Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un buyer din domeniul petrol și gaze, de 33 de ani. Autoarea locuiește în București, împreună cu soțul și cu fiul lor.

***

Job: Buyer la o companie multinațională
Domeniu: petrol & gaze
Vârsta: 33 de ani
Locație: București
Salariu: 5000 de lei

Cheltuieli lunare

Rată apartament cumpărat cu credit ipotecar pentru copil: 1300 de lei (îl închiriem și se achită din chiria lunară; perioada de creditare – 15 ani)
Netflix: 48 de lei
Abonament telefon: 85 de lei
Produse îngrijire personală/sănătate: 300-500 de de lei
Donații: 60 de lei
Pensie privată + asigurare de viață: 135 de lei
Serviciu Bookster: inclus în beneficiile de la angajator
Asigurare medicală privată: acoperită de către angajator
Abonament sală: 1900 de lei/an
Jucării: 300-500 de lei; am setat o regulă în privința achiziției jucăriilor – o singură achiziție nouă pe săptămână;
Cheltuieli comune: avem un buget comun al familiei – 2000 de lei pe lună pentru cumpărături la supermarket, utilități, întreținere, benzină

Despre mine

Locuiesc cu soțul meu, C., și băiatul nostru, V., în București, într-un apartament drăguț într-o zonă verde a sectorului 3, moștenire de familie a soțului.

Lucrez la o companie multinațională de 1 an și de 2 ani am schimbat jobul din vânzări la o companie medie pentru un job într-o companie multinațională. Am avut curaj să încep un nou traseu profesional după 7 ani în care am lucrat în vânzări la aceeași companie. Încă mă acomodez cu ideea de a avea un salariu fix și o muncă după un program de 8 ore/zi, de la 9 la 18.

Aceasta fiind săptămâna de după salariu, tind să cheltuiesc mai mult. În general cheltuim 70-80% din bugetul alocat în prima săptămână de după salariu, apoi o luăm mai “ușor”.

Îi transfer soțului 1000 de lei în fiecare lună, pe data de 10. De obicei ne încadrăm în această sumă lunară. Soțul meu se ocupă de plăți, el muncește după-amiaza pe fus orar american și este mai liber în prima parte a zilei.

Preferăm să facă el cumpărăturile dimineața, în timpul săptămânii, în baza unei liste pe care o facem împreună. El cumpără strict ce este trecut pe listă; dacă cumva ajung și eu la cumpărături, de obicei bonul de plată este dublu. Găsesc și cumpăr tot felul de produse extra, în ideea de a diversifica alimentația și de a încerca ceva nou.

De obicei avem pe listă 10-15 alimente indispensabile: pâine graham/integrală, lapte, ouă, cașcaval, perle de brânză cu smântână, brânză feta, 2-3 fripturi, iaurturi naturale, biscuiți digestivi, cereale, fructe și legume, câteva semipreparate congelate. Restul (produse de curățenie sau consumabile) le adăugăm după nevoi. Media unui coș de cumpărături este de 150-200 de lei.

Am testat comenzile online cu livrare, mie una nu mi se potrivesc: ori mă sună curierul de nu știu câte ori că ar lipsi ceva în magazin, ori nu primesc ceea ce am comandat. Un avantaj foarte mare de când lucrăm de acasă este acest timp pe care l-am câștigat în locul celui petrecut în mașină/metrou și pe care îl folosim pentru cumpărături sau alte activități.

Merg pe principiul de bugetare 50-30-20: 50% cheltuieli lunare fixe și necesități, 30% produse de îngrijire personală/haine/jucării/excursii, 20% economii. Am un cont de economii la ING unde am setat o regulă de transfer lunar a unei sume fixe din contul curent în contul de economii.

În acest an mi-am propus să economisesc ceva mai mult, 1500 de lei lunar. De asemenea, îmi doresc în acest an să mergem într-o excursie pe tărâmuri exotice, o dorință amânată din 2020. Depinde de situația epidemiologică și cum se va desfășura acest an, ne punem speranțe mari în el. 😊

Săptămâna 11 – 18 ianuarie a fost puțin atipică, am lucrat duminică și săptămâna de muncă durează până joi.

