Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un event planner de 32 de ani, din București, care în timpul perioadei de urgență s-a retras la părinți împreună cu soțul și cei doi copii.
***
Job: Event Planner (în concediu de maternitate)
Domeniu : IT Sales
Vârstă: 32 de ani
Locație: București
Venit lunar: 3700 lei
Cheltuieli lunare în carantină:
Întreținere: 200-400 lei (vara-iarna) – plătește soțul
Abonament cablu + internet: 65 lei (plătește soțul)
Electricitate: 50 lei
Telefon: 185 lei (3 abonamente Vodafone, pentru mine și părinți)
Contribuție la mâncare când stăm la părinții mei: minimum 1000 lei
Grădiniță copil: 225 euro (plătește soțul)
Fond de investiții personal: 200 lei
Donații: aproximativ 6-8 euro pe luna (Magic Home, Inima Copiilor, Life for Robert – părinții trebuie sa stranga 2,1 milioane de euro pentru un vaccin de care depinde viața unui copil. ☹
Abonament sală: 87 lei. Nu mai merg la sală din martie, dar luna aceasta am descărcat din greșeală aplicația SWEAT. Nu o folosesc, dar dacă tot dau banii, voi încerca să lucrez de două ori pe săptămână după alte video-uri de pe YouTube care mă inspiră mai mult.
Ce nu mai cheltuiesc în carantină:
Cartelă metrou: 20 lei
Cosmetică: 60 lei (odată la aproximativ 3 săptămâni)
Vopsit: 250 lei
Abonament sală: 150 lei (cum ziceam, luna asta aplicația SWEAT e o excepție)
Sumele mici pe care le lăsam la magazin pe nimicuri la fiecare ieșire din casă.
Despre mine
Locuiesc cu soțul și cei doi băieți (V. – 4 ani și 3 luni, H. – 9 luni) într-un apartament de 3 camere din București.
De cand s-au închis grădinițele ne-am mutat cu mic cu mare la părinții mei, la curte, la 60 de km de București. Eu, soțul și copilul cel mic am mai venit pentru câteva zile în București la fiecare două săptămâni, dar V. nu se întoarce până nu trece virusul (e decizia lui).
Eu sunt în concediu de maternitate, iar sectorul de activitate al soțului este paralizat din cauza crizei, așa ca în ultimele luni a muncit maximum 5 zile. Ca urmare, toata lumea este în vacanță!
Săptămâna 1-7 mai
VINERI
Marți am venit în București pentru o zi de muncă a soțului și pentru vaccinul de 9 luni al bebelușului. Rămânem până la sfârșitul săptămânii. Avem nevoie de puțină liniște și noi și părinții mei. Cu doi copii și atâția adulți într-o casă este mereu hărmălaie. Suntem deja de 3 zile în casa noastră și ne simțim bine.
N-a fost o noapte extraordinară. Bebelușul se trezește la 7:00 și începe să mișune prin pat, cât eu stau cu un ochi pe el și cu celălalt închis, încercând să mai dorm. Se ridică pe laturile patului și vrea să bată în calorifer. Bieții vecini! Îl iau repede și îi dau jucării să își facă de lucru.
Pe la 8 jumate se trezește și soțul și îl ia pe H. să îi dea să mănânce, cât timp eu mai lenevesc vreo ora în pat și mă bucur de liniște. La micul dejun mănânc icre, brânză, roșii, avocado și îi fac soțului o cafea.
Preiau eu bebelușul și soțul se retrage în balcon, timp de vreo oră, pentru momentul lui de relaxare. Avem fiecare timpul lui la început de zi, ca să supraviețuim nopților dormite parțial și permanentei alergături după un bebeluș ‘fast & curios’.
Cât doarme cel mic primul somn, eu lucrez la un goblen pe care îl aveam în casă de vreo 20 de ani. E pe post de colorat mandale. Mă relaxează.
Soțul merge după cumpărături (~200 lei). Astăzi gătește el vită cu salată de spanac și ceapă verde, aduse de la părinții mei. Bem un cidru, respectiv o bere, punem muzică și radem toți 3. H. își mănâncă și el piureul de legume. Prepar repede și biscuiți 100/100/100, o rețeta pentru bebeluși, dar pe care îi mâncăm și noi cu plăcere.
În restul zilei, facem cu schimbul la ținut copilul sub observație, îl distrăm, iar seara ies puțin cu el afară. Ne plimbăm printre blocuri, pe unde trece puțină lume. Cartierul e plin de corcodusi, așa că mănânc și corcodușe crude. Îi dau bebelușului iaurtul de seară și la 20:00 îl culc.
