Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un manager din domeniul IT, de 30 de ani, care locuiește în București împreună cu soțul ei.

***

Job: Manager
Domeniu: IT
Vârstă: 30 ani
Locație: București
Salariu lunar: 15.300 lei

Cheltuieli lunare

Rată credit ipotecar: 1390 lei
Întreținere: 150 lei
Energie electrică: 65 lei
Gaz: ~90 lei (media lunară bazată pe consumul anual)
Internet: 73 lei (plătesc un abonament de internet și 2 abonamente de telefon mobil pentru părinții mei)
Telefon mobil: 50 lei
Netflix: 38 lei
Produse îngrijire ten: ~300 lei (am o rutină de îngrijire cu produse cu preț mediu spre mare, dar spornice. De obicei le reînnoiesc la 3-6 luni, iar prețul de aici reflectă media pe lună).
Energie electrică: 70 lei
Combustibil: 300 lei

Despre mine

Locuiesc împreună cu soțul meu într-un apartament de 2 camere pe care l-am finanțat parțial din economiile mele și parțial dintr-un credit ipotecar pe 5 ani.

Nu avem un cont comun și nici o regulă foarte clară după care împărțim cheltuielile: în general fiecare își cumpără lucrurile pe care și le dorește, iar alimentele și cumpărăturile pentru casă le plătim echilibrat. Cred că pot generaliza și pot spune că eu plătesc facturile și el cheltuielile cu autoturismul.

Încerc să fiu o persoană echilibrată – am făcut și eu greșeli financiare în trecut, ca oricine altcineva (am epuizat fondurile de pe 3 carduri de credit, datorii pe care le-am achitat cu greu; mult timp am investit sume mari în îmbrăcăminte, de care nu m-am bucurat pe măsură etc.) dar m-am iertat pentru asta, am învățat din experiențe și am încercat să îmi îmbunătățesc relația cu banii.

Îmi place să am un mod de viață frugal – pentru mine asta înseamnă să investesc în lucruri care fie îmi sunt necesare, fie îmi aduc cu adevărat plăcere. Nu-mi place și nu-mi doresc să plătesc pentru lucruri pe care nu le folosesc, al căror cost-per-utilizare este mare sau lucuri de a căror achiziție am uitat până la sfârșitul lunii. Desigur, acesta este un principiu – realitatea este că încerc să îl respect, dar îl și încalc uneori.

În termeni de economii, redirecționez 20% din salariu către economii pe termen lung (pe aceștia îi investesc în fonduri mutuale) și tot ce-mi rămâne necheltuit la sfârșit de lună într-un cont de economii pe care-l folosesc pentru urgențe, vacanțe sau lucruri mai consistente pe care mi le doresc.

Atunci când ne propunem un obiectiv – de exemplu, o vacanță – încercăm să economisim separat pentru el. Asta înseamnă că redirecționăm o sumă lunară explicit pentru asta, nu doar așteptăm să se strângă din ce ne rămâne necheltuit.

Ar mai fi de menționat că folosesc serviciul RoundUp de la ING, cu multiplicator de 5, încă de când s-a lansat (o să apară asta în jurnal).

În ceea ce privește relația cu banii, în general, ce simt că este cu adevărat important este să învăț constant:

🧠 să învăț abilități profesionale noi sau să le îmbunătățesc pe cele pe care le am deja, ca pe măsură ce trece timpul să îmi mențin valoarea pe piața muncii. Știu că acum am un venit lunar peste cel mediu din țara noastră, dar asta nu înseamnă că l-am primit fără efort și perseverență, și nici că piața muncii nu se poate schimba în orice moment. Cred că este important să investim efort constant în noi, și chiar dacă acum suntem într-un loc bun, să fim conștienți că situația se poate schimba oricând.

🏠 să învăț să fac lucruri care țin de mentenanța casei și familiei mele de una singură, așa încât să nu trebuiască să plătesc serviciile altcuiva: să gătesc, să curăț și mențin corect electrocasnicele pentru a le prelungi durata de viață, îngrijire personală etc. Desigur, atât cât simt că îmi este confortabil, nu am timp și resurse energetice infinite.

