Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un brand manager, de 33 de ani, din București, pe care pandemia a ”forțat-o” să se mute mai repede cu prietenul ei. 🙂

***

Job: Brand manager
Domeniu: fashion (e-commerce)
Vârsta: 33 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 7700 lei

Cheltuieli lunare:

Chirie: 300 euro/1450 lei
Întreținere: 200 lei
Internet: 75 lei
Enel: 70 lei
Telefon: 45 lei
Netflix: 60 lei
Terapie: 600 lei
Donații recurente: 2 euro Dăruiește Viață, 2 euro Salvații Copiii, 2 euro Pâine și mâine + diverse donații punctuale, lunare (luna trecută am donat, în total, peste 600 de lei pentru diverse fonduri pentru spitale)

Despre mine

Am 33 de ani și lucrez pentru aceeași companie de 5 ani. Înainte de pandemie locuiam într-o garsonieră într-o zonă centrală, aproape de biroul meu.

Sunt într-o relație cu R. de 5 luni. Când s-a declarat starea de urgență eram împreună de nici 4 luni. Nu petrecusem mai mult de un weekend împreună nonstop, nici vorbă o săptămână. Nu eram în punctul în care să ne mutăm împreună. Dar am avut o discuție și ne-am dat seama că fie ne mutăm temporar împreună, fie avem o relație la distanță pentru un interval incert (se vorbea de 6 luni, chiar un an de izolare). Eu n-am mai stat cu nimeni de vreo 2 ani, el a locuit 5 ani cu fosta parteneră, deci ambii nu eram foarte confortabili cu acest pas, dar l-am făcut.

Aș fi preferat să stăm la mine, dar între garsoniera mea închiriată, de 27 mp, și apartamentul lui de 2 camere cu terasă, am ales apartamentul lui. M-am oferit să plătesc jumătate din utilități la el, dar n-a vrut. Așa că eu continui să plătesc chiria și utilitățile la mine. La mâncare, însă, am insistat să facem jumi-juma.

Perioada asta e clar make it or break it pentru multe cupluri. Eu aveam emoții în cazul nostru, dar ne-a apropiat nesperat de mult.

LUNI

Ne-am trezit foarte bine dispuși. Ieri a fost Paștele și, deși a fost diferit față de alți ani (cu cozonac, ouă roșii și drob cumpărate), am fost împreună. Și ne-am cunoscut și familiile, pe skype. A fost puțin jenant la început, dar toată lumea a fost foarte drăguță. 🙂

Mâncăm (eu niște iaurt cu muesli și fructe confiate, R. omletă) și trecem la treabă. Am stabilit că eu lucrez din sufragerie și R. din dormitor și de pe terasă. La început m-am concentrat greu într-o casă nouă, dar acum mi se pare că aș fi stat aici dintotdeauna.

Ziua trece repede, printre call-uri și mailuri. Prânzul îl luăm decalat – eu ciugulesc niște quiche făcut sâmbătă cu puțină salată.

După-amiaza îmi dau seama că am uitat să plătesc utilitățile la mine la garsonieră – noroc că mi-am notat în agendă. Plătesc online și întreținerea pe februarie (245,32 lei) și Enelul (79,97 lei).

Seara stăm puțin pe terasă, sub o pătură, cu un pahar de vin și un platou de brânză și crackerși. Când se face prea frig, venim în casă și ne punem la un episod din Ozark. Foarte bun, recomand.

Total zi: 325,29 lei

MARȚI

Mă trezesc cu poftă de clătite, așa că fac unele. R. e surprins. El e cel care gătește dintre noi doi – eu înainte de pandemie mâncam mai mult în oraș, sau comandam. Mâncăm clătite sărate, cu cremă de brânză și somon afumat și la final, câte una cu Nutella.

Sar peste prânz – deși e pandemie, la noi la birou e multă muncă. R. îmi aduce pe la 4 pm o clătită sărată și una dulce. Nu sunt obișnuită ca cineva să aibă grijă de mine, dar îmi place. 🙂

Închid mailul pe la 8 pm. Am fost la foc rapid azi, așa că simt nevoia să mă relaxez. Ciugulesc ceva prin bucătărie, apoi îmi pregătesc o baie cu spumă. Îmi aprind niște lumânări și când mi-e lumea mai dragă, vine R. și se bagă cu mine în cadă. Îmi spune că economisim apă și salvăm Planeta. Nu mă plâng. :))

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Mic dejun (omletă la cuptor, cu legume și garnitură de salată), apoi fiecare le treaba lui.

