Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o traducătoare care își investește banii în călătorii anuale spre destinații exotice. 🙂
***
Job: Traducător
Domeniu: Legal
Vârstă: 36 de ani
Locație: București
Venit lunar: aprox 9500 lei (2000 de euro)
Despre mine
Locuiesc singură într-un apartament de 2 camere, pe care l-am cumpărat prin credit acum 5 ani. Nu am cheltuieli extravagante, n-am Netflix ori Spotify, nu merg la sală, nu-mi cumpăr țoale scumpe, nu mănânc bio. Lucrez de acasă, deci nu folosesc nici transportul în comun des. Îmi fac singură manichiura și mă epilez tot singură. Lunar pun deoparte o sumă pentru călătoria mea anuală. O lună din an mi-o petrec într-o țară care mă pasionează, mereu alta. Anul trecut a fost Japonia, anul acesta merg în Peru.
Cheltuieli lunare
Credit ipotecar: 1670 lei
Întreținere: aprox 200 lei
Curent: aprox 60 lei
Net + tel + TV: 90 lei
Asigurare medicală privată: 149 lei
Economii: 2000 lei
Bani călătorii: 1500 lei
Trimis mama: 500 lei
LUNI
Mă trezesc la 6:45, înaintea alarmei. Îmi fac un ceai verde și citesc puțin (săptămâna asta ”Becoming” – Michelle Obama), apoi fac 2 antrenamente de pe YouTube (8 minute abs și 8 minute arms) și duș. Mănânc un iaurt grecesc cu fulgi de ovăz (lăsat peste noapte), peste care adaug câteva felii de banane și kiwi.
Lucrez până la 11:30, apoi plec la terapie (fac cam 2 ședințe pe lună). Merg 20 de minute pe jos până la cabinetul terapeutei mele, îmi face bine mișcarea și mă gândesc la ce vreau să discutăm. După terapie (care costă 150 de lei), îmi iau un latte de la un 5 to go din drum (5 lei).
Mă opresc la Mega și iau câte ceva de mâncare (65 de lei). Acasă îmi fac paste cu chiftele și sos tomat (ambele cumpărate de-a gata de la Mega, pastele le aveam). Lucrez până la 19, apoi fac puțin stretching și un duș. Încerc să învăț puțină spaniolă până plec în Peru, așa că fac aproape în fiecare seară câte o lecție de pe Duolingo. La 20:00 îmi fac o salată grecească, apoi citesc o oră, mă uit la un episod din Grace and Frankie și mă culc pe la 23.
Total zi: 220 lei
MARȚI
Mă trezesc la 7, îmi fac ceai, citesc, fac 8 minute buns și 8 minute legs, apoi duș. Îmi fac o omletă, pe care o mănânc cu toast și roșii cherry.
Lucrez până la prânz, când îmi fac iar o porție de paste cu chiftele și sos tomat (nu sunt una dintre persoanele care nu pot mânca același lucru 2 zile la rând).
Seara îmi pun o mască pe păr (ou, miere, ulei de ricin și vitamina A, amestecate), fac o lecție de spaniolă și mănânc niște iaurt cu fulgi de porumb. Fac duș, citesc puțin și adorm.
Total zi: 0 lei
MIERCURI
Mă trezesc mai târziu, așa că sar peste ceai și lectură, fac 8 minute abs și 8 minute arms, apoi duș. Îmi fac un sandviș cald cu brânză și o salată de roșii și castraveți.
La prânz îmi fac o salată orientală, fără ceapă. Adaug, în schimb, măsline, pătrunjel, castraveți murați și roșii. Continui să lucrez până la 17, apoi mă îmbrac și ies. Mă opresc la un chioșc să-mi pun 5 lei pe cardul RATB.
Mă întâlnesc cu prietenul meu la Shift. Eu îmi iau penne quattro formaggi (30 de lei), el Tennessee Pork Chop (39 lei) – plătesc eu (75 lei, cu tot cu bacșiș). La 20 mergem la Cinema Pro, la ”Horațiu Mălăele – ediție specială” (biletele au fost luate de el, cred că au fost 60 de lei bucata, dar nu sunt sigură). Nu ne-a plăcut niciunuia spectacolul, deși am auzit râsete în sală.
Prietenul meu are ședință dimineața devreme, așa că nu vine la mine. Mă opresc la Mega și fac cumpărături (128 lei). Acasă fac un duș și îmi pun un episod din Grace and Frankie și mă culc.
Total zi: 208 lei
JOI
Mă trezesc, beau ceai, citesc, fac 8 minute buns și 8 minute legs, apoi fac duș. Mănânc iaurt grecesc cu fulgi de ovăz în care pun niște felii de piersici din compot.
La prânz îmi fac o salată Caesar (și pieptul de pui gata făcut și sosul sunt cumpărate de la Mega, iar salata e din aceea gata spălată – nu-mi place să pierd timpul gătind).
Lucrez până la 18, apoi mă întâlnesc cu prietenul meu la Toan’s. Luăm fiecare câte un sandviș Bahn Mi (14 lei) și un sorbet de cocos (15 lei). Plătește el. Ne întoarcem la mine și ne uităm la un film ales de el (Eraserhead). Ne culcăm pe la 00.00.
