Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o consilieră de comunicare care e căsătorită, are o fetiță de 1 an și jumătate și un sistem cel puțin interesant de a strânge bani pentru Sărbători. 😀

***

Job: Consilier comunicare – funcționar public
Domeniu: Administrație publică centrală
Vârstă: 29 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 3700 lei (indemnizația de creștere copil) + aprox. 800 lei (activități independente)

Cheltuieli lunare (comune)

1000 lei – chiria
70 lei – curentul electric
150-200 – întreținerea (pe timp de vară)
80 lei – internet și cablu tv (Netflix folosim gratis pe contul surorii mele)
350 lei – abonament telefonie mobilă (asta pentru ca mereu ne-am luat ambele telefoane pe abonamente)
140 lei – cosmetică și tuns
400 lei – creșă
270 lei – scutece și șervețele umede
500 lei – medic pediatru și vaccinuri
400 lei – benzină
400 lei – cumpărături lunare igienă personală, igiena casă (orice nu intra la capitolul mâncare)
150 lei (aprox) – donăm regulat pentru MagicHome, Telefonul Vârstnicului, Peditel, Salvează o Inimă, La Primul Bebe, WWF România, Save the Horses Romania, Seismic Center, cumpărăm donații (de la magazine fizice, precum “La Taica Lazăr”, la magazine online precum “Boutique de Chats”); cele mai consistente donații sunt însă pentru copii (de Crăciun facem la serviciu pachete pentru copiii din centrele de plasament), iar la bunici am identificat printre vecini copii cu diverse nevoi: mers la un specialist (i-am adus personal în București), cumpărat haine, bicicletă, cărți, ajutat părinții să-și găsească de lucru sau să rezolve probleme legate de școală sau navetă etc.

1500-2000 lei – economii lunare pentru capitolul de mai jos.👇 Pentru economii avem un cont comun, pe care îl alimentăm amândoi. Destul de des, apar și venituri extra-salarii (C. își ajută părinții cu o afacere de familie și este remunerat, eu mai fac traduceri, corecturi, meditații, evaluari, iar aceste venituri sunt redirecționate toate aici).

În afară de cheltuielile lunare, noi avem în casă și un tabel pe care îl facem la începutul anului cu toate zilele de naștere ale prietenilor (așa nu uităm de ele și ne organizăm din timp cu cadourile – deloc puține!), perioada în care vrem să mergem în vacanță, destinația și suma disponibilă, evenimentele importante care impun cheltuieli, nunțile (anul ăsta am fost nași pentru a două oară) și cheltuielile anuale de tipul asigurare, rovinietă și revizie pentru mașină, mers la stomatolog, ginecolog, endocrinolog, scaun pentru mașină, începutul creșei (din ianuarie ne-am gândit ce cheltuieli presupune, iar din iunie am început să cumpărăm haine, să ne interesăm de pachetele de analize, abonamente, perioada de vaccinare pentru antigripale etc.).

Pentru cadourile de sărbători avem un alt sistem de economisire: începând cu luna septembrie, punem într-o pușculiță 10 lei/zi. De Crăciun, banii noștri de cadouri sunt cam 1000 lei.

Ideea de a strânge puțin câte puțin ne-a venit după ce într-un an, din mărunțișul strâns in câteva săptămâni, ne-am cumpărat aspirator. Urmând același principiu, am continuat să cumpărăm și altele, precum aparat de tuns, placă de întins părul, roboțel de cafea, aparat pentru masaj facial și, foarte recent, baby monitor.

Observația noastră a fost că risipeam câte puțin, dar in fiecare zi, bani care ajungeau să nu mai aibă valoare. Făcând același lucru, dar invers, exercițiul chiar ne-a adus o satisfacție destul de mare și încă îl păstrăm.

Eu și C. suntem împreună de 11 ani și avem o fetiță (M.) de 1 an și 5 luni.

LUNI

7:30– Ne-am trezit toți odată, grăbiți să nu întârziem la creșă. Micul dejun pentru M. a fost o porție de macaroane cu brânză; pentru mine și C., câte 2 felii de pâine cu vinete și roșii. Ieri am făcut cumpărături și avem în frigider câteva alimente pentru gătit și mic-dejun.

