O zecime din viața mea pot s-o recompun doar din jurnale, poze, emailuri și poveștile altora. Deși n-am suferit de amnezie, nu-mi amintesc prea bine ce s-a întâmplat în acea perioadă. Nu-mi amintesc ce am simțit, nu-mi amintesc să fi avut vise sau ambiții. Singura mea ”ambiție” a fost să supraviețuiesc paraliziei emoționale și psihice care este depresia.
***
Am ezitat înainte să scriu acest articol, pentru că știu toate stigmatele asociate cu depresia. Inițial am crezut că tabuul din jurul acestei afecțiuni există doar în România, o țară în care tulburările psihice sunt văzute ca mofturi sau, în cel mai bun caz, ca semne de ”slăbiciune”. Recent am citit însă două articole, în care două vedete americane vorbesc deschis despre problemele psihice cu care luptă și am rămas uimită de reacțiile din jurul lor.
Actrița Amanda Seyfried a mărturisit într-un interviu pentru revista Allure că ia antidepresive de la 19 ani și că o să continue să le ia toată viața, în timp ce Chrissy Teigen (soția cântărețului John Legend), a povestit pentru revista Glamour despre depresia postpartum de care a suferit după nașterea fiicei ei.
Reacția Internetului? Seyfried a fost etichetată ca o egoistă inconștientă (pentru că a continuat să ia medicamentele și în timpul sarcinii) și o dependentă de pastile, în timp ce Teigen își ”permite” să aibă depresie pentru că e bogată. Femeile sărace, care trebuie să se întoarcă la muncă imediat după naștere nu-și permit ”luxul” depresiei.
Am decis, așadar, să scriu acest articol în care să vorbesc despre experiența mea personală cu depresia (care poate fi foarte diferită de a altora), pentru a arunca mai multă lumină asupra unei afecțiuni de care suferă peste 10% din populația planetei, conform Organizației Mondiale a Sănătății (deși eu cred că procentul real, al celor nediagnosticați, e mult mai mare, din păcate).
Mi-aș dori ca la finalul acestui articol să înțelegeți mai bine cum se manifestă depresia, cum puteți ajuta pe cineva care se luptă cu această tulburare (și ce nu ajută) și care sunt modalitățile prin care vă puteți vindeca voi înșivă.
***
La fel ca în cazul celor care au trecut printr-un accident major sau printr-o traumă, viața mea se împarte în ”înainte” și ”după” 2008.
Am suferit primul episod depresiv în primăvara lui 2008. Eram studentă în ultimul an de facultate (a doua din promoția mea), eram într-o relație stabilă, aveam 2 job-uri și o viață socială destul de activă. Nu trecusem prin nicio situație traumatizantă recent, nu mă nemulțumea nimic, nu-mi lipsea nimic. Apoi totul s-a schimbat.
Ca să înțelegi cum se simte depresia, imaginează-ți că vine cineva și îți scoate cu un clește toate emoțiile pozitive din creier (bucuria, speranța, încrederea, plăcerea, optimismul, credința, energia, umorul) și îți lasă doar emoțiile negative (tristețea, vinovăția, teama, regretul, auto-învinuirea, rușinea, neputința, deznădejdea). Iar tu trebuie să îți trăiești viața în continuare doar cu aceste emoții, să le simți când afară e soare, când mănânci desertul tău preferat sau când te întâlnești cu un prieten. Să trăiești ca și când totul ar fi normal, deși în interiorul tău absolut tot s-a schimbat.
Îmi amintesc starea de tristețe, dar ea nu era cel mai rău lucru la depresie. Când mă simțeam tristă, măcar mă simțeam vie. Erau însă multe zile în care mă simțeam amorțită, ca și cum cineva mi-ar fi făcut un anestezic pe creier. Nimic nu mă bucura, nimic nu mă supăra, nimic nu mă emoționa. Dacă ai încercat vreodată să mănânci ceva în timp ce încă simțeai efectele unui anestezic făcut de dentist, știi la ce mă refer. Teoretic mănânci, practic nimic nu are gust. Așa și eu – teoretic trăiam, practic făceam toate activitățile obișnuite pe pilot automat. Zilele de paralizie semănau toate între ele, ca și cum în fiecare zi m-aș fi trezit în Ziua Cârtiței.
