Am folosit exercițiile din articolul de azi când m-am simțit copleșită de gânduri negative, când n-am putut adormi sau când am simțit anxietate socială. 

Nu vă pot promite că au o rată de succes de 100%, dar de fiecare dată m-au calmat, m-au relaxat și m-au ajutat să nu mi se mai pară totul atât de greu.

***

Am realizat că în ultimii 3 ani, de când am publicat mai rar texte pe blog, am rămas, totuși, destul de constantă pe Facebook, dar mai ales pe Instagram.

Așa că mi-am propus să preiau de acolo materiale care mi se par utile și să le grupez aici, pe blog, pentru a fi mai ușor de găsit și de folosit.

Încep cu aceste 3 exerciții de mindfulness pe care le-am postat pe Instagram.

Respirația în sincron

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ina Țăranu-Hofnăr (@inoza.ro)

Dacă simțiți că sunteți prea stresați, copleșiți, anxioși, speriați etc, nu trebuie decât să respirați în sincron cu videoul de mai sus, ideal 5 minute.

Vor veni gândurile năvală peste voi. E ok. Reveniți la imaginile astea și la respiratul în sincron cu ele. Iar și iar. Și iar. Și iar. La final, rezultatul este o meditație.

Tehnica 4-7-8

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ina Țăranu-Hofnăr (@inoza.ro)

Al doilea exercițiu se numește ”tehnica 4-7-8” și este un exercițiu de respirație considerat ”un calmant natural pentru sistemul nervos”.

Am descoperit această tehnică acum câțiva ani și m-a ajutat enorm în perioadele de insomnie. Există oameni care susțin că adorm într-un minut atunci când practică acest exercițiu. N-a fost cazul meu, dar, ce-i drept, mereu mi se ”tăia filmul” în câteva minute.

Am folosit până acum “4-7-8” doar serile, pentru a adormi mai ușor, dar se poate practica oricând vă simțiți stresați sau anxioși.

Se spune că cu cât folosești această tehnică de respirat mai des, cu atât efectele ei vor fi mai puternice la nivelul sistemului nervos.

Trei detalii înainte să vă descriu exercițiul (deși imaginea de mai sus e destul de clară):

– încercați să faceți acest exercițiu măcar de 2 ori pe zi
– la început, nu faceți mai mult de 4 cicluri ale exercițiului o singură dată; în timp puteți crește numărul repetițiilor la 8
s-ar putea să vă simțiți ușor amețiți primele dăți (mai ales dacă nu sunteți obișnuiți să respirați adânc/conștient), dar vă va trece repede.

Iar acum, etapele tehnicii 4-7-8:

1. Așezați-vă într-o poziție confortabilă, cu spatele drept.
2. Expirați tot aerul din plămâni, cu zgomot.
3. Închideți gura și inspirați pe nas până numărați la 4.
4. Țineți-vă respirația până numărați la 7.
5. Expirați pe gură, zgomotos, până numărați la 8.
6. Ați încheiat primul ciclu al exercițiului. Repetați de încă 3 ori.

Memento pentru anxietate socială

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ina Țăranu-Hofnăr (@inoza.ro)

Fie că suferiți de anxietate socială (teama excesivă de situații sociale și de a fi judecat de ceilalți), fie doar aveți o frică adânc înrădăcinată de a nu gafa, de a nu vă ”face de râs” în fața altora, videoul de mai sus s-ar putea să fie eye opening.

Am pus transcrierea mai jos, în caz că aveți nevoie.

Ego: … dar dacă mă judecă?

Sinele superior: Probabil o vor face!

Ego: Nu, nu, nu, e groaznic!

Sinele superior (oftând): Am mai discutat despre asta… Repetă după mine: ”Părerile altor oameni și proiecțiile lor interne nu sunt o amenințare la adresa supraviețuirii mele!”.

Ego: Părerile altor oameni și proiecțiile lor interne nu sunt o amenințare la adresa supraviețuirii mele…Bine, dar de ce simt că ar fi așa?!

Sinele superior: Pentru că ai fost profund condiționată să crezi că statutul tău social și cum te percep CEILALȚI, nu cum te percepi TU, sunt cele mai importante lucruri în viață.

Așa că, atunci când te gândești la oameni care nu sunt de acord cu tine și cu ceea ce ai de spus, o vezi literalmente ca pe o amenințare la adresa binelui și a siguranței tale.

Ego: Și nu e așa?

Sinele superior: Nu, nu e așa. Ești LIBERĂ să fii tu însăți. Și alții sunt liberi să nu te placă. Nu înseamnă că e ceva neînregulă cu tine.