Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.
Săptămâna aceasta ne reîntâlnim cu o autoare care a mai ținut Money Diaries în 2018 și 2019. A revenit să ne povestească despre schimbările personale, profesionale și financiare prin care a trecut în ultimul an.
***
A lot can change in a year. Așa îmi începeam anul trecut cel de-al doilea jurnal găzduit pe blogul Inei și nu cred că aș putea găsi cuvinte care să descrie mai bine ceea ce s-a întâmplat de atunci și până acum.
Acesta este deci al treilea jurnal, după cele publicate în 2018 și 2019.
2019 a însemnat în mare parte Germania (pentru job), Franța, Anglia și Cluj (unde am avut cursuri), București (acel “acasă” din ultimii ani) și, poate prea puțin, orașul în care stau părinții mei. De fapt, trăiam mai mult în avioane, aeroporturi, hoteluri și săli de ședință.
Toamna a venit cu o izolare de o lună într-un campus din Franța, unde am avut norocul de a învăța fără a trebui să lucrez în paralel. Poate părea ceva simplu, dar ideea de a te concentra doar asupra unei arii din viața ta pe o perioadă de timp limitată e destul de dificil de pus în practică după o vârstă și cred că am fost foarte norocoasă.
La întoarcerea în București m-am gândit să vând apartamentul vechi și să iau unul nou, în principal datorită poziționării mai bune. Am acoperit diferența de preț de 20,000 EUR din economii și am luat un împrumut de 13,000 EUR pentru a-l mobila.
Am încheiat anul mulțumită, dar foarte, foarte obosită. Îmi amintesc că pe 23 decembrie îi povesteam unui prieten că îmi doresc foarte mult că 2020 să fie liniștit, să nu trebuiască să călătoresc atât de mult și să pot sta mai mult cu cei dragi.
Știu, probabil zâmbiți pentru că vă gândiți că pandemia a adus cam ceea ce-mi doream. Dar adevărul e că înainte de a apărea efectele Covid-19 în România eu deja bifasem aproape tot ce-mi propusesem. Motivul a fost o ruptură de ligamente la genunchiul stâng, care m-a ținut imobilizată timp de o lună.
Ritmul vieții nu doar că a încetinit, ci efectiv părea că totul s-a oprit. Eram dependentă de alții pentru a mă îngriji și pentru a mă îmbrăca și mi-a luat destul de mult timp să reînvăț să merg. Când au apărut restricțiile din starea de urgență, eu de fapt oricum nu mă prea puteam deplasa niciunde încă.
Am lucrat de acasă în mare parte în toată această perioadă, până în prezent, doar cu puține excepții. Volumul de muncă și complexitatea proiectelor a scăzut, călătoriile nu mai există, interacțiunile sunt limitate la câțiva oameni apropiați, astfel încât, per total, 2020 e mult diferit față de anii trecuți. Poate că genul acesta de downshift e uneori necesar.
Job: Consilier juridic senior
Domeniu: Energie
Vârstă: 34 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 11.000 lei + 1500 lei part time
Prime /bonusuri anuale: aprox. 20.000 lei
Cheltuieli lunare
Rată: 5100 lei – Include rata pentru mobilier în noua casă și cea pentru mașină. Rambursarea se va încheia la finalul lui 2021. Prefer o rată mai mare, dar care să poată fi închisă cât mai rapid.
Benzină: aprox. 400 lei. De curand mi-am schimbat mașinuța cu una pe care mi-o doream foarte mult. Nu mi-aș fi permis să o cumpar nouă, așa că am optat pentru una din 2019 (22.000 EUR), dar care a fost lovită. Am verificat la reprezentanță și la un alt service pentru a mă asigura ca nu i-au fost compromise elementele de structură și siguranță.
Întreținere: 150 lei (apă, îngrijirea spațiilor comune, pază) 160 lei (abonament consum mediu gaz+electricitate)
Telefon: 70 lei
Internet: 60 lei
Mâncare pentru acasă: aprox. 1200 lei / lună, la care se adaugă uneori Glovo
Donații recurente: 2 euro sms Magic Home, 50 lei virament bancar Safari Ya Upendo și alte cauze care apar pe parcursul lunii. La jurnalul din 2019 cineva mi-a spus ca aș putea să fac mai multe acte de caritate, având în vedere venitul. Așa este și în continuare cred că aș putea să fac mai mult, însă îmi aleg cu grijă cauzele pe care le ajut.
