Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o analistă financiară din Arad, care locuiește împreună cu soțul și cei doi copii.

***

Job: financial analyst
Industrie: automotive
Vârstă: 36 ani
Locație: Arad
Venit lunar: 8500 lei

Cheltuieli lunare

Bonă: 1500 lei
Rată mașină: 1500 lei
Rate card cumpărături: 1000 lei
Utilități: 600 lei (curent și gaz)
Abonament telefon: 70 lei
Abonament Netflix: 50 lei
Motorină două mașini: 700 lei

Locuiesc la casă, cu soțul și copiii. Venitul nostru e aproximativ la fel și cheltuim totul la comun. Ca organizare lunară, de obicei soțul plătește cheltuielile: facturi, rate, bonă, etc. Eu plătesc mâncarea și diversele cumpărături săptămânale.

Jurnalul este din ultima săptămână de grădiniță, săptămână liberă pentru mine.

LUNI

Am dus fata la grădi, am mers la masaj o oră și un sfert (60 lei), apoi am fost să scot pașaportul copilului. Acolo mi-am luat pateuri de 3,6 lei.

Acasă am mâncat niște sărmăluțe cu smântână, am făcut ordine și am aranjat hainele pe sezon. Am plecat după fată la grădiniță și am ajuns acasă.

Am mers cu bicicleta să luăm pâine, unt, iaurt și o ciocolățică (22 lei). Ne-am plimbat cu bicicletele și am mers în parc cu amândoi copiii, unde am stat până înainte de culcare. Seara am mâncat iaurt cu fulgi și goji.

Total 85,6 lei

MARȚI

Am plătit pe net niște cărți educative pentru fetiță (75 lei), am băut puțină apă și am plecat la grădi.

La întoarcere am mâncat omletă din ce aveam, am băut o cafea și m-am pus să mai fac treabă prin casă. Mi-am dat seama că nu mai am cafea și va trebui să cumpăr. Am pus la cuptor pentru prânz/cină pui și baby morcovi cu cartofi, pe care le aveam în casă. Am făcut și două budinci din laptele avut în frigider de weekendul trecut și plicuri de budincă avute în dulapul din bucătărie.

Pe seară am mai gătit ficat din congelator, luat ca să mănânce și copii și am mâncat asta pe la ora 18. Ne-am jucat pe afară, am făcut baie și apoi la somn.

Total 75 lei

MIERCURI

Am dus fata la grădi și am plătit mâncarea și ONG-ul care asigura consumabile pt copii (160 lei), după care am rămas fără bani cash.

Am luat micul dejun (iaurt cu semințe de in și merișoare) și am băut cafeaua la părinții mei și apoi am făcut un drum până la bancomat. Am intrat și la Pepco și am luat două rochițe pentru fetiță și un mic portmoneu (26 lei). Apoi am mers la nutriționist, unde am plătit 75 lei.

În continuare, am ridicat haine de la croitorie. Ca să nu mai cumpăr unele noi, le-am modificat pe cele existente și în stare bună (125 lei). A trebuit să iau sandale de vara pentru copii, așa că am cumpărat 2 perechi (180 lei). În drum spre casă am oprit să iau cafea la un kg și semințe de floarea soarelui la un kg (50 lei).

La prânz am mâncat din nou ficatul de ieri seară și o salată de castraveți (din castraveții din frigider). Am pus pentru cină pește la cuptor, pentru că ne place peștele la toți patru. Azi am umblat cam mult, deci în curând va trebui și să alimentez cu motorină.

După masă mă duc după fată la grădi, venim înapoi și mâncăm împreună peștele gătit de mine și clătite de la bunica. Seara ieșim în curte, curățăm florile și culegem fructe din mica grădină.

Total zi : 616 lei

JOI

Azi am dus fetița la grădi și dintr-o mică slăbiciune i-am promis că o s-o aștept cu bomboane gumate la ieșire. Așa că până la ora 16 am de cumpărat și bomboanele. 🙂

M-am întors acasă, am mâncat zacuscă de casă, am băut cafea și am început să fac curat în bucătărie și în living. Apoi am călcat haine și am făcut paste cu ton (și pastele și tonul le aveam acasă) și supă de pui pentru copii (tot din ingrediente din casă).

Am plecat un pic mai repede spre grădiniță ca să am timp să cumpăr ce mai trebuie și să schimb pantofii fetiței cu unii cu un număr mai mare. Am oprit la magazin și am luat un bax de apă plată (care la noi în casă se termină foarte repede), un bax de apă minerală, câțiva dovlecei pentru o supă și de făcut pané, un detergent pentru rufe și bomboanele gumate (un pachet mare, care ne va ajunge 2 sau 3 luni), două pachete măricele de Pampers. Pentru doar aceste lucruri am lăsat 206 lei. Încă îmi mai ajunge motorina, dar mâine cred că nu mai scap.

După masă am ieșit în curte cu copiii, ne-am dat cu mașinuțe și cu bicicletele pe stradă și am băut multă apă. 🙂 La cină am avut câteva porții de supă de fasole verde de la bunica.

Total : 206 lei

VINERI

Azi era ultima zi de grădi pentru fată, de luni începe oficial vacanța, dar am devansat-o cu o zi, din cauza unei conjunctivite. Așa că ne-am programat la medic prin asigurarea privată de la birou, deci nu plătim consultația. Înainte de medic am ieșit cu copiii afară cu trotinete/biciclete până nu vine căldura.

Pe drum înapoi am de cumpărat o piesă tehnică pentru o reparație în casă (75 lei) și medicamente (80 lei).

Mă întorc acasă și gătesc dovleceii: supă și chiftele. Din astea sigur putem mânca toți 4. Suferim de căldură și oricum se mănâncă mai puțin.

Total: 155 lei

SÂMBĂTĂ

De dimineață am rămas fără pâine, așa că am fugit să cumpărăm (3,5 lei). Am comandat de poftă niște macarons artizanale făcute de o fată care stă chiar în apropierea mea. Cutia cu macarons asoartate și, deci, pofta mea m-a costat 100 lei.

În rest, ziua am petrecut-o pe acasă. Sâmbăta e ziua când recuperăm ce avem de muncit prin casă, ne jucăm cu copiii, punem rufe la spălat, dormim de amiază, etc.

Total: 130,5 lei

DUMINICĂ

Duminica după trezire copiii au mâncat câte puțin, apoi am mers la biserică. La prânz am fost, ca de obicei, la bunici.

După somnul de amiază am ieșit la plimbare și pe seară am mers cu copiii în vizită la fini. Am ajuns acasă, am făcut baie copiilor și i-am culcat.

Total : 0 lei

***

Despre economii

Dacă vrem să punem deoparte o sumă fixă, o scoatem de obicei de pe card chiar când intră salariul.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.