💰 să am o educație financiară de bază. În România educația financiară nu face parte din curricula școlară și mulți dintre noi începem să ne-o formăm cu adevărat abia după ce facem greșeli, așa cum este și cazul meu. Cu toate acestea, cred că e bine să avem o înțelegere a instrumentelor financiare de bază și știu că asta se poate fără să trecem prin furcile caudine.

MARȚI

M-am trezit la ora 4:30 brusc și nu am mai reușit să adorm. Mi-am petrecut timpul până la ora 7 pregătind o ședință cu echipa pe care mi-am pus în minte să o programez săptămâna asta, apoi m-am decis să mă ridic din pat.

În bucătărie, în timp ce așteptam să fiarbă apa pentru cafea, mi-au căzut ochii pe raftul cu alimente, și am decis pe loc să mă ocup de el.

În urmă cu două săptămâni am citit despre metodă KonMari și am început treptat să o aplic, trecând prin haine, cărți și documente.

Dezordinea din bucătărie mă frustra cel mai mult și niciodată nu a fost momentul potrivit ca să mă apuc de ea, așa că în timp ce beau cafeaua scot tot din rafturi și dulapul de mâncare și le organizez în funcție de categorii – schițând în același timp lista de cumpărături pentru săptămâna asta, în funcție de ce găsesc și cum îmi propun să le înglobez în mese.

Fac un duș și la ora 9 încep să lucrez.

Ora 13:30

Împreuna cu C. mănânc broccoli și somon la abur, cu ou fiert și salată de sfeclă rasă. Pregătesc o tavă de ovăz cu lapte, semințe de chia și mere pe care o pun în cuptor, pentru cină.

Ora 18:00

Mâncăm cina și mai lucrez până la ora 19:30. Plănuiam ca în seara asta să mergem la cumpărături pentru alimente (mergem săptămânal, lunea), dar sesiunea de ordine de dimineață m-a învățat că am destule alimente în casă, pe care ar fi bine să le încorporăm în mesele de săptămâna asta. În plus, am și câteva roșii și vinete luate în weekend de la bunica mea.

C. lucrează până târziu, așa că citesc așteptând să termine și el. Stăm de vorbă până la ora 22:00, când merg în dormitor la somn – care se lasă așteptat, reușesc să adorm abia în jurul orei 1:00.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Mă trezesc la ora 8, dar mai lenevesc în pat jumătate de ora, cât timp C. pregătește cafeaua.

O bem împreună, în liniște, apoi fac ordine în dulapurile din baie – în weekend C. a construit un raft din lemn pe care l-a montat pe balconul din dormitor. Ne-am propus ca acolo să depozităm produsele de curățat și stația de sortare plastice, hârtie și sticlă pentru reciclat.

Pregătesc o lasagna fără-de-păcat pentru prânz (vinete, roșii, usturoi, telemea și branza Pecorino, puse în straturi) pe care o pun în cuptor – iar la ora 10:00 încep să lucrez.

Ora 13:00

Luăm prânzul împreună, apoi pregătesc o pâine rapidă cu cimbru, ce mi-a mai rămas din brânza Pecorino și semințe de dovleac & susan. A fost un mare succes și am ciugulit amândoi toată după-amiaza din ea!

O scurtă paranteză, pentru cei care apreciază gatitul & mâncatul, ca mine: dacă puteți, vă recomand cu mare drag să investiți în propria grădină de plante aromatice. Noi ne-am înființat săptămânile astea o grădină mică în balconul din living, cu plante ale căror arome ne sunt dragi în mâncăruri (rozmarin, cimbru, oregano, mentă, busuioc) și faptul că folosim plante proaspete în locul celor uscate a schimbat complet experiența rețetelor.

Ora 18:00

C. a pregătit cina (păstrăv cu legume la cuptor) – mâncăm în tihna împreună, dupa care mai lucrez puțin până pe seară. După câteva ore, ajung în sfârșit să parcurg și să răspund la tot ce am în inbox.

