Dacă îți petreci mai mult timp online sau pe rețelele sociale decât îți dorești și asta îți afectează starea de spirit, stima de sine sau chiar munca și relațiile, s-ar putea să fii dependent/ă de internet.

Din fericire, această dependență se poate trata printr-un detox digital. Ai nevoie doar de informațiile din articolul de azi, de puțină răbdare și de dorința de a renunța la câteva obiceiuri nocive.

***

Intri pe Facebook să verifici dacă n-ai primit, cumva, un mesaj în ultimele 5 minute. N-ai primit niciunul, dar înainte să închizi fereastra vezi o poză cu Jennifer Lawrence, așa că te oprești, de curiozitate. E un review al ultimului ei film, ”Red Sparrow”. După ce ai terminat articolul intri pe YouTube, să vezi trailer-ul filmului. În bara din dreapta sunt alte trailere de filme noi. Dai click pe unul cu Reese Witherspoon, care, ce chestie, joacă cu Oprah într-un film nou!

După ce vezi și trailerul filmului respectiv, dai click pe un interviu cu Reese și Oprah, apoi pe contul de Instagram al lui Reese, care tocmai a pus o poză cu cartea pe care o citește. Așa că intri ”doar puțin” pe Goodreads, să vezi ce notă are cartea și îți amintești că ai o listă întreagă de cărți noi pe care le vrei, așa că intri pe Book Depository să vezi dacă nu cumva sunt la reducere. Înainte să-ți dai seama ce se întâmplă, te trezești că pauza de 2 minute de verificat messenger-ul s-a transformat într-o gaură neagră de 2 ore.

Dacă scenariul de sus îți sună familiar, dacă primul lucru pe care îl verifici dimineața este Instagram/Facebook/Twitter/Snapchat, dacă te-ai obișnuit să iei telefonul după tine oriunde (chiar și la toaletă), dacă îți petreci mai mult de 5 ore online și dacă ai încercat până acum, fără succes, să-ți limitezi timpul petrecut în fața ecranului mobilului sau laptopului, s-ar putea să fii dependent/ă de online.

Dependența de online, în cifre

💻 Potrivit unui studiu din 2014, 6% din populația planetei este dependentă de internet, asta în condițiile în care doar 39% dintre oameni au acces la Internet!

💻 Studii mai recente, în SUA și Europa, arată că adicția de online afectează în prezent între 8% și 18% dintre utilizatori.

💻 Un studiu realizat de Universitatea Stanford a scos la iveală că 1 din 8 respondenți au cel puțin o problemă cauzată de timpul prea îndelungat petrecut online.

💻 6% dintre chestionați au spus că relațiile lor au suferit din cauza timpului petrecut pe internet.

💻 8% dintre respondenți au mărturisesc că folosesc online-ul ca un mijloc de escapism din calea problemelor.

💻 9% dintre oameni nu recunosc în fața șefilor, prietenilor sau familiei cât timp petrec online.

💻 61% dintre respondenți cred că sunt dependenți de internet.

Simptome ale dependenței de online

În plan psihic, dependența de internet se manifestă prin: anxietate, sentimente de vinovăție, depresie, sentimente de euforie atunci când ai acces la online, stress, pierderea noțiunii timpului, izolare, procrastinare, agitație, incapacitatea de a respecta deadline-uri etc.

În plan fizic, dependența de online duce la: dureri de cap, dureri de spate, slăbire sau îngrășare, probleme cu somnul, probleme cu vederea și, mai grav, modificări la nivelul creierului, în special, probleme cu memoria.

Dacă ai probleme să-ți amintești anumite detalii, subiectul unui film văzut acum mulți ani sau numele personajelor unei cărți, înainte să dai iama în sertarul cu vitamine, s-ar putea să ai nevoie să reduci timpul pe care îl petreci online.

De unde știi dacă ești dependent/ă de internet? Din fericire, există un test pe care îl poți face.

Testul dependenței de online

Realizat de dr. Kimberley Young de la GlobalAddiction.org, Internet Addiction Test conține doar 20 de întrebări și poate fi făcut în 5 minute. Rezultatele îți arată dacă nu suferi de dependență online, ai una moderată sau una severă.

