Acest articol este susținut de Nespresso și este dedicat iubitorilor de cafea.

***

Acum două luni am scris un text numit ”Cum să fii eco-prietenos fără s-o iei eco-razna”, în care am menționat câteva modalități prin care putem trăi mai ecologic, fără prea mult efort.

Câteva zile mai târziu, fără nicio legătură, povesteam pe Instagram cum mi-am luat espressorul Nespresso Mini în geantă și am transformat bucătăria surorii mele în cea mai micuță cafenea din București, făcându-i o surpriză cu câteva ore înainte să plece spre aeroport.

Au urmat numeroase mesaje în privat, în care mi se reproșa că susțin un produs care dăunează mediului înconjurător. Le-am răspuns fiecăruia în parte, demontându-le prejudecățile, dar acum am revenit cu un articol complet pe tema asta.

Pentru că e vorba despre niște informații foarte interesante, care cred că le-ar fi de folos multor persoane. Și pentru că, spre diferență de alți consumator de cafea, eu știu ce se întâmplă cu resturile cafelei mele Nespresso: sunt folosite ca sursă de energie regenerabilă, îngrășământ natural și materie primă pentru obiecte din aluminiu. Dar să o luăm cu începutul. 🙂

De ce capsule din aluminiu?

Atunci când au lansat primele sortimente de cafea (în 1986, anul nașterii mele 😀 ), cei de la Nespresso au ales să folosească aluminiul pentru realizarea capsulelor din două motive:

♻ Învelișul din aluminiu păstrează intacte prospețimea și aroma cafelei prăjite și măcinate, protejând-o de factori care-i dăunează calității (lumina, aerul și umiditatea din aer).
♻ Aluminiul poate fi reciclat 100%, la infinit. De fapt, 75% din întreaga cantitate de aluminiu care a fost produsă vreodată pe Pământ se mai folosește încă și astăzi.

În plus, ca să reciclezi aluminiul ai nevoie de până la 95% mai puțină energie decât să-l produci. Iar aluminiul își păstrează proprietățile, indiferent de câte ori a fost reciclat.

Cum sunt reciclate capsulele Nespresso

Nespresso a început programul de reciclare în Elveția, în 1991, iar în prezent există programe de reciclare Nespresso în 40 de țări și peste 14.000 de puncte de colectare în toată lumea. Mai mult decât atât, până în 2020, Nespresso își propune să poată colecta toate capsulele de cafea pe care le comercializează, în toate ţările în care este prezent în mod direct.

Revenind la reciclarea propriu-zisă. Prin sistemul dedicat al Nespresso, capsulele de cafea folosite sunt trimise la centrele de reciclare. Acolo, zațul de cafea este separat de capsula de aluminiu. Fiind bogate în substanţe nutritive, resturile de cafea pot fi transformate în îngrășământ, fertilizatori sau chiar în sursă de energie regenerabilă.

Cât despre capsulele goale de aluminiu, acestea sunt topite și folosite pentru a realiza numeroase obiecte: biciclete, rame de geamuri, instrumente de bucătărie, instrumente de scris, cutii de băuturi, calculatoare şi chiar panourile laterale ale aparatelor Nespresso Pixie sau noi capsule de cafea. How cool is that? 😀

Bricege Victorinox realizate din capsule reciclate Nespresso

Reciclarea Nespresso în România

În România, Nespresso a achiziţionat echipamentul necesar pentru a separa zațul de cafea de capsulele din aluminiu şi a încheiat un parteneriat cu INDECO GROUP, o companie specializată în reciclare.

Astfel, folia de aluminiu este transferată către procesatorii de deșeuri metalice, care o topesc și o transformă în materie primă. Iar zațul de cafea este utilizat pentru producerea de biogaz (produs 100% regenerabil, care poate înlocui energia convențională, protejând, în același timp, mediul înconjurator) de către compania GENESIS BIOTECH. În momentul în care îşi epuizează potenţialul energetic, zațul este transformat în compost pentru fertilizarea solului.

Cum poți recicla capsulele Nespresso

Așa cum spune și George Clooney (global brand ambassador Nespresso) în filmulețul de mai jos, cei de la Nespresso au făcut în așa fel încât, dacă ești responsabil și vrei să participi la procesul de reciclare, e foarte ușor s-o faci.

Dacă locuiești în București, poți aduce capsulele folosite la unul dintre aceste 3 puncte:

♻ Nespresso Boutique, Calea Dorobanți nr 210;
♻ Punctul de vânzare Nespresso din cadrul AFI Cotroceni, culoarul Champs-Élysées;
♻ Punctul de vânzare Nespresso din cadrul Băneasa Shopping City, la parter;

Iar dacă locuiești altundeva în țară (sau îți comanzi cafeaua prin curier), începând din această vară îi vei putea înmâna curierului, absolut gratuit, capsulele utilizate, în momentul în care acesta îți livrează o nouă comandă de cafea.

***

La final, vreau să mai spun doar atât: cei de la Nespresso au toată aprecierea ecologistei și feministei din mine, pentru modul în care încearcă să respecte mediul înconjurător și oamenii cu care lucrează (apropo de feminism, 31% dintre cei 441 agronomi care lucrează cu agricultorii de cafea Nespresso sunt femei).

”Când reciclezi, sfârșitul poveștii este doar începutul”, spunea o voce din filmulețul de mai sus. Mă bucur că cei de la Nespresso fac din reciclare o poveste fără sfârșit, din care pot să fac parte și eu.