Îmi amintesc, de asemenea, senzația că totul presupunea un efort. Existau eforturi mici, cum ar fi să mă îmbrac, să mănânc sau să plătesc o factură și eforturi mari, cum ar fi să ies din casă sau să mă întâlnesc cu cineva. Nimic nu era însă ușor sau normal. Fiecare gest, fiecare gând, fiecare mișcare mă epuizau. Am renunțat, treptat, să mai ies în oraș. Nu mai citeam, nu mă mai uitam la seriale, pur și simplu stăteam în pat. Uneori plângeam, alteori nu. Cel mai urât moment al zilei era dimineața, când mă trezeam. Paradoxal, adevăratul coșmar nu era omul fără cap care mă alerga în somn, ci faptul că trebuia să fac efortul supraomenesc de a supraviețui încă unei zile.
N-am încercat niciodată să mă sinucid, pentru că îmi imaginam mereu ce ar înseamna asta pentru părinții și frații mei. Dar pot înțelege de ce unii oameni au ales această cale, cum îi pot înțelege pe cei care se aruncă în gol dintr-un zgârie-nori cuprins de flăcări. Nu e ca și cum nu le-ar fi frică să se arunce de la sute de metri, dar groaza de a muri arși de vii, atunci când flăcările se apropie, face ca saltul în gol să devină, brusc, o variantă de a muri mult mai dezirabilă.
Una dintre fanteziile mele preferate din acea perioadă era cea în care dispăream, pur și simplu, de pe fața Pământului și tuturor li se ștergea orice amintire cu mine din memorie. Nimeni n-ar fi suferit după mine și eu aș fi fost, în sfârșit, eliberată de o existență pe care n-o mai suportam.
Familia și prietenii mei au început să se îngrijoreze atunci când au văzut că ”tristețea” mea nu mai trecea. Dacă la început au fost foarte calzi, după o vreme au schimbat ”tactica”, sperând să mă ajute. Nici nu mai știu de câte ori am auzi în acea perioadă: ”Încearcă să-ți revii! De ce nu faci niciun efort să te simți mai bine?”, ”Mai ieși și tu din casă, sigur te-ar ajuta să iei aer și să stai la soare!” sau ”Ce motiv de tristețe ai tu? Trebuie să-ți dai seama că totul e doar în mintea ta!”.
Pe atunci nu știam cum să le răspund la întrebările exasperate (care veneau, cu siguranță, din dragoste pentru mine), așa că mă simțeam vinovată și slabă. Îmi reproșam că, dacă, într-adevăr, aș fi depus mai mult efort, aș fi reușit să-mi revin. Așa a ajuns ca sentimentului de gol să fie dublat și de un unul de vinovăție. Dacă m-aș putea întoarce în timp, cu tot ce știu acum, le-aș spune că tristețea sau melancolia e ca o răceală – îți trece în câteva zile. Depresia, însă, e ca un cancer – dacă n-o depistezi din timp și nu cauți ajutor specializat te distruge pe interior.
Prima care a folosit cuvântul ”depresie” a fost sora mea, Lia, care era studentă la facultatea de psihologie din Cluj. Într-o seară mi-a citit o listă de simptome și mi-a cerut să le confirm pe cele cu care mă identificam. La final mi-a spus că sufăr de depresie, ceea ce nu cred că m-a surprins foarte tare. Ce m-a îngrozit însă de-a dreptul a fost ce mi-a spus după aceea: că depresia netratată se acutizează în timp și unii oameni ajung să își trăiască toată viața așa. Nu-mi puteam imagina o ”viață” în care fiecare zi e un chin și în care momentul tău preferat e noaptea, când adormi și poți uita că exiști.
A doua zi am început să-mi caut un psihoterapeut. Bineînțeles că n-am cerut vreo recomandare de la prieteni – pe vremea aia nu știam niciun adult care să meargă la psiholog, darămite un student, ca mine. Așa că am căutat online și am ales pe cineva care avea cel mai impresionant număr de diplome și formări internaționale (nu știu de ce, cursurile internaționale mi se păreau un semn bun). În următorii doi ani am mers săptămânal și apoi bi-lunar la ședințe de psihoterapie. Respectivele ședințe și Lia, care m-a susținut neobosită, m-au ajutat să-mi revin.
Am scris despre acea perioadă într-un articol numit ”Prăpastia”. Nu știu dacă de rușine sau dintr-o nevoie de auto-protecție n-am vorbit deschis despre depresie, ci am folosit metafora unei prăpastii. Azi mi-ar fi la fel de rușine să recunosc că am suferit de depresie cum mi-ar fi să recunosc că am avut iarna trecută gripă, dar ăsta e unul dintre avantajele maturizării.
