Acest articol este susținut de BCR și este dedicat tuturor femeilor care cred în importanța educației financiare.
***
Când eram mică, puține cărți din casa noastră au ajuns acolo „legal‟. Majoritatea au făcut parte dintr-o rețea de trafic cultural, ce presupunea un tată neatent în librării, o mamă care le cumpăra cu o viteză de ninja și o geantă încăpătoare. Îmi și imaginez cum cărțile așteptau, cu paginile bubuind de emoție, în întunericul genții mamei și cum se trezeau apoi în lumea nouă și luminoasă, care era biblioteca noastră albastră.
Tata spunea mereu că avem prea multe cărți în casă și, cu toate că știa de mica operațiune secretă a mamei, mereu s-a prefăcut că nu bagă de seamă cum numărul lor creștea cu câteva zeci pe an.
Oriunde mergeam în vacanțe, mama cumpăra o carte, pe a cărei primă pagină nota, în caligrafia ei impecabilă, orașul și data. Același lucru îl fac și eu azi. 🙂 Urmărind-o pe mama cumpărând cărți, am înțeles încă de mică două lucruri: cărțile nu sunt un lux, ci o necesitate și banii dați pe cărți nu sunt niciodată cheltuiți, ci investiți.
Dacă aș face o analiză a modului în care folosesc banii, cu excepția lucrurilor de bază (chirie, utilități, mâncare, transport) și a cărților, aș descoperi că cea mai mare parte sunt investiți în două lucruri: vacanțe și cadouri pentru cei dragi. Deloc întâmplător, acestea sunt și cele două lucruri pe care mama le prioritiza în buget (tot după cheltuielile de bază și educația noastră).
Cred că am preluat, inconștient, nu atât ce mi-au spus părinții despre bani și despre valoarea lor, cât modul în care am văzut că s-au raportat la ei. De altfel, până în ziua de azi, fericirea mea arată a carte nouă, miroase a mare și are foșnet de ambalaj de cadouri deschis de cineva drag.
Carieră și independență financiară
Mama a fost, de asemenea, prima femeie de la care am învățat ce înseamnă să ai o carieră. Mi-o amintesc diminețile, îmbrăcându-se în deux-piece-uri elegante, alegându-și cu grijă bijuteriile și parfumul și plecând la școală. Mi-o mai amintesc, de asemenea, cum își făcea bagajele și pleca la cursuri în weekend-uri. S-a perfecționat în tot ce o interesa, de la educație informală, la informatică și la managementul conflictelor. Pentru copilul care eram, sătul de școală, nu era o veste tocmai bună faptul că nici ca adult nu scapi de învățat.
Tot mama a fost cea care mi-a arătat ce înseamnă „echilibrul între viața personală și profesională‟, fără să folosească vreodată sintagma asta. N-a lipsit de la nicio serbare sau aniversare, a ținut mereu casa impecabilă și a gătit cele mai bune prăjituri din lume (dacă n-ați gustat niciodată prăjitura cu rubarbă a mamei mele, nu știți cum arată Raiul). O vedeam însă deseori serile, după ce toți ne culcam, aprinzând veioza din sufragerie, ghemuindu-se în fotoliu și citind sau corectând lucrări.
Tot de la mama am învățat despre importanța independenței financiare pentru o femeie. Știam că părinții își țineau banii împreună, dar mai știam că mama avea și banii ei, separat, din care își lua cărți, bijuterii sau parfumuri. Economiile mamei mele nu erau însă doar mărunțiș pentru micile ei plăceri. Prima noastră vacanță de familie în afara țării, la Olimpiada de la Londra din 2012, a fost plătită din banii puși deoparte de mama.
Educația financiară în România
Deoarece mamele, în general, sunt cele care au cel mai important rol în a le vorbi copiilor despre bani, BCR a făcut o cercetare despre educația financiară din România, care a inclus atât mame, cât și copii.
