Am făcut o listă cu 7 filme relativ necunoscute, grupate în jurul ideii de oameni ”defecți” (în lipsa unui echivalent mai bun pentru englezescul ”broken”).

Ce înțeleg prin oameni ”defecți”? Inadaptații sub toate formele lor: singuraticii, cei dezechilibrați emoțional, cei care suferă de fobii, de depresie, de anxietate, de OCD, de stres post-traumatic etc. Oameni pe care îi întâlnim peste tot: la birou, la piață, la masă, în oglindă.

Departe de a te deprima, filmele acestea îți pot aminti că viața e, în același timp, minunată și dureroasă, lipsită de sens și prețioasă. Și te pot ajuta să-i înțelegi mai bine pe ceilalți (sau să te simți mai puțin singur).

***

Mary și Max (2009)

O fetiță singuratică de 8 ani din Melbourne, Australia, și un bărbat de 44 de ani, care suferă de sindromul Asperger (o tulburare din spectrul autist) din New York devin prieteni prin corespondență.

Făcut sub forma unei animații, filmul abordează teme grele (singurătate, depresie, iertare, căsătorie, moarte), într-o manieră atât empatică, cât și emoționantă.

Este, cu siguranță, una dintre cele mai bune animații pe care le-am văzut vreodată și, totodată, unul dintre cele mai sfâșietoare filme. De fapt, dacă cineva mi-ar fi zis că o să plâng cu două șiruri de lacrimi la finalul unei animații din lut, n-aș fi crezut. Dar am făcut-o și 10 ani mai târziu încă n-am uitat această bijuterie de film.

Maudie (2016)

În Nova Scoția anilor ‘30, o femeie aproape infirmă din cauza artrozei (și considerată incapabilă de familie) întâlnește un bărbat ursuz și infirm emoțional. Cei doi ajung să locuiască împreună și apoi să se căsătorească, într-o relație care evoluează de la violență și respingere la dragoste și încredere. Dincolo de relația celor doi, însă, ”Maudie” e povestea unei femei cu o poveste de viață tragică, dar cu un spirit invincibil.

Filmul e bazat pe povestea reală de viață a pictoriței Maud Lewis, poate cea mai îndrăgită artistă naivă canadiană. Iar Sally Hawkins în rolul lui Maudie și Ethan Hawke în cel al soțului sunt fantastici (ajută foarte mult că scenariul e minimalist și gesturile, mimica și privirile devin mai importante decât cuvintele).

Medianeras (2011)

Martin și Mariana sunt doi tineri singuri și anxioși, care locuiesc vizavi unul de celălalt, dar nu se cunosc. Ambii au ciudățeniile lui simpatice: Marianei îi e teamă de lifturi și e pasionată de ”Where’s Waldo”, iar Martin suferă de anxietate atunci când își părăsește apartamentul. Cei doi sunt, de fapt, suflete pereche, dar trebuie să depășească zidurile dintre ei (atât la propriu, cât și la figurat) pentru a se cunoaște.

Pelicula argentiniană e unul dintre filmele mele de dragoste preferate, pentru că evită locurile comune ale Hollywood-ului (mai puțin finalul, poate) și combină într-o manieră smart animația, fotografia și arta grafică cu o poveste despre singurătate și anxietate.

Leave No Trace (2018)

Un veteran de război care suferă de stres post-traumatic și fiica lui de 13 ani trăiesc într-o zonă izolată a unui uriaș parc public. Existența lor liniștită e dată peste cap atunci când Serviciile Sociale îi descoperă și îi readuc în civilizație, dându-le hrană, haine, un adăpost, un loc de muncă tatălui și o școală fetei. Dacă fiica face eforturi să se adapteze noului mediu, tatăl nu reușește și decide s-o ducă înapoi cu el în sălbăticie.

E un film sfâșietor de frumos despre viața la marginea societății, dar mai ales despre legătura dintre un tată și fiica sa. Thomasin Harcourt McKenzie, actrița care joacă fiica, mi-a adus aminte prin forța și expresivitatea ei de Jennifer Lawrence în ”Winter’s Bone”. Am descoperit, de altfel, că ambele filme au fost regizate de Debra Granik, ceea ce explică multe similitudini.

Curfew (2012)

Un bărbat dependent de droguri și depresiv e pe cale să se sinucidă, când primește un telefon neașteptat de la sora lui, cu care n-a mai vorbit de ani de zile. Aceasta are nevoie disperată de un babysitter și îl roagă să aibă grijă de fiica ei de 11 ani pentru o seară.