Anii au trecut, depresia a ajuns să pară doar un vis urât, până când, undeva prin 2014, și-a arătat din nou chipul hidos. La început nici nu mi-am dat seama că e vorba despre depresie, pentru că spre diferență de 2008, acum mă uitam la seriale. Problema era că asta era tot ce făceam atunci când nu munceam: mă uitam la seriale sau dormeam. În principiu, făceam tot ce puteam să nu fiu conștientă și să ”evadez” din viața mea.
Aproape un an m-am păcălit că e o etapă trecătoare, că nu sunt din nou depresivă, că sunt doar stresată, obosită, melancolică. Și asta își spunea un om care trecuse deja o dată printr-un episod depresiv – ca să vedeți cât de mârșavă și greu de dibuit poate fi boala asta.
În 2015 am apelat, într-un final, la o psihoterapeută care avea biroul foarte aproape de job-ul meu. O dată la două săptămâni le spuneam colegilor că mâncam în oraș și mergeam la terapie. Adevărul e că dacă le-aș fi spus că mergeam la un psiholog pentru că sufeream de depresie, cred că ar fi râs.
La birou eram un fel de one woman show: spuneam mereu povești haioase, imitam personaje sau făceam poante pentru a destinde atmosfera. N-aș putea să vă explic de ce făceam asta, dar aș vrea să înțelegeți că depresia poate arăta și așa: un om care are o mască veselă pe față ziua și care seara, când e singur acasă, își dă jos masca și rămâne cu cea tristă, de dedesubt. Atât timp cât nu îl întrebați cum se simte, dacă e ok, dacă-l apasă ceva, el n-o să aibă niciodată ocazia să mărturisească că nu e bine sau că are nevoie de ajutor.
Am mers la psihoterapeut o mare parte din 2015, cu senzația că pedalam în gol. Mă simțeam bine în timpul terapiei, dar cum ieșeam din cabinet senzația de gol și de tristețe se instala din nou. Mi-era teamă că depresia se acutizase și că, la fel ca în cazul oamenilor de care îmi spusese Lia, aveam de gând să rămân așa toată viața, prizoniera unei tristeți pe care n-o puteam îndepărta.
Ca și în cazul cancerului de piele (de care am aflat că sufăr accidental, urmărind un filmuleț pe Facebook), mi-am găsit salvarea întâmplător, într-un filmuleț pe YouTube. Actrița indiană Deepika Padukone povestea într-un interviu că a suferit la un moment dat de depresie din cauza unui dezechilibru biologic și că s-a vindecat luând antidepresive. Până atunci îmi imaginam că, odată ce iei antidepresive, devii dependent de ele pe viață și te transformi într-un fel de legumă. Dar iată în fața mea o femeie frumoasă, perfect sănătoasă, de vârsta mea, care a luat antidepresive o perioadă și apoi s-a oprit. Și care acum e bine.
La următoarea ședință am întrebat-o pe psihoterapeută dacă exista posibilitatea ca depresia mea să aibă cauze biologice și să am nevoie de medicamentație. Mi-a zis că era posibil și că îmi poate face o programare la un medic psihiatru, dacă vreau. Așa am ajuns la doamna doctor Lavinia Țilea.
După o oră în care mi-a pus tot felul de întrebări despre starea mea și m-a ascultat cu atenție, mi-a spus că sufăr de o tulburare depresivă moderată spre majoră și că starea mea s-a acutizat din cauză că am așteptat destul de mult până să apelez la ajutor specializat. Apoi mi-a spus că îmi recomandă să iau antidepresive timp de 3-4 luni, urmând să re-evaluăm situația la finalul tratamentului.
M-am panicat și i-am spus că am o fire slabă și că nu sunt în stare să țin nicio dietă alimentară, așa că mi-e teamă că o să devin dependentă de antidepresive pe viață. Cu răbdare, doamna doctor Țilea mi-a explicat că, în cazul meu, depresia era cauzată de faptul că aveam un deficit de serotonină (aka hormonul fericirii), care nu ajungea în cantitate optimă la creier. Și că rolul pastilelor era să creeze un fel de ”poduri”, care să permită serotoninei să circule liniștită. Odată create respectivele ”punți”, nu mai aveam nevoie de pastile. Sigur, doamna doctor a folosit termeni ca ”neurotransmițător”, ”inhibitori de monoaminoxidază” și ”receptori de serotonină”, dar povestea cu podurile e tot ce am reținut eu.
