Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un coach și psiholog în formare, de 37 de ani. Din luna martie, autoarea, soțul ei și băiețelul lor de 5 ani locuiesc într-o casă la 20 de km de București, unde se pare că se vor muta definitiv. 🙂

***

Job: Coach
Domeniu: Dezvoltare personală
Vârstă: 37 de ani
Locație: București
Venit lunar: 7500 lei

Cheltuieli lunare

Cursuri dezvoltare personală: 1500 lei
Asigurare: 400 lei
Spotify: 25 lei
Antrenor personal: 300 lei
Cheltuieli dezvoltare site: 700 lei
Întreținere, curent, gaze pentru casă și apartament: 600 lei
Mâncare: 700 lei
Coafor: 200 lei

Despre mine

Sunt G, am 37 de ani și până în martie am locuit cu soțul și cu băiețelul nostru de 5 ani în București. Toamna aceasta, în contextul incertitudinilor viitoare, am luat decizia să ne mutăm din București. Aveam deja de 4 ani o casă cu grădină la 20 de km de București și acum suntem în proces de renovare, astfel încât să putem locui fără probleme.

Este un experiment de un an, iar dacă va fi de succes vom rămâne și mai departe, dacă nu, ne vom întoarce în București. Am stat aici din martie și am văzut diferența atunci când stai mai mult în grădină: observi natura, te bucuri de aer curat, ai energie și o stare de bine.

Lucrez la mai multe proiecte și veniturile proprii variază între 6000-9000 lei pe lună.
Avem două rate, una la casă și una la apartament, dar le plătește soțul meu. Eu plătesc de obicei gradinița și restul cheltuielilor.

Momentan nu facem economii, pentru că suntem într-un proces de renovare a casei și avem cheltuieli destul de mari.

Sunt Coach Certificat Internațional, psiholog în formare și mă trezesc de peste 3 ani la ora 5 dimineața. Acum vreo 3 ani am descoperit pe acest blog un articol care mi-a schimbat viața și de atunci îl practic aproape zilnic. Este vorba de Morning Pages și îi voi fi mereu recunoascatoare Inei că a publicat acel articol.

În 2018, după 13 ani de muncă într-o companie antreprenorială, am decis că e timpul să o iau de la zero și să fac ce îmi place și am dat astfel la facultatea de Psihologie. Am încercat apoi să găsesc un coach cu care să lucrez, care să mă ajute sa evoluez, dar în acel moment piața era destul de neofertantă, așa că am luat decizia să încep eu o școală de coaching și să mă certific internațional.

Atât facultatea, cât și școala de coaching au fost cele mai bune decizii în acel moment pentru că m-au ajutat extrem de mult să mă dezvolt pe plan personal. Tot ce am învățat m-a ajutat să mă echilibrez și să învăț să lucrez cu obiective, să-mi planific viața, dar în același timp să mă bucur de fiecare moment. Acum încerc să dau mai departe tot ce am învățat și să lucrez cu oameni care se simt blocați și au nevoie de suport în evoluția lor.

Nu am lucrat cu clienți până nu am ajuns la un nivel de echilibru și o încredere în mine care să-mi permită să pot oferi un ajutor celor cu care lucrez. De-abia după ce am reușit să mă cunosc suficient de bine, să învăț cum să-mi înving anxietatea, să mă accept așa cum sunt, să nu mai acționez din modul reactiv și să încerc să îmbunătățesc ceva zilnic la mine, indiferent cât de puțin, am început să lucrez cu alte persoane și să îi ajut în călătoria lor spre o versiune mai bună.

Acum dezvolt mai multe proiecte care au legătură atât cu rutinele de dimineață, cât și cu coaching-ul: un program online personalizat de coaching, un podcast, un curs online.

Cred foarte mult în stabilirea unor rutine de dimineață, întrucât îți dau senzația că ai timp și că ești în control; nu mai zic de alte beneficii pe care le poate aduce timpul câștigat dacă te trezești mai devreme în fiecare zi.

