Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta ne reîntâlnim cu o autoare de Money Diary. Este vorba despre o secretară, de 34 de ani, din București. Autoarea ne-a scris în martie, la începutul pandemiei, când tocmai aflase că era însărcinată, și a revenit să ne povestească despre viața ei pe ultima sută de metri a sarcinii. 🙂

***

Job: Secretară
Vârstă: 34 de ani
Locație: București
Venit lunar: 2500 lei

Cheltuieli lunare

Rată la mașină: 600 lei
Telefon: 135 de lei (plătesc și abonamentele părinților mei)
Cablu TV + internet: 70 de lei
Asigurări medicale (am 3 și nu mă îndur să renunț la nici una): 70 de lei
Benzină: 300 de lei (cu toate că mergeam destul de rar cu mașina, din cauza pandemiei am mers zilnic la serviciu sau unde mai aveam nevoie).
Cosmetică: 50 de lei
Donații: 4 euro pentru două cauze (MagicHome și Spitalul de oncologie construit de Dăruiește Viață) și 35 de lei pentru pachetul pe care i-l trimit lunar Învingătoarei (victimă a violenței domestice) de la Sibiu.
De restul cheltuielilor se ocupă prietenul meu. Apartamentul în care locuim este al meu, așa că nu plătim chirie sau rate. Întreținerea, cumpărăturile săptămânale și parte din vacanțe le plătește tot el.

Cheltuieli anuale

RCA: 600 de lei
Asigurare casă (obligatorie + opțională): 650 de lei
Vacanțe: 1000 lei (pentru că venitul mi s-a înjumătățit față de anul trecut, bugetul pentru vacanță a fost mult mai mic. Anul acesta cheltuielile cu vacanțele au fost mai mici pentru că am plecat mai puțin din cauza pandemiei și doar în țară).
Vopsit: 800 de lei (merg cam la 3 luni la salon)

LUNI

Mă trezesc la 8 pentru că am programare la medic. Iau micul dejun (brânză tartinabilă, file de hering și brioșe cu afine pe care le-am făcut duminică) și fug la cabinetul ginecologic unde mi se recoltează analize și mi se face un control de rutină. Aflu că bebe este bine și, dacă merge totul cum trebuie, în 4-5 săptămâni ne vom vedea.

Nu plătesc consultația pentru că am fost la cabinetul de stat unde este doctorița mea. Controalele, analizele și ecografiile le-am făcut fie la cabinetul de stat, fie la diverse clinici private (cele mai multe) pentru că, din păcate, din cauza covidului nu poți merge la spital decât în caz de urgență.

Noi din fericire ne-am descurcat financiar, însă este foarte greu în această perioadă pentru cei care efectiv nu își permit. Bine că suntem încurajate să facem toate controalele, să nu ratăm nici o ecografie, însă pare să nu intereseze pe nimeni că o ecografie morfologică costă 700 de lei și că se fac 3 astfel de ecografii plus 2 de control și încă una de confirmare la începutul sarcinii.

Într-adevăr, poți să te numeri printre norocoasele care se bucură de un abonament medical ca beneficiu de la locul de muncă sau mai poți solicita voucherele Materna în valoare de 2000 de lei, puse la dispoziție de Primăria Capitalei. Însă nici despre ele nu știu prea multe mămici.

Mă întorc plină de energie acasă (energie care se consumă mult mai repede acum la 8 luni și jumătate de sarcină :D) și mă apuc de gospodărit. Bag la spălat, fac curățenie în băi, ciugulesc niște struguri și fac și câteva exerciții de fitness. Îmi place mult sportul, iar până săptămâna trecută am fost la înot, însă s-au închis bazinele în aer liber, așa că am decis să fac acasă câteva exerciții care să mă ajute să mă mențin cât de cât în formă.

Prânzul îl iau târziu, pe la 15.30, când începe meciul Simonei Halep (pulpă de curcan la cuptor cu varză călită). Sunt fanul Simonei încă de la început și tot nu mă plictisesc să o urmăresc. Între timp îmi fac și manichiura ca să câștig timp.

Cum se termină meciul primesc mesaj de la G. dacă vreau să merg în parc. Încerc în fiecare după-amiază/seară să ies la plimbare ca să mă mișc, așa că accept invitația, ne întâlnim în parc și dăm o jumătate de tură (nu prea mă mai ține să dau o tură întreagă, indiferent de cât de setată mental aș fi :D).

Seară mănânc niște plăcintă cu brânză și spanac pe care am făcut-o în weekend, mă uit la Vlad și apoi sper să dorm. Nu îmi iese de data asta. De când am rămas însărcinată am fost cam certată cu somnul. Cred ca nu am mai dormit 6 ore legate de multeeee luni.

