Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta nu facem cunoștință cu cineva nou, ci ne reîntâlnim cu prima autoare a unui Money Diary de pe Inoza, cea de la care a pornit totul. 😍

Când a scris acel prim Money Diary, acum aproape un an și jumătate, autoarea avea credite și se chinuia să economisească, fără succes. Între timp, datorită obiceiului de a ține un Money Diary, sfaturilor de la Școala de Bani și lecțiilor învățate de la alte autoare, spune că viața ei financiară s-a schimbat cu 180 de grade. Dar vă las pe voi să descoperiți. 🙂

***

Job: Sales manager
Domeniu: Telecomunicații
Vârstă: 31 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 7000 lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 950 lei
Întreținere: 200 lei
Curent: 60 lei
Salon: 300 lei (epilare definitivă, mult amânată)
Telefon: 350 lei
Terapie: 300 lei
Internet, Netflix, Spotify, iCloud – 100 lei
Donații: 4 euro sms Dăruiește viață
Mâncare și cumpărături: 300 lei bonuri de masă + 200 lei extra bugetați.
Credit bancar: 0

Bugetul meu e împărțit în felul următor:

💰 Nevoi/cheltuieli fixe (chirie, întreținere, terapie, analize, etc): în jur de 2000-2500 lei

💰Dorințe/cheltuieli variabile (haine, salon, transport, cadouri, travel și zile de nașteri/nunți): 1000-2000 lei

💰 Bani de buzunar (pentru daily budget): aproximativ 2000 lei pe luna.

💰 Economii: 1500-2000 lei pe luna

Mi-am recitit acum Money Diary-ul de anul trecut și îmi dau seama că dacă îți pui chiar și imposibilul în cap, reușești să schimbi ceva. Anul trecut îmi propuneam, pentru prima oară, ceva ce mi se părea imposibil: să economisesc. Rămâneam în fiecare luna fără bani de la un salariu la altul și eram frustrată pe faptul că muncesc foarte mult, câștig destul de bine și, cu toate astea, nu se vede nimic în urmă mea.

Între timp, am răsfoit www.scoaladebani.ro din scoarță în scoarță, am citit cărți de educație financiară și am testat toate modalitățile de economisire posibile.

Am încercat și multe formate de bugete lunare: de la bugete pe categorii de cheltuieli, la bugete împărțire pe dorințe, nevoi și economii. Am testat folosirea cash-ului pentru cheltuielile curente, însă tot am cheltuit mai mult decât trebuia.

Până la urmă, dintre toate variantele, cea care m-a ajutat să-mi controlez mai bine cheltuielile a fost Money Diary, adică un buget zilnic, urmărit într-o foaie de excel. Pot verifică și acum cheltuielile din septembrie anul trecut și am bugetul lunar estimat pentru următoarele 3 luni. I know, I’m crazy, dar cine are economii acum? 🙂

Așadar, am un buget lunar, unde îmi planific toate categoriile de cheltuieli și un buget de buzunar, pe care îl împart apoi la 30/31 de zile, în urmă căruia rămân cu un buget zilnic. Nu doar că mi-am acoperit toate datoriile (aproximativ 2000 de euro), dar am și primele economii.

Mai mult, diferența cea mai mare e că înainte îmi cumpărăm mult și prost, pentru că mi se părea că n-am bani de ceva scump, iar acum îmi permit niște lucruri mai scumpe și, atunci când trag linie, sunt tot acolo sau chiar mai bine. Mi-am luat bocancii pe care îi consideram mereu prea scumpi (700 lei), pe când înainte consideram că nu am bani de ei, asta deși, la final de luna, când trăgeam linie, constatam că cheltuiam chiar și 1000 lei pe haine, fără să-mi dau seama.

După ani de zile în care am tot amânat să-mi cumpăr echipament sportiv, în vara asta am profitat de reduceri și mi-am cumpărat tot ce mi-a trebuit. Fără rate și fără să mă împrumut. Așadar, se poate, e doar o chestiune de priorități.

