Femei care împart cu alții ideile, sursele de inspirație, cunoștințele lor. Femei care construiesc poduri, nu ziduri. Femei care știu că atunci când ridică alte femei se ridică și pe ele. Femei care oferă sprijin fără să aștepte nimic în schimb. De 8 martie am făcut o listă cu femeile din online-ul românesc care, pentru mine, au toate aceste calități și multe altele.

***

Pe 1 ianuarie v-am povestit că mantra mea pe 2018 e cuvântul african ”Ubuntu”, care înseamnă „Eu sunt, pentru că noi suntem”. Africanii consideră că o persoană are Ubuntu dacă e deschisă, disponibilă și îi susține pe alții fără să se simtă intimidată de faptul că aceștia sunt capabili și buni.

Dacă te uiți în jur, în lumea noastră obsedată de performanță, de clasamente și de succes, prima tendință e să spui că nu prea sunt persoane cu Ubuntu. La o privire mai atentă, însă, cred că vei descoperi că oamenii inteligenți, altruiști, deschiși și inspiraționali sunt la tot pasul. 🙂

Și, pentru că azi e 8 martie, m-am gândit să vă spun cine sunt câteva dintre femeile pe care le admir din online-ul românesc, femei care au Ubuntu din plin și care fac lumea un loc mai frumos și mai bun.

Alexandra Giula – Corcoduș/CloudBerries

Alexandra face la fel de multe pentru comunitatea de bloggerițe din România cât face Zuckerberg pentru Facebook. Nu cred să existe femeie pe grupul Bloggerițe pe care sfaturile Alexandrei să n-o fi ajutat sau chiar salvat de la un dezastru. La cât de disponibilă și săritoare e, ai zice că e plătită pentru acel job, nu că-l face din pasiune, pro bono.

Am beneficiat personal de sprijinul Alexandrei, într-o dimineață când i-am cerut un simplu sfat și am ajuns să primesc o oră de expertiză tehnică pentru care altcineva mi-ar fi tăiat factură. Și tot ea e cea datorită căreia am participat la primul meu eveniment oficial din online-ul românesc, Webstock 2017. Pentru toate acestea, și multe alte calități umane fantastice, Alexandra e printre oamenii mei de suflet și mă inspiră în fiecare zi.

Ioana Chicet-Macoveiciuc – Prințesa Urbană

Ioana are, aparent, un blog personal, devenit, între timp, blog de parenting. Spun ”aparent” pentru că Ioana are, de fapt, un imens cabinet de terapie sufletească, o sală de clasă online unde, zilnic, mii, zeci de mii de femei învață despre cum să se iubească și să se ierte mai mult. Cum să înlocuiască bătaia cu empatia în creșterea copiilor, oricât de greu le-ar fi. Cum să nu repete greșelile generațiilor anterioare. Cum să-și vindece rănile emoționale. Și, ca să facă asta, Ioana povestește din experiențele ei personale cu atâta autenticitate, umor și căldură, încât citindu-i textele, nu realizezi cât de mult se vulnerabilizează și se expune.

Dincolo de blog, Ioana își împarte cunoștințele, lecțiile învățate și greșelile pe care le-a făcut în domeniul blogging-ului sau al parenting-ului la numeroase ateliere, prezentări, conferințe etc, demonstrând că departe de a te sărăci, generozitatea te îmbogățește.

Diana Cosmin – Fine Society

Diana, ca și tag line-ul blogului ei, e chintesența unei femei faine și fine. Împărtășește cu cititoarele ei nu doar interviuri cu persoane interesante sau review-uri de produse premium, ci, mai ales, recomandări de filme, cărți, locuri, cursuri sau experiențe care au impresionat-o. Nu o dată am cumpărat o carte recomandată de ea sau am vizionat un film care i-a plăcut.

Poate cel mai bun exemplu de Ubuntu care mă leagă de Diana (sunt zeci!) e perioada relansării blogului meu. Revenisem în online după o pauză de vreo 4 ani, iar cititoarele mele se transformaseră din studente în mame sau se împrăștiaseră prin diferite colțuri ale Planetei, renunțând la orice gând că voi reveni la scris. Diana a recomandat atunci un articol al meu, ceea ce m-a ajutat să ajung nu doar la fostele mele cititoare, ci și la unele noi.

De aceeași susținere necondiționată a Dianei s-au bucurat zeci de alte femei, de la bloggerițe, la mici antreprenoare, jurnaliste, scriitoare sau artiste. Prin exemplul personal, Diana demonstrează că poate cea mai faină și fină trăsătură a unei femei e noblețea sufletească.

Liana Popa – Aveți și pe Roz

Ce ați face dacă ați avea niște super surse de haine/accesorii mișto, de calitate și la niște prețuri incredibile? Le-ați păstra pentru voi, nu-i așa? Eu, una, știu că așa aș face. 😀 Liana, în schimb, împarte cu toate urmăritoarele blogului ei sursele ei de mici comori vestimentare.

Ar fi putut să se oprească aici și blogul ei tot ar fi fost unul foarte valoros și căutat. Dar Liana a mers un pas mai departe și și-a propus (conștient sau inconștient, nu știu) să educe femeile din România, nu doar din punct de vedere estetic, ci și din punct de vedere al sustenabilității. Niciun alt blog de fashion de la noi nu susține consumul responsabil, care ține cont nu doar de buzunar, ci mai ales de impactul asupra mediului înconjurător.

Poate că Liliana a pierdut de-a lungul timpului la capitolul financiar, nepromovând sutele de trend-uri și campanii de modă care apar ca pe bandă rulantă. Pe de altă parte, a câștigat în ochii publicului educat ceva ce banii nu pot obține: credibilitate, respect și admirație. Și, apropo de Ubuntu, Liana folosește des hashtag-ul #DauMaiDeparte, prin care promovează produse, campanii sau blogurile pe care le apreciază.