În cazul meu, știam dinainte să fac testul că am o problemă cu timpul petrecut online. Din fericire, e doar una moderată (am făcut 60 de puncte), dar știu că poate deveni una gravă dacă o scap de sub control. Așa că am decis să iau măsuri înainte să trebuiască să fiu internată într-o clinică de reabilitare pentru dependenții de internet. Mai în glumă, mai în serios, în străinătate există ”digital retreat-uri” unde oamenii care suferă de adicția de online merg să se ”vindece”.

Cum nu-mi permit să dau o fugă în Puerto Rico și nici nu cred în soluții radicale, am făcut un mic research în domeniu și am descoperit că rezolvarea constă într-un detox digital, pe care îl poți face gratuit, acasă.

Ce este un detox digital și cum se face corect

Detox-ul digital este o perioadă de timp în care te abții de la folosirea telefonului mobil/laptop-ului/tabletei, pentru a reduce stresul și a fi mai prezent/ă în viața reală, în locul celei virtuale.

Găsești online o grămadă de articole care îți recomandă un detox digital de doar 7 zile, după care, pesemne, te vindeci de dependență. Oricine a încercat vreodată să renunțe la țigări, alcool, zahăr sau orice alt element nociv știe că nu poți obține rezultate serioase, pe care să le menții pe termen lung, după doar o săptămână. Sigur, există oameni care au renunțat la țigări sau la zahăr peste noapte și au rămas așa, dar e bine să nu uiți că ei reprezintă excepția, nu regula.

Mai jos, am pus programul de detox pe care am de gând să-l adopt începând de luni, pentru că m-am gândit că s-ar putea să le fie de folos și altora. E gândit pe termen lung și în pași mici, prin care încerc să îmi schimb obiceiurile nocive. Știu că aș fi putut propune schimbări mai dramatice sau mai numeroase, dar cunoscându-mă, știu că ori de câte ori îmi stabilesc ținte imposibile, nu le ating.

Planul de detox digital

🚫Săptămâna 1: Fără telefon în dormitor

Obișnuiesc să țin telefonul pe noptieră, pe airplane mode în timpul nopții (să-mi prăjesc măcar mai puțin creierul), dar știu că prezența lui în dormitor (și faptul că e ultimul lucru pe care îl verific seara și primul dimineața) îmi poate afecta sau chiar îmi afectează somnul (potrivit studiilor, între problemele de somn și dependența de online există o legătură directă).

Dacă ți se pare prea greu să-l pui în altă cameră și să înlocuiești alarma telefonului cu un ceas clasic, măcar nu-l lăsa la încărcat peste noapte în dormitor. Lumina produsă de ecranul telefonului stopează producția hormonului ”tinereții”, melatonina, extrem de important pentru adormire și un somn profund.

🚫Săptămâna 2: Fără telefon/laptop cu o oră înainte de culcare

Continuând să respect regula din prima săptămână, am de gând să adaug o nouă regulă și să nu stau cu ochii în niciun ecran înainte de a mă culca.

Cu telefonul știu deja că n-o să am probleme, dar obișnuiesc să mă uit la un serial online sau să citesc o carte pe tabletă seara, așa că va trebui să înlocuiesc ebook-urile cu cărți din hârtie și serialele cu altă activitate.

🚫Săptămâna 3: Doar o oră de Facebook și Instagram pe zi

În cea de-a treia săptămâna voi continua să adopt regulile din primele două săptămâni și îmi voi limita timpul petrecut pe Facebook și Instagram la o oră pe zi.

Am de gând să-mi reinstalez Rescue Time, o aplicație despre care v-am mai povestit, pentru a urmări cum îmi petrec timpul online și unde pierd minute sau chiar ore prețioase.

🚫Săptămâna 4: Duminica offline

În săptămâna 4 păstrez regulile din primele 3 săptămâni și, în plus, încerc să văd cum mă simt dacă timp de 24 de ore stau complet offline. Efectiv, nu mai știu când am făcut asta ultima dată – până și în Maroc sau în India eram zilnic conectată la internet.

***

Cam ăsta este, deocamdată, planul meu de detox online. Este diferit de majoritatea recomandărilor care există pe internet pentru că, la fel cum nu cred în regimuri de slăbit, ci în stiluri de viață în plan alimentar, nu cred că un detox digital scurt și dur te ajută în vreun fel pe termen lung.

Revin după o lună să vă împărtășesc concluziile la care am ajuns după acest detox/experiment și, dacă îmi plac rezultatele, nu doar că o să-mi păstrez noile obiceiuri, dar vreau să adaug și altele.

Așa să m-ajute Robert E. Kahn și Vint Cerf! 😀