Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un business analyst, care locuiește cu soțul și cele două pisici și care care e hotărâtă să-și facă ordine în viață, KonMari-style. 🙂
***
Job: Business Analyst
Domeniu: Bancar
Vârstă: 29 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 4.400 lei
Cheltuieli lunare
Locuiesc împreună cu soțul meu și majoritatea cheltuielilor de mai jos le împărțim la 2.
Chirie: 450 euro (aprox 2100 de lei)
Întreținere: 300 lei (aprox.)
Electricitate: 50 lei (aprox.)
TV + internet: 66 lei
Telefon: 6 euro (cartelă Orange)
Transport: 70 lei (abonament Metrorex)
Cosmetică: 100 lei
Mâncare și nisip pisici: 100 lei
Netflix: 24 lei (împart un cont de 2 ecrane cu o prietenă)
Donații: 4 euro (Magichome și Hospice Casa Speranței)
LUNI
Îmi fac o cafea și răsfoiesc presa (pe telefon), în timp ce al meu soț apasă butonul de snooze până îl strică. Mâncăm o omletă și apoi plecăm la birou.
La prânz am la pachet piept de pui la grătar și orez, făcut ieri. O colegă iese până la magazinul din colț, așa că o rog să-mi ia și mie un Snickers (3 lei).
Seara fac un quiche lorraine, pe care îl mâncăm cu salată, în timp ce ne uităm la cel mai bun show de gătit pe care l-am văzut vreodată: Toată lumea la masă, pe Netflix.
Total zi: 3 lei
MARȚI
Mă întâlnesc dimineața cu o prietenă, la cafea. Îmi iau un flat white și un cheescake (33 lei).
La prânz am două felii de quiche, de aseară. Le încălzesc la microunde și sunt super bune.
Pe drum spre casă, mă opresc la veterinar să iau deparazitant intern (25 lei) pentru pisicile noastre, Mura și Kami (scriitorul preferat al soțului meu e Murakami și îi place să strige așa prin casă după ele). Le iau și o conservă de Felix, să am în ce zdrobi pastilele (20 lei).
Seara face soțul paste carbonara. Ca de obicei, face 4 porții în loc de 2, pentru că gătește flămând. O să le luăm restul la birou, mâine.
Total zi: 58 lei
MIERCURI
Dimineața mâncăm pâine prăjită cu șuncă și avocado. Îmi iau cafeaua în termos pentru că întârzii azi.
La prânz mănânc pastele făcute de soț aseară și îmi mai iau de la magazin o napolitană și o limonadă raw de ananas (11 lei). După prânz plătesc întreținerea și net-ul (355 lei).
În drum spre casă mă opresc la magazin să iau câte ceva de mâncare (140 lei). Seara gătesc niște pește cu legume la cuptor. Ne uităm la show-ul cu Marie Kondo de pe Netflix. Nu-mi place de ea, personal, pare falsă. Dar îmi place metoda ei și aș vrea s-o încerc, în weekend.
Total zi: 506 lei
JOI
Îmi fac cafea, răsfoiesc presa, mă uit pe Insta. Soțul tot cu snooze-ul. Mâncăm un fel de salată grecească și fuga la birou.
La prânz mănânc peștele cu legume adus de acasă. O colegă comandă de pe Dried Fruits fructe uscate, caju și altele și mă bag și eu (87 lei).
Soțul gătește seara salată orientală, ceea ce nu cred că am mai mâncat de ani de zile. N-am chef de nimic la TV, așa că citesc una dintre cărțile începute în weekend, Scara lui Iakov. E foarte frumoasă și foarte tristă.
Total zi: 87 lei
VINERI
Am chef de ceva dulce, așa că fac frigănele la micul dejun. Soțul e încântat. 🙂
La prânz ieșim vinerea la un restaurant de lângă birou cu colegele. Îmi iau pui cu migdale, orez sălbatic si sos soia (32 lei).
Seara ieșim cu prietenii noștri la Bingo. Am plănuit de mult să mergem și ne distrăm foarte tare. Plătește soțul.
Total zi: 32 lei
SÂMBĂTĂ
Fac wafe cu telemea la micul dejun și storc și niște suc de portocale – ce mai, un răsfăț.
Îmi pun toate hainele în mijlocul sufrageriei și, după metoda KonMari, încep să le sortez în funcție de câtă bucurie îmi aduc. Mura și Kami se tăvălesc în puloverele mele. Mă uit la ele și mă întreb când mi-au adus ele ultima dată bucurie? :-))
La prânz sunt epuizată de atâta sortat, așa că îl rog pe soț să gătească. Face aripioare picante cu salată.