Deși ar avea toate premizele pentru un film foarte dark sau excesiv de sentimental, pelicula reușește să fie emoționantă într-o manieră simplă. Fetița care joacă nepoata în film, Fatima Ptacek, e foarte talentată, iar Shawn Christensen nu doar că a regizat filmul, a scris scenariul și a compus o melodie de pe coloana sonoră, dar joacă și în rolul principal.

Am uitat un amănunt foarte important: filmul are doar 19 minute și a primit premiul Oscar pentru cel mai bun scurt-metraj în 2013. 🙂

Me and You and Everyone We Know (2005)

Unul dintre cele mai bizare filme romantice pe care l-am văzut vreodată, dacă nu punem la socoteală ”The Future”, care este regizat, scris și jucat de aceeași ciudațică, dar adorabilă Miranda July.

Filmul prezintă mai multe povești de dragoste (sau de conexiune interumană) emoționante, dar, în același timp, extrem de bizare. Vei vedea personaje pe care nu le vezi de obicei în filme, care interacționează în feluri la fel de rar întâlnite pe marele sau pe micul ecran.

Eu l-am apreciat pentru viziunea onestă, ciudată, și hilară asupra relațiilor umane, dar filmul nu e, cu siguranță, pe gustul tuturor. Miranda July e ca ghimbirul – fie îți place la nebunie, fie nu-l suporți. Mie, una, îmi place ghimbirul. 🙂

BONUS:

Russian Doll (2019)

Am inclus și un serial nou (de doar un sezon deocamdată) pe listă pentru că mi se pare că corespunde perfect cerințele acestui articol.

Cel mai probabil ați auzit deja de cel mai recent succes marca Netflix, dar în caz că n-ați făcut-o, povestea pe scurt e următoarea: Nadia, o newyorkeză sarcastică, cinică și foarte fucked up, moare în seara aniversării ei de 36 de ani. Culmea, nu asta e problema ei, ci faptul că reînvie și se trezește în aceeași baie, la aceeași petrecere și continuă să moară (în diverse feluri) și să se trezească în același loc. Disperată, Natasha încearcă să evadeze din acest cerc vicios și să înțeleagă ce se întâmplă.

Deși comparat cu clasicul ”Groundhog Day” (din motive mai mult decât evidente), mie ”Russian Doll” mi se pare mai mult o combinație de ”Black Mirror” (din perspectiva ciudățeniei și a atmosferei sumbre) și ”The Good Place” (pentru umorul existențialist).

Cred că serialul reușește să ia o temă veche și să-i dea acest twist modern și fresh pentru că în spatele lui sunt 3 femei foarte talentate și complet diferite (Natasha Lyonne, Amy Poehler, Leslye Headland, toate trei creatoarele și co-producătoarele filmului).

Pe Leslye Headland n-o știu prea bine, dar pe Amy Poehler o iubesc și cred că umorul serialului vine de la ea, la fel cum cred că partea dark vine de la Natasha Lyonne (pe care o știu din ”Orange Is The New Black”) și care a povestit, de altfel, despre fosta ei dependență de droguri. Natasha este absolut perfectă în rolul ăsta, care i se potrivește mănușă.

Poate ”Russian Doll” n-o să vă convingă din prima, dar dacă ajungeți la episodul 4 (din 8), vă garantez că n-o să-l lăsați până nu-l terminați.

Filme cunoscute cu oameni ”defecți”

Am făcut mai jos o listă alfabetică a celor mai cunoscute filme pe care le știu pe această temă, în caz că le epuizați pe cele de mai sus și vreți altele. Sunt un amestec de capodopere, filme bune și filme ok, drame, dramedy și comedii. Sigur o să găsiți ceva care să vă placă:

🎬 A Beautiful Mind    
🎬 A Man Called Ove
🎬 Barfuss
🎬 Destroyer    
🎬 Eternal Sunshine of The Spotless Mind
🎬 Fight Club
🎬 Forrest Gump
🎬 Girl, Interrupted
🎬 Her
🎬 I Am Sam   
🎬 I Kill Giants
🎬 Into The Wild
🎬 It’s Kind of A Funny Story
🎬 Lars and the Real Girl
🎬 Leaving Las Vegas
🎬 Manchester by the Sea
🎬 Matchstick Men
🎬 One Flew Over a Cuckoo’s Nest
🎬 Paris, Texas    
🎬 Rain Man
🎬 Silver Linings Playbook
🎬 The Art of Getting By
🎬 The Fundamentals of Caring    
🎬 The Lobster
🎬 The Perks of Being a Wallflower
🎬 Young Adult
🎬 Wild

Dacă aveți și alte sugestii de adăugat la prima listă sau la cea de-a doua, vă aștept cu idei în comentarii. 🙂