Coaching-ul este diferit de psihoterapie pentru ca este orientat spre acțiuni în viitor, se lucrează cu obiective, iar psihoterapia este orientată spre rezolvarea unor probleme sau traume din trecut.

O mare parte din venituri merge pe dezvoltarea mea personală: fac diverse cursuri, particip la conferințe de psihologie, lucrez cu un mentor și uneori fac și eu coaching, când am blocaje pe care nu le pot depăși singură.

Încerc din august să țin o evidență a cheltuielilor pentru că uneori am impresia ca ma arunc la niște cheltuieli inutile, dar nu am găsit un sistem eficient.

Nu prea mai cumpăr haine, nu-mi place să cumpăr de pe internet și în mall-uri nu prea mai ajung. Oricum mă pasionează minimalismul și încerc să-l pun în practică.

Am o singură slăbiciune, și anume Bebe Tei, unde cred că cheltui minimum 300-400 de lei pe lună pe diverse produse cosmetice, vitamine, produse bio etc.

LUNI

E luni dimineața și mă trezesc la 5.30, un pic obosită după o plecare din weekend.

Îmi fac o cafea și beau apă cu lămâie, apoi mă gândesc la ce am de făcut astăzi.

În ultimii 3 ani am descoperit diverse rutine care mă ajută la focus, productivitate și stare de bine pe tot parcursul zilei. Pot fi meditație, citit, journaling, ascultat podcasturi sau audiobook-uri, mișcare.

Nu le practic pe toate zi de zi, ci depinde ce simt că am nevoie în ziua respectivă. În ultima perioadă m-am focusat pe journaling și zi de zi îmi notez 10 afirmații (sau obiective mai degrabă) la timpul prezent despre cum îmi imaginez eu că va arăta viitorul. Știu că ar trebui să îmi programez de seară câteva lucruri, însă seara de obicei citesc și adorm imediat, astfel încât niciodată nu am timp să-mi programez ziua.

Am doua lucruri importante pe ziua de astăzi: două înregistrări pentru noul meu podcast, despre rutinele de dimineață ale oamenilor de succes. Pe de o parte am emoții, pe de altă parte abia aștept să văd cum vor ieși. Sunt foarte entuziasmată de acest podcast și de valoarea pe care o va aduce ascultătorilor.

În principiu nu am nici o cheltuială programată astăzi, însă până la urmă plasez o comanda la Vegis pentru niște produse cu propolis. Văd că cel mic a ”agățat” o viroză de undeva.

Total zi: 70 lei

MARȚI

Mă trezesc la 6. Am dormit mai mult întrucât ziua de luni a fost extrem de aglomerată.

Am stat cu cel mic acasă și am încercat și să rezolv printre picături cât mai multe task-uri. Înregistrările au ieșit grozav, abia aștept să le pun live. Cum sunt pasionată de rutinele de dimineață, m-a surprins plăcut să aud de niște ritualuri interesante, ca o baie de două ore la ora 5 AM sau un program de transformare de 60 zile în care să îți rescrii convingerile limitative.

Astăzi nu am programate cheltuieli, însă voi merge la apartamentul din București pentru o zi și cu siguranța va trebui sa iau câte ceva.

Am observat că espressorul nu mai merge, noroc ca mai am unul Nespresso și îmi beau liniștită cafeaua. Îmi cumpăr o carte de pe Amazon (12 USD/50 lei) pe care îmi doream demult să o citesc.

Cartea este despre cum putem să proiectăm o prezență puternică, dar deschisă și inclusivă, în același timp. Explică ideea de leadership embodiment și cum prin tehnici adoptate din aikido putem folosi poziția corpului pentru a reduce reactivitatea emoțională, crescând în același timp puterea, reziliența și compasiunea, concomitent cu reducerea stresului și a anxietății.