Suntem în plină perioadă de acomodare la creșă. M. este însă foarte stresată și plânge mult. În dimineața asta a fost parcă mai greu ca-n prima zi. A plâns încă de când am început să o îmbrac, a plâns în mașină, iar la creșă ne-am despărțit cu inimile frânte amândouă.

Pentru prima dată, nu mai păzesc creșa și mă întorc acasă, unde gătesc 2 feluri de mâncare și plăcintă cu brânză, spăl 2 mășini de rufe și mai aranjez prin casă.

Este a două săptămâna când încerc să țin dieta “Fix la fix” și sper să-mi și iasă, așa că la 10:30 mănânc un baton de cereale. Principiul e să mănânci din 3 în 3 ore, în rest nimic.

Acum am 10 kg în plus (deși după naștere rămăsesem doar cu vreo 5) și ar trebui să mă întorc la serviciu începând cu dată de 1 octombrie. Am puține emoții legat de acest moment, iar cele +10 kg mă întristează de fiecare dată când mă uit în oglindă sau caut să mă îmbrac cu ceva.

Fac repede un duș și merg pe jos 3 stații să o iau pe M. de la creșă. Ajung prea devreme, dar am mereu o carte la mine și apuc să citesc câteva pagini. Am început recent “Averea bunei educații”. Până în punctul asta, cel mai mult mi-a plăcut ideea că viața nu se împarte în ani, ci în anotimpuri sufletești și profesionale. Tind să cred că eu mă aflu acum exact între anotimpuri.

Pe M. o găsesc zâmbitoare și o pun în sistemul de purtare, unde se gudură bucuroasă și adoarme până acasă.

La 13:30 mâncăm împreună ciorbă de legume cu carne de pui, gătită dimineață. Deși la creșă are mâncare, nu mănâncă aproape nimic, însă recuperează acasă.

După masa de prânz adormim împreună, la 16:30 mâncăm macaroane cu brânză, apoi ieșim în parc, unde reușim să nu cheltuim nimic.

La 19:30 intrăm în casă, la cină avem mâncare de cartofi (cu castraveți murați pentru noi, adulții).

Seara s-a încheiat cu un mega tantrum, iar la miezul nopții M. s-a trezit pentru o repriză de plâns de aproape o ora și jumătate, timp în care am plimbat-o în brațe pentru că nu o puteam dezlipi de mine. Adaptarea la creșă tocmai a atins un alt nivel. 😞

Total: 10 lei (La radio au anunțat că mai sunt exact 100 zile până la Crăciun. ❄️)

MARȚI

Eu și C. ne-am trezit la 7:00 și am pregătit mic-dejunul împreună: sandvișuri cu șnițel de pui și roșii pentru noi, ovăz fiert în lapte, cu fulgi de cocos, banană și zmeură pentru M.

Nu după mult timp, privind-o pe M. cum doarme profund, am hotărât să nu o ducem la creșă azi. Pe mine mă durea tot corpul, pe C. capul, deci pentru M. sigur fusese epuizantă noaptea trecută.

C. a plecat la serviciu, iar eu am rămas acasă, încercând să fac ceva relaxant: Netflix. Așa am văzut primul episoad din “Elogiul morții”, o trilogie coreeană cu un actor pe care l-am descoperit în “Dragoste printre rânduri”.

La 9:30 M. s-a trezit, deloc veselă, dar măcar a mâncat și ne-am jucat.

La 10:30 eu am mâncat struguri, M. un baton de cereale baby friendly, la prânz am avut același meniu că și ieri, apoi M. a dormit până la 16:30, când am mâncat împreună plăcintă cu brânză. Cât ea a dormit, eu am corectat un referat de admitere.

La 17:00 s-a întors acasă C. și am plecat spre sora mea. Fiind ziua ei, i-am luat din timp un lănțișor cu prenumele, așa că în drum am oprit doar pentru flori (40 lei). În loc de cină, la 19:30 am mâncat o felie de tort.

