să gătesc, deși nu am mereu timp. Investesc destul de mult în produse de skin care și beauty (pe la 20 și ceva investeam mai mult în cele de beauty, acum clar mai mult în skin care) și îmi place să am mereu flori proaspete în casă.
Într-o vreme cheltuiam și jumătate de salariu pe haine. Între timp m-am mai temperat, am învățat să fac investiții cu cap și să nu mai cumpăr orice e ”in” sau ”trendy”. Mi-am propus să achiziționez doar piese de calitate, clasice, pe care să le pot combina și accesoriza cât mai diferit.
LUNI
Îmi încep fiecare zi la 7.00 cu o sesiune de 30 de minute de meditație. În timpul ăsta fac sun therapy cu o sunlamp. Mi-am cumpărat-o anul trecut de pe Amazon, cu vreo 100 de dolari (deși există și mai ieftine), după ce am citit un articol despre beneficiile ei. Cei din țările nordice folosesc aceste lămpi iarna, pentru a suplini absența soarelui.
Lămpile de light therapy nu emit raze UV și, la fel ca soarele, determină organismul să producă vitamina D și serotonină (hormonul care îți îmbunătățește starea de spirit și puterea de concentrare). În plus, mie mi se pare că pielea mea arată mai bine (luminoasă, curată) de când fac sun therapy. Eu folosesc sunlamp-ul din octombrie până în martie, când nu stau destul afară, la soare.
La 7.30 îmi fac rutina de beauty de dimineață (folosesc produse NIOD, Murad, Lumity și Drunk Elephant – toate luate de pe Cult Beauty), apoi mă îmbrac și plec la studioul de Pilates (e foarte aproape de casă, ajung pe jos).
O oră mai târziu ies frântă, dar ușoară ca un fulg. Îmi iau o salată cu somon și mango de la localul de lângă studio, pentru prânz (36 lei).
Acasă îmi fac un duș, după care mănânc un porridge cu ovăz, lapte de migdale, afine și mure (ultimele decongelate de aseară). Mă machiez minimal (mai mult pentru starea de spirit, dar și pentru call-uri), apoi îmi fac un ceai verde și încep munca.
Primesc un sms de la DHL și sunt super bucuroasă – îmi vine comanda de la Fenty Skin, brandul de produse de skincare al Rihannei. Mi-am comandat pachetul de cleanser, toner și cremă hidratantă cu SPF și sunt tare curioasă să le încerc.
La prânz mănânc salata cu somon și mango și între timp vine și curierul – yaaay (îi dau 5 lei bacșiș).
Seara mă uit la uit la primul episod de la Queen’s Gambit, pe Netflix, apoi citesc timp de 30 de minute pe scribd (The History of Bees). Mi-am propus ca în noiembrie să citesc în fiecare zi 30 de minute și vreau să mă țin de obiectiv.
La ritualul de seară folosesc cleanserul de la Fenty Skin (prima impresie: îndepărtează foarte bine machiajul) și tonerul (pielea pare mai puțin grasă și parcă și porii sunt mai liberi). Adorm cu o meditație de pe Calm (la care am abonament anual).
Total zi: 41 lei
MARȚI
La fel ca în fiecare zi, meditez și fac sun therapy. În perioada asta, în care ni se spune că e important să luăm vitamina D pentru imunitate, mi se pare cu atât mai util micul meu device.
Azi nu merg la Pilates, așa că după duș și rutina de beauty (am încercat azi și crema hidratantă cu SPF 30 de la Fenty Skin, îmi place textura ei) fac un exercițiu de journaling, în care îmi notez într-o agendă gândurile și intențiile pentru această săptămână. Fac acest exercițiu de 1-2 ori pe săptămână și mi se pare că mă ajută să-mi clarific gândurile.
La micul dejun mănânc un iaurt grecesc cu granola, apoi urmează ceaiul verde, îmbrăcatul, machiatul și munca.
La prânz îmi fac o omletă pe care o mănânc cu o salată de rucola și roșii cherry. Intru pe Vestiaire Collective să văd ce a mai apărut și mă îndrăgostesc de un sacou de lână Chanel vintage. Respectă exact ”brief-ul” meu, apropo de haine: să fie piese clasice și de calitate. Decid, totuși, să mă gândesc până diseară dacă îl iau sau nu.