Mani/Pedi: aprox. 300 lei
Cosmetică: aprox. 150
Coafor: aprox. 100 lei (suma a scăzut față de anii trecuți pentru că în prezent mă duc la coafor doar pentru tuns, în rest îmi aranjez și îmi vopsesc singură părul acasă)
Produse de îngrijire, cosmetice, parfumuri: aprox. 700 lei
Cărți / reviste:aprox. 400 lei (și de data asta e o medie, ținând cont de cărțile cumpărate pentru MBA și cele “pentru mine”)
Curățenie: 400 lei
Economii: aprox. 2300 lei/lună
LUNI
Am petrecut weekendul în orașul meu natal cu părinții mei, pe care nu-i văzusem din martie, și voi mai sta două zile aici. Acum pot lucra de oriunde, așa că mă bucur de flexibilitatea pe care nu o aveam până acum. În plus, indiferent de vârstă, e foarte fain atunci când mama îți face de mancare. Nothing tops that. 😊
Pâine și salată de vinete și roșii la micul dejun. Câteva mailuri și o ședință. Ulterior, tata îmi spune că e distractiv pentru ei să mă audă “vorbind serios” în call-uri. Apartamentul fiind mic, e cam greu să nu mă audă. Probabil că pentru părinții noștri rămânem veșnic copii într-un fel, și e cam ciudat să ne vadă/audă în alte contexte.
Seara am ieșit cu trei prieteni pe o terasă care în rest era goală (părea ca și cum am rezervat tot localul). Am râs mult, dar suntem destul de îngrijorați toți de creșterea numărului de cazuri. Am mâncat pui chinezesc și orez simplu, cu o cola (45 lei)
Total: 45 lei
MARȚI
Azi a trebuit să trec pe la birou pentru a scoate ceva la imprimantă, pentru că o parte din activitatea mea presupune și interacțiune cu instanțele de judecată, iar în acest domeniu nu suntem chiar 100% digitalizați.
Lucrând într-o companie destul de mare, pot merge la sediul din orașul meu natal, însă pe la ora 11 suntem anunțați că ar trebui să mergem acasă deoarece se va lucra la birou doar în situații excepționale, având în vedere creșterea numărului de cazuri. Eram singură în birou și nu interacționasem cu nimeni, dar înțeleg măsura de precauție și îmi strâng lucrușoarele.
Tatăl meu a cumpărat niște covorașe de protecție pentru noua mașinuță, trusă medicală și stingător (aprox. 400 lei).
Mi-am petrecut seara cu părinții mei, ziua următoare urmând să plec foarte devreme spre București.
Total: 400 lei
MIERCURI
Avantajul trezirii matinale și plecării spre București la 6AM nu îl poți aprecia până când nu treci prin Valea Prahovei cu o viteză rezonabilă și constantă. 😊
După ce ajung acasă o primesc pe S., care mă ajută cu partea de curățenie (200 lei). Între timp am două ședințe, iar între ele o întreb pe S. ce mai face. Credeam că va fi o interacțiune relativ scurtă, însă în loc de “bine, mulțumesc” am declanșat altceva… Aflase că soțul ei o înșeală de mai mult timp și era, pe bună dreptate, foarte supărată. Povestim un pic, îi dau niște sugestii, deși e aproape imposibil să știi cum e mai bine în aceste situații, iar apoi mă întorc la a două ședință.
Între timp îmi comand prin Glovo o supă de dovleac, lapte de cocos, lemongrass și un avo brioche. Mi-nu-nat (47 lei).
În a două parte a zilei ascult podcasturi, atât unele girly de la Beautybarometer, cât și din zona de stand up.
Sunt destul de obosită după drum și ședințe și mă culc un pic mai devreme.
Total: 247 lei
JOI
Mă trezesc la 7 și mă spăl pe păr. Nu e tocmai o operațiune simplă, pentru că părul meu este vopsit de foarte mult timp, iar în ultima perioadă este blond și de aceea trebuie să îi acord o atenție mai mare.
Am descoperit Olaplex acum 2-3 luni și sunt foarte mulțumită de el. Rutina e: tratament Olaplex no. 2 (30 min), 2 șamponări normale, o spălare cu șampon neutralizator, o mască Kerastase Elixire Ultime (30 min), spray pentru protecție termică, uscat la temperatura cea mai scăzută, coafat cu peria și aplicat ulei (tot Kerastase Elixire Ultime). Folosesc perioadele de stat cu mască / tratament pentru a mă pregăti pentru task-urile de la job.
