Chiar dacă sună puțin a magie sau a joacă, o cutie cu încredere în sine e un obiect cât se poate de real și de util (și recomandat de un profesor în pshologie de la Stanford, pe deasupra!). Eu mi-am făcut ieri una, s-o am la îndemână la nevoie. Cine știe, poate după ce termini de citit acest articol îți creezi și tu una. 🙂
***
În ianuarie 2016 mă pregăteam pentru ședința de evaluare anuală cu șeful meu de la momentul respectiv. La finalul ei urma să aflu ce fel de bonus anual urma să primesc și dacă îmi creștea sau nu salariul.
Unde credeți că eram cu 5 minute înainte de ședință? În fața laptopului, trecând în revistă realizările mele din ultimele 12 luni? Sau poate în fața unei oglinzi, retușându-mi rujul? Nu. Cu 5 minute înainte de ședința de evaluare anuală eram la baie, stând ca o războinică amazoniană, în timp ce trei bărbați serioși mă așteptau în încăperea alăturată.
Dacă n-ați auzit de postura Wonder Woman până acum, ea a fost transformată într-un adevărat fenomen de psiholoaga socială Amy Cuddy. Într-un TED Talk din 2012, Amy a explicat importanța limbajului trupului și faptul că unele posturi (numite ”power poses”) nu doar schimbă percepția celorlalți despre tine, ci produc chiar schimbări chimice în organism (dacă nu aveți timp să urmăriți discursul ei de 21 de minute, puteți citi acest articol-rezumat).
Cercetătoare a realizat un mic studiu care a demonstrat că atunci când o persoană stă timp de 2 minute într-o ”postură de putere” (cum ar fi Wonder Woman, care presupune să stai cu picioarele ușor depărate, spatele drept, mâinile în șolduri și bărbia ridicată) nivelul de testosteron (hormonul dominanței) crește, în timp ce nivelul de cortizol (hormonul stresului) scade. Asta pe lângă faptul că o asemenea ”postură de putere” le comunică celorlalți că ești o persoană serioasă, puternică și care deține controlul.
Sigur, între timp au apărut voci care susțin că, deși limbajul corpului contează enorm, aceste ”power poses” nu funcționează cu adevărat la nivel hormonal. Placebo sau nu, tot ce știu că după ce am stat cele 5 minute la baie în postura Wonder Woman, am intrat cu mai multă încredere în mine în încăperea alăturată, am obținut cel mai mare bonus anual posibil, o promovare și o creștere salarială de 50%.
Bineînțeles, faptul că muncisem enorm în acel an și că eram o persoană competentă și talentată a ajutat foarte mult (doh!), dar au fost numeroase alte situații profesionale în care fusesem la fel de muncitoare și de competentă și în care n-am obținut aceleași beneficii. Uneori un boost de încredere în sine poate să facă minuni.
N-am mai stat de mult în postura Wonder Woman (nu pentru că n-aș fi avut nevoie, ci pentru că am uitat de ea în mijlocul unor momente stresante), asta până zilele trecute, când mi-a apărut într-o lectură.
Citesc ”Year of Yes”, autobiografia Shondei Rhimes, scenarista care a creat serialele “Grey’s Anatomy”, “Scandal” și ”How To Get Away With Murder”. Shonda povestește cum a suferit un atac de anxietate înainte de a ține un discurs și cum prietenele ei i-au amintit să stea în postura Wonder Woman. Nu doar că a făcut asta, în dimineața discursului, dar povestește că a transformat-o într-un obicei zilnic: ”Încep să stau într-o postură de putere ori de câte intru într-un lift. Asta rezultă în niște momente jenante cu persoane străine. Dar nu mă las. Accept orice ajutor primesc”.
Mi-am dat seama, cu ocazia asta, că și o femeie cu o carieră impresionantă, cu zeci de premii câștigate, care are propria ei companie de producție de filme are nevoie, din când în când, de ajutor la capitolul încredere în sine.