LUNI

Ne trezim la 7.30. A fost o noapte agitată, în care m-am trezit de câteva ori pentru a verifica temperatura copilului, care are febră de sâmbătă.

Mic dejun: cereale Nestle cu lapte pentru copil și soț, perle de brânză cu smântână + o felie de pâine prăjită din făină integrală unsă cu puțin unt de arahide pentru mine; nelipsită este și cafeaua de dimineață. De obicei o prepară soțul la ibric cu puțin lapte.

Luăm fiecare porția de vitamine: C+D și sirop de imunitate pentru copil; vitamina C, magneziu și ulei de pește pentru adulți.

De obicei V. stă peste zi la bunica, dar azi va rămâne acasă, cu noi, deoarece are o stare febrilă din weekend. Încă nu am descoperit cauza, dar controlăm temperatura cu Nurofen și Paracetamol. Dacă va persista mai mult de 3 zile, sunt hotărâtă să mergem la un consult la un pediatru. V. a răcit de 2, maxim 3 ori anul trecut, în contextul în care a fost în colectivitate doar 2-3 săptămâni, în toamnă, și în rest a stat acasă și la bunica, care locuiește foarte aproape de noi.

Avem o rutină de dimineață care se aplică aproape în fiecare zi: duș, mic dejun, apoi eu mă întind pe salteaua de yoga 10 min cu Kassandra. Am descoperit filmulețele ei de câte 10 minute pe YouTube și sunt foarte utile. Sunt mini ședințe de yoga, care îmi fac foarte bine: îmi pregătesc corpul și mintea pentru ziua care a început. Îmi aleg orice filmuleț care cred că mi se potrivește – pentru flexibilitate, pentru anumite părți ale corpului, pentru energie/concentrare etc. Aceste mini ședințe au devenit indispensabile: dacă cumva nu apuc să le fac la prima oră, corpul îmi “cere” un moment de yoga în cursul zilei.

Copilul și soțul privesc desene animate și se distrează puțin cu jucăriile. Astăzi V. are ședință pe zoom la grădiniță, care se ține de 2 ori pe săptămână (luni și vineri) și care durează de obicei o jumătate de oră.

Soțul meu, C., se ocupă de el în prima parte a zilei. Încercăm să conviețuim și să lucrăm în aceeași casă. Din martie, eu și soțul meu nu am mai “călcat” pe la birou, lucrăm numai de acasă, întrucât ne permite jobul. Încep muncă la ora 9, cu o mini ședință de echipă în fiecare dimineață.

La ora 11, soțul iese o jumătate de ora pentru a cumpără fructe și un termometru – am impresia că cele pe care le avem nu sunt precise. Încerc să motivez copilul să mănânce o clementină fără succes, în schimb a mâncat o jumătate de măr. Cheltuieli totale: 50 de lei; le achită soțul din bugetul comun lunar.

Răspund la apelurile pe Skype cu băiețelul în preajmă; din fericire interlocutorii mei sunt înțelegători, mulți probabil lucrează și ei de acasă cu copii. Lui V. îi place foarte mult să stea lângă mine și să vadă ce se întâmplă pe ecran, mai zice din când în când câte un “thank you” și râde, i se pare foarte distractiv și mereu dorește să “muncească” și el. Încerc se îl ademenesc pe V. pe covorașul lui cu mașinuțe, trasee, jucării. În paralel, îmi citesc mailurile și încerc să rezolv cât mai multe sarcini de job.

La ora 13 iau pauza de prânz. Transfer 1000 de lei pentru bugetul comun. Copilul și soțul mănâncă chifteluțe cu piure, trimise de soacră. Eu fierb hrișcă și frig o friptură la tigaie, plus câteva murături lângă. Sunt fană hrișcă, o consum ca garnitură sau amestecată cu lapte, ca desert.