Spre seară am terminat de sortat hainele și am 3 plase de dat. Vreau să le duc mâine la un container alb de donații.
Mânânc 2 wafe rămase de la micul dejun cu chefir și citesc până adorm.
Total zi: 0 lei
DUMINICĂ
Mergem dimineața în Kiseleff, să las hainele de donat, apoi până la biserică, să ne închinăm. Nu suntem zeloși, stăm doar 5 minute, dar e un obicei al nostru. Ne oprim apoi la un bistro pentru brunch. Iau o shakshuka și o cafea (plătește soțul).
La prânz gătesc o tocană de ciuperci cu mămăliguță, dar tot gust în timp ce gătesc și nu mai mi-e foame când e gata. Mănâncă doar soțul, eu o las pentru mâine la prânz.
Seara fac toast cu telemea și avocado. Ne uitam la un film foarte fain, despre relația dintre un tată și o fiică (Leave No Trace) și ne culcăm.
Total zi: 0 lei
***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
24 Comentarii
Cami
“Mura și Kami se tăvălesc în puloverele mele. Mă uit la ele și mă întreb când mi-au adus ele ultima dată bucurie? :-))” – in fiecare moment :P, stiu ca am si eu doua pufosenii.
Ana S.
Hello, Cami!
Eu sunt autoarea și vroiam doar să spun că glumeam când am scris asta, în caz că nu s-a înțeles. Mura și Kami sunt iubirile noastre. Nu-mi imaginez viața fără ele. 🙂
Andreea
Nu înțeleg..toată mâncarea aia despre care vorbești nu costă și ea? Îmi pare rau, dar nu mi se pare plauzibil..
Andreea
Aceeasi intrebare mi-o puneam si eu in timp ce citeam cate gateste. Probabil ingredientele le cumpara sotul.
Ca si din acei 140 lei cheltuiti miercuri imi da cu virgula ce peste putea sa cumpere sa iasa minim 3 portii, plus salatele de joi, plus aripioare, plus plus…
Ana S.
Hello, fetelor!
Eu sunt autoarea. Duminica dinainte să încep jurnalul am fost cu soțul la Cora și am făcut cumpărături de 400 de lei. A mai fost și soțul la cumpărături într-o seară, dar nu credeam că trebuie să trec în jurnal, pentru că a plătit el. Și mai aveam și altele prin casă (cartofi și paste în cămară, pește la congelator). Scuze dacă n-a fost clar.
Dana
Mie mi s-ar părea mai folositoare niște jurnale lunare, nu săptămânale. Să vedem un total al cheltuielilor. Cele săptămânale sunt relative, în funcție de activități poți cheltui mai mult sau mai puțin. Așa vezi concret unde se duc banii, poți să te inspiri pe unde mai poți economisi, etc. Sau să vedem bugetul săptămânal. Nu mi se pare relevant salariul lunar raportat la cheltuielile pe 1 săptămână.
o alta Andreea
hey Dana, conceptul de ‚money diaries‘ de pe refinery29 (parca aici a inceput) de la asta a pornit – un jurnal al cheltuielilor timp de o sapt.
Mie mi se pare de apreciat ca avem atatea money diaries de citit, caci eu personal nu am reusit sa ies pana acum din zona de confort pentru a trimite acest jurnal pe o saptamana, chiar si anonim cum este.
Pentru inspiratie pe parte de economisit, eu citesc vreo doua bloguri – unde se gasesc exact idei pentru organizat bugetul saptamanal sau lunar, optimizarea cumparaturilor, alcatuit meal-plan saptamanal, etc.
Daca imi da inoza ok-ul, trimit si numele blogurilor pe care le citesc eu 🙂
Inoza
Dana,
Înțeleg ce spui, dar cred că ar fi un demers dificil să ții un astfel de jurnal financiar pe o lună. Și poate prea intruziv pentru mulți. Eu, personal, am învățat câte ceva din fiecare. De la unele o rețetă nouă, de la altele am început să urmăresc un serial nou, dintr-unul am învățat de unde să-mi comand hârtia igienică online ca să economisesc niște bani. 🙂 E în primul rând o rubrică de lifestyle și apoi de educație financiară, în măsura în care fiecare putem trage câte o concluzie din cheltuielile persoanelor respective și din modul în care își abordează venitul.
