De ce cred că denumirea ”zonă de confort” e greșită, de ce e important s-o extinzi (oricum ai alege să-i spui) și care sunt câteva activități prin care o poți face.
***
Prin 2014 mi-a venit ideea unui proiect care îmi dădea senzația de fluturi în stomac ori de câte ori mă gândeam la el. Era un proiect care mi se potrivea mănușă și care mi-ar fi folosit creativitatea și talentul mai bine decât orice alt job la care lucrasem până atunci. Le-am povestit prietenilor apropiați despre asta și toți, fără excepție, au răspuns cu interjecții entuziaste și mi-au oferit sprijinul lor.
Am trimis câteva mesaje și emailuri pentru a pune lucrurile în mișcare și, după ce am primit de peste tot răspunsuri pozitive, am abandonat totul și am închis prăvălia (I bet you didn’t see that coming, did you?). Mi-am spus (și am spus oricui mă întreba) că nu sunt încă pregătită pentru asta, că îmi lipsesc anumite cunoștințe tehnice, că nu am suficient timp (într-o perioadă în care lucram ca freelancer și aveam un program mai mult decât flexibil), că nu am bugetul necesar etc.
Trei ani mai târziu, încă sunt convinsă că proiectul respectiv ar putea fi un game & life changer pentru mine. Și știu, punctual, tot ce trebuie să fac pentru a-l transforma în realitate. Există o singură problemă: absolut toți pașii pe care ar trebui să-i fac sunt în afara zonei mele de confort.
Din punctul meu de vedere, conotația pozitivă pe care o are sintagma ”zonă de confort” e greșită, pentru că transmite ideea că ar fi un lucru bun. Când auzi ”confort”, te gândești la ceai, șosete flaușate și o carte bună. De fapt, ”zonă de confort” înseamnă stagnare, frustrare și ratare (rima a fost involuntară).
O idee mult mai bună ar fi să i se spună ”zonă de frică”, pentru că, de fapt, tot ce e în afara acestei zone ne sperie și ne blochează. Sau, de ce nu, ”zonă de moarte”, oricât de sumbru ar suna. Sigur, nimeni n-a murit rămânând în zona de confort, dar cred că abordarea asta a ucis mai multe idei, acțiuni și oportunități decât orice alt obstacol. Majoritatea scriitorilor ”de sertar”, care au murit cu manuscrise nepublicate sau majoritatea pictorilor ale căror pânze n-au fost văzute de nimeni au trăit, cred, în interiorul zonei de confort toată viața. Chiar dacă asta le-a ucis visele.
În cazul meu, orice realizare profesională sau personală pe care am avut-o vreodată a presupus lucruri noi, inconfortabile, care m-au speriat la început. Dar de fiecare dată când m-am forțat să ies din ”zona de frică” (încerc să creez un nou trend, după cum vedeți), am căpătat mai multă încredere în mine, m-am dezvoltat și am extins limitele respectivei zone. Și, pe măsură ce zona mea de confort a crescut, m-am simțit mai sigură pe mine în situații dintre cele mai diverse și am făcut față mai bine schimbărilor sau lucrurilor neașteptate.
Ca să ieși din zona de confort trebuie să-ți dai seama care sunt acele lucruri pe care eviți să le faci pentru că te sperie, te blochează sau te fac să te simți inconfortabil – și, evident, să le faci. Evadarea din zona de confort nu este însă un proces ușor sau plăcut, de aceea motivele pentru care vrei să faci acest lucru trebuie să fie suficient de puternice să te ajute să depășești toate neplăcerile.
Așa că gândește-te la un vis pe care îl ai de mult și pe care nu l-ai realizat încă sau la ceva ce îți provoacă nefericire în viața curentă și fă o listă cu toți pașii pe care ar trebui să-i faci (dar care te sperie) pentru a-ți împlini visul sau pentru a îndepărta cauza nefericirii tale.