Ieșim să ne plimbăm câțiva kilometri, iar la întoarcere ne oprim să cumpărăm unt, cheddar și câteva ciuperci. Mă costa 33 lei, plus 12 lei round-up la tranzacție pentru ca am opțiunea menționată mai sus.

Restul serii mi-o petrec încercând să planific o tură pe munte, la care ne-a invitat un cuplu de prieteni. Vremea nu e grozavă aproape nicăieri în week-end, așa că alegerea destinației nu e evidentă. Decidem să ajungem la un plan concret vineri, când prognoza va fi mai exactă.

Mă bag în pat la ora 23:00 și adorm o oră mai târziu.

Total zi: 45 lei

JOI

Mă trezesc la ora 8, obosită și fără tragere de inimă.

Vreau să mai dorm, dar decid să mă rostogolesc până în bucatarie și să-mi fac o cafea.
Ieri am primit salariul, așa că transfer cei 1800 lei rămași în cont de luna trecută către contul de economii, și cumpar unități de fonduri mutuale în valoare de 3000 lei.

Îmi pun în minte sa îmi fac timp mai târziu să organizez și să împăturesc hainele din sertarul de echipament de munte, care dă pe dinafara.

Pregătesc un aluat de tartă pe care îl îndes în frigider și fug repede la conferințele de dimineață.

Ora 12:30

Mâncăm pe fugă roșii, brânză și ce a mai rămas din pâinea de ieri pentru că C. trebuie să meargă la service-ul auto, unde și-a programat revizia și o reparație (va fi schimbarea unui rulment și a bieletei). Totul costa 900 lei, pe care îi plătește el.

Pe parcursul dupa-amiezii eu coc două tarte cu telemea, urdă și legume, din care mănânc pe birou, între conferințe. Plusez cu 3 cupe de înghețată cu pepene.

Ora 20:30

Termin ziua de lucru târziu și sunt încărcată și obosită pentru ca am dormit puțin zilele astea.

Mi-am petrecut seara într-o discuție lungă cu managerul meu, care mi-a dat vești despre multă incertitudine și schimbări în linia de management a unei divizii cu care lucrăm foarte strans.

Sunt absentă restul serii pentru ca mă gandesc mult la asta și la ce pași sunt de făcut în continuare. Aproape de miezul nopții încep să schițez un plan, la care lucrez până după ora 3.

Total zi: 4800 lei

VINERI

Mă trezesc la ora 8 și continui să lucrez la prezentarea pe care am început-o aseară, în timp ce C. pregătește cafeaua pentru amândoi.

O beau în timp ce discut planul cu managerul meu, pe îndelete, înainte să înceapă ziua de lucru.

Prognoza meteo s-a schimbat, mâine nu plouă în Ciucaș și, împreună cu prietenii noștri, decidem pe loc să profităm de ocazie și ne alegem un traseu de durată medie.

Realizez brusc că nu am bocancii de munte acasă, i-am uitat la bunica mea weekend-ul trecut. Mă supar pe mine și pun în balanță dacă să spun pas turei sau să îmi cumpăr altă pereche. Decid sa îmi cumpar încălțări de trekking, sunt mai ușoare decât bocancii și îmi vor folosi anul viitor, când sper să merg pe Camino Primitivo.

Ziua se precipită, mănânc pe fugă și sunt stresată și pe fondul oboselii acumulate.

La ora 17:00 încep sa mă ocup de bagajele și de echipamentul meu. C. mi-a luat-o înainte și a pregătit și a încărcat în mașină mare parte din ele.

Mergem la cumpărături și îmi găsesc încălțări de trekking care costă 311 lei (și 23 lei round-up).

Cumpărăm batoane cu migdale, salată mexicana cu ton, biscuiți și apă, din care vom mânca a doua zi, iar restul rămân pentru ture viitoare – costa 195 lei și 3 lei round-up.

Plecăm apoi spre Cheia, unde ne-am decis să campăm, fără însă să fi stabilit locul. În apropiere de Cheia, la aproximativ 10 km, găsim un loc de campare cu cateva mașini și parcam și noi acolo.