Azi sunt mai eficientă ca zilele trecute, așa că fac o pauză să mănânc la prânz. R. pregătește una dintre rețetele lui preferate – penne mexicane cu avocado. Se face rapid și e spicy, ceea ce ne plac la amândoi.

După-amiaza, R. vine să-mi spună că Iohannis a anunțat că după 15 mai se ”relaxează” măsurile în cazul pandemiei. Pe amândoi ne îngrijorează asta, mai ales că știm cum sunt oamenii în general, și românii în special. Înapoi la muncă, însă.

Termin cu munca în jur de 8.30 pm. E o perioadă aglomerată, dar eu chiar sunt una dintre norocoșii cărora le place munca lor și o fac cu plăcere. Apoi, știind că sunt unii oameni care și-au pierdut job-urile, nu îndrăznesc să mă plâng.

R. îmi spune că niște prieteni ne-au invitat pe Houseparty, o aplicație unde poți juca mimă, pictionary etc. cu alți oameni, live. Ne instalăm amândoi app-ul și ora 23 ne prinde încă jucând. Amândoi suntem varză la mimă, dar ne descurcăm binișor la cultură generală. Pierdem cam toate jocurile, dar râdem mult.

Total zi: 0 lei

JOI

Dimineața decurge normal – mic dejun (eu iaurt cu fulgi de porumb, V sandviș cu salată), apoi muncă.

La prânz, R. face spanac cu ouă-ochiuri, iar eu fac lista de cumpărături. Am stabilit că R. iese la cumpărături, o dată pe săptămână, în timpul orei cât eu am terapie pe zoom.

În prima săptămână, mi-a fost jenă să-i spun că fac terapie, așa că m-am închis în bucătărie și i-am spus că sunt într-un call, apoi mi-am petrecut toată ora șoptind. :)) Evident că pe urmă i-am spus despre ce e vorba și am stabilit că el va pleca în timpul orei respective din casă, să am intimitate.

După prânz ne întoarcem amândoi la muncă, iar la 5 fără un sfert pm, R. se echipează regulamentar (mască, mănuși, listă) și pleacă la cumpărături, iar eu intru în terapie.

Îi transfer terapeutei cei 150 de lei după terapie, iar la scurt timp, R. se întoarce acasă. Mi-a luat și un braț de liliac. Îmi dau seama de cât de puțin avem nevoie să fim fericiți.

Urmează lungul proces de dezinfectare al cumpărăturilor. Tot ce are ambalaj de hârtie/carton e pus pe terasă, unde va sta neatins 24 de ore. Restul, plastic și metal, le spăl în chiuvetă cu apă și detergent. Cred că îmi ia o oră până termin cu totul. La final, îl rog pe R. să-mi spună cât au fost cumpărăturile și îi transfer jumătate (270 de lei) pe Revolut.

Fac un duș fierbinte și văd pe Insta postarea Inozei despre scribd. Îmi plac recomandările ei, așa că îmi fac cont. Mă bucur să găsesc Maybe You Should Talk To Someone, carte de care mi-a tot zis și o prietenă, și de care cred că a scris și Inoza pe stories. Încep s-o citesc – îmi place combinația de poveste și de informații psihologice.

Total zi: 420 lei

VINERI

Luăm micul dejun rapid, apoi trecem la muncă. Eu trag tare, să-mi bifez cât mai multe lucruri de pe listă până la finalul zilei. O să-mi mai verific mailul și în weekend, bineînțeles, dar vreau să stau liniștită.

R. îmi aduce o porție de salată yummy la prânz (rucola, avocado, brânză de vaci și nuci, cu nu știu ce dressing face el, dar e super bun). O ciugulesc în timp ce răspund la mailuri. Știu că nu e sănătos să mănânci așa, dar uneori n-ai de ales.