Ce am dat la schimb? Am ieșit mai puțin în oraș, am evitat să îmi comand tot meniul când am ieșit în oraș și am evitat multe cheltuieli inutile plecate în principiu de la FOMO și consumerism. De asemenea, am renunțat la cardul de credit care mă făcea mereu să împrumut din viitor – să-mi cumpăr lucruri din dorințe de moment, care apoi se transformau în rate lunare de 2000 de lei, din cauza cărora nu-mi ajungeau niciodată banii.

Și tot apropo de bani, între timp am fost și promovată. 🙂

LUNI

M-am trezit, mi-am făcut o cafea și am butonat puțin laptopul, înainte să fug la duș și să plec la muncă. În primul Money Diary, vă povesteam că mă chinuiesc să mănânc de dimineață acasă, astfel încât să nu cheltuiesc prea mult pe mâncarea de la serviciu. Ei bine, obiceiul ăsta face acum parte oficial din programul meu zilnic și, nu doar că mă ajută să îmi țin cheltuielile sub control, dar mă și ajută să mănânc sănătos la prima masă a zilei.

La prânz am mâncat cu un prieten la bistro-ul de lângă job și m-a costat 29 de lei.

Seara am mers direct acasă, unde am mai lucrat vreo două ore. În încercarea de a evita snack-urile nesănătoase, am descoperit edamamele, care sunt și bune la gust și sățioase, așa că de multe ori ele reprezintă cina mea.

Total zi: 29 lei

MARȚI

La ora 7 săream din pat, la ora 8 eram la clinica la care am abonament medical. Pentru unii, luna septembrie e back to school, pentru mine e back to the gynecologist :)) Așa țin mereu minte când mi le-am făcut ultima oară și, în același timp, mă asigur că nu trece un an fără să îmi fac analizele de rutină. Îmi fac pachetul complet: Papanicolau, HPV, secreție, eco mamar și vaginal.

N-o zic ca să arăt ce responsabilă sunt, ci dau mai departe sfaturile ginecoloagei mele și vă încurajez pe toate să vi le faceți măcar o dată pe an. Ea a insistat pe importanța fiecărei analize în parte, așa că le bifez pe toate o dată pe an. O parte sunt acoperite de abonamentul meu, pentru celelalte plătesc 270 lei. Le-am bugetat la cheltuieli variabile, așa că nu le trec în bugetul zilnic.

N-o să va povestesc tot programul meu de peste zi, care se rezumă la ședințe peste ședințe la birou și apoi casă direct, întrucât am răcit și m-am simțit slăbită toată ziua. Singură cheltuiala a zilei – prânzul de la birou, 20 lei.

Total zi: 290 lei

MIERCURI

Dimineața am mâncat acasă niște iaurt cu granola, după care am plecat spre birou. Pe drum, m-am oprit la farmacie și mi-am luat niște pastile pentru răceală (12 lei). Mi-am băut cafeaua la birou și singura altă cheltuială a zilei a fost prânzul, 20 lei.

Seara, în drum spre casă, m-am oprit la Mega, de unde mi-am luat niște ingrediente de salată și mic dejun, plătite cu bonurile de masă de la job.

Total zi: 32 lei

JOI

M-am trezit mai greu din cauza răcelii, așa că m-am pornit mai târziu de acasă, fără să mănânc și să-mi beau cafeaua. Pe drum, m-am oprit la un coffee shop, de unde mi-am luat oferta lor de mic dejun – cafea și croissant (13 lei).

La prânz mi-am luat o supă, în speranța că o să mă simt puțin mai bine (17 lei).

Câteva ore și pastile mai târziu, m-am hotărât să ies cu un prieten la o terasă. Nu l-am văzut demult și, în plus, am simțit nevoia să ies puțin seara, după câteva zile în care avut traseu unic birou-casă. Total 100 lei.

Total zi: 130 lei

VINERI

Vineri e ziua mea de răsfăț la birou, în care îmi place să beau o cafea bună de dimineață și, dacă e o zi mai ușoară, un pahar de vin la prânz, cu colegii. Așa că m-am oprit din nou la coffee shop și mi-am luat meniul de mic dejun, 13 lei.

Mă simt deja mult mai bine, pare că răceala a dat înapoi, dar tușesc încontinuu. La prânz, îmi comand cu colegii de la un turcesc și ies foarte ieftin: 15 lei. Fără vin, așadar, am mâncat la birou 😄

Seara mi se prelungește cu ceva extra de lucru, așa că merg direct acasă.