Băieții se retrag la somnul de prânz, eu sunt mulțumită că V. se simte mai bine – nu are febră, adoarme și pot să mă concentrez liniștită pe muncă câteva ore. Soțul începe munca la ora 15.

După-amiază îmi pregătesc o cafea la aparat (Nespresso) pe care îl ador; folosesc capsule Tchibo sau Lavazza, care îmi plac mult mai mult decât cele de la Nespresso sau Starbucks. Am o slăbiciune față de cafea, consum zilnic 2-3 cești, plus lapte. La cafea consum și o napolitană Eti. Sunt dependentă și de dulciuri, însă nu în cantități foarte mari.

Termin munca la ora 18 și testez starea de sănătate a lui V. Este foarte bine, se comportă normal, nu are febră sau vreun disconfort, așa că decid să ieșim la o gură de aer în cartier.

Avem un părculeț foarte frumos pe stradă, destul de mare ca să faci 2-3 ture, să facem niște bulgări de zăpadă și să ne alergăm cu ei. V. este încântat de zăpadă, foarte greu îl conving să ne întoarcem acasă. Petrece în fiecare zi 1-2 ore afară, în aer liber, dar astăzi sunt puțin îngrijorată să nu facă febră și atunci sunt fermă la întoarcerea acasă.

Cina este în general o masă simplă: pentru mine și pentru soț pregătesc o salată (salată verde, parmezan, sos de rodie, puțină brânză feta) și pâine prăjită cu icre de somon. Pentru băiat pregătesc o omletă țărănească: ouă, brânză, șuncă.

Urmează câteva jocuri în trei; soțul meu petrece pauza de la muncă cu noi. Ne jucăm cu pistoalele lui V – avem de toate mărimile și gloanțele zboară prin casă. Eu și cu V. facem echipă de obicei împotriva lui tati.

De când cu pandemia avem câteva jocuri preferate: pistoalele, de-a v-ați ascunselea, Popcorn (un joculeț de la Noriel) și sunt foarte mulțumită că V. își dezvoltă abilitățile sportive, munca în echipa și atenția + competitivitatea. Sunt impresionată de cât de repede poate să se dezvolte un copil de 4 ani și cât de bine îi face timpul pe care îl petrecem împreună.

Eu și cu V. ne retragem la somn la ora 21.30; astăzi nu îi fac baie, dar sunt încrezătoare că mâine va fi perfect sănătos.

A fost o zi încărcată, foarte rar se întâmplă să lucrăm cu el acasă și așa ne dăm seama cât de norocoși suntem că o avem pe mama soacră și că îl putem duce pe cel mic la ea în fiecare zi din timpul săptămânii. Adorm imediat.

Total zi: 50 de lei

MARȚI

Ne trezim la 7.30. Copilul s-a trezit vesel și sănătos. Urmează revederea cu bunica, după un weekend și o zi lipsă. Cu siguranță au multe de discutat și de împărtășit, fac o echipă foarte frumoasă.

La micul dejun băieții mănâncă câte un iaurt natural cu 2 biscuiți Belvita și o linguriță de dulceață. Eu îmi prepar un ou la tigaie, cu o felie de pâine prăjită unsă cu brânză Philadelphia.

Fac duș, și ședința de yoga, apoi îmi pregătesc o carafă de 2 litri cu apă, pe care o consum în timpul zilei. Picur în ea câteva picături de uleiuri esențiale de citrice de la Doterra, care îmi dau un boost de energie. Iubesc citricele pentru că sunt un detoxifiant blând și mă simt foarte bine când le consum.

La ora 9 am call-ul de dimineață cu echipa și intru direct în pâine. Sunt foarte mult emailuri de citit și am o lista lungă de sarcini pentru astăzi. De obicei îmi pregătesc o a două cafea în jur de ora 11, ca să îmi fac curaj de noi apeluri pe Skype și să lucrez productiv până la prânz.

Prânzul durează o oră, din care 20-30 de minute pregătesc rapid o mâncare: friptură la tigaie, plus o salată asortată (roșii, castraveți, pătrunjel, asezonată cu ulei de floarea-soarelui și sos de rodii). Toate ingredientele le avem în casă de la ultimele cumpărături.