Recent am aflat că sufăr de sindromul picioarelor neliniștite care se manifestă seara, este extrem de enervant și se accentuează în sarcină. Pe lângă faptul că mă trezesc de 4-5 ori pe noapte să merg la baie, nu reușesc să mă odihnesc nici printre aceste treziri.

Din fericire, în ultima săptămână am avut și nopți mai bune, cu aceleași număr de treziri cam din oră în oră, dar cu picioare mai liniștite, care m-au lăsat să dorm printre plimbările la baie. Ca să pot adormi din nou trebuie efectiv să mă ridic din pat și să mă plimb. Azi noapte de exemplu la 2:30 strângeam rufele puse la uscat :)), iar bebe s-a trezit și el și mi-a ținut de urât lovindu-mă sănătos cu mânuțele și cu picioarele.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Mă trezesc la 8.30 mai obosită decât m-am culcat. Nu mă stresez pentru că nu trebuie să plec nicăieri, așa că poate ațipesc mai târziu. Nici mai târziu nu reușesc pentru că un vecin dă găuri. Asta e, poate data viitoare :D.

Mănânc brânză tartinabilă, file de hering și biscuiți cu miere. Nu lipsește ceaiul, iar azi îmi fac și un suc din grapefruit și portocale. Bag la spălat și îi citesc lui bebe. Chiar dacă încă nu s-a născut, îmi place să îi citesc pentru că sunt sigură că mă aude, mișcându-se destul de mult. Azi e rândul limbii engleze. Îi citesc alternativ în română, engleză si italiană, limbile pe care le știu și îmi doresc să le învețe și el.

Mănânc ultima felie de pepene galben din frigider (cred că și ultima pe sezonul ăsta) și ies până la cel mai îndepărtat magazin ca să mai fac mișcare. Cumpăr produsele pentru pachetul Învingătoarei de la Sibiu (o mamă tânără cu o fetiță micuță, care au fost victimele violenței domestice, și care acum sunt ajutate de Asociația Luthelo din Sibiu) și alte câteva lucruri pentru mine. Prânzul vine din nou mai târziu și mănânc ultima porție de curcan cu varză călită.

Nu trece mult și vine și G. acasă. Repejor se schimbă și mergem în parc, el să alerge, eu să îmi fac plimbarea. Obosesc din ce în ce mai repede, însă mă simt motivată de gogoașa cu brânză pe care o mănânc cu mare bucurie.

După o oră mergem spre casă. Scot niște bani de la bancomat și mă opresc la farmacie de unde cumpăr niște vitamine (120 de lei, pe care îi plătește G.). Mai fac o oprire foarte aproape de casă, unde avem un magazin de vinuri și bere și de unde cumpăr must. Este foarte dulce și nu prea are gustul pe care îl cunosc eu, însă îl beau ca pe suc.

Acasă mai mănânc un iaurt cu musli și cad lată. Asta nu înseamnă că și dorm bine.

Total zi: 110 lei

MIERCURI

Mă trezesc cam la aceeași oră, mănânc două ouă fierte, brânză, roșie, pâine și miere.

Am stabilit cu tata să ne întâlnim să merg să spăl și eu mașina pe interior și exterior acolo unde merge el de obicei. În mod normal, G. o spală la benzinărie, însă acum voiam o spălare mai temeinică, să fie curățică când vine bebe.

După, am dat o fugă (cu mers de melc :)) ) până în piață, de unde am luat afine, roșii și un cappuccino fără cofeină.

Ajunsă acasă, cad lată și mă uit la ”Campionatul cofetarilor”, o emisiune care îmi place mult. Mai ciugulesc niște pepene roșu, însă nu e ce trebuie, așa că stabilesc că și el este ultimul pe anul ăsta. Încerc să ațipesc, dar nu pot.

Mânânc puțină ciorbă de pește de la mama și stabilesc cu G. să nu mai mergem în parc. El stă la birou peste program, iar eu decid să merg să fac ultimele cumpărături pentru prăjitura pe care vreau să o fac de ziua lui tata, care va fi în weekend. Aleg același magazin îndepărtat și îmi fac plimbarea.

Seara mănânc o salată, ronțăi niște biscuiți și mă uit la ”Visuri la cheie”, altă emisiune dragă.

Total zi: 140 de lei

JOI

Cu toate că am dormit mai bine, tot obosită mă simt. M-am trezit pe la 9 fără ceva și am luat micul dejun, două sandvisul calde cu cașcaval și câțiva biscuiți cu miere. E așa de bună mierea, yammi.