Am făcut, mai jos, o listă cu probleme/blocaje care se pot depăși doar dacă ieși din zona de confort și cu câteva idei de activități (varianta pentru începători și avansați) prin care s-o faci. Multe dintre ele sunt pentru mine, dar sunt convinsă că le-ar putea servi drept inspirație și altora. 🙂
1. Renunță la obsesia de a deține controlul
Începători: Lasă un prieten să decidă unde ieșiți într-o seară și ce faceți
Avansați: Lasă un prieten să decidă unde mergeți într-o vacanță
2. Învinge-ți teama de singurătatate
Începători: Ia masa singur/ă în oraș
Avansați: Ia masă singur/ă în oraș, apoi mergi la film (tot singur/ă)
3. Dă-ți voie să fii vulnerabil/ă
Începători: Arată unor prieteni un proiect la care ai lucrat (un text, un video, un blog)
Avansați: Publică-l online, pentru a fi comentat de străini
4. Scapă de teama de penibil
Începători: Cântă la karaoke, fă un compliment unui străin etc. însoțit de un prieten
Avansați: Cântă la karaoke, fă un compliment unui străin etc. singur
5. Tratează-ți dependența de tehnologie
Începători: Închide orice aparat electronic/ecran timp de 12 ore (preferabil în weekend)
Avansați: Închide orice aparat electronic/ecran timp de 24 de ore
6. Depășește-ți anxietatea socială
Începători: Mergi singur/ă la un eveniment monden
Avansați: Mergi singur/ă la un eveniment monden și vorbește cu cel puțin 3 oameni
7. Înfrânge-ți teama de schimbare
Începători: Mergi la un restaurant nou
Avansați: Mergi la un restaurant nou și comandă ceva ce n-ai mai încercat
8. Depășește-ți frica de neprevăzut
Începători: Mergi la un curs de improvizație
Avansați: Joacă într-un spectacol de improvizație
9. Învinge-ți teama de a vorbi în public
Începători: Vorbește la o ședință la birou
Avansați: Vorbește la un eveniment
10. Luptă împotriva rutinei
Începători: Schimbă-ți drumul spre casă/birou
Avansați: Schimbă-ți mijlocul de transport cu care mergi spre casă/birou
La final, o să vă las cu un filmuleț făcut de YouTuberița mea preferat, Lilly Singh aka Superwoman. De obicei, tipa are videouri amuzante, sketch-uri sau parodii pe diferite teme, dar în cazul filmulețului de mai jos, a încercat ceva nou, în zona inspirațională. Urmăriți-l când faceți o pauză de 7 minute, cred că rezumă foarte bine tot ce am scris mai sus. Când vine vorba despre succes, cred că puteți s-o ascultați pe tipa care câștigă milioane de dolari anual și care ocupă locul 1 în lume în topul influencerilor din entertainment. 😉
4 Comentarii
Elena
Iarăși primesc o “scuturătură” plăcută prin acest articol, și chiar de la o luni, așa 🙂 Multumesc.
Inoza
Elena, cu drag, mă bucur oricând ofer ”scuturături plăcute”. :))
Anca
provocare: fa un live pe favebook pana la sfarsitul lunii, subiectul la alegere, poate sa fie si de tip Q&A
Inoza
Anca, dacă prin comentariul ăsta ai încercat să-mi provoci un mic atac de cord, felicitări, aproape ai reușit! Also, trebuie să încetezi să te mai uiți în hăurile sufletului meu și să extragi de acolo cele mai mari frici ale mele – you’re freaking me out! Joking aside (dar n-am glumit), să știi că o să mă gândesc la cum pot să fac ceva din zona aia recomandată de tine. Nu zic că fac 100% provocarea ta (pentru că, cel mai probabil m-ar ucide, pot să aduc dovadă de la medicul de familie, dacă vrei), zic că o să fac un efort să îmi depășesc niște temeri și să mă apropii de chestia aia. Ok? 😀