Am luat prima pastilă de Cipralex (exact același antidepresiv pe care îl ia Amanda Seyfried, doar că în SUA se numește Lexapro) duminică, pe 11 octombrie 2015. Țin minte data deoarece a doua zi era ziua Liei. Am vrut să încep să iau pastilele în weekend, pentru că în caz că mi s-ar fi făcut rău (unul dintre efectele secundare) aș fi vrut să fiu acasă. N-a fost cazul.
Timp de o lună am fost cât de cât ok, apoi a avut loc tragedia de la Colectiv și am fost dată peste cap. Cunoșteam doi oameni care muriseră acolo, fosta mea colegă de bancă din liceu era și ea în spital, așa că am reînceput să plâng și să mă simt deznădăjduită. Cum voiam să ajut, dar nu puteam să merg la spital pentru că nu mă simțeam destul de puternică psihic, am ales să donez sânge.
Pentru că nu voiam să fac vreo greșeală, am sunat-o pe psihiatră, întrebând-o dacă e ok să donez sânge cât timp iau Cipralex. M-a asigurat că nu e nicio problemă, că doza mea era foarte mică. În ziua donării, la Centrul de Transfuzie Sanguină, m-am gândit totuși să scriu în formular că iau și respectivul medicament, să fiu sigură. În timp ce așteptam să donez, am fost chemată într-un cabinet, unde o doctoriță mi-a spus că nu pot să donez, din cauza pastilelor pe care le luam. I-am spus că medicul mi-a zis că era în regulă și că voiam foarte mult să ajut. Aproape a țipat la mine: ”Ce vrei să faceți, domnișoară? Să îmbolnăviți oamenii ăștia, care au organismul slăbit deja?”. În fața ușii era o coadă lungă și am ieșit de acolo roșie în obraji, simțindu-mă ca ultimul om. Am fost singura persoană trimisă acasă.
Mi-a fost rușine să le spun prietenilor sau colegilor adevăratul motiv pentru care n-am donat sânge (majoritatea nu știau că iau antidepresive), așa că am mințit că am fost respinsă din cauză că eram anemică (ceea ce a fost adevărat o mare parte din viața mea). Acum știu cu toții adevărul. 🙂
N-am luat pastilele 3-4 luni, ci vreo 6, cu teamă că îmi vor modifica personalitatea și că voi deveni fie o legumă, fie o isterică (habar n-am de ce, astea erau opțiunile din capul meu). Ce s-a întâmplat, de fapt, a fost că am redevenit eu însămi. Mi-am recuperat, treptat, interesul față de viață, optimismul, pasiunile, ambițiile. Mai eram tristă, din când în când, ce-i drept, dar pentru că se întâmpla ceva nefericit, nu pentru că deschideam ochii dimineața și realizam că trăiesc.
Închei articolul ăsta cu rugămintea ca dacă voi sau cineva drag vouă se află într-o stare asemănătoare cu ce am descris mai sus, să apelați imediat la un psihoterapeut. Un studiu publicat anul acesta arată că în România sunt diagnosticați anual aproape 1 milion de oameni cu depresie dar uitându-mă în jur îmi dau seama că sunt foarte mulți care suferă fără să-și dea seama sau care cred că se pot trata singuri. Așa cum spunea doamna doctor Țilea, ”nu ne autovindecăm, ci doar depăşim episodul actual, cu sechele ce cresc riscul reapariţiei de-a lungul vieţii”.
Ca un om care a trecut de două ori prin iadul ăsta, vă confirm că e adevărat. Depresiei nu-i pasă că voi nu vreți să acceptați că suferiți de ea sau că vă încăpățânați s-o ”vindecați” cu yoga și ceai de mușețel. Cu cât așteptați mai mult, cu atât vă răpește mai mult din viață. Și o să ajungeți, ca mine, să vă amintiți ani întregi din viață doar din jurnale, poze, emailuri și poveștile altora.