Ziua nu merge chiar cum trebuie nici personal și nici profesional, însă îmi dau seama că în mod normal aspectele astea nu m-ar fi afectat prea mult. Probabil că în ultimele luni, nefiind atât de expusă stresului, mi-am scăzut nivelul de rezistență… În plus, mănânc nesănătos când sunt stresată și beau Cola. Aiurea, știu.
Cumpărături pentru acasă – 85 lei.
Seara mă văd cu A. și totul e mai bine.
Total: 85 lei
VINERI
Am lucrat de dimineață, iar la prânz am ieșit în pădurea de lângă cartierul în care stau și am mâncat sandwich-uri calde, cumpărate de A. Apoi ne-am întors, iar ulterior am terminat ce mai aveam de făcut pentru job.
Seara plănuisem să mergem la Observator (plănuim asta demult, dar a tot intervenit câte ceva), însă până la urmă nu am mai avut chef și am revăzut pe HBO Go “Chernobyl”. Îl văzusem anul trecut, însă mi s-a părut genul de film care ar putea fi revăzut pentru că în cele cinci episoade conține multă informație, trimiteri, nuanțe, astfel încât la prima vizionare e posibil să fi pierdut unele dintre ele.
Total: 0 lei
SÂMBĂTĂ
Cereale cu lapte, urmat de un day trip la Târgoviște. Nu prea avem curaj să plecăm la mare sau în stațiunile de munte mai cunoscute așa că am mai plecat câte o zi în zone / orașe istorice apropiate. Mă refer în general la cetăți, biserici fortificate, sate săsești care se pot vizita în mare parte outdoor și care nu atrag un număr atât de mare de oameni, concomitent. Mi se pare un compromis rezonabil între a nu călători deloc în această perioadă, respectiv între a mă expune prea mult.
Am mâncat la o terasă lângă Casă Domnească (25 de lei, partea mea, plătită de A.). Partea bună este că am reușit să ne întoarcem la timp pentru a ajunge și la Observator. Înainte de asta am făcut rapid acasă niște ravioli cu sos Jamie cu ricotta.
Pe terasa de pe acoperișul Observatorului a fost foarte plăcut, însă nu pot să spun că am fost impresionați de ceea ce am văzut. Probabil nici noi nu avem cunoștințe prea multe în domeniu sau poate că pur și simplu nu a fost o seară potrivită.
La întoarcere am făcut niște cumpărături la un Mega Image non-stop (noaptea magazinele sunt mult mai puțin aglomerate) – 115 lei.
Total: 115 lei
DUMINICĂ
Shake pentru mine și chestii un pic mai consistente pentru A. Apoi am început să citesc câte ceva pentru ultimul modul de MBA. Mi se pare incredibil că se termină deja. Uitându-mă înapoi a însemnat ceva efort, însă timpul ar fi trecut oricum și mă bucur că am reușit să suprapun etapa asta cu restul lucrurilor care s-au întâmplat în viața mea în ultimul an și jumătate.
La prânz am făcut “shaorma de casă” cu piept de pui picant, roșii, castraveți murați, jalapenos și un sos picant pe bază de iaurt. Da, mult picant… sunt ardeleancă. 😊
Seara, stand-up comedy, la Aria TNB. Am luat eu biletele – 89 de lei.
Total: 89 de lei
PS: Tehnicile de economisire sunt în mare parte cele despre care am povestit în cele două jurnale precedente, însă în această perioadă bugetul meu este afectat de rate, până la sfârșitul anului viitor.
De obicei se recomandă ca împrumuturile să fie făcute pentru imobile, însă la mine a fost un pic diferit. Sigur că varianta împrumutului pentru mobilă și pentru a acoperi diferența dintre mașina mai veche și cea nouă nu este ideală pentru toți, însă eu având deja achiziționat apartamentul fără rate, acesta a fost următorul pas. Oricum, aceste aspect depind foarte mult de prioritățile fiecăruia in anumite etape.
***
Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
***
3 Comentarii
Geta
Bravo pentru progresul financiar. Ma bucur ca dupa un an plin ai sansa anul asta sa fii mai linistita. E interesant sa citesc un jurnal de la o perosana care a mai scris.
o femeie
Eu vreau sa te felicit ca ai avut banii de cumparat apratamentul din economii. Renovat si mobilat costa, ok, dar rata se termina in nici 2 ani.
Ada
Buna! As vrea sa știu ce MBA a făcut scriitoarea 🙂 sunt intr-o poziție foarte similară jobwise și m-ar interesa mai multe detalii din partea ei, dacă se poate. Multumesc frumos!! 😉