Total zi: 28 lei

SÂMBĂTĂ

Vine doamna la curățenie și o plătesc cu 120 lei pentru curățenie generală. Nu va grăbiți să mă criticați – poate părea un moft pentru o persoană care încearcă să economisească, dar îmi aleg de fapt prioritățile. Prefer să renunț la ieșirile dese în oraș (ieșeam muuult mai mult în oraș, credeți-mă! Aproape zilnic, ca să fiu mai specifică), iar acum prefer să vin de multe ori direct acasă, să citesc sau să mă uit la un film sau, după caz, să recuperez ce n-am terminat la birou.

De două luni am decis să chem pe cineva să mă ajute cu curățenia generală, pentru că nu prea apuc să o fac – îmi spăl și îmi curăț de pe o zi pe altă casa, însă nu prea am timp (și nici energie) să stau și să curăț fiecare colțișor al casei. Prefer să mă relaxez în weekenduri și să dau acești bani unei persoane ca să mă ajute.

La prânz, mă văd cu o prietenă la brunch și stăm vreo două ore la povești. Mi-am luat o Shakshouka (love it), o cafea și o apă plată și am plătit pentru ele 55 lei.

După amiază am fost la un eveniment în alt oraș, cu o prietenă. M-a costat în total 180 lei. La întoarcere, am luat și un uber – 20 lei. Ambele din bugetul de călătorit de luna asta.

Total zi: 375 lei

DUMINICĂ

Mi-am început ziua la un târg de haine și accesorii, împreună cu o prietenă. Am văzut niște lucruri drăguțe, însă nu mi-am cumpărat nimic. Ca să evit shoppingul compulsiv și să-mi susțin bătălia anti-consumerism, am început să-mi cumpăr lucrurile care chiar îmi sar în ochi sau la care îmi rămâne mintea. Dacă ceva e cu maybe pentru mine, atunci prefer să nu cumpăr. Nu există “poate o să port cândva”. Nu mai bine îmi cumpăr ceva ce pot și vreau sau port acum, în loc de cândva?

După târg, ne-am oprit la brunch. Eu mi-am luat o apă plata și un mic dejun olandez, care m-au costat în total 45 de lei. În alte condiții, mi-aș fi luat și o cafea din pur automatism – e brunch, trebuie să beau cafea. Acum însă, am conștientizat că 1. am băut două cafele înainte și 2. nu simt cu adevărat nevoia de cafea. Astfel, am evitat să cheltuiesc mai mult decât a fost necesar.

După amiază m-am oprit la DM, de unde mi-am cumpărat un deodorant, o masca de față și niște elastice de par, plătite din nou cu bonurile de masă.

Total zi: 45 lei

***

PS1: Săptămâna asta bugetul meu zilnic a fost de 60 de lei, sumă în care m-am încadrat când am tras linie la final de săptămână. În unele zile am cheltuit mai mult, în altele mai puțin, dar duminică am rămas pe pluscu 34 de lei.

PS2: N-am pus în bugetul zilnic ieșirea de sâmbătă, care a intrat la capitolul travel, unde am avut un buget de 200 lei alocat pentru luna asta. N-am pus în jurnal nici comanda de la Asos, care era bugetată la capitolul “shopping” – am cheltuit 250 lei pe două rochii la reducere, cumpărate din bugetul de 500 de lei alocat pentru luna septembrie. Ceilalți 250 de lei plănuiesc să-i cheltuiesc pe ceva ce chiar am nevoie – o pereche de botine de birou, care să meargă cu rochiile de toamnă.

PS3: După mulți ani, am redescoperit transportul în comun și încerc să-l folosesc cât de mult se poate, întrucât, din cauza traficului, nu simt că mă mai pot baza pe Uber/Bolt să ajung mai repede undeva. Așadar, merg mult pe jos sau iau metroul/RATB-ul, după caz.

Ultimul PS: citesc în fiecare luni Money Diaries și mă inspir din poveștile celorlalte femei care țin acest jurnal. Așa am ajuns să investesc și într-un filtru de apă, care m-a ajutat să scap de sticle de apă la 2 sau 5 litri. Mulțumesc, fetelor și Inoza pentru inspirație! ❤

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.