Seara fac o baie lungă și relaxantă, urmată de o oră de lectură pe scribd. Îmi place foarte mult The History of Bees. Încă nu sunt sigură dacă să cumpăr sau nu sacoul Chanel, decid să sleep on it. 🙂
Total zi: 0 lei
MIERCURI
Mă trezesc la 7, fac light therapy și meditez. Mă simt cam obosită, dar decid să nu mă culc la loc, pentru că știu că peste o oră aș regreta.
Urmează rutina de beauty (am decis ca săptămâna asta să folosesc doar Fenty Skin, să mă conving de calitățile lor), apoi mă îmbrac și plec la Pilates.
Pe drum spre casă iau o salată de pui, cu avocado, parmezan și conopidă coaptă (32 lei). Azi nu mi-e foame, așa că mă limitez la ceaiul verde, apoi mă îmbrac și îmi încep munca.
La prânz mănânc salata de pui. Intru iar pe Vestiaire, mă uit la sacoul Chanel și decid că e o investiție smart pentru garderoba-capsulă pe care vreau să mi-o creez, așa că îl comand (200 de dolari/820 lei). Luna aceasta oricum nu am în plan alte cheltuieli mari.
Seara mi-e foame, așa că îmi fac o farfurie cu legume și brânzeturi. Le mănânc uitându-mă la un nou episod din The Queen’s Gambit. Îmi place serialul, e foarte bun. Închei seara cu cele 30 de minute de lectură.
Total zi: 852 lei
JOI
Azi mă trezesc mai devreme, la 6.30, deoarece la 8:30 am o ședință foto la atelier. Reușesc ca până la 8, când chem Uberul, să fac și meditația de dimineață și ședința de sun therapy, cât și rutina de beauty.
Ajung la atelier la 8 fix (cursa a fost 12 lei) și vorbesc cu fotograful și echipa de styling. În afară de modele, toți purtăm măști. O colegă a luat temperatura tuturor cu un termo scanner, ca să fim siguri că toată lumea e ok.
Lucrăm toată ziua, cu o pauză de prânz în care comandăm pizza (plătită de birou). Terminăm pe la 17, când chem un alt Uber (14 lei) și merg acasă.
Probabil de la oboseală mă doare capul și mă simt parcă febrilă. Mi-am pierdut sau rătăcit termometrul, așa că cobor la farmacia de lângă bloc să iau altul (26,7 lei). Iau și o cutie de Nurofen Răceală și Gripă, just in case (13,49 lei).
Nu am febră, dar mă simt rău, așa că după ce mănânc puțin (humus cu sticksuri de ardei și morcovi, brie, roșii), iau și un Nurofen.
Adorm la TV. Azi am uitat complet să citesc, o să recuperez cu o oră mâine.
Total zi: 66,19 lei
VINERI
Mă trezesc odihnită și complet sănătoasă. Orice ar fi fost aseară, pastila respectivă a ajutat, clar.
Îmi fac sesiunea de light therapy și meditația, apoi rutina de beauty și plec spre Pilates. La întoarcere îmi iau prânzul, un Salmon Poke Bowl (36 lei).
Micul dejun constă în porridge cu lapte de migdale, afine și mure. Îmi fac apoi un ceai verde și mă pregătesc pentru ziua de lucru.
La prânz mănânc salmon poke bowl-ul și intru pe Notino în căutare de lumânări parfumate. Cele pe care le am acum sunt pe terminate și ador lumina lumânărilor seara. Îmi aleg una de la Bath & Body Works (Cinnamon Spiced Vanilla) și una de la Smells Like Spells (Norse Magic Bragi). Împreună sunt 250 de lei, deci am livrarea gratuită.
Seara am un call cu prietenele mele. Una dintre ele are COVID, a doua e germofobă iar a treia s-a mutat lunile astea la Brașov, așa că în ultimele 2 luni ne-am văzut doar online. Bem un pahar de rose, povestim și râdem.
Înainte de culcare îmi rezerv o oră pentru lectură. Sunt mândră de mine că azi am reușit.
Total zi: 286 lei
SÂMBĂTĂ
În weekend am aceeași oră de trezire ca și în cursul săptămânii. Mi se pare că funcționez mai bine așa. Mă trezesc, deci, la 7 pentru sesiunea zilnică de meditație și light therapy.