Anul acesta am schimbat frigiderul cu unul mai performant, care are department special de crispy zone și convert zone pentru alimente perisabile, astfel că putem să păstrăm în frigider ceva mai multe zile anumite alimente.

După–amiaza o petrec muncind; eu și soțul meu am amenajat birourile în camere separate, așa că avem fiecare spațiul nostru în care ne desfășurăm activitatea profesională. El are foarte multe apeluri, așa că încerc să mă concentrez la treaba mea și fac abstracție de discuțiile nesfârșite pe care le aud. Îmi pun pe fundal un playlist pe Spotify cu ultimele hituri și îmi continui munca.

Încerc să mă ridic de pe scaun la fiecare 2 ore și să fac pauze de 5-10 minute. De ceva vreme acuz dureri în zona cervicală pentru că petrec multe ore în fața calculatorului. Fac câteva întinderi, plătesc abonamentul de Vodafone (84 de lei), plus impozitele pe anul în curs pe ghișeul.ro (211 lei).

Seara îl iau pe V. de la bunica și totul pare a fi în regulă. La buni L. mănâncă foarte bine, așa că mănâncă ceva lejer în jur de ora 20 și cam atât. Noi mâncăm o mămăligă cu brânză și smântână și un cașcaval pane lângă.

Urmează o oră de jocuri în trei. V. se joacă cu mașinuțele, parcările și o mașină de curse cu telecomandă. Eu mă delectez cu 2 episoade din Lupin pe Netflix. C. stă 45 de minute pe tabletă.

ÎI fac un duș lui V. și mergem la somn în jur de 22.30. Ne uităm pe o carte cu animale – suntem în etapa în care învață diverse specii de animale sălbatice.

Total zi: 295 de lei

MIERCURI

Ne trezim la 7.30, dar ne ridicăm din pat ceva mai greu și lenevim 10-15 minute. V. și cu soțul meu de obicei se trezesc foarte repede și încep să vorbească vrute și nevrute. V. întreabă de o jucărie pe care a văzut-o pe YouTube și negociem s-o cumpărăm pentru mai târziu.

Eu mă trezesc ceva mai greu, nu sunt foarte prietenoasă la prima oră. Am nevoie de mini ședința de yoga cu Kassandra, o cafea bună și un mic dejun. Avem cereale cu lapte la micul dejun – Nestle pentru băieți și fulgi de porumb Sanovita pentru mine. Luăm apoi vitaminele obișnuite.

Soțul meu îl duce pe V. la bunica, eu pun la spălat o mașină de rufe. Astăzi e rândul nostru la uscătorul din bloc. Împărțim cu vecinii acea camera spațioasă și foarte utilă, mai ales în perioada rece.

Încep munca la ora 9 și mă cufund în emailuri și sarcini zilnice. Avem un volum de muncă destul de ridicat pentru că am rămas mai puțini colegi în echipă și suntem mereu aglomerați. Facem achiziții de echipamente și servicii în domeniul petrolului și al gazelor pentru câteva țări din Europa și Africa și se pare că după sărbători activitățile au revenit la normal.

La ora 11.30 îmi fac cafea la aparat, cu 2 cuburi de ciocolată neagră. Am nevoie de un boost de energie. De asemenea, folosesc topic câteva picături de ulei de la Doterra (mentă + On guard) pe care le ador; le-am descoperit de câteva luni și încep să le folosesc din ce în ce mai des.

La ora 13 pregătesc prânzul: fierb niște paste cu brânzeturi (telemea și parmezan) și fac câțiva cârnăciori fripți în tigaie. Mezelurile le cumpărăm de la sibieni o dată pe săptămâna – avem aproape de casă un magazin la care mergem de câțiva ani și de care suntem foarte mulțumiți.

Bag a două mașină la spălat, soțul aspiră, eu dau cu mopul și pauza de prânz trece foarte repede. Revin la emailuri și câteva apeluri pe Skype. Primesc mesaje cu activitățile pe care le face V. cu bunica, totul este în regulă. Aflu că V. petrece afară o oră și jumătate și se bucură de zăpadă.