La 21:00 eram înapoi acasă: duș, joacă și somn pentru M., eu și C. am lenevit până mai târziu.

Total: 40+10 (Crăciun) = 50 lei

MIERCURI

La 7:30 ne-am trezit și am mâncat toți omletă cu roșii. Am plecat să o lăsăm pe M. la creșă, după care C. m-a lăsat la Kaufland, de unde am cumpărat legume, fructe, lapte, brânză, ouă, pâine, un bax de apă pentru copii și o jucărie pentru M. de folosit la baie (86 lei).

Până la ora 11 am gătit și am văzut al doilea episod din “Elogiul morții”. Înainte de ajunge la creșă, am trecut pe la Cărturești să ridic o carte comandată săptămâna trecută (”Cum și de ce (mai) educăm?” – Doru Căstăian; 21 lei).

La prânz am mâncat împreună cu M. o porție de pilaf cu carne, apoi am dormit, am mâncat gustarea (zmeură) și am plecat în parc, unde la ora 17:30 ne-am întâlnit și cu C.

Seara am cinat toți trei, am povestit și am citit.

Total: 107+10 lei (Crăciun) = 117 lei

JOI

În dimineața asta, C. a dus-o singur pe M. la creșă și nu a mai plâns atât de tare la despărțire. Ar fi minunat să fie asta soluția! Astăzi este și ziua de naștere a nașei noastre, însă am cumpărat din timp un șal de cașmir și un colier.

În drumul lui, C. a mers să ia flori și să îi facă o surpriză la serviciu. Mi-a spus că nașa a fost foarte încântată și că și-a pus colierul la gât chiar atunci. 😃

Rămasă acasă, eu m-am ocupat de rescrierea unei povești promovate de echipa de voluntariat din care fac parte. Sâmbăta trecută a avut loc un maraton de susținere a unor case-uri din domeniul educației, iar rolul meu a fost de “contributor”.

Chiar dacă uneori alegem să donăm, mereu am considerat mai importantă și eficientă implicarea personală, iar de când stau acasă cu M., acest lucru a devenit o convingere.

Mai mult, mă bucur că am decis să-mi duc energia într-o direcție care mă mulțumește și din care am mult de câștigat prin raportarea la beneficiile aduse celorlalți, în speță fiind vorba despre copii care au nevoie de sprijin pentru a merge la școală și apoi pentru a găsi sensul pe care educația îl are în viețile noastre.

Nu am reușit să termin tot, la ora 10 venind T. pentru meditația la engleză.

La 12 am plecat tot pe jos după M. la creșă (și am găsit-o foarte liniștită și zâmbitoare, ba chiar îi făcea cu mâna doamnei și îi trimitea pupici).

Abia ajunsesem acasă și a sosit curierul cu cardurile Revolut pentru mine și C. Au o promoție acum și nu le-am plătit, însă am dat 3 lei curierului.

C. este foarte încântat de acest card și chiar și-a activat o opțiune de economisire: să-și rotunjească mereu plățile și diferența de bani să îi fie dublată. Suma la care vrea să ajungă este 1000 lei.

Eu însă am folosit cardul să donez 50 lei pentru Save the Horses Romania (au mare nevoie de baloți pentru caii salvați).

Pe seară, am mers la farmacie să cumpărăm vaccinul Nimerix (necesar să o apere de meningită pe M.). A costat 205 lei și l-am plătit eu.

Total: 258 lei + 10 lei (Crăciun) = 268 lei

VINERI

La ora 8:00 eram deja singură acasă și aveam chef să văd ultimul episod din trilogia coreeană, care m-a făcut să regret că nu au filmat un serial întreg: actorii chiar sunt talentați, povestea de dragoste este profundă, ținutele feminine nu par încropite dintr-o garderobă prafuită, decorurile sunt luminoase…

După ce am văzut filmul, am mers spre creșă, dar înainte m-am oprit o oră la serviciu (este în drumul meu, la 10 minute de casă) pentru a-i duce un mic cadou unei colege care intră în concediu de creștere copil. Nici pentru acest cadou nu am dat bani acum, ci când am mers ultima dată la un anticariat pe care-l frecventez și care se află pe Str. Doamnei. Este superb și are doar produse noi. 😍

M. a fost astăzi extrem de încântată de creșă și doamna de la clasă mi-a spus că s-au înțeles foarte bine.

Acasă am mâncat prânzul împreună și ne-am jucat vesele, însă a fost pentru prima dată când nu am putut să o adorm după-masă.

La ora 19:00 a venit pediatra să îi facă vaccinul cumpărat ieri și consultația a fost atât de obositoare pentru ea, încât imediat ce a plecat doamna doctor, M. a adormit și nu s-a mai trezit decât pentru a o alăpta de două ori, renunțând la cina solidă. Consultația a costat 200 lei.

Eu și C. am ales varianta consultațiilor acasă după ce pentru orice programare am avut în trecut, stăteam cel puțin jumătate de oră pe un hol plin cu copii veniți la doctor din fel și fel de motive. La cabinet, doctorul era grăbit și expeditiv. Ei bine, consultația dura nici 10 min și tot cam atâta costa… Așa că o prietenă ne-a recomandat-o pe pediatra noastră, care ne-a răspuns la telefon și-n week-end-uri, a venit de urgență într-o duminică de Paște și are mereu cel puțin 30-40 min doar pentru noi. Avem și medic de familie și prin el încercăm să obținem compensat sau gratuit orice se poate: trimiteri, rețete, analize.

Pentru că mâine plecăm în provincie, cât eu m-am ocupat de M., C. a mers să pună benzină (150 lei – a plătit el).

Am făcut apoi împreună bagajele și am mâncat târziu (deci azi am stricat programul de “Fix la fix”).

Azi, C. a completat pentru tot restul săptămânii banii pentru cadourile de Crăciun.

Total: 200 lei

SÂMBĂTĂ

Ne-am trezit toți la ora 7:00, am mâncat brânză cu roșii și ouă fierte și am plecat la drum.

În mașină, m-am amuzat cu C. pe tema mersului în club când M. va fi adolescentă și am terminat de scris povestea pentru cazul pe care îl susțin.

La ora 11:00 eram deja la părinții mei și am avut timp destul să fac duș și să mă aranjez pentru întâlnirea de la liceu. Astăzi avem reuniunea de 10 ani.

În drum spre liceu am cumpărat un buchet de flori (50 lei).

Ceremonia de strigare a catalogului a fost foarte drăguță și nostalgică. Totul a durat până la ora 15, însă ne-am revăzut la ora 19 pentru petrecerea de la restaurant (aici, iar am încălcat programul de “Fix”).

A fost prima noapte petrecută departe de M., însă recunosc că m-am distrat. 🙈 Am povestit mult și rememorat momente petrecute împreună, am râs și ne-am strâmbat în fel și chip la cabina foto. Am plecat acasă cu multe fotografii și picioarele amorțite de dans.

La final, pe lângă cei 300 lei plătiți în urmă cu două săptămâni, s-a mai făcut o chetă de câte 10 lei.

Total: 60 lei

DUMINICĂ

M. s-a trezit la 6:30 și odată cu ea și eu, brusc. Asta nu a fost deloc plăcut, însă după ce am alăptat-o, a mai mâncat o felie caldă de plăcintă cu brânză, un iaurt simplu, mi-am făcut o cafea și am ieșit în curte.

Deși frig de tot, ne-am bucurat de o dimineață lungă de toamnă, în care ne-am jucat cu pisicile, am adunat pietricele, petale și fire de iarbă, ne-am jucat cu mingea și am făcut întrecere până la poartă și înapoi, eu pierzând de fiecare dată.

La prânz am făcut o vizită unei rude, apoi am pus benzină (120 lei – a plătit C.) și am pornit spre București.

Când am ajuns, era deja seară; eu și M. am despachetat și pregătit masa, în timp ce C. a mers la magazin să cumpere pâine, un suc și iaurt.

Am făcut duș, am mâncat ce ne-au pus părinții la pachet (friptură cu orez și castraveți murați) și ne-am pregătit hainele pentru luni.

Total: 0 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***