O Altă Andreea,
Da, exact, de la Refinery 29 am preluat ideea. By all means, spune-ne care sunt blogurile economice pe care le citești, cred că mai multă lume (myself included) le-ar aprecia! 😀
Andreea
pai eu citesc blogul economisim.info si nataliadabija.ro
aici un guest-post scris de Natalia pe economisim.info cu care am rezonat, caci si la mine mancatul in oras ‚inghite‘ o parte bunicica din buget (ps: de aceea imi si plac MD, caci mai vad cum imbina si alte persoane gatitul acasa – pachet la pranz si mancatul in oras, organizatul timpului, relationat cu prietenii si colegii, etc):
http://economisim.info/2018/12/12/ce-provocari-am-de-cand-economisesc-si-cum-le-depasesc/
desigur ca nu mi se potrivesc toate ideile, dar aleg sa incerc ce cred ca e ok pentru mine. Plus comentariile – sunt si ele cu idei utile 🙂
intr-o vreme mai citeam si ‚the financial diet‘, insa e destul de ‚stufos‘. Dar sunt articole interesante si acolo, merita rasfoit.
Florina
Bucurestiul mi se pare scump desi am locuit 32 de ani acolo.
Inoza
Florina,
Și mie. De fiecare dată când merg la ai mei în vizită sau oriunde altundeva în țară, am șocuri. 🙂
PS: Poate ții un Money Diary din afara capitalei. Eu îl aștept bucuroasă!
Maria
Sunt de acord cu Dana. Nici mie nu mi se par relevante aceste jurnale pe 7 zile dintr o luna, sunt 7 zile in care poate n ai deloc cheltuieli ( de ex nu te duci la salon, nu cumperi carti, nu iesi la concert sau teatru sau alt loc de tipul asta, nu ti cumperi imbracaminte, incaltaminte, cosmetice, detergenti etc) sau 7 zile in care ai cheltuieli ocazionale (e ziua cuiva, alt eveniment deosebit).
Nu vreau sa te supar, doar ca nu mi se pare util.
Maria
Andreea
cred ca ideea este ca jurnalul acela pe o luna si-l face fiecare pentru sine, dupa ce reuseste sa il tina o saptamana. Si apoi inca o saptamana. Si tot asa.
Nu prea inteleg de ce ar trebui cineva isi dea la analizat bugetul pe o luna unor straini. Este totusi un subiect personal.
Normal ca fiecare persoana are sapt cu cheltuieli diferite, de-a lungul unei luni si de-a lungul unui an.
Mie mi se par atat utile cat si relaxante aceste MD.
Inoza
Maria,
Nu mă superi deloc! 🙂 E normal să avem păreri diferite. Și, app de observația ta, multe autoare mi-au scris în mail, ca un fel de scuză, că în săptămâna respectivă au cheltuit mai mult decât de obicei. E firesc să nu existe 2 săptămâni identice. Și chiar dacă ar ține un jurnal lunar, tot n-ar fi relevant. Lumea cheltuiește banii diferit în decembrie față de aprilie și în august față de februarie. Multe cititoare scriu pe FB sau aici că Money Diaries e rubrica lor preferată, că le dă idei sau le amuză. Și eu, personal, am învățat câte ceva din fiecare. Dar nu m-aș supăra niciodată pe cineva căruia nu-i place. 🙂
Andreea,
Să știi că mi-au scris 2 autoare că și-au prelungit acest jurnal financiar cu încă 2-3 săptămâni și că au descoperit, astfel, lucruri care altfel le scăpau (cum ar fi că mănâncă prea des în oraș). Deci pare ca acest exercițiu să fie util atât pentru autoare, cât și pentru cititoare. 🙂
Tea
Eu citesc nu de utilitate, ci de lifestyle, asa. Ina mi-e fosta colega de facultate, asa ca ma gandesc ca cititoarele ei sunt de varsta mea si ma mai culturalizez si eu cu ce mai gatesc/cat mai castiga/ce relatii familiale au, etc.
Nu cred ca se vrea money blog 😉
Inoza
Hei, Tea! 🙂
Așa e, nu se vrea o rubrică financiară ruptă din Wall Street Journal, ci mai degrabă o rubrică de lifestyle cu o componentă de educație financiară. Vezi ce salarii există în alte domenii, cât cheltuiesc oamenii în general pe mâncare, ieșit în oraș, sănătate, divertisment, cât dau pe chirie etc, dacă economisesc și cât. Cum spuneam mai sus, și eu preiau ponturi sau trucuri utile de aici și le sunt recunoscătoare autoarelor care ne îmbogățesc, astfel, cunoștințele.