Eu și A. nu prea ne uităm la seriale, dar dacă tot avem timp acum, vrem să vedem și noi Narcos. Nimerim Narcos: Mexic, în loc de cel cu Escobar. Vedem două episoade și abia când caut informații pe internet despre film îmi dau seama că sunt două seriale diferite. Aia e, probabil vom vedea sezonul 1 până la capăt, deși e cam dur pentru gustul meu.
În noaptea asta doarme soțul cu H. Îmi doresc să am și eu o noapte dormită cap-coadă.
Total zi: 200 lei
SÂMBĂTĂ
Dorm binișor, dar îl aud pe bebeluș că se trezește mai devreme decât atunci când doarme cu mine. Mă dau jos din pat pe la 8 jumate și îl găsesc pe soț nervos și adormit. Îl preiau eu pe H. și îi dau soțului liber două ore.
Urmează micul dejun cu icre (ne-au pus ai mei la pachet o caserolă măricică și trebuie să o terminăm), roșii, brânză, avocado, respectiv măr ras pentru H. Soțul își bea cafeaua în balcon și ascultă podcasturi. Îl scot pe H. afară în port-bebe și stăm vreo oră.
Pentru prânz nu mai avem mare lucru prin frigider. Studiez toate restaurantele care livrează în zona noastră și nu decid nimic. Soluția de ultim moment e un hamburger cu cartofi prăjiți de la Trickshot, în condițiile în care pot să număr pe degetele de la o mâna de câte ori mi-am comandat hamburger în viața mea. De obicei e prea greu pentru ficatul meu (comanda pentru mine și soț costă 60 lei). Lui H îi fac rapid piure de legume cu cărniță.
Restul zilei ni-l petrecem, evident, în casă. Seara mai ieșim toți trei să dăm o tură pe afară. H. e mai liniștit după ce ia aer. Stăm de vorba cu o vecină despre criza care urmează, șomaj și cine știe ce ne mai așteaptă și mă enervez. Nici nu mă simt prea bine după hamburger.
Îl culc pe H. la 20:00 și mă întind și eu. Ațipesc pe canapea, așa că decid să mă duc definitiv la somn la 21.30. Dar surpriză, nu adorm, încă mi-e rău după burger. Mă ridic și mă învârt prin casă până la 1 noaptea.
Total zi: 60 lei
DUMINICĂ
Astăzi plănuiam să ne întoarcem la părinții mei. Am plătit grădinița lui V. și pe luna mai, pentru cursuri online, și îmi doresc să participăm la toate orele. Mai ales că săptămâna aceasta învață despre dinozauri. Altfel, am mai fi rămas câteva zile în București.
Soțul mă trezește cu o veste nu tocmai bună. Bunica lui nu s-a simțit bine peste noapte și este la spital. Nu au lăsat pe nimeni din familie să meargă cu ea și nu știu mare lucru. Ne gândim să mai rămânem o zi, să vedem ce se întâmplă, dar între timp ne facem bagajele și ordine în casă, în cazul în care putem pleca.
Pregătim micul dejun pentru noi (icre, avocado, brânză) și măr ras pentru H. A. iese să îl plimbe pe H. în jurul blocului iar eu merg la cumpărături. Pentru o astfel de ocazie specială mi-am pus cercei și m-am dat cu parfum.
Intru la Mega pentru dulciuri, iaurt pentru H. și altele – 195 lei și la farmacie pentru fiole calmante pentru dinți de bebeluș. – 61 lei. Mă bucur să mă întâlnesc cu o prietenă pe drum și stăm puțin de vorba.
Acasă încep lungul proces de făcut ordine. Nu sunt eficientă și nu o să înțeleg niciodată de ce se adună atâta bagaj când călătorim cu copiii. ☺ Între timp, soțul află că bunica e bine, că niciun aparținător nu are voie nici măcar în curtea spitalului, deci plecăm la ai mei. Dacă e nevoie să se întoarcă în București, ajunge într-o oră.
Pentru prânz mai avem câte o porție de ciorbă și sushi de la Mega. Altădată era mai bun (deși nu se compară cu cel de la restaurant). Pentru desert am luat gogoși cu ciocolată. H. are piure de legume cu ou.
În drum spre părinții mei trecem pe la sora soțului, să luăm centuri pentru scaunul de masă al copilului. Ne roagă să urcăm, să vedem pisicuța pe care tocmai și-au luat-o. Nu au ieșit nici ei pe niciunde în perioada asta, așa că decidem să urcăm. Pisica e extrem de simpatică și H. se duce grămadă peste ea. Stau nas în nas, se miros, se analizează, dar îl țin să nu o tragă de blăniță.