60 Comentarii
Carmen
eu ti-am gasit blogul prin 2008 si ma regaseam in articolele tale, deoarece treceam si eu printr-o perioada de tristete in urma unei despartiri; dar articolele tale mi se pareau vii si joviale, ma binedispuneau; cred ca de-a lungul timpului am invatat multe citindu-ti articolele
Inoza
Carmen, mă bucur că articolele mele ți-au fost de folos. 🙂 Și da, prin 2008 am făcut un efort destul de mare să păstrez un ton vesel în texte. La un moment dat am obosit, însă, și am închis blogul vreo jumătate de an. Îți mulțumesc că ai rămas alături de mine în tot acest timp! ❤️
Anca
Foarte bine ca ai scris despre asta, este un subiect care merita toata atentia. Si eu, la fel ca tine si ca multi altii, am trecut printr-o perioada neagra, in care am ajuns la un moment dat chiar sa imi planific sinuciderea. N-am facut-o (logic, ca altfel nu as mai scrie aceste randuri), dar multi ani am simtit ca nu stiu cine sunt, ca traiesc viata altcuiva in corpul altcuiva, fara sa gasesc vreo solutie ca sa schimb lucrurile. Mi-am facut si o taietura cu lama pe brat, fiind atat de amortita incat am avut nevoie sa simt ceva, orice, chiar si fizic. Mi-am promis atunci ca va fi prima si ultima oara cand fac asa ceva. Cred ca la mine cauza a fost faptul ca m-am indepartat atat de mult de mine insami, incat nu am mai stiut cum sa fiu cine sunt cu adevarat. Am facut mereu “ce trebuie”, am luat decizii bazate pe sfaturile celor apropiati, care “stiu mai bine”, crezand intr-adevar ca imi va fi bine si am ajuns sa traiesc o viata paralela, care nu avea nimic in comun cu mine. Daca mi se pare ca am pierdut ani din viata? Poate, dar nu ma gandesc prea mult la asta. Incerc sa vad ce as putea sa fac in prezent si in viitor. Faptul ca am un scop ajuta si faptul ca sunt sincera cu mine insami. Cu toate astea, se intampla sa mai cad in butoiul cu melancolie si sa simt ca nimic nu are sens, dar mai rar si sper sa ramana asa. Cand ma uit in urma, ma bucur ca nu am avut destul curaj sa imi duc planul pana la capat. Oricum, depresia e o boala foarte comuna in ziua de azi si cred ca e de datoria fiecaruia sa ia masuri, sa caute ajutor, sa faca tot posibilul sa o depaseasca.
Inoza
Anca, comentariul tău mi-a frânt inima. N-ai idee ce rău îmi pare că a trebuit să treci prin așa ceva! Dar mă bucur că ai găsit forța să te ridici și să te regăsești. Cred că ești o femeie foarte puternică și te admir mult de tot! Te îmbrățișez!
Irina
Multumesc pentru acest articol sincer.
Tot ce imi doresc este ca lumea sa fie mai atenta la oamenii de langa ei. Depresia poate avea multe fete, si da, poti arata fericit si bine in exterior, cand in interior esti o epava.
M-as bucura sa avem mai multe programe de educare in ceea ce priveste bolile psihice. Nu sunt luate in serios in Romania si efectele daunatoare pe care le are asupra omului pot fi comparate cu cele ale unei boli. Asta pentru ca omul slabit psihic are si un sistem imunitar mai slab, nemaivorbind de diverse somatizari.
Am trecut prin asta, anxietate insosita de depresie uneori. Din fericire, am trecut peste acea perioada de anxietate, mi s-a recomandat si mie Cipralex alaturi de Anxiar si inca un somnifer. Am refuzat sa iau. Spune-i unui om anxios ca trebuie sa ia pastile 6 luni, fara sa ii explici ce si cum. Drept ca trebuie sa ai o abordare mai ok ca medic, ma bucur ca ai dat de un doctor care te-a facut sa ai incredere in medicatie.
Plus ca prietenii mei ma indemnau sa nu iau, ca te face leguma etc. Iarasi, avand o anxietate pana in cer si inapoi, a fost de ajuns sa ma faca sa nu vreau sa le iau. Acum daca ar trebui sa iau medicatie, nu as mai ezita, pentru ca inteleg cum functioneaza. Dar si aceste idei preconcepute despre medicatie nu sunt ok in Romania.
Plus ca autoeducarea si autodiagnosticul prin intermediul forumurilor medicale e la putere aici. Am stat luni intregi invatand pederost toate simptomele diverselor boli pe care le gaseam la mine. Daca as putea, as interzice aceste forumuri care mai mult te baga in sperieti. Sau cel putin as cenzura postarile de acolo. Mie mi-a intrat in cap la un moment dat ca sunt bolnava de ceva, si de aici toata anxietatea si depresia. Am facut tot felul de investigatii si fiecare medic la care mergeam imi zicea: ti-au iