Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un graphic designer, mamă de 4 copii, care este momentan în concediu de creștere a celui mai mic copil.
***
Job: Graphic Designer
Domeniu: Design de carte
Vârstă: 35 de ani
Locație: București
Venit lunar: 3200 lei (indemnizație)
Cheltuieli lunare
Chirie/Rată apartament: Nu avem, locuim în fostul apartament al părinților noștri (ei s-au mutat la casa)
Întreținere: 150 lei pe vară
Curent: 90 lei
Telefon: 5 euro
Internet: 80 lei
Benzină mașină: cam 400 lei pe lună, dacă e lună de școală
Neflix: 20 de lei (împărțit cu niște prieteni)
Alte cheltuieli lunare: Vom mai avea școala și activitățile extracuriculare ale copiilor, dar acum nu e nimic sigur și nu știm despre ce sume lunare ar fi vorba.
VINERI
De câteva zile am ajuns înapoi în București, după vacanță. Frigiderul e aproximativ gol (am luat ceva în fugă de la Mega când am revenit în oraș și am făcut o supă cremă de linte). Dar debaraua e bine aprovizionată. Lada congelatoare e și ea plină, deci am pe ce pune mâna. Bună investiție a fost lada frigorifică, nici nu îmi aduc aminte cum era viață înainte de ea. 😊
Azi avem în plan dez-băgăjire și renovări. Ne-am tot gândit să facem niște schimbări în bucătărie și acum e momentul. După micul dejun (lapte cu fulgi, ambele din debara – am un lapte UHT mereu în debara tocmai pentru urgențe de genul ăsta), ducem copiii la bunici și mergem în Ikea.
Știm ce căutăm – masă și o bancă – deci mergem direct la secțiunea care ne interesează. Nu ne uităm nici în stânga, nici în dreapta, că cine știe ce ni se mai lipește de mâna. Am văzut pe site cam ce model de masă ne-ar trebui, dar la fața locului nu ne convinge. Din fericire găsim ceva și mai bun, cam la același preț.
Mai complicat e cu banca. Cea care e comodă și fix cât trebuie de mare nu are deloc spațiu de depozitare. Cea cu spațiu de depozitare e prea mare. Măsurăm, cântărim, învârtim situația pe toate părțile, nu ajungem la nicio concluzie. Luăm masa (400 de lei) și mai vedem. Ne trebuie musai și niște polițe, dar nu găsim nimic care să ne placă. Până la urmă plecăm doar cu suportul pentru polițe (4 bucăți a câte 7,5 lei) și urmează să căutăm polițele în altă parte.
Până ne-am Învârtit în Ikea, s-a făcut târziu. Am sărit peste masa de prânz, dar, din fericire, ne așteaptă părinții cu masa pusă. Yaaaay! Mai stăm cu ei la masă și la un pahar de vorbă până se face seară, nu ne-am mai văzut de mult timp și copiiilor le face bine să mai stea la curte. Luăm și gustarea de seară tot la ei (dublu Yaaaaay!), așa că plecăm acasă direct la duș, poveste și somn (copiii) și montat mese de bucătărie noaptea, în liniște (noi).
Total zi: 430 lei
SÂMBĂTĂ
Azi avem o cununie civilă. Mâncăm rapid de dimineață – ouă, șuncă, iaurt, legume din ce mai aveam prin frigider. Am pus aseară la dezghețat niște piept de pui din lada frigorifică. Îl arunc în slow cooker cu niște păstăi, tot din congelator. Niște ulei, mirodenii, 6 ore la temperature joasă și e gata cina.
Pentru prânz, copiii mai au supa crema de linte, pe care o mănâncă cu pâine prăjită, semințe și mirodenii. Vin bunicii, noi plecăm la cununie.
Luăm flori – niște frezii albe, singurele flori fără sclipici și brizbrizuri de la florăria din cartier (35 de lei). Cadoul îl aveam pregătit de mai mult timp, deci nu mai avem bătăi de cap.
Ajungem la fix la starea civilă, totul se termină foarte repede. Până la ora la care trebuie să fim la restaurant avem timp să mergem iar la Ikea. Să luăm banca pe care am văzut-o ieri. E bine că avem mașină mare, putem căra mobile după pofta inimii acum.
Până să ajungem la banca cu pricina, trecem prin zona de mobilă de copii și ne pică ochii pe un ansamblu Trofast. Nu e fix ce ne trebuie, dar e foarte aproape. Am putea avea și bancă și spațiu de depozitare dacă îl luăm, așa că asta rămâne (250 de lei) și fugim la restaurant, cu 15 minute întârziere și o mobilă în mașină. 😊
Distracția și voia bună se prelungesc până spre seară, ajungem acasă la timp pentru cină: pui cu păstăi la slow cooker, un deliciu. Apoi iar poveste și somn, montat mobile de Ikea și un pahar cu vin.
Total zi: 285 lei
DUMINICĂ
Mai e puțin și începe școala. De anul ăsta avem 2 copii la școală, iar entuziasmul fiicei mijlocii atinge proporții cosmice.
Cumpărăm din timp flori – să evităm aglomerația de dimineață de la florării. Nu îmi pot imagina prima zi de școală fără crizanteme galbene, deci două buchete să fie (40 de lei). Le dau jos ambalajul dubios și le învelesc în niște hârtie kraft, pe care am decorat-o cu ștampile cu litere colorate. Le leg cu sfoară și gata, buchet makeover.
După-amiază mergem la o plimbare cu niște prieteni pe care nu i-am văzut de mult timp. Avem gustări în ghiozdane (biscuiți și sandvișuri cu unt de arahide, din debara). Apă tot în sticle, de acasă, deci nu cheltuim nimic. Până ajungem acasă e deja noapte.
Scoatem hainele de școală din dulap, pregătim ghiozdanele și la somn!
Total zi: 40 lei
LUNI
Prima zi de școală x 2. 😊
Ne revedem cu prieteni dragi și noi, și copiii. Festivitatea durează puțin, suntem anunțați că școală începe săptămâna viitoare din motive de renovări și plecăm bucuroși spre casă.
Pe drum trebuie să ne oprim să luăm pantofi de școală. O prietenă mi-a recomandat un magazine de cartier, unde găsim pentru amândouă școlărițele pantofi simpli negri, cu baretă. Costă 65 de lei perechea și luăm două perechi.
De dată asta aleg varianta de pantofi ceva mai ieftini pe care îi voi înlocui mai repede, după ce data trecută am luat unii de două ori mai scumpi, care s-au făcut praf într-o luna (cum reușesc să distrugă vârfurile pantofilor așa rapid e un mare mister).
În restul zilei facem curat, mutăm mobile, mâncăm pe apucate – e stare de mobilizare generală. Dăm găuri cu bormașina fix până la ora de liniște, dar bocănim și troncănim mult după. Tragem tare să terminăm azi.
Total zi: 130 lei
MARȚI
Gata, sunt singurul adult (responsabil?) de pe-aici. Iar nu am făcut cumpărături, iar nu am meniu săptămânal, iar mă simt de parcă nu am o mâna și un picior.
Sunt obișnuită să îmi fac în fiecare weekend meniul pe toată săptămâna – mese principale și gustări. În funcție de asta facem cumpărăturile săptămânale și știu că nu trebuie să îmi băi bat capu cu veșnicul “Da’ noi ce mâncăm azi?”. Săptămâna asta de improvizații din debara și de dezastru în casă m-a scos din ritm.
Pun la dezghețat niște carne din congelator, mă uit să văd dacă am din ce face o ciorbă pentru prânz. Reușesc să încropesc ceva, o masă am rezolvat-o.
Le trimit pe fete la magazinul de la parter, să cumpere pâine și apă minerală (rece!). E marea lor bucurie să facă treaba asta, le dau 15 lei și nu mai văd restul înapoi, dar pusculitele lor zornăie.
În timp ce ciorba e la fiert, mai scap de lucrurile care nu îmi trebuie din bucătărie și mă uit la cum am putea să mai eficientizăm spațiul pe care îl avem. Oricum, cu un Trofast colorat e mult mult mai bine. 😊
La cină avem șnițele și cartofi, plus ultima porție de legume din frigider. Mâine chiar trebuie să merg la cumpărături.
Total zi: 15 lei
MIERCURI
Mă trezesc mai devreme decât de obicei și fug repede la piață, înainte să plece soțul la serviciu. Cu 70 de lei iau roșii, castraveți, varză, conopidă, țelină (serios, 3,5 lei bucata? Nu se mai ieftinește odată?), pătrunjel, mărar, leuștean, prune, piersici și flori; nu plec niciodată de la piață fără flori. Piața noastră e destul de scumpă, dar e la îndemână când nu ai timp de ieșiri mai îndelungate.
Am rezolvat din timp cina (orez la cuptor cu salată), pentru prânz este ciorbă, pentru gustări am luat fructe și mai avem biscuiți în debara.
Dacă am rezolvat mental problema cu mesele, am toată ziua la dispoziție să fac curat în dulapurile de haine ale copiilor. Au crescut mult peste vacanță și trebuie să le schimb hainele cu mărimile următoare. Din fericire am primit multe haine de la prietenii cu copii mai mari și nu am lipsuri majore în garderobele lor. Mai ales că două dintre ele vor purta în mare parte doar uniforme.
O zi nu îmi e de ajuns pentru Operațiunea Rocada Hainelor, așa că îmi rămân multe de făcut și pentru mâine.
Total zi: 70 lei
JOI
Iar plec la cumpărături matinale. Mega din colț, din nou soluția de compromis. 89 de lei: pâine, covrigei, telemea, carne pentru sandvișuri, iaurt, fulgi de porumb, apă minerală, biscuiți. Urgențele urgențelor până apucăm ÎN SF RȘIT să mergem la cumpărăturile săptămânale la care visez de atâta timp.
Am mai terminat și cu hainele și renovările, așa că azi apuc chiar să stau jos un pic în timpul somnului de prânz al copiilor. Mi-a fost poftă tare de niște răgaz și o carte bună.
Total zi: 89 lei
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
***
4 Comentarii
Andreea
pot scrie doar uau, imi transmite multa organizare si energie buna acest money diary 🙂
ps: si eu am un ‘talent’ deosebit in a imi juli pantofii noi repede in bot, asta de cand ma stiu … am peste 30 de ani si nu am nici cea mai mica idee cum reusesc mereu, dar reusesc …
Ana
Îmi pare rău că nu sunt incluse și cumpărăturile săptămânale! Sunt curioasă la ce sumă se ridică pt o familie de 5-6 persoane.
Alina
A uitat sa treaca crizantemele la totalul zilei de duminica.
Inoza
Alina, mulțumesc pentru observație, am corectat! 😀
Ca idee, orice greșeală care ține de calcule îmi aparține mie, nu autoarelor. *insert față rușinată aici*