Rezultatele mi s-au părut interesante, dar triste în același timp și demonstrează de ce, conform statisticilor europene, ne plasăm pe ultimul loc în Europa la educație financiară.
Mamele
Mamele din România consideră că au un nivel ridicat de educație financiară, pe care au obținut-o din experiența personală. Ce înseamnă pentru ele că sunt educate financiar?
💰 Nu ajung în situația de a se împrumuta
💰 Își permit cel puțin o dată pe luna să își facă poftele (ex: să își cumpere o cremă, o bluză de care nu au nevoie neapărat, să iasă la restaurant)
💰 Economisesc bani, în special pentru copii și nevoile lor
💰 Investesc în educația copiilor
Cercetarea a demonstrat, însă, că educația financiară formală are un nivel scăzut de interes și frecvență pentru mame:
💰 Nu citesc pe această temă, își folosesc mult intuiția
💰 Nu au un plan de cheltuieli, economii, investiții
💰 Nu au primit educație de la părinți pe această tema (ex: banii întotdeauna au fost planificați pe termen scurt)
💰 Nu participă/ nu fac cursuri benevol
Copiii
Și în cazul copiilor între 9 și 12 ani care au fost chestionați cu privire la bani, rezultatele sunt interesante.
Se pare că pentru aceștia, banii au o valoare emoțională negativă, fiind văzuți mai degrabă ca un pericol sau ca animale care trebuie îmblânzite. Unii dintre ei au spus despre oamenii cu bani că sunt aroganți, reci și nu au prieteni adevărați.
Femeile pe care le vedeți în clipul de mai sus nu sunt actrițe. Sunt mame și fiice reale, angajate ale BCR. Mai mult decât atât, ele sunt profesoare în cadrul programului național de educație financiară Școala de Bani.
Școala de Bani este programul gratuit de educație financiară al BCR, care își propune să învețe românii de toate vârstele să-și administreze cât mai eficient bugetul personal, pentru a trăi mai bine și a-și îndeplini visurile.
Din 2017, când a fost lansat și până în prezent, 200.000 de români au absolvit cursurile gratuite ale programului oferit de BCR.
Anul trecut, 110.000 de cursanți ai Școlii de Bani au învățat cum să își planifice și să-și gestioneze mai bine bugetul și cum să ia decizii financiare mai bune. Cursurile au avut loc atât în sucursalele BCR, cât și în sediile companiilor, în universități, licee, școli și chiar în grădinițe.
#EAsuntEU
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, BCR lansează campania #EAsuntEU, prin care vrea să demitizeze percepțiile negative despre femei și bani și să sărbătorească mamele care au știut să le ofere copiilor cei 7 ani de acasă și din punct de vedere al educației financiare.
Pentru fiecare status postat pe Facebook în care cineva povestește lecțiile despre bani/educație financiară primite de la mama, alături de hashtag-ul #EAsuntEU, BCR donează 1 euro către Teach for Romania și ajută, astfel, o profesoară să formeze noi generații.
Știu sigur că nu sunt singura care a învățat de la mama despre valoarea banilor, importanța economiilor și a independenței financiare sau de ce bărbații și femeile sunt parteneri egali într-o relație, inclusiv din punct de vedere al finanțelor.
Lasă-i mamei tale un mesaj de mulțumire pe Facebook pentru ce te-a învățat, cu hashtag-ul #EAsuntEU. Sunt convinsă că îi vei face o mare bucurie. Iar faptul că ajuți, astfel, un ONG care luptă pentru copiii din mediile vulnerabile este doar o valoare adaugată. 🙂
2 Comentarii
Andreea
Foarte interesant programul, am folosit hash tag ul ☺️ La multi ani mamei tale si o zi minunata sa ai!
Inoza
Ce mă bucur, Andreea! O să vă mai povestesc despre Școala de Bani, mi se pare o inițiativă fantastică.
La mulți ani și ție și o primăvară superbă!