Ca de obicei, îmi propun să fac multe lucruri, însă reușita lor ține mult de starea mea, iar dacă mă simt obosită nu ezit să las pe mai târziu ce am de făcut și să mă odihnesc. Măcar acum, până vine bebe. Și totuși, reușesc să fac câte ceva. Pregătesc pachetul pentru Învingătoarea mea de la Sibiu (haine pentru ea și pentru fetița ei și niște produse de curățenie) și calc câteva haine.

În timp ce calc (pentru că e o activitate care nu îmi place deloc, încerc să o mai „îndulcesc”) ascult câteva episoade din materialul audio-video despre sarcină și primul an din viața bebelușilor. L-am cumpărat de la o asociație care a făcut o treabă foarte bună realizând 7 module diverse (în total 26 de ore) cu o grămadă de informații utile, ușor de înțeles, prezentate de specialiști. Practic găsești într-un singur loc cam tot ce ai nevoie să știi despre primul an de viața al bebelușului, de la naștere și alăptare până la viața mamei după naștere.

Moleșeala mă doboară și adorm pe muzica lui Brahms. Bebe doarme și el o dată cu mine, însă cam după o oră, fac o mișcare care știu că o să mă coste și mă întorc un minut pe spate. De-ajuns ca bebeloiul să se trezească și să își înceapă dansul. Nu există egal pentru sentimentul magnific de a-ți simți puiul cum să se mișcă, însă cu cât crește cu atât locul este mai puțin, iar loviturile lui mai intense. Uneori ai senzația că efectiv te zguduie, însă tot minunat rămâne.

Zilele trecute am auzit pe cineva în parc vorbind despre orez cu lapte și mi-a rămas în minte. Azi i-a venit rândul, așa că la prânz fac câteva porții. Sunt mândră de mine pentru că mă mobilizez și lucrez aproape 3 ore la engleză. Mă pregătesc pentru un examen de certificare pe care l-am ratat deja de două ori anul ăsta din motive personale și de pandemie. Sper ca a treia oară să fie cu noroc. Între timp mănânc niște orez, dar îmi fac și o salată pentru că tot mi-e foame.

După-amiază mergem în parc. G. aleargă, eu mă plimb și trec și pe la gogoșerie de unde iau o gogoașă cu gem. În drum spre casă ne oprim la o benzinărie pentru mult cunoscuta vizită la toaletă 😀 și pentru două sticle, una cu apă și alta cu ceva băutură cu vitamine.

Seara mai mănânc un iaurt cu afine și mă bag la somn. Impropriu spus pentru că somnul vine foarteeeee târziu, chiar dacă citesc puțin din ”Școli creative” a lui Sir Ken Robinson. Mă interesează subiectul, mai ales pentru că pregătesc o schimbare în viața profesională după concediul de maternitate.

Total zi: 19 lei

VINERI

Mă trezesc cu greu, dar mă mobilizez pentru că trebuie să fac cheesecake-ul pentru ziua tatei. După micul dejun fac o baie plăcută și îmi stabilesc un obiectiv serios, pedichiura. La prima vedere e o activitate banală, însă când ai burtă măricică e o adevărată provocare. Mândră nevoie mare, reușesc. Victoria mea îmi dă încredere pentru cheesecake.

E prima dată când fac cheesecake și după ce am consultat multe rețete am ales să combin două. Procesul merge bine, între timp fac și niște paste cu pesto. La prânz mă uit la ”Campionatul cofetarilor” și mă odihnesc puțin. Citesc din ”Școli creative” și moțăi.

Dupa-amiaza mergem în mall să completăm cadoul tatei (îi luasem deja ceva) și să finalizăm (în mare) cumpărăturile pentru bebe pe care le plătește G. (220 lei). Pe drum, îmi iau un cappuccino foarte prost de la o mică cafenea abia deschisă. Am mai luat o dată, dar am zis să îi mai dau o șansă. Și aici m-am oprit pentru că nu va mai exista și o a treia. 😀

Seara ajung acasă frântă, îmi fac o salată cu porumb, ton, castraveți murați și puțină maioneză. Mai ronțăi și niște biscuiți. Bine că i-am terminat. 😀 Finalizez cheesecake-ul și sunt tare mulțumită de el.

Total zi: 85 de lei

SÂMBĂTĂ

Încep ziua fără energie. Mănânc, ud florile, pregătesc pachetul pentru Învingătoarea mea și îl aștept G. să se întoarcă de la alergat ca să îl închidem. E mai greu de lipit pentru că am ales o cutie cam mică. Între timp, mă ocup și de bagajul pentru maternitate. După ce am schimbat deja un troler cu unul mai mare, mi-am dat seama că nici acesta nu îmi ajunge. Va trebui să regândesc puțin planul, pentru că sunt multe de luat cu mine. Terminăm pachetul și G. este responsabil să îl expedieze prin poștă.