Într-o pauză scrolez pe Facebook și găsesc un curs interesant despre emoții. Citesc câteva comentarii ale cursanților, caut câteva recenzii despre profesor și mă hotărăsc să trimit un mesaj să solicit mai multe informații.

După ora 17 reușesc să fac un workout de boxing de 30 de minute de pe canalul YouTube Popsugar fitness. Probabil vecinii mei de jos sunt ”încântați” de săriturile mele. 😊 Nu mai frecventez sala de sport la care obișnuiam să merg, am înghețat abonamentul pentru câteva luni bune, trăiască YouTube!

Seara primesc emailul cu oferta de curs și mă consult cu soțul meu, care zice că sunt pradă ușoară pentru astfel de oferte și că nu am nevoie de ajutorul cuiva din afară pentru a-mi gestiona emoțiile. Mă mai gândesc și decid să nu particip la acel curs. Îmi dau seama că am citit recent o carte a lui John Maxwell, după care se și ghidează acel curs, și mă gândesc că nu îmi va aduce ceva în plus față de ceea ce am citit deja.

Mi-am propus în acest an să aloc resurse pentru dezvoltarea mea personală, să investesc într-un curs sau în ședințe de mentoring și să citesc cât mai mult despre acest subiect. Încă nu sunt hotărâtă ce curs să urmez, amân pentru altă dată. În schimb, comand o jucărie Ben 10 pentru V., și achit cu voucherul pe care l-am primit de la un coleg la Secret Santa.

Seara îl iau pe V. care mă așteaptă, ca de obicei, foarte fericit. Petrecem o oră afară, în părculețul de lângă casă. Aruncăm cu praștia în aer un fluturaș luminescent și alergăm după el. E o jucărie ieftină și simplă, cu mult succes, se pare.

Cina constă într-o omletă pentru toți trei, pâine prăjită cu somon și roșii. Urmează joacă cu pistoalele, dușul și povestea pentru V. (am achiziționat recent un set de cărți pentru copii de la un autor român și suntem încântați de ele; sunt despre sezonul rece, sărbătorile de iarnă și le explică interactiv copiilor ce înseamnă pandemia).

Soțul se întoarce la muncă, aud în fundal ceva discuții, au apeluri cu toată echipa. Îmi propun să îl adorm pe V., să mă bucur de un film pe Netflix, însă V. are atât de multă energie încât nu se lasă păcălit. Stăm în pat și adoarme destul de greu.

Găsesc o recomandare de film pe Netflix – The Operative, pe care îl urmăresc cu sufletul la gură. Sunt pasionată de filmele de spionaj, este un film foarte bun. Adorm în jur de 24.

Total zi: 0 lei

JOI

Ne trezim la 7.30 și ne ridicăm din pat după 10 minute de lenevit. Urmează duș și yoga cu Kassandra.

La micul dejun băieții au iaurt natural cu biscuiți Belvita, eu pâine prăjită cu brânză Philadelphia, brânză perle și o felie de somon. Luăm apoi vitaminele, ca de obicei, și beau cafeaua făcută la ibric, fără lapte astăzi.

Băieții pleacă la ora 9, iar eu încep cu apelul de dimineață cu echipa. Urmează o zi plină, am multe mailuri și sarcini. Avem un coleg nou în echipă și am aflat că voi fi buddy-ul lui, așa că stabilim o convorbire la prânz pentru a-i prezentat sistemele în care lucrăm. Apelul durează 2 ore, așa că îmi pregătesc carafă cu apă și cu câteva picături de uleiuri esențiale de citrice.

Fiind o zi încărcată, hotărâm să comandăm la prânz de la restaurantul de lângă casă. Îmi plac foarte mult fructele de mare de la ei din meniu și vin la pachet cu o porție de cartofi prăjiți. Achit eu, 68 de lei. Am fost foarte nemulțumită că a venit curierul la ușă fără mască, așa că hotărăsc să nu îi las bacșiș de data asta.