Ne instalam cortul (încă mai avem suficientă lumină să o facem) și ne așteptăm prietenii care au decis să se cazeze în Cheia și care ni se alătura mai târziu.

Ne petrecem seara stând de vorbă și ne culcăm mai târziu decât mi-aș fi dorit, la ora 1:00.

Total zi: 532 lei

SÂMBĂTĂ

Ora 8:30

Ne trezim cu greu, sunt amețită și mă doare tot corpul. În retrospectivă, acum este momentul în care am știut cu certitudine că nu mă simt bine și că nu este realist să merg înainte cu planul – și ar fi fost alegerea corectă să îmi ascult corpul, dar nu am făcut-o.

Ne echipăm, strângem cortul și plecăm spre drumul forestier la capătul căruia ne reunim cu celălalt cuplu și unde se află intrarea pe traseu.

Ora 10:00

Începem să urcăm pe traseu și simt o durere vagă de cap. Două ore mai târziu, durerea s-a instalat cu forțe depline, începe să mă deranjeze lumina și sunetul vocilor prietenilor mei.

Continui să merg încă o bucată de traseu, apoi mă întind puțin sperând să se liniștească.

Ațipesc 10 minute dar nu mă ajută cu adevărat, și într-un final decid împreuna cu C. să luăm traseul înapoi, spre punctul de pornire, în timp ce prietenii noștri îl continuă pe cel planificat.
Până ajungem la mașină am o migrenă în toata regula și restul zilei este în ceață: ne întoarcem în București, pe drum oprim de mai multe ori, în Ploiești căutăm și găsim cu greu o farmacie.

Seara îmi este foarte greu să adorm – ca de altfel toate serile de săptămâna asta, și îmi instalez Calm, o aplicație care promite să își ajute utilizatorii să practice meditația și un somn odihnitor. Costă 199 lei pe an, dar plănuiesc să decid în timpul celor 7 zile de trial dacă o țin sau nu.

Ascult The Velveteen Rabbit, apoi jumătate din Peter Rabbit și în final adorm.

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

Ora 11:00

Mă trezesc odihnita în sfârșit, dar sunt în faza de postdrom, așa că nu mă simt refăcută cu adevărat.

Îmi beau cafeaua împreuna cu C. și discutăm despre ieri, despre ce am învățat și ce aș face diferit.

Restul zilei facem curățenie și cumpărături – casa noastră arată înfiorător pentru că am fost plecați mai multe weekenduri consecutive și nu am apucat să o curățăm bine.

Mâncăm chiftele de năut cu legume și salată de țelină cu mere, apoi plecăm la cumpărături.

C. își cumpără tastatură și mouse wireless pe care și le plătește el (190 lei). Cumpărăm alimente (lapte, diferite tipuri de brânzeturi, legume, fructe proaspete și de pădure congelate), dar și ierburi proaspete și compost – totul costa 297 lei și 15 lei round-up.

Îmi cumpar și un uscător de rufe nou, vertical, pe care plănuiam de mult să îl îndes în balconul dormitorului pentru a folosi mai bine spațiul, acum că C. m-a ajutat sa îl organizez mai bine cu rafturile. Costa 195 lei.

Ora 19:00

Cina este creveți cu usturoi și oregano, împreuna cu câteva lipii pe care le-am copt împreună.

Seara C. plantează ierburile cumpărate în ghivece mai mari – iar eu mă pensez, epilez și îmi pun o mască în păr.

Acum un an mi-am cumpărat un aparat pentru încălzirea cartușelor de ceară și de atunci mă epilez singură. La început dura destul de mult și nu eram mulțumită de rezultate, dar cu timpul am început să stăpânesc tehnica și să mi se pară foarte comod că pot face asta oricând vreau, fără să mă deplasez la un salon.

Mă culc ascultând o poveste despre un pom de Crăciun, cred. De fapt nu știu prea bine despre ce era povestea pentru că am adormit repede. Încep să apreciez aplicația și cred că o să o păstrez.

Total zi: 507 lei

LUNI

Este weekend prelungit și mă trezesc la ora 9:30 – am dormit bine și mă simt în sfârșit odihnită și plină de energie.

