Weekendul asta, dupa cum bine stie toata populatia cititoare de carte a Bucurestiului, a avut loc a nu stiu cata editie a targului Gaudeamus. Am participat activ, si m-am intors cu cinci carti care au fiecare cate un rol precis: una sa ma scoata (macar un metru) din mocirla de ignoranta in care bucuroasa mi-am pus cortul, alta care sa ma faca mai eficienta, una sa ma binedispuna, una sa ma decontecteze si una sa ma puna pe ganduri.

Cartile au fost intotdeauna, altaturi de jucarii, una dintre marile bucurii ale aniversarilor si sarbatorilor, in general. Pentru ca ele, spre diferenta de un parfum pe care il consumi sau de o bratara de care te plictisesti sunt de multipla si nesfarsita folosinta, and God is my witness, pe unele le-am citit de 7-8 ori, si, daca imi mai ies in cale, nu ma sfiesc sa le mai citesc inca o data.

Iata de ce, un soricel de biblioteca timid, ca mine, nu poate accepta usor ideea ca au aparut e-books. Am vazut ca si altii au dileme ca ale mele. Inteleg utilitatea cartilor in format digital, si vad bine ca in loc de ditamai dromaderul de biblioteca de la bunica, as putea avea lejer un raft de CD-uri, sau, si mai bine, o conexiune buna la Internet.

Ba chiar am inceput sa ma folosesc din plin de avantajele noii ere a lecturii. Biblioteca online a Universitatii Cambridge musteste de carti de fictiune sau de critica geniale, unele chiar rare (desi, aici astia au impus unele restrictii, in sensul ca anumite carti pot fi citite doar de studentii sau profesorii lor) la care n-as putea avea acces decat daca as plati o caruta de bani. Ei, in schimb, te lasa sa le downloadezi (cum am spus, cu mici exceptii), ceea ce este extraordinar for any geek ! 🙂 Plus ca mai au o chestie foarte simpatica, care te face sa te simti ca intr-o biblioteca adevarata : sistemul bibliotecii e inchis in fiecare luni intre 8.30 si 8.45 dimineata, si in fiecare zi intre 1 si 2. Parca poti vedea cu ochii mintii bibliotecarele virtuale care ies in pauza lor virtuala sa bea ceai si sa manance biscuiti virtuali. 🙂

Tot asa, am descoperit Project Gutemberg, o biblioteca online cu mai bine de 21.000 de tomuri, de unde numai ieri au downloadat cam 109 mii de oameni carti (in total au cam 3,5 milioane de utilizatori pe luna).

Ciudat sau nu, in top downloads (atat ieri, cat si saptamana trecuta, cat si intreaga luna, de altfel) au tronat un manual de chirurgie (e evidenta psihoza creata de Grey’s Anatomy), Beowulf (m-am mirat putin, dar am vazut ca a aparut recent filmul, deci it all makes sense) si Codul Bunelor Maniere.

Vara asta, cartile cele mai cautate, pe langa cele de mai sus au fost Kamasutra si Pride and Prejudice a lui Jane Austen. Cat despre mine, mi-am downloadat in seara asta Ulysses a lui Joyce pentru ca n-am reusit sa o citesc in liceu, dar va trebui sa stea pe banca de rezerva. Deocamdata ma concentrez sa dau gata cele cinci Gaudeamuse 🙂

Ultima gaselnita in materie de biblioteci virtuale, si, de departe cea mai simpatica, este un site numit Dailylit, care iti imparte cartile in “portii” pe care ti le trimite, zilnic, pe email, la ora specificata de tine (unele contra-cost, insa majoritatea sunt gratuite).

Ma pregatesc incantata sa citesc Democracy in America a lui Tocqueville (tot o restanta din liceu), doar ca numai primul volum imi va lua (nici mai mult nici mai putin decat)…205 zile. Iar daca ii supravietuiesc, volumul doi cu cele 137 de “imbucaturi” sigur ma va termina. Dar vorba aia, la anul pe vremea asta o sa fiu mai inteleapta cu doua volume 🙂

Totusi, at the end of the day, dupa ce ecranul calculatorului e cufundat in bezna si eu stau comfy in pijamale in varful patului, tot cartile din carne si oase de hartie raman baza. Caci, nu-i asa, e-books au un mare si infinit dezavantaj : nu poti sa-ti inmoi degetul aratator in gura pentru a da paginile. Iar asta, dragii mei, este marea desafatare a lecturii :))