Vineri am folosit Morning Pages ca să înșir o litanie de motive pentru care eram nefericită.
Mi s-a rupt (nu ciobit, rupt) o măsea, Lily era bolnavă, încercasem un skill nou și eșuasem lamentabil, nu eram mulțumită de cum mă organizez cu munca, aveam o sută de mici probleme care îmi încărcau creierul și sufletul.
Nu știu cum sau de ce, după vreo 2 pagini de înșirat nemulțumiri, m-am oprit și am scris:
”Peste ceva timp, dacă o să am o perioadă mai grea, o să mă uit peste ce am scris aici și o să mă gândesc «We were happy, but we didn’t know it». Aș vrea să fiu mai conștientă de vremurile bune când se întâmplă, nu mult mai târziu”.
S-a dovedit că micul meu moment de iluminare a fost profetic.
Vineri a fost ultima zi în care cățelușa mea, Lily, a mâncat singură. Tot weekendul m-am chinuit să o forțez să mănânce. De luni merg cu ea la perfuzii. E doar piele și os. O hrănesc cu o seringă și mă bucur pentru fiecare mililitru pe care nu-l scuipă.
Analizele ei au ieșit absolut înfiorătoare – una dintre enzimele pancreatice, a cărei valoare maximă e 24, i-a ieșit 1886. De 78 de ori mai mare. Asta deși ia 5 pastile pe zi, dintre care 3 doar pentru ficat. Doctorița mi-a spus că n-a mai văzut așa ceva de ani buni.
Mi-a vorbit, de altfel, despre opțiunile mele. Să îi opresc tratamentul și să o las să se ”stingă” singură. Sau să o ”adorm”. Deocamdată le refuz pe ambele. Așa slăbită cum e, încă se ține pe piciorușe. Nu dă semne de suferință. Nu o pot lăsa fără tratament, mi s-ar părea o cruzime. De eutanasiat încă nu concep.
Și nu, nu o fac din egoism. Dacă o să văd că suferă, o să fac tot ce pot să-i opresc suferința.
Mama m-a emoționat tare ieri, când am vorbit la telefon, și mi-a spus că a discutat cu tata să-i comande lui Lily un coșciuc mic, din lemn, s-o îngropăm în grădină. S-a gândit și la o mică piatră funerară, cu poza ei, numele și anii în care a trăit și ne-a teriorizat pe toți cu lătratul ei (asta am adăugat-o eu).
Și eu mă gândisem la asta: un mic mormânt în grădina în care mai avem îngropați alți trei câini pe care i-am iubit.
Adevărul e că, paradoxal, animalele noastre ne-au făcut oameni mai buni. Și pe mine, și pe părinții mei, și pe sora și fratele meu.
Am plâns de multe ori ieri. Azi, Lily pare o idee mai bine. Nu cu mult, doar cu puțin. Dar I will take that. I will take every second with her.
Pentru că știu că peste câteva zile/săptămâni, o să mă gândesc la ziua de azi și o să înțeleg că eram fericită, dar nu știam.
6 Comentarii
Lala
Off:( Multa sanatate lui Lily. M-a emotionat tare mesajul tau. E groaznic momentul cand imbatranesc. Catelul meu face 8 ani si ma gandesc cu groaza ca a intrat in a doua jumatate a vietii 🙁 As da orice sa poata trai atat cat traim si noi
Inoza
Lala, mulțumesc mult. Îi doresc o viață lungă și sănătoasă cățelului tău. ❤️
Cristina
Offff… din pacate, stiu ce inseamna. Si nu, nu esti egoista. Cand am trecut prin ceva similar cu catelusa mea, la fel, doctorul mi-a prezentat optiunile. Recomandarea lui a fost sa o ”adormim” (nici nu pot scrie cuvantul ala). Nu am putut. Am intrebat de mai multe ori daca are dureri, in urma consultului concluzia a fost ca nu, nu o doare nimic. Doar ca nu mai stia de ea – era complet senila 🙁 – si deja nu mai manca. A primit apa cu seringa, mancare din palma sau, mai tarziu, pasata, cu seringa si s-a dus atunci cand a ales ea sa o faca… Si consider ca a fost cel mai bine asa, ne simtim impacati cu asta, avand in vedere ca ne-am asigurat ca nu are dureri. Ne e dor de ea in fiecare zi, desi au trecut 3 ani de atunci, dar stiu ca am fost cu ea pana la capat. Si da, si eu simt ca fiecare animal pe care l-am avut si iubit m-a/ne-a facut oameni mai buni.
Ii doresc lui Lily sa contrazica orice pronostic prost al doctorului si sa fie mai bine, sa stea pe piciorusele ei in continuare si sa reuseasca sa și manance singura, sa aveti cat mai mult timp impreuna!
Inoza
Cristina, îmi pare tare, tare rău pentru pierderea voastră. Lily e puțin mai bine acum, am schimbat medicul veterinar și o să mai facem niște investigații. Te îmbrățișez cu drag!
Madalina
Hei, nu stiu daca e la fel ca la oameni dar pe mine singurul lucru care m-a salvat din pancreatita (cu valori chiar mai mari) a fost sa nu mananc nimic 2 zile si apoi doar legume si cateva fructe fierte vreme de 3 saptamani. Pancreasul si-a revenit singur. Sa o obligi sa digere mancare inseamna sa il pui la lucru iar el se autodizolva producand enzime.
Inoza
Mădălina, mulțumesc mult pentru recomandare. La ea nu e pancreasul problema, mai facem investigații. PS: Mă bucur că ești bine.