În timp ne bem cafeaua împreună, în bucătărie, pregătesc un aluat de tartă din care coc apoi doua tarte mici cu ricotta, telemea, ierburi și dovlecel.

Mâncăm una la prânz, iar pe a doua o împachetăm și o luăm cu noi: plănuim să ne petrecem ziua în pădure la Comana, la o plimbare lungă.

Ne oprim pe drum la benzinărie să facem plinul (180 lei), să reînnoim vinieta care a expirat ieri (467 lei) și să cumpărăm 2 sticle de apă (11 lei) – pe toate le plătește C.

20.000 pași prin pădure mai târziu și o baie de Autan, mă bucur că am decis să îmi cumpăr încălțările de trekking, pentru că s-au dovedit foarte confortabile.

Mâncăm cea de-a doua tartă pe post de cină, mai zăbovim puțin și pe seara plecăm înapoi spre casă.

Pe drum poftim la antricot de vită (el) și edamame (eu), așa că ne oprim să le cumpărăm – costa 86 lei și 22 lei round-up.

Total zi: 108 lei

***

Cum ținem cheltuielile sub control

💸  Lucrăm cu liste de cumpărături – mergem la supermarket o dată pe săptămână, înarmați cu lista și încercăm să cumparam doar ce e acolo. Știu că dacă aleg să cumpar ceva ce nu este pe lista fie va “împrumuta” din valoarea celorlalte alimente (și ceva va sfârși nemâncat sau alterat), fie probabil nu este o alegere sănătoasă pentru noi.

💸 Mă ajuta aici și faptul că încercăm să avem o alimentație echilibrată și să plănuim meniul pe o săptămână în avans. Uneori ne mai ușor (de când lucrăm de acasă, în contextul pandemiei, este clar mai ușor), alteori nu – săptămâna asta nu a fost cazul și am sfârșit mâncând mai multe tarte și pâine decât ar trebui.

💸 Tot legat de o alimentație mai atentă, dar și de a economisi mâncând acasă: înainte de pandemie, când lucram de la birou foloseam intens Crock-Pot. Cum funcționează: dimineața puneam legumele și carnea, setam Crock-Pot la câteva ore – de obicei 8, și când ajungeam acasă găseam mâncare caldă, gata preparată.

Ca să optimizăm și mai mult procesul, duminica aveam uneori meal prep day, când tocam legumele și pregăteam felurile de mâncare până în punctul în care erau gata să fie aruncate în Crock-Pot, apoi le congelam.

💸 Cumpărăm produse de curățenie la bax. Facem asta pentru că, în general, folosim aceleași produse de curățenie (detergent, bureți de vase, săpunuri etc.), pentru că avem spațiu de depozitare suficient pentru ele și pentru că beneficiem de un preț mai mic dacă luăm în cantități mai mari. Încercăm să facem stocul de 2-3 ori pe an.

💸 Folosim un filtru de apă și astfel economisim, dar susținem și reducerea cantității de plastic.

💸 Îmbrăcăminte și încălțăminte: C. nu cred că a făcut vreodată cumpărături din impuls, eu clar am avut o perioadă lungă în care am făcut-o. Acum încerc să fiu mai echilibrată și mă ajută:

să știu ce haine am în garderobă, și atunci când îmi doresc să cumpar ceva nou, să îl cumpăr doar dacă știu că se potrivește cu alte 3 piese pe care le am deja.
– am învățat despre industria fast fashion și îmi doresc să susțin pe cât posibil brandurile sustenabile, cu procese de fabricație corecte, și să cumpăr poate mai scump, dar mai bun și mai potrivit mie
îmi fac curățenie în garderobă de 2 ori pe an, opresc doar ce știu că voi purta în continuare și încerc să găsesc o casă nouă hainelor la care decid să renunț. Acest proces mă învață câte ceva despre de ce iau deciziile pe care le iau, așa că încerc să fiu atentă la el.

Niciuna din ideile de mai sus nu îmi aparțin, pe cele mai multe le citesc pe blogul lui Trent Hamm, The Simple Dollar.

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.