Până la ai mei nu ne oprește niciun echipaj de poliție, deși sunt filtre în vreo trei locuri. Băiatul cel mare este extrem de fericit că ne-am întors. Cel mic se luminează la față când își vede fratele și cățelul. Ne petrecem seară cu toții. Bebelușul se culcă la 20:00, cel mare la 22:00, adulții mai târziu.
Total: 256 lei
LUNI
Bebelușul se trezește pe la 7:15. Cu ochii cârpiți, mă uit la el cum se joacă prin patul meu și mă asigur că nu cade. La 8 :00 dă buzna peste noi și fratele lui și pun muzică la radio.
Aranjamentul nescris este că eu îl țin cât se poate de liniștit pe H. până pe la 8 :00 când se trezesc restul din casă, după care îl iau mama sau soțul și eu mai dorm/ butonez telefonul.
Mănânc repede ceva și la 10:30 intrăm pe Zoom cu educatoarea lui V., pentru prima lecție despre dinozauri. Subiect de mare interes. Copiii chiar stau și ascultă liniștiți.
La 11:00 soțul îl culcă pe H. iar eu și V. ieșim în curte. Este explozie de bujori pe Instagram, așa că adunăm și noi câțiva din grădina și îi punem în vază.
La ai mei nu mai avem grija mâncării de prânz. Se ocupă părinții mei. Las bani de mâncare când intră salariul și dacă e nevoie până la sfârșitul lunii mai adăugăm. De cumpărături se ocupă tata.
Ziua trece cu stat după copii. După-amiază îmi prepar un bol de căpșuni cu iaurt grecesc și o linguriță de miere. Yummy!
Seara fac bruschete cu brânză și roșii la cuptor pentru toată lumea. Pun mentă, mărar, ceapă și usturoi verzi, culese din grădină.
Reușesc să îl adorm pe H. abia la 21:00. Deși e extrem de obosit, nu poate închide ochii. Mă așez lângă el în pătuțul lui și ne uităm unul la altul. Mă trage de obraji, de nas, de păr, dar e simpatic și delicat.
Se culcă și V. la 22:00 și putem să ne relaxăm. ☺
Total zi: 0 lei
MARȚI
Bebelușul a dormit agitat, așa că mă trezesc obosită și nervoasă. Nu se anunță o zi prea bună.
Lenevesc în pat până la 9:30, iar la 10:00 intru cu V. pe Zoom pentru lecțiile de la grădiniță. Nu am răbdare cu el și mă bucur că se termină repede. Noroc că până terminăm noi, soțul îl culcă pe H. și am o oră și ceva liberă.
Mănânc de dimineață un iaurt grecesc cu pâine proaspătă. În scurt timp îmi va fi iar foame, dar poate rezist până la prânz. Îmi întind șezlongul și încerc să citesc, dar e cam vânt.
Pentru că stradă e goală, ies pe stradă cu cel mare să luăm corcodușe verzi din pomul unor vecini. Îi plac la fel de mult cum îmi plăceau și mie când eram copil. Plantăm câteva floricele în grădina, cumpărate de tată de la piață. S-au copt și primele două căpșuni din grădina și îl las pe V. să le găsească. ☺
Petrec jumătate de zi plimbând bebelușul de colo-colo. La prânz nu mănâncă bine și mă întreb dacă e neliniștit de foame, de durere de dinți sau altele. Cu cel mare e mai ușor acum, e independent, stă cu cine face cea mai interesantă treabă din casă și nu mai trebuie supravegheat tot timpul.
Constat că încărcătorul de la telefon nu prea mai face contact. H. a ronțăit la el de dimineață, până mi-am dat eu seama.
Îmi pregătesc iarăși un bol de căpșuni cu iaurt grecesc și miere, dar căpșunile luate azi de la piață sunt fade și acre, nu îl mănânc pe tot. Bebelușul adoarme foarte greu.
Îi tăi unghiile celui mare și pentru asta am nevoie de un supliment de răbdare. Azi nu a fost o zi grozavă.
Total zi: 0 lei
MIERCURI
Ziua începe, din păcate, la 6:00. Plimb bebelușul în brațe, ne mai jucăm, readoarme abia la 7 jumate. Și eu lângă el, până la 9 jumate. Când ne trezim, dau mesaj cu «Donez bebeluș! » către mama și soț. Care vine primul e fericitul câștigător.