Reușesc ca pe la 8 și ceva să termin tot ce mi-am propus pe ziua de azi. Sărbătoresc cu R., cu un pahar de vin, popcorn la microunde și Ozark.

Total zi: 0 lei

SÂMBĂTĂ

Azi am iar chef de clătite. Până se trezește R. am pregătit un adevărat festin culinar și suc de portocale proaspăt stors. 🙂

După masă punem o mașină de rufe la spălat, R. aspiră, iar eu șterg praful. Apoi facem duș. Împreună, bineînțeles, vrem să salvăm Planeta. :))

Luăm un prânz târziu, pe la 4 pm – pulpe de pui cu cartofi la cuptor, sos de usturoi și salată. După masă ne întindem puțin în pat și chiar dormim jumătate de oră! Nu știu când am dormit ultima dat la amiază.

Seara mai jucăm o tură pe Houseparty cu prietenii lui R., apoi stăm înfofoliți și îmbrățișați pe terasă până târziu. 🙂

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

R. îmi spune (abia acum!!!) că are un waffle maker, așa că la micul dejun ne face waffe la amândoi. Mâncăm waffe sărate, cu brânză și mărar, dar și waffe dulci, cu dulceață, apoi cu nutella și banane. Mi-e și teamă să mă urc pe cântar, noroc că R. nu are unul. :))

Restul zilei ni-l petrecem în relaxare totală. Eu citesc câteva ore din Maybe You Should Talk To Someone pe aplicația scribd, R. se uită la un documentar.

Pentru că am mâncat ca sparții la micul dejun, ni se face foame foarte târziu, așa că sărim direct la cină, pe la 7 (o salată orientală, fără ouă).

Ne terminăm săptămâna pe terasă, cu un pahar de vin, la povești. R. îmi spune că ar trebui să mă gândesc să renunț la garsoniera mea, că pandemia asta e serioasă și n-o să se termine prea curând. 🙂

În ianuarie nici nu mi-aș fi imaginat că o să ajung să locuiesc cu bărbatul ăsta, pe care îl știu de foarte puțin timp. Acum, nu prea pot să-mi imaginez să locuiesc fără el. 🙂

Total zi: 0 lei

***

Finanțe pe timp de pandemie

Pe mine pandemia nu m-a prins cu cine știe ce economii, din păcate. Până acum consideram că cele mai bune investiții sunt călătoriile și spre asta mergeau cea mai mare parte a banilor mei. Ca mulți alții, am învățat niște lecții grele zilele astea.

Ce am cumpărat mai deosebit în această perioadă?

💰 Măști de față, mănuși, dezinfectant, spirt (ca toată lumea, nu?).

💰 Suplimente alimentare cu ulei din ficat de cod, vitaminele D și A. Mi-au fost recomandate de medicul meu de familie, pe care l-am sunat luna trecută să-l întreb cum ne putem crește imunitatea în perioada asta. Am luat și pentru mine și pentru R., vreo 4 cutii. Sunt mai scumpe, dar nu faci economii când vine vorba de sănătate.

💰 O cupă menstruală, din silicon. Am vrut mereu să încerc varianta asta mai bio și mai sănătoasă a absorbantelor, dar mereu am amânat. La începutul pandemiei, însă, am dat o comandă la Cora, printre care și absorbante. Comanda a venit după o săptămână și nu avea absorbante deloc (oamenii era înnebuniți în perioada aia și cred că au golit stocurile). În disperare de cauză, am comandat o cupă menstruală, care mi-a venit în 2 zile. A fost ciudat s-o folosesc la început, dar acum m-am obișnuit și mi se pare o investiție excelentă (120 de lei pentru 1-2 ani de folosire, versus vreo 30 de lei, cât dădeam înainte pe lună pe absorbante).

💰 O cremă de mâini foarte bună. După primele zile, pielea mea era uscată și agresată de la atâta spălat și dezinfectat, așa că am investit într-un produs profesionist.

💰 Și la categoria mofturi utile, un abonament pe un an la Calm (200 lei), o aplicație cu meditații, exerciții de respirație etc. La începutul pandemiei am început să am probleme cu somnul și cu anxietatea și aplicația asta m-a ajutat foarte mult.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.