Urmează o sesiune de journaling. Dacă la începutul săptămânii mi-am setat în scris intențiile, azi trag concluzii. Notez ce a funcționat bine și de ce, ce n-a mers și de ce, de ce sunt mulțumită, ce aș putea să fac mai bine săptămâna viitoare etc.
Fac un duș și apoi mănânc un iaurt cu granola. Azi nu îmi fac rutina de beauty completă, pentru că urmează să merg la estetică. Îmi curăț doar tenul și aplic crema hidratantă.
La 9 vine doamna care mă ajută la curățenie. O chem o dată sau de două ori pe lună, după caz. Îi las cheile și chem un uber (17 lei).
La ședința de estetică mă simt atât de bine că aproape adorm (270 lei). Iau un uber spre casă (15 lei) și mă opresc la supermarketul de lângă casă să-mi fac restock-ul pentru săptămâna care vine (278,29 lei).
Doamna pleacă pe la 14, lăsând casa lună (îi dau 150 lei). Îmi fac o porție de paste și beau un pahar de rose. În timpul săptămânii mănânc destul de clean, dar în weekend mă răsfăț cu paste, plăcerea mea culinară.
Seara fac o baie cu multă spumă, după care citesc și adorm instant.
Total zi: 730,29 lei
DUMINICĂ
Dimineața decurge la fel: meditație, light therapy, apoi o oră în care citesc presa de fashion și business, în timp ce savurez o cană de ceai verde.
Îmi fac apoi rutina de beauty. Concluzii după o săptămână de folosit produsele Fenty Skin: cleanserul e bun, dar nu fantastic. Tonerul mi se pare destul de bun, se absoarbe rapid, uniformizează aspectul pielii și o face mai luminoasă. L-aș cumpăra din nou. Iar crema e bună ca bază de machiaj și reduce aspectul porilor, dar n-aș înlocui-o cu cea pe care o am în prezent. All in all, pentru un brand de skincare creat de o vedetă, mi se pare că Rihanna s-a descurcat foarte ok.
După rutina de beauty fac un duș și iau micul dejun (iaurt, granola și fructe de pădure scoase aseară de la congelator).
La prânz vine un curier cu un buchet uriaș de flori, de la tata. Azi e ziua în care îmi sărbătoresc al doilea prenume și tata nu uită niciodată să-mi trimită flori. Îi sun să-i mulțumesc.
Mănânc o salată delicioasă de quinoa cu legume la grătar, apoi îmi dedic restul după-amiezii unui curs de fashion illustration. Îmi place să desenez, dar nu am know-how, așa că sper ca acest curs să mă ajute. Îl fac strict pentru mine, nu pentru job, e doar plăcerea mea.
Îmi închei săptămâna cu două episoade din The Queen’s Gambit și o jumătate de oră de lectură.
Total zi: 0 lei
***
Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
15 Comentarii
o femeie
Draga autoare, ador cat de bine ai grija de tine: vitamina D, meditatie, cosmetice de calitate, pilates, citit, studiu de desen, haine de calitate, timp cu prietenele, mancare buna fara a duce la obsesie.
M-ai facut curioasa cu lampa de vitamina D – cred ca e o investitie bune pe care o recuperezi in un an, tinand cont cat costa vitamina D din farmacii – ti-ai facut test de sange? corpul tau produce suficient de bine? daca tot nu imi pot face vacanta de iarna la soare iarna asta, as putea lua o lampa…
Lala
Foarte interesant Money diaries-ul de astazi. Imi place ca ai grija de tine si ca am aflat multe site-uri si produse inetersante, pe care le folosesti. Eu cred ca vitamina D se ia cel mai bine prin vitamine(daca e cazul) si iesitul afara la plimbare.Sunt foarte multe zile insorite chiar si in lunile de iarna. In ianuarie au fost si temperaturi de peste 15 grade.
Maria
Din pacate, pe langa cumparaturi mai mult sau mai putin luxoase, nu este prezent niciun indiciu legat de economisire/gestionarea finantelor personale, desi salariul este generos pentru Romania. Este mai mult sau mai putin aceeasi strategie pe care o vad la prietenele mele din tara cu venituri mai mici si observ ca nu prea conteaza cat de mare e salariul pentru ca poate fi cheltuit fara probleme.