Am aflat și de o aplicație nouă de meditații ieri în podcast (Inner Thighs) și astăzi am testat o meditație simplă, de 6 minute și mi-a făcut bine. Am verificat lista de to do, aveam programate 2 sesiuni de coaching și am stabilit că, pe lângă ele, cel mai important task pentru ziua de azi este realizarea intro-ului pentru Podcast; restul le mut în celelalte zile ale săptămânii.

Deși nu aveam planificate alte cheltuieli, vizita la pediatru, farmacia și câteva cumpărături au mai adăugat 300 lei la lista de cheltuieli.

Total zi: 350 lei

MIERCURI

M-am trezit la 5.20, apă, cafea, apoi o scurtă meditație de 5 minute. Eu îi spun meditație de awareness pentru că doar îmi urmăresc gândurile, văd ce tipare am și mă ajută să obțin puțină claritate de la prima oră.

Am citit puțin din cartea de ieri, mi-am scris cele 10 afirmații/obiective și am făcut puțină mișcare.

Astăzi am programate 2 sesiuni de coaching, care sunt destul de greu de realizat când e și piticul în preajmă. El ar vrea sa se joace încontinuu și probabil vom negocia ceva să îmi acorde 2 ore pentru cele două sesiuni.

Este o adevărată provocare să lucrezi de acasă cu un copil în apropiere. Pe de o parte este foarte bine că petrecem mai mult timp împreună și ne conectăm mai bine. Pe de altă parte apar și frustrări, pentru că de multe ori îmi setez obiective nerealiste și la finalul zilei contorizez mai des ce nu am realizat, nu pun mereu și lucrurile pozitive, cum ar fi bucuria ca ne-am jucat împreuna, zâmbetele, energia. Dar sunt recunoscătoare pentru această perioadă, pentru că am învățat extrem de multe lucruri.

Referitor la cheltuieli, am decis să cumpăr un espressor nou (1300 lei), dar în rate, deci nu știu dacă se pune. Cel vechi nu mai funcționa la parametrii corespunzători și, având în vedere că îmi place la nebunie cafeaua bună, am zis că după 4 ani se merită să îl schimb cu unul nou.

Total zi: 1300 lei

JOI

Azi m-am trezit la 5:10, nu am meditat, nu am scris, m-am apucat direct de muncă.

Am făcut descrierile primelor 4 episoade din podcast și am făcut un pic de research referitor la ce persoane inspiraționale care să aibă o rutină de dimineață (dar nu numai) aș putea să invit mai departe. Poate îmi dați voi idei. 🙂

Rămâne să mai înregistrez intro-urile și apoi să le editez. Până acum ceva timp nu aveam nicio legătură cu podcasting-ul, însă am învățat totul în ultimele 6 luni. Da, orice se poate învăța oricând – ăsta e unul dintre principiile mele de bază. 🙂

Mi-am dat seama că nu am scris nimic despre ce mănânc sau ce mâncăm ca familie. Este un pic haos și ce pot spune este că am încercat extrem de multe diete pană acum, inclusiv keto, intermittent fasting, carb cycle și am ajuns la concluzia că sunt inutile. De fiecare dată am citit studii despre aceste diete și le-am ținut nu ca să slăbesc, ci datorită beneficiilor de sănătate asociate, însă am ajuns la concluzia că este mai ușor să îți asculți corpul.

Așa că mănânc când îmi este foame câte puțin, indiferent de oră, încerc să aleg alimente sănătoase și neprelucrate, evit carbohidrații în general sau încerc să îi țin sub 50 gr zilnic, în rest mănânc doar ce îmi place.

Am fost și la sală, am reînceput programul cu antrenor personal pentru că tot ce făceam acasă de pe YouTube era ineficient. Nu sunt o persoană sportivă, însă am mai făcut sport de 4-5 ori pe săptămâna în iarnă, înainte de pandemie și pot spune că a fost cea mai bună perioadă din viața mea. Sportul și mișcarea corelează direct cu nivelul de încredere, cu sănătatea și cu buna dispoziție. Am plătit 300 de lei pentru o lună cu antrenor personal. Am mai cumpărat fructe și legume – 50 de lei.