Așa că am început să fac un mic research despre modalități prin care îți poți crește încrederea în sine (nu pentru mine, pentru o prietenă, *cough, cough*). Am descoperit, bineînțeles, aceleași recomandări pe care le știați deja (îmbunătățește-ți competențele, vorbește asertiv, vizualizează, gândește pozitiv etc), dar și un mic exercițiu recomandat de o profesoară de psihologie de la Universitatea Standford, Carol Dweck.
Și, pentru că ieri a fost o zi groaznică, în care a plouat non-stop, mi-am făcut un ceai verde cu vanilie, am pus Noisli pe opțiunea ”Fireplace” și am decis să-mi dedic o oră ”asamblării” unei cutii cu încredere în sine, după recomandările cercetătoarei americane. Mi-a plăcut rezultatul, așa că îl împărtășesc și cu voi.
Ce este o cutie cu încredere în sine
O ”cutie cu încredere în sine” presupune o colecție de obiecte (alese cu grijă), care îți pot da un plus de încredere în tine în momentele stresante sau dificile, pentru că îți aduc aminte de niște lucruri importante din viața ta.
Cutia (care poate fi orice, de la o cutie de pantofi învelită în hârtie de împachetat cadouri sau o cutie din tablă de biscuiți, la un plic foarte mare sau orice alt recipient) e importantă pentru că respectivele obiecte trebuie ținute în afara razei vizuale, într-un dulap sau sertar. Astfel, ”atunci când le cauți sau dai peste ele, asocierea pe care o creează să fie încă puternică”, a explicat psiholoaga.
Eu am folosit o cutie primită cadou de la prietena mea, Ruxandra, pe care a lipit imagini cu o mașină de scris, să mă motiveze. Nici dacă voiam nu cred că găseam o cutie mai frumoasă sau mai potrivită.
Ce conține o cutie cu încredere în sine
1. O dovadă că poți fi curajos/curajoasă
Poate fi vorba de biletul de la roller coaster-ul amețitor în care te-ai dat pentru prima dată, o carte de vizită a unei persoane pe care ai abordat-o într-un bar (deși ai avut emoții) sau o copie a email-ului în care ți-ai dat demisia. Important este ca respectivul obiect să-ți amintească de faptul că ești capabil/ă să ieși din carapace și să faci lucruri care te sperie.
În cazul meu, e vorba despre prima agendă pe care am folosit-o atunci când m-am angajat ca scenaristă la o emisiune de divertisment TV live (în ciuda faptului că eram absolut îngrozită de perspectivă și nu credeam că sunt în stare s-o fac). Asociez agenda respectivă nu doar cu un moment de curaj, ci și cu niște amintiri mega amuzante, dar despre asta o să vă povestesc mai multe mâine. 🙂
2. O fotografie cu oamenii pe care îi iubești
Fie că este vorba despre prietenii apropiați sau membrii familiei, alege o fotografie cu acei oameni la care ai apela în miez de noapte. Cercetătoarea americană a explicat că a te simți iubit/ă îți dă putere și îți oferă o plasă de siguranță. Ai mai multe șanse să faci un salt care te sperie atunci când știi că sunt oameni care te vor prinde dacă se întâmplă să cazi.
Eu am o fotografie-magnet, făcută într-un club anul ăsta de ziua mea, când am avut lângă mine surorile și câțiva dintre cei mai apropiați prieteni. Plănuiesc s-o înlocuiesc însă cu o fotografie în care să-mi photoshopez toți prietenii care au lipsit. 😀
3. Un semn că înveți ceva nou
”Faptul că te străduiești să iei un lucru de la zero îți poate da mai multă încredere în tine”, susține Carol Dweck. Dacă înveți o limbă străină, poți include un dicționar în cutia respectivă, dacă abia ai început să gătești, poți pune un tacâm, iar dacă iei lecții de condus, o mașinuță de jucărie.