Trebuie să intru cu băiatul cel mare online pentru cursuri și sunt în întârziere. Cum nu am unde să printez fișa pe care o lucrează azi, mă apuc să desenez dinozauri. Unul seamănă că un lup cu o falcă umflată, altul cu un melc strâns de gât, dar copilul e fericit că sunt dinozauri. Cum apreciază el orice urmă de efort!
Până terminăm ora, încep ploaia și vântul. Stăm în casă. Suntem un pic nervoși, copiii nu au cum să își consume energia și sunt gălăgioși și haotici.
Eu mănânc ultima micul dejun. Îmi fac terci de ovăz cu căpșuni, banane și fulgi de cocos. Jumate îmi ‘fură’ soțul.
Înainte de prânz, băieții mari ies totuși afară să facă pește la grătar. Cel mic e agitat de la dinți. Îl scoatem și pe el afară într-un moment de soare și îl culcăm devreme, pe la 19:00, pentru că a dormit un singur somn azi. Cel mare vrea la desene și e în sfârșit liniște în casă.
Mai citesc până la 21:00, apoi lucrez la goblen. Mă culc târziu, în jur de 12.
Total zi: 0 lei
JOI
H. a dormit bine. S-a trezit doar de două ori peste noapte și definitiv la 8. Sunt odihnită și bine dispusă. Vine și V. la noi. Băieții dau drumul la radio și începe distracția. Volumul trece brusc de la 1 la 20, Led Zeppelin urlă, urechile mele țiuie, salteaua sare, dar ce contează…Când încep să obosească, îi pasez soțului și mamei să îi pregătească de zi și să le dea să mănânce.
Mănânc și eu de dimineață două felii de pâine cu unt de arahide și banane. La 10:00, V. și cu mine intrăm pe Zoom pentru lecția de la grădiniță. Pictam dinozauri cu palma.
Ne petrecem restul zilei afară. Ce bine că nu mai plouă, zilele trecute au fost dificile cu copiii în casă.
Facem cu rândul la plimbat și distrat copiii. În pauza de copii îmi întind șezlongul și mai citesc, deși de ceva vreme nu reușesc să mă concentrez. Și că să fiu sinceră, cred că nici cartea – Cei frumoși și blestemați a lui Scott Fitzgerald – nu e la fel de reușită că alte cărți ale autorului.
Pe la 13:00 ies după prăjituri, amân deja de vreo patru zile (prăjituri, plăcinte – 80 lei). În perioada asta încerc să nu mai mănânc dulciuri (în mod normal mănânc de n ori pe zi), dar există și excepții.
Plivesc un colț de grădina. Mama a adunat trandafirii pentru sirop și toată bucătăria miroase extraordinar. De la 4, timp de vreo oră, avem încă un moment de liniște. Copiii dorm în același timp. Eu rămân afară să scriu Money Diary-ul.
Seara îl culc pe H. la 20:00 și fac 20 de minute de bedtime yoga cu Adrienne, pe YouTube și o baie lungă, cu petale de trandafiri. 😀
Total zi: 80 lei
***
Finanțe pe timp de pandemie
Pentru noi, perioada aceasta a fost în general bună, ne-am bucurat de primăvară în grădina și soțul a avut un program de somn regulat, ceea ce nu se întâmplă în timpul serviciului. E drept, poate fi dificil să stăm cu părinții, am zile în care visez cu ochii deschiși la coastele frumoase ale Europei și mă frustrează faptul că anul acesta nu avem încă planuri de vacanță.
În martie plănuisem un week-end liber, doar cu soțul. Ar fi fost prima escapadă în doi de când îl avem pe cel mic. Din păcate, a început pandemia și a trebuit să stăm acasă. Trec zile și constatăm că abia am vorbit unul cu celălalt altceva decât ce ține de organizarea copiilor. La București avem mai mult timp singuri, când cel mic se culcă devreme, și stăm împreună câteva ore seara, doar noi doi.
Salariul soțului e și el mult redus, dar avem mult mai puține cheltuieli cât stăm la ai mei. Eu am reușit să pun deoparte un procent măricel din salariul meu în ultimele lui – chiar și 25-30%.
Cheltuieli ”arogante” nu am făcut în perioada asta, în afară de o comandă de cărți și cremele de față care mi se terminaseră toate odată și au costat destul de mult.
***
Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
3 Comentarii
Iker
fain om, faina familie, fain scris 🙂
Lala
Foarte frumos scris. E interesant sa vezi cum decurge viata unei familii cu copii mici si cu cheltuielile aferente
o femeie
eu am ramas cu cateva idei: goblen, plivit gradina, miros de dulceata de trandafiri, si astea m-au ajutat sa plonjez in lumea magica a voastra.
Fain scris, faina familie.