Crengu
Eu am un soc de fiecare data cand vad salarii de genul acestuia si daca nu ma insel, am vazut chiar si peste 8000 lei; ba mi s-a facut rusine ca eu castig sub 2000 si stateam si ma intrebam cat petrec acesti oameni muncind pentru astfel de sume! Culmea e ca nimeni nu pare sa aiba copii, sunt fie persoane singure, fie casatorite sau care stau cu iubitii. Dar e de inteles, pentru ca probabil din astfel de persoane e format si publicul blogului. In rest, imi place sa vad ce se mai gateste, cum mananca altii, ce mai citesc, pe unde mai ies, mai fur si eu cate-o idee.
Asadar, multumiri, Ina, pt rubrica si totodata autoarelor acestor jurnale, pt inspiratie!
Inoza
Crengu, cum să-ți fie rușine pentru cât câștigi? Eu am avut luni anul trecut când, din cauze depresiei, n-am reușit sa câștig nici 1500 de lei! Atât timp cât muncești și faci ceva ce-ți place, ai doar motive sa fii mândra de tine!
Dacă ai avea chef și timp să ții un Money Diary, m-aș bucura mult să-l public.
Roda
Ador MD și îl urmăresc cu drag și interes. De exemplu din aceasta postare am aflat că poți economisi comandand hârtie igienica online? Care este acel site, Inoza? A fost distractiv să aflu că se poate economisi și din așa ceva.
Inoza
Roda,
Haha, da, și pentru mine a fost o revelație. Aici am citit despre asta (și apoi am aplicat cu succes ) : https://www.inoza.ro/money-diaries-bucuresti-4600/.
Anemona
Eu ma mir foarte tare cand vad cat de mici sunt cheltuirlile cu intretinerea in Bucuresti.
Noi in vestul tarii, Arad mai pr3cis, lejer la un apt cu 2 camere.platim 500 lei caldura, apa vreo 100, curentul cam 100,150 lei pe luna, plus altele. Pur si simplu luna dr luna trecem de 1500 lei doar cu cele de mai sus plus abonamente. Daca adaugam benzina ajungem la 2000.
Ma mai mira si tendinta asta a cuplurilor de a nu-si tine banii la un loc. Mi se pare f nesanatos pe termen lung pt o relatie.
Crengu
Ina, nu as putea sa tin un astfel de jurnal, pentru simplul fapt ca eu nu apuc sa-mi vad salariul, se duce pe rata de la apartamentul de 2 camere in care locuim. :)) Pe de alta parte, banii sunt la comun (asta inseamna cam de 4000 lei), nu tinem cont cine a cheltuit si din salariul cui. In plus, avem 2 copii, unul la scoala si implicit atferschool, unul la gradinita, numai aici se duce 1000 lei, fara sa pun la socoteala diversele activitati suplimentare, gen spectacolele de teatru la care mai merg uneori cu clasele. Gatim in casa si destul de traditional, nu iesim in oras decat rar, haine nu cumparam saptamanal, dar daca avem nevoie de ceva pentru copii, mai ales, bineinteles ca au prioritate. Eu nu ma machiez, deci cosmeticele sunt reduse la minim, nu merg la coafor decat ca sa ma tund si asta cand mi se pune pata :)); nu mai avem de cativa ani abonament la cablu, pentru ca efectiv nu mai era necesar, neavand timp sa-l folosim, avem abonament la internet (nici nu mai stiu cat e, 30-40 lei), 2 abonamente pt telefoane (insumate, in jur de 150 lei), factura la lumina (in jur de 100, dar sunt si luni cand e sub 100) si intretinerea – care acum pe iarna e lejer peste 300 lei -, plus 2 abonamente RATB (100 lei), pentru ca nu mai avem nevoie sa folosim metroul ca sa mergem la serviciu. Ce mai consuma masina, o mai folosim sa ducem/ luam copiii, pentru cumparaturi mai mari/ mai multe din supermarket, sa plecam la bunici sau in vreun concediu (o data pe an), iar asta se intampla oricum in vacantele copiilor, de cele mai multe ori. N-as putea sa spun ca ne lafaim, sunt destule cheltuieli si mai apar si neprevazute, gen vizite la dentist, zile de nastere, raceli sau altele, dar nici nu suntem la limita supravietuirii, slava Domnului.
Da, nu mancam in oras ca altii, nu iesim saptamanal la un film, nu mergem la spa, sau eu la salon de infrumusetare, dar nici nu suferim dupa asta. Depinde foarte mult ce e important pentru fiecare om in parte si in functie de asta isi traieste viata. 🙂
Crengu
Hai ca mi-a iesit un comentariu-roman, scuze! 😀
Cami
Ana S, am inteles gluma, stai linistita, comentariul meu a fost tot in gluma . Stau foarte bine la capitolul “simtul umorului”