Daca vreti sa stiti de la ce cafenea servea prajituri imparateasa Sisi sau unde isi petreceau diminetile Mozart, Hemingway sau Hitler, luati o ceasca de cafea fierbinte si cititi in continuare. 🙂

Sunt o gurmanda declarata si una dintre rasfaturile mele favorite e sa ma cufund intr-un fotoliu capitonat dintr-o cafenea cu poveste si sa privesc lumea din jur, cu un latte macchiato in fata. Daca v-ati recunoscut in imaginea de mai sus, va invit intr-un periplu prin cele mai frumoase si pline de istorie cafenele din Europa.

Budapesta – Ruszwurm

Aceasta micuta cafenea baroca este cea mai veche din oras si a fost inaugurata in 1827. Localul este apreciat de clienti atat pentru interiorul de epoca aproape intact, cat si pentru delicioasa cafea. Iar deserturile sunt atat de savuroase, incat Elisabeta, imparateasa Austriei (cunoscuta mai bine sub numele de Sisi) trimitea aici in fiecare dimineata curieri pentru a-i aduce prajituri la micul dejun.

Adresa: Szentháromság utca 7

Viena – Café Frauenhuber

Cea mai veche cafenea vieneza si favorita lui Mozart, locul unde, asa cum se lauda proprietarii sai, “farmecul vienez este inca la el acasa”. Printre clientii fideli s-au numarat Wolfgang Amadeus Mozart si Ludwig van Beethoven. Mai mult decat atat, ultimul concert public al lui Mozart a avut loc aici, pe 4 martie 1791. Nu ratati ciocolata calda Frauenhuber cu Cointreau si castanele cu sos de ciocolata.

Adresa: Himmelpfortgasse 6

Viena – Café Central

Este, poate, cea mai frumoasa cafenea din capitala Austriei. Adapostit de un palat istoric, cu coloane de marmura, candelabre de cristal si tavan arcuit, localul a fost punctul de intalnire predilect al intelectualilor la sfarsitul secolului XIX. Sigmund Freud, Adolf Hitler, Vladimir Lenin si Leon Trotsky au fost doar cativa dintre clientii obisnuiti ai cafenelei.

Adresa: Herrengasse 14

Praga – Café Slavia

Cafeneaua in stil Art Deco este un obiectiv obligatoriu pe lista oricarui impatimit de literatura. Nu doar ca vei putea lua pranzul sau cina in cafeneaua preferata a lui Milan Kundera, dar vei putea savura o cafea imaginandu-ti cum arata acest loc la inceputul secolului XX, cand era frecventat de artisti si intelectuali, printre care si Franz Kafka. De la ferestre poti admira panorama superba a castelului din Praga.

Adresa: Smetanovo nábřeží 2

Madrid – Café Gijón

Daca Café Slavia este un must see pentru iubitorii de literatura, Café Gijón nu trebuie ratat de oricine isi doreste in palmares un premiu Nobel, pentru ca se pare ca majoritatea clientilor detineau unul. Lasand gluma deoparte, printre personalitatile faimoase care obisnuiau sa-si bea cafeaua aici zilnic se numara Santiago Ramón (castigatorul premiului Nobel pentru Medicina, in 1906), Camilio José Cela (castigatorul premiului Nobel pentru Literatura, in 1989) si Rubén Darío (poet, initiatorul modernismului in literatura sud-americana).

Adresa: Paseo de Recoletos 21

Roma – Antico Caffè Greco

Cea mai veche si cea mai faimoasa cafenea din Roma a servit cafea multor figuri remarcabile din istoria Europei si ramane si azi un loc preferat pentru intelectualii, artistii si politicienii locali. Printre numele faimoase care i-au savurat cafeaua se numara Stendhal, Goethe, Franz Liszt, Keats, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen si Felix Mendelssohn.

Adresa: Via dei Condotti (langa Piata Spaniei)

Venetia – Caffè Florian 

Grandoarea Ventiei de odinioara poate fi vazuta in palatele sale, dar mai poate fi simtita doar in cafenele ei, dintre care Caffè Florian (dupa numele proprietarului initial, Floriano Francesconi) este cea mai veche din Italia si cea mai somptuoasa. Interiorul sau elegant si cafeaua rafinata i-au atras aici pe Goethe si Casanova (pe ultimul probabil pentru ca era singura cafenea din Venetia care accepta femei) si, mai tarziu, pe Marcel Proust, Lord Byron si Charles Dickens.

Adresa: Procuratie Nuove, Piazza San Marco

Milano – Zucca

Nicio vizita la Milano nu e completa fara o cafea la celebra Zucca, o cafenea in stil Art Nouveau, cu o panorama splendida asupra fatadei Domului. Verdi si Toscanini se opreau mereu aici dupa concertele de la Scala, iar regele Umberto I a spus ca la Zucca a baut cea mai buna cafea din Milano.

Adresa: Galleria Vittorio Emanuele

Londra – Café de Paris

Cafenea, restaurant si cabaret, Café de Paris este unul dintre cele mai cunoscute localuri din lume, gazduind de-a lungul existentei sale membri ai familiei regale britanice, staruri de cinema, politicieni de top sau intelectuali de marca. I-au trecut pragul Cole Porter, Grace Kelly, Frank Sinatra, Orson Welles, Vivien Leigh, dar si Printul de Wales sau Aga Khan IV.

Adresa: Coventry Street 3 – 4

Paris – Les Deux Magots

Initial o pravalie de postavuri, in care se vindea matase si alte bunuri de lux, dupa renovarea din 1915 a devenit cel mai important loc in care sa fii vazut. Figurile legendare ale lumii literare frecventau des localul – Verlaine, Mallarme, Oscar Wilde, Guillaume Apollinaire etc. Jean Paul Sartre si Simone de Beauvoir isi ocupa masa obisnuita si scriau aici cu orele. Se opreau doar pentru a conversa cu Ernest Hemingway, un alt client fidel.

Adresa: Place St-Germain-des-Prés 6

Paris – Café de Flore

La fel ca si concurentul sau, Les Deux Magots, Café de Flore a adapostit orele de relaxare, dar si dezbaterile elitelor literare. Sartre era si aici un client obisnuit, la fel ca Picasso, Camus si Apollinaire. Cafeneaua si-a pastrat interiorul classic Art Deco, mobila de mahon si oglinzile, precum si cafeaua excelenta.

Adresa: Blvd St-Germain 172

Paris – Brasserie Lipp

O alta atractie pariziana, tot datorita numarului mare de artisti si intelectuali care isi petreceau dupa-amiezele lucrand sau conversand aici este Brasserie Lipp. Hemingway a scris aici, iar in anii ’50 Chagall, Camus, Françoise Sagan, Simone Signoret si multi altii erau nelipsiti. Marcel Proust obisnuia sa trimita un curier pentru a-i aduce bere alsaciana de aici tocmai din celalalt capat al orasului. Interiorul braseriei-cafenea pastreaza atmosfera epocii, cu stilul sau original Art Deco, lambriurile mozaicate si oglinzile decorative.

Adresa: Blvd St-Germain 151