Mara
Un jurnal extrem de modern si cu multa grija pentru propria persoana. Admirabil! Fiind si un jurnal financiar, am observat cum cheltuieli declarate initial ajung la aprox. 4900 ei. Daca o saptamana a costat-o aproape 2,000 lei, ramane un rest de aproape 2800 pentru 3 saptamani. Sper sa fie suficienti si sa nu afecteze stilul de viata pana la urmatorul salariu. 🙂
Ella
De la început vreau sa precizez ca nu vreau sa fiu hater, doar sa vin cu o altă perspectivă. Citesc demult rubrica asta si am tras cateva concluzii. Sunt si povesti ok dar majoritatea oamenilor de aici sunt foarte superficiali si egoiști. Cum sa arunci 250 de lei pe 2 lumânări? Intr-o tara in care mii de copii se culca flămânzi. Pe bune, unde ii găsiți pe oamenii care posteaza? Nu am citit sa fi donat macar 100 de lei unui sărac. Iar pe doamna care face curățenie o plătește cu doar 150 de lei după ce i-a făcut casa lună? E rusine. Si eu am facut curat pentru bani, stiu cat de greu e. In fine, o sa imi ziceti ca sunt alegerile fiecăruia dar chiar asa superficiali am ajuns ca societate? Si culmea, aici vezi numai oameni care câștigă bine, parca nu e Romania. De ce nu postati povesti despre oameni care trăiesc cu 1500 de lei sau 2000? si au si 2-3 copii pe deasupra. Stiti macar cat de greu e traiul in anumite județe și cum se luptă unii sa se angajeze si nu reusesc? Nu toata lumea se poate muta in capitala. E trist ca stârnititi doar sentimente negative cu anumite jurnale. Lecții de viață ar fi cei care reușesc să supraviețuiască cu bani putini. A, si majoritatea jurnalelor sunt cu tineri care nu au copii (sau nu vor să aiba) si stiu doar atat: job, filme, animale de companie, mâncare.
Lila
Asa mi se pare si mie, dar e normal sa fie asa, pentru ca oamenii care trăiesc cu 1500-2000 pe lună, si mai au si copii, nu au timp sa frece netul si sa scrie povești, astea sunt hobby-uri de oameni cu mulți bani si mult timp liber.
Lala
@Ella rubrica aceasta este scrisa in mod voluntar. Daca aceste femei, de care vorbiti, nu au trimis un Money Diaries catre acest blog, nu au cum sa fie postate si nici nu ai cum sa le cauti. Este un comentariu foarte rautacios. Salariul este unul mediu pentru Bucuresti si e in concordanta cu responsabilitatile unei functii. Nu poti sa castigi 2000 RON si sa ai anumite responsabilitati(ca nu o sa stea nimeni). Si ca sa ajungi sa fii un marketing manager, la fel iti trebuie niste studii unde s-au investit timp si bani.
Si eu cunosc N persoane care castiga sub 2000 RON de varsta mea dar stiu si ce faceau acele persoane in timp ce eu ma strofocam cu invatatul si specializarile. Daca toata viata esti preocupat sa faci totul la minim,sa iei 6 pe linie, sa mergi la un liceu slab, sa nu faci o facultate care conteaza si sa faci 3 copii la 20 de ani, nu ai cum sa ai asteptarile sa castigi 10.000 RON in Romania.
Cele care au facut asta si-au ales drumul in viata si suporta consecintele. Atunci cand muncesti tu pe banii tai iti poti cumpara orice de ei. Mai ales cand esti dedicat unei cariere. Chiar si 250 RON pe niste lumanari. Eu de exemplu vreau sa dau 4000 RON pe un set de constructie Lego. Banii mei, alegerile mele. Au fost si destule persoane cu copii care au scris acest blog. Si am in jurul meu persoane care au copii si isi fac toate poftele si la fel castiga peste 20.000 lunar. Dar la fel, si-au dedicat viata unei cariere si sacrificiilor care vin cu aceasta.
o femeie
Ella, nu vrei sa fii hater dar comentariul tau a iesit un atac de persoana.
Poti gasi oameni in jur care fumeaza banii astia daca nu si dublu.
Poti gasi oameni in jur care dau pe alcool 250 lei intr-o seara, si repeta serile de cateva ori pe luna.
Poti gasi oameni in jur care cumpara telefon/tv de 10 x valoarea acelor lumanari.