După-amiaza trece foarte repede. Pentru că am lucrat duminica trecută, de mâine intru în weekend prelungit. Nu îmi place să lucrez în weekend, însă se întâmplă rar, așa că m-am conformat și am făcut față cu brio. Mă simt destul de obosită și nu fac planuri mari pentru weekend.

Total zi: 68 de lei

VINERI

Ne trezim, ca de obicei, la 7.30. Fac duș, yoga și pregătesc micul dejun: pâine prăjită în ou, cafea pentru adulți și suc de portocale pentru pici.

Rutina mea de îngrijire este foarte simplă: demachiere, cremă antirid, apă termala, cremă anticelulitică și ulei de corp pentru hidratare de la Elmiplant. De când nu mai merg la birou mă machiez foarte rar, așa că în acest an nu am achiziționat foarte multe produse de machiaj, doar pe cele de întreținere.

V. va petrece ziua cu bunica. Avem nevoie de cumpărături, așa că decidem să nu îl luăm cu noi, să îl expunem cât mai puțin la locurile aglomerate. Facem lista și mergem la supermarketul din mall. Totalul cumpărăturilor ajunge la 350 de lei (doar am participat și eu), pe care îi achităm cu cardurile de bonuri de masă (al meu și al soțului).

Am cumpărat ingrediente pentru salatele de la cină și acele produse pe care le avem pe listă de obicei: pâine, porumb, salată verde, năut, conserve de ton, lactate, fructe, legume.

C. îmi face cinste cu un ceai de sezon (14 lei) și el se delectează cu un cappuccino to go (12 lei). Facem o plimbare prin parcul de lângă, este absolut superb peisajul. Îl conving să dau o tură prin magazine, între timp el merge la poștă; așteaptă un colet cadou de la colegi, care s-a rătăcit.

Sunt reduceri de iarnă, așa că plec cu câteva pungi de cumpărături. De la Bershka iau două costume de sport (260 de lei). La Pupa au reduceri: -30% la 3 produse cumpărate și – 50 % la 5 produse cumpărate. Aleg 5, întrucât sunt hotărâtă să schimb toate produsele de cosmetică facială: crema de zi, crema de ochi, mascara, tușul și BB cream-ul. Cremele din gama anti-aging mi se par wow, le-am cumpărat pe toate la jumătate de preț (total: 175 de lei).

Iau și un covrig to go (5 lei), doar am depus efort la aceste cumpărături și nu pot să trec nepăsătoare pe lângă. Mai iau la pachet și câteva prăjituri: câte o porție de mousse cu fructe la fiecare și un cheesecake. Total pachet – 48 de lei, pe care îl achit eu.

Acasă pregătesc mazăre și morcov la tigaie și o friptură de porc lângă. Mă delectez cu o cafea și cu o prăjitură mai târziu.

Restul zilei îl petrec liniștit. Citesc ”Noi contra voastră” de Fredrik Backman. Are un stil atât de simplu și de captivant în același timp – am descoperit în cartea aceasta foarte multe ”aha”-uri. Pur și simplu lucruri esențiale despre viață pe care nu le conștientizam și nu le ziceam cu voce tare. Am văzut recent un serial (Home for Christmas) cu acțiunea în Norvegia, plus această carte – musai trebuie să avem un city-break anul acesta în Norvegia.

Îl iau pe V. și facem o plimbare prin cartier. Mergem să ridicăm jucăria de la Easy box, venim acasă și V. este foarte fericit de nouă achiziție. Petrece o oră și ceva apăsând pe butoane și imitând supereroi.

Îi sunăm pe bunici, care locuiesc în afară. Le povestim ce s-a întâmplat în această săptămână, se lasă cu țipete, râs și voie bună.

Găsesc un articol despre anul 2021 și mantrele recomandate pentru fiecare zodie, așa că mă hotărăsc să fac o ședință de astrologie natală. Găsesc un astrolog bun și stabilesc întâlnirea online pentru săptămâna viitoare (convenim plata după ședință – 350 de lei). Consider că am avut un an destul de anevoios în 2020 și mi-ar plăcea să am niște sfaturi și un mic ghid pentru 2021.