Eu am pus o mică mașină de scris din lemn, pentru că am început niște cursuri de scenaristică online (în pofida faptului că am fost scenarist de film și de televiziune, niciodată n-am avut studii în domeniu).
4. Un simbol că ai evoluat într-un domeniu
Dacă acum un an alergai după autobuz și simțeai că-ți dai sufletul, iar anul ăsta ai alergat primii tăi 10 kilometri la un eveniment sportiv, pune în cutie numărul pe care l-ai purtat pe tricou. La fel, dacă la începutul anului abia puteai rezolva sudoku de începători, iar acum rezolvi grilele de avansați, adaugă o foaie de sudoku completată în cutie. Realizările cuantificabile determină o creștere instantă a stimei de sine, pentru că te ajută să vezi clar cât ai progresat, explică cercetătoarea americană.
În cazul meu, după ce anul trecut am scris un text de jumătate de pagină (tot anul), anul ăsta am pus în cutie primul meu contract de carte (ok, o copie nesemnată, nu originalul, dar orișicât).
5. O biografie sau un articol dintr-o revistă despre idolul tău
Carol Dweck spune că una dintre temele pe care le dă studenților ei de la Universitatea Stanford este să facă o cercetare asupra eroilor lor personali. ”Studenții sunt inspirați pentru că văd că toată lumea are eșecuri și perioade dificile”, spune ea.
Eu am inclus în cutie o copie a articolului meu ”Femei de succes care și-au găsit drumul după 35 de ani”. Niciuna dintre respectivele persoane nu e idolul meu, dar faptul că femeile astea care au avut/au un succes fenomenal nu-și găsiseră încă menirea în viață la vârsta mea mă liniștește.
6. O invitație la un eveniment viitor
Fie că este vorba despre nunta unei bune prietene, o petrecere importantă sau bilete la o piesă de teatru la care vrei să mergi de ani de zile, ”atunci când aștepți cu nerăbdare ceva, te concentrezi pe lucrurile bune care urmează să vină”, explică psiholoaga americană.
În cazul meu, este vorba despre o lansare luna viitoare (care mă emoționează și mă sperie totodată) și despre care o să vă povestesc mai multe în curând.
7. O mărturie că ai ajutat pe cineva la greu
”Atunci când faci un bine cuiva, îți crește stima de sine, în special atunci când îl/o ajuți să-și îndeplinească propriile visuri”, spune doamna Dweck. Poți pune în cutie fie un bilețel de mulțumire de la un prieten, fie o dovadă a unei donații pe care ai făcut-o într-un scop caritabil sau a oricărui alt gest altruist.
Eu am pus în cutie un plic cu mai multe scrisori, post-it-uri sau bilete de la cititori, prieteni și de la membrii familiei, în care mi-au mulțumit și mi-au spus că mă iubesc (aka singurele lucruri pe care aș vrea să le salvez într-un incendiu, în afară de câine și laptopul pe care am începută o carte pentru copii).
Fie că stați în poziția de Wonder Woman timp de 2 minute în fiecare zi (caz în care vă recomand să o combinați cu un exercițiu de respirație în care inspirați în 3 timpi, vă țineți respirația un timp și expirați în 5 timpi), fie că vă faceți o cutie cu încredere în sine (sau doar vă imaginați cu ce ați umple-o), sper ca articolul ăsta să vă aducă aminte că încrederea în sine se construiește în timp, că presupune efort și că nu e un dat cu care te nași (sau nu).
Cu încredere (de sine) înainte! 😀
5 Comentarii
Diana
Mulțumesc pentru articol si pentru idei, au ajuns la mine la momentul potrivit. O zi buna! 🙂
Inoza
Sunt tare bucuroasă să aud asta, Diana! Mult succes în orice ți-ai propus. 😀
Madalina
Ce idee faina!! cred ca imi voi face si eu, chiar am nevoie.
Multumesc pentru recomandare 🙂
Inoza
Cu mult drag, Mădălina. Să-mi spui cum ți-a ieșit! 😀