Poti gasi oameni in jur ce isi cumpara cafea de la baruri zilnic de ajung sa dea banii astia timp de o luna.
Pentru mine, aceste 4 enumerari de mai sus nu au nicio valoare pt ca nu le consum deloc, faptul ca ele nu au valoare pt mine e identic cum nici lumanarile nu au valoare pt tine, dar am platit iarna de iarna 2 sapt concedii pe plaja si asta are valoare pt mine si probabil nicio valoare pentru altii.
Fiecare isi cheltuie veniturile dupa prioritati – aici autoarea are multa grija de ea atat emotional si fizic si cu siguranta am de invatzat de la ea, cheltuie pe chirie sa salveze timp in trafic, ea cheltuie si pentru ca isi permite financiar dar si pentru ca e o investitie emotionala in ea: sa lucreze la nivelul acesta financiar implica eforturi f. mari, nu fizice ci mai ales emotionale – eu nu am reusit sa ajung la nivelul ei ca nu sunt atat de muncitoare, si din mesajul tau hater imi dau seama ca nici tie nu ti-a iesit mai bine decat mie.
Carla
Eu ma bucur ca exista aceasta rubrica de la persoane cu venituri diferite, daca nu ar fi asa atunci n am putea invatat ceva de la cei care castiga peste medie, pt ca acesta este scopul- educatia financiara. Iar unele cometarrii descurajeaza unele cititoare care poate ar vrea si ele sa publice un jurnal. Sper doar ca aceasta rubrica sa continue si munca sa fie apreciata 🙂
Ella
,,unele comentarii” nu ar trebui sa descurajeze, fiecare are dreptul la o opinie. poate ar trebui doar sa ne analizăm nivelul de superficialitate. repet, cum e posibil sa dai 250 lei pe 2 lumânări? si, oricum ar suna asta pentru unii, daca nu ar mai arunca multi bogați banii aiurea doar pentru ca isi permit si ar da si unui sărac, nu am mai avea atata foamete in lume. nu spun sa întreținem lenesii sau pe cei care ar putea munci dar cauta scuze legate de salariu etc. sunt însa si oameni care chiar nu au șanse sau o familie bună, nu au pornit cu dreptul in viata. Sunt copii care nu pot face scoala online pentru ca nu au nici curent. Nu e doar problema statului, care stim cum e. Si am o curiozitate: cum se adaptează, ce strategii au cei cu salarii mari si bani aruncati pe lumânări dacă se trezesc brusc fara job? Daca pierd tot ce au si nu mai găsesc job asa usor? Puteti da si povesti de educație financiară despre cum renasti din propria cenusa?
Fosta autoare jurnal
ELLA spui ca nu vrei sa fii hater, insa comentariile tale sunt foarte agresive. Si eu fac parte din persoanele care au un venit bun si am avut un jurnal scris aici (familie de 4 persoane). Daca iti face tie placere, de ce sa nu fie posibil sa dai 250 lei pe lumanari? Stiu persoane la tara care desi nu au multi bani dau 2000 roni pe un televizor (si e dreptul si decizia lor).
Eu cred ca daca un lucru iti aduce placere sau te ajuta in vreun fel nu ar trebui sa te simti vinovata ca dai bani pe el. Eu am investit recent intr-un robot ce face curat in casa (am dat 1800 roni) si nu ma simt nicicum vinovata. Sunt bani castigati de mine si asa am ales eu sa ii cheltui.
La intrebarea “Si am o curiozitate: cum se adaptează, ce strategii au cei cu salarii mari si bani aruncati pe lumânări dacă se trezesc brusc fara job?” ti-as raspunde ca daca ajungi sa ai un venit bun lunar, investesti cel mai probabil si in educatia ta financiara. Noi avem un fond de urgente, fond de economii si daca as ramane maine fara job pot trai comfortabil un timp pana voi gasi altul.
EV
Mi se pare genial cum cineva care citeste aceste jurnale constant, nu are inteligenta emotionala necesara pentru a intelege un principiu foarte simplu: nu toti oamenii sunt la fel.Obiceiurile de consumerism difera si nu este nimic gresit in asta.