Total zi: 0 lei
VINERI
Mă trezesc, îmi beau ceaiul și citesc până se trezește prietenul meu, apoi fac o omletă pentru amândoi.
El pleacă, eu încep să lucrez. Fac o pauză la prânz, să îmi fac iar o salată Caesar. Îmi dau o comandă de pe Amazon și folosesc, ca de obicei, Honey. E o extensie gratuită de Google Chrome care îți afișează toate codurile de reduceri care există pentru un site. Așa economisesc 20% din comanda pe care o fac (și plătesc doar 167 de lei, în loc de 200 de lei). Merge la multe site-uri, inclusiv la Asos. 😉
Seara merg la prietenul meu. Comandăm pizza și ne uităm la un documentar pe Netflix.
Total zi: 167 lei
SÂMBĂTĂ
Mă trezesc, îmi fac o cafea (în lipsă de ceai) și termin 2 lecții pe Duolingo până se trezește prietenul meu. Mâncăm toast cu avocado și ouă poșate (făcute de el!).
Pe la 12 plec spre casă, fac curat și îmi pun niște rufe la spălat. Pe la 17 îmi fac niște paste cu o conservă de ton și sos de roșii (adaug niște usturoi, așa că iese chiar bun). Citesc vreo 2 ore, fac un duș și plec spre Casa Monteoru, unde în seara asta e One Night Gallery, să mă văd cu niște prietene.
Râdem, povestim, încercăm toate instalațiile interactive și pe la 22.30 plec spre casă cu un Uber (13 lei).
Total zi: 13 lei
DUMINICĂ
Mă trezesc pe la 8, îmi beau ceaiul verde, citesc și îmi fac o listă cu planuri pe săptămâna următoare. Mănânc 2 felii de toast cu unt de arahide, felii de banane și susan alb.
Ies cu prietenul meu la o plimbare prin Herăstrău, unde a ieșit și jumătate din București. La prânz facem niște cumpărături (plătește el), apoi venim la mine și el gătește gyros cu sos tzatziki.
Seara el trebuie să termine ceva pentru birou, așa că citesc și apoi mă uit la un episod din Grace and Frankie. Fac un duș și ne culcăm.
Total zi: 0 lei
***
Cum îmi organizez bugetul
Mă ghidez după regula 50-30-20 (necesități-dorințe-economii). La începutul fiecărei luni pun deoparte 50% din venit pentru cheltuielile necesare pentru supraviețuire (credit, întreținere, utilități, mâncare, asigurare), 30% pentru lucrurile care nu sunt absolut necesare (ieșiri în oraș, bilete la teatru sau film, cărți, produse cosmetice etc.) și 20% în fondul de economii.
Ca să nu sar calul cu lucrurile din categoria ”dorințe”, scot banii respectivi de pe card și îi pun într-un plic. Mi-am făcut o regulă ca atunci când se termină banii din plicul pentru ”dorințe” să nu mai folosesc în plus, de pe card. Iar dacă la finalul lunii rămân cu bani în plic (mi se întâmplă des), îi pun în fondul de economii.
***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
5 Comentarii
Andreea
oh, tre‘ sa iau ceva lectii si din jurnalul acesta foarte organizata si din ce reiese are o relatie foarte buna cu finantele ei 🙂
a avut cate un pic din toate in saptamana aceasta, chiar imi pare un jurnal echilibrat 🙂
Maria
Felicitari pentru cat esti de organizata si iti multumim ca impartasesti cu noi jurnalul tau! Sper sa nu te deranjeze intrebarea, dar nu m-am putut abtine! Cum faci 9500 lei din traduceri, de casa?! Daca se poate sa detaliezi … si eu sunt traducator, dar sunt departe astfel de sume.
Dana
Și eu aș avea această curiozitate. Am lucrat vreo 7 ani ca traducător part-time, clar nu aveam cum să câștig atât, dar tot mi se pare o sumă astronomică pentru traduceri. O prietenă face asta full-time și are venituri de maximum 4000-4500 lei într-o lună plină 😀
o femeie
foarte organizata si disciplinata “autoarea”! Ai toata admiratia mea!
Si imi place ca face multe pentru ea: terapie, exercitii dimineatza, mers pe jos, vacante etc. dar si trimite 500 lei lunar mamei sale.
Cristiana
Mi-a placut, echilibrat si fain, mai ales cu atatea idei de mic-dejun (vii pentru ceva si pleci cu mai mult decat credeai, ca de fiecare data pe acest blog 🙂 ).
Habar nu aveam de Honey, deja am instalat 😀
As vrea doar sa fac un mic comentariu, poate parea rautacios, dar zau ca nu e: e bine pentru economia personala sa nu faci abonament la Netflix sau mai stiu eu ce, dar piratarea tot piratare ramane. Cata vreme nu ne place sa ne fure careva munca, cred ca e o idee buna sa fim si noi cinstiti. Bine, cand primesti si amenzi, ca in multe tari, iti faci abonament si la netflix, si la hbo, si la prime, asa ca mine, ca nu ai ce face. Dar ideea ramane si acum mi-am invatat lectia. Daca nu vreau sa dau banii aia, nu ii dau, dar nici nu ma uit pe altundeva.