La prânz ajungem la părinții mei, care locuiesc aproape. Este ziua tatei și ne bucurăm de mâncare bună, cheesecake-ul meu delicios și o după-amiază liniștită.

Seara ne întoarcem ghiftuiți și pe jos ca să mai facem mișcare, iar somnul se lasă așteptat din nou.

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc chiaună după o noapte nedormită, în care bebiță mi-a ținut de urât. Dragul de el a stat și el treaz până am adormit eu. Da, este adevărat că bebelușul din burtă simte tot ce se întâmplă cu mama. Indiferent de stare, el reacționează. Mi s-a confirmat de multe ori și mi se pare fascinant.

E ziua omletei, mănânc și o banană și puțină ruladă cu gem (de la mama), fac curățenie în băi, schimb patul și urmăresc ce se întâmplă cu alegerile. În casă avem responsabilitățile împărțite. Eu mă ocup de curățenie în băi, șterg praful și calc, iar G. face cumpărăturile mari, dă cu aspiratorul și spală podeaua. De mâncare ne ocupăm amândoi, iar de cînd am rămas însărcinată ne mai ajută și ai mei.

Înainte de masă merg să votez. E prima dată când văd o asemenea coadă și sincer îmi râde sufletul. Votez cu încredere, așa cum o fac mereu, și sper că vor veni și vremuri mai bune pentru orașul meu.

La prânz mă bucur de ciorba rădăuțeană pe care am primit-o de la mama și mă uit la meciul Simonei Halep. Îmi place mult jocul ei, dar și mai mult admir evoluția ei. Pentru mine (și știu că și pentru alții) este un model de urmat. Și dacă tot s-a terminat repede meciul, am avut timp să ne ocupăm puțin de camera lui bebe. Azi am pus pe un perete un sticker foarte fain cu harta lumii, care sper să-l inpire pe bebe să îndrăgească călătoriile așa cum o fac eu.

După-amiaza ieșim la plimbare și, pentru diversitate, schimbăm parcul. Îmi pare rău că nu am reușit să fac mai multă gimnastică săptămâna asta, însă nesomnul din ultimele nopți mi-a furat mare parte din energie. Așa că am decis să nu forțez și să mă opresc la plimbări (cu urcat și coborât scări).

După ce termin de ronțăit floricele ne întoarcem acasă, unde mâncăm salată din morcov, țelină și maioneză făcută de G și termin de văzut documentarul ”The Social Dilemma”. Cu toate că este la mare căutare zilele astea, sincer nu mi se pare că spune lucruri noi. Însă tot e de văzut ca să ne reamintească efectul rețelele sociale asupra vieții noastre.

Mă culc și sper din tot sufletul ca de data asta să mă și odihnesc.

Total zi: 0 lei

***

Economii

Îmi place să pun bani de-o parte și mi-am dat seama cât de important este să ai o rezervă pentru zile negre.
Anul trecut, prin vară, am rămas brusc fără serviciu; s-a nimerit să închei și o colaborare extra și dintr-o dată am rămas fără venituri. Nu a durat mult până să îmi găsesc alt job (cam 2 luni), însă rezerva de bani pe care o aveam m-a ajutat să trec perioada asta fără să fac datorii.

Din păcate am găsit un job mai slab plătit și nu am mai reușit o vreme să fac economii, însă de câteva luni am reluat obiceiul și sunt foarte mândră de mine, chiar dacă nu mai reușesc să pun de-o parte minim 10% din salariu. Însă orice sumă este binevenită.

Așa că pun lunar 100 de lei în plicul destinat economiilor și 50 de lei în plicul destinat bebelușului care urmează să se nască în câteva săptămâni. Când va veni pe lume, îi voi face un depozit la bancă, unde va primi și o mică dobândă. Și economiile mele vreau să le depun la bancă, însă încă mă gândesc sub ce formă. Mă interesează foarte mult un curs de educației financiară, care să mă învețe cel puțin câteva elemente de bază în privința investițiilor.

În privința altor tipuri de economii, încerc să fac și singură lucrurile la care mă pricep. De exemplu manichiura și pedichiura mi le fac eu, la fel epilatul, mai puțin cel inghinal. De curând am intrat pe două grupuri de mame și am vândut din lucrurile pe care știu că nu le mai folosesc.

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.