Ella
Nu inteleg de ce se simt unele atat de atacate de o perspectivă diferită de a lor. Nu am jignit si nu am fost agresivă. Se pare că lipsește inteligenta emoțională și capacitatea de a citi printre rânduri si de a accepta si alte perspective. Logic că am scris pornind de la premisa că nu toți oamenii sunt la fel si ca pana la urma fiecare face ce vrea cu banii lui. Dar dacă am vorbit despre săracie, caritate si valori, dacă am sugerat să fim mai puțin centrati doar pe noi, cele superficiale o întorc ca la Ploiesti. Nu aveți idee cum e viata in oraselele mici si in satele din țară, aveți prejudecăți și puneți etichete ,,că x nu vrea să muncească, că nu investește în educația lui si a facut 3 copii la 20 de ani”. Câte din cele care au comentat au pornit de la zero sau chiar minus zero in viata? Fara părinți cu bani, iubit/soț cu bani, relații in diverse instituții, pile la angajare etc. Multe femei in țară au bani din video chat (pt ca încă e o lume a bărbaților si e greu să ai succes fără compromisuri, stiu ce vorbesc, a trebuit să îmi dau demisia de la un job foarte bun pt ca nu am vrut să fac compromisuri) dar se laudă că au nu stiu ce job. Va invit sa veniti cu mine in sate din vestul țării unde am ajutat săraci, să vedeți si alte perspective si suferinta reală și ca viata nu e fancy si cu lumânări și legi de 4000 de lei ca la București. Dar nici acolo nu e lapte si miere, venitul de 9000 nu este unul mediu pentru București, cum spunea o doamnă. Nu ar mai fi săraci in capitala dacă ar fi așa. Mai uitati-va si pe anunțurile de angajare cat oferă firmele in Bucuresti. Sper că m-am făcut mai bine inteleasa!
Lala
@Ella. Problema nu a fost diferenta de perspectiva ci felul cum ati spus-o. Chiar ati mentionat ca daca cineva da o anumita suma pe niste lumanari cand altii mor de foame, vi se par superficiali si egoisti. Asta nestiind absolut nimic despre persoana in cauza. Si mie mi se pare incredibil sa introduci oamenii in anumite categorii doar pentru ca fac in prezent anumite cheltuieli sau nu. La mentiunea dvs “ca nu avem idee cum e viata in orasele mici” tind sa va contrazic, ca majoritatea celor din Bucuresti venim din orase mici, din familii cu venituri mici, care au muncit mult sa ajunga unde sunt in prezent si ne ajutam si familiile de acasa. Si pentru noi a fost o problema sa lasam orasele mici in spate si sa ne adaptam la Bucuresti dar a fost nevoie pentru a putea evolua. Si daca am reusit sa facem asta, de ce sa nu ne bucuram si de banii pe care ii facem in prezent, stiind ca in trecut nu i-am avut. Sau si daca persoana in cauza i-a avut si vine dintr-o familie super bogata. Care e problema? E norocul ei si trebuie sa se bucure de el.
Si daca nu a mentionat in Money Diaries ca nu ajuta saracii, asta nu inseamna ca nu o face sau ca cineva e obligat sa o faca, doar pentru ca o faceti dumneavoastra. Fiecare are diverse cauze in care crede si decide sa ajute sau nu si nu trebuie judecat.
Venitul este unul mediu pentru o persoana cu anumite studii si specializari si pentru functia domnisoarei. Bineinteles ca sunt si venituri mici in Bucuresti pentru locuri de munca aferente cu un anumit nivel de pregatire. Si diferenta cand ai o anumita pregatire e ca nu te uiti tu pe anunturile de angajare, de obicei te suna sa te roage ei.
Si raspunsul la intrebarea: “care din dumneavoastra au pornit de la zero in viata?” e: foarte multi au pornit de la zero in viata. Doar pentru ca unii au ajuns sa depaseasca acel nivel si altii nu, asta nu inseamna ca cei care l-au depasit trebuie sa se simta prost ca o duc bine. Cu totii avem drumul nostru si problemele noastre, financiare sau nu.
La mentiunea dumneavoastra “ca ce ne-am face noi astia cu venituri mari daca am ramane fara job” raspunsul e foarte simplu: am trai din economii/investitii. Si daca nu am mai gasi deloc in X ani un loc de munca in Bucuresti, eu una m-as muta unde as gasi sau as face altceva pe un salariu eventual mai mic.
Ella
* a intrat autoccorectul, am vrut să scriu lego de 4000 de lei. Despre care pomenea o doamnă mai sus