Total zi: 350 lei

VINERI

M-am trezit puț in mai târziu, la 6, și am ales să scriu doar Morning Pages, apoi să-mi verific cele mai importante task-uri ale zilei, pe care le notez la sfârșitul zilei precedente.

De obicei vinerea nu îmi planific mare lucru, am două lucruri de făcut: să îmi structurez viitorul curs online și să îmi planific postările pe social media pentru săptămâna viitoare. În weekend nu muncesc în general și vreau să îmi las cât mai mult timp să citesc.

Astăzi am făcut câteva cumpărături pentru casă (în total 200 de lei) și am plătit un freelancer care mă ajută cu site-ul (300 de lei).

Total zi: 500 lei

SÂMBĂTĂ

M-am trezit la 5.20 și, bineînțeles, mi-am făcut cafeaua. Astăzi am simțit nevoia doar să citesc.

Anul acesta mi-am propus să recitesc mai multe cărți care au avut impact asupra mea. Mi-am dat seama că în anii trecuți eram într-un adevărat maraton de citit, care nu știu dacă m-a ajutat sau nu. Simțeam mereu nevoia să caut cărți noi, nu terminam una și trebuia să o am pregătită pe cealaltă. Cred că sufeream de un adevărat FOMO și mi-am dat seama la finalul anului 2019, când, începând a 60-a carte pe acel an, nu mai înțelegeam nimic din ea. Cred că am recitit vreo 2 capitole de 3 ori să înțeleg exact ideea.

Atunci am luat decizia să o iau mai încet, să citesc mai puțin și mai înțelept, adică să notez ideile principale, să mă gândesc cum să le pun în practică, eu sau clienții cu care lucrez.

Astăzi am recitit pentru a 5 sau a 6-a oară Louise Hay ”Cum să îți vindeci viața”, o carte care m-a ajutat să înțeleg multe lucruri despre reconstruirea încrederii personale și despre faptul că nu poți evolua dacă nu te accepți așa cum ești.

De obicei recomand această carte clienților cu care lucrez și care doresc să-și consolideze încrederea în ei, însă din ce am observat majoritatea nu o citesc. Am observat un paradox, că de multe ori așteptăm rezultate, însă nu facem nicio acțiune în acest sens.

Referitor la cheltuieli, am făcut ceva cumpărături pentru începerea grădiniței, în total 130 de lei.

Astăzi vom pleca la bunica în vizită și am mai făcut câteva cheltuieli și pentru cele două zile în care vom stă acolo, 250 de lei.

Total zi: 380 lei

DUMINICĂ

Uneori mă gândesc că cel mai important beneficiu al faptului că mă trezesc la 5 dimineața este că am liniște. Mi se pare de neprețuit că pot să stau eu cu gândurile mele, că nu mă întreabă nimeni nimic, că nu am de făcut nimic urgent. Uneori nu ai nevoie de nici o meditație, de nici un mindfulness atunci când stai în liniște.

În engleză există un concept – ”stillness” – care la noi nu prea merge tradus exact, dar putem considera că e vorba doar de liniște, care îți răspunde la toate întrebările. Până la urmă, dacă te trezești dimineața nu obții doar timp să faci lucruri, ci și timp doar să fii.

Astăzi m-am trezit la 5 și după cafea, am trecut direct la citit. Am descoperit o carte extrem de interesantă a lui Byron Katie, de care mai auzisem până acum, însă nu știam exact de ce este așa cunoscută. A creat un proces prin care să îți conștientizezi gândurile și credințele care îți aduc stres și disconfort, apoi să le schimbi cu altele noi. În principiu, procesul acesta ajută la îmbunătățirea relațiilor cu alte persoane pentru că te ajută să înțelegi că acea relație problematică nu este decât reflecția relației pe care o ai cu ține însuți. Cartea a costat 12 $ (50 lei).

În restul zilei am comandat la Ikea niște produse pentru casă (2200 lei), având în vedere că ne vom muta aici definitiv.

Total zi: 2250 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***