La cină mâncăm câțiva crenvurști de la sibieni, pâine prăjită unsă cu brânză și ceai de mentă. Urmează rutina de seară, duș și răsfoim cărțile cu animale.

Total zi: 838 de lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim la 7.30; chiar și în weekend suntem matinali. La micul dejun mâncăm cereale cu lapte, cafea și suc de portocale. Fac o ședință de yin yoga cu Kassandra și descopăr că yin yoga mi se potrivește foarte bine, mai ales că nu sunt pe grabă.

Băieții ies la plimbare în jur de ora 10. Sâmbăta este ziua lor și o petrec ca între băieți: se plimbă în parc, apoi merg le tuns (tunsul piticului e 30 de lei, cu tot cu baciș, și îl achită soțul).

V. îl convinge pe soțul meu să cumpere o jucărie de la magazinul din colț (35 de lei). Am încălcat regula de o jucărie pe săptămână, însă mă gândesc că a picat soțul meu în “capcană”, deci mă simt mai bine că nu sunt eu.

Eu mă ocup de curățenie. Nu vreau să petrec decât o oră, maxim, pentru curățenia de întreținere. Fac o curățenie mai serioasă o dată pe lună și acest weekend clar nu este pentru asta. Sortez câteva hăinuțe mai mici ale lui V. într-un pachet separat. Când adun câteva pachete de haine și jucării, le donăm la o biserică din apropiere. În fiecare sâmbătă mi-am făcut o obișnuință din a selecta și a arunca lucruri inutile sau a face curățenie în haine. În plus, rearanjez lucruri în dulapuri astfel încât să eliberăm cât mai mult din spațiu ocupat.

Am văzut recent un film pe Netflix despre minimalism, ”Less Is Now,” care spune că nu avem nevoie de foarte multe lucruri pentru a fi fericiți și că tindem să cădem din ce în ce mai mult în capcană consumerismului excesiv.

Îmi fac un ritual de îngrijire personală: exfoliere facială cu un produs de la Yves Rocher, aplic pe păr un tratament pentru păr deteriorat și anticadere de la Gerovital, îmi pregătesc o cadă fierbinte, îmi pun o mască hrănitoare în păr, îmi fac manichiura și pedichiura. Acest ritual îmi ocupă aproape 2 ore, de care mă bucur în liniște.

Prefer să fac acasă rutina de întreținere de când a început pandemia. Merg la salon doar de câteva ori pe an pentru vopsit, tuns, întreținere sprâncene și în timpul verii poate ceva mai des pentru mani & pedi.

Astăzi pregătesc prânzul de plăcere: un pui întreg la cuptor, cu legume. După-amiaza și seara decurg liniștit: citit și joacă cu băieții și un film pe Netflix, Georgetown.

La cină mâncăm o plăcintă cu brânză cumpărată de soțul meu de la Luca (12 lei).

Total zi: 47 de lei

DUMINICĂ

Trezirea la 8.15, fără alarmă, este o senzație de vis. Fac duș, îmi pun o mască facială Apivita, fac yin yoga cu Kassandra. La micul dejun am pregătit clătite cu brânză sărată și unele cu dulceață și smântână.

Am ieșit în parcul mare din cartier pentru săniuș și o plimbare sănătoasă. Soțul meu și cu mine ne-am încălzit cu un vin fiert, cel mic a băut un suc Tedi (în total, 13 lei).

La prânz m-am delectat cu puiul de ieri, plus o salată verde + roșii + năut, iar băieții cu câte un burger comandat prin Glovo (62 de lei). La desert mâncăm cheesecake și prăjitură mousse cu fructe (le aveam în frigider de la ultimul shopping).

La cină mâncăm pâine prăjită cu somon și brânză tartinabilă. Ne uităm apoi la un film pe Netflix cu un snack lângă – tortilla bio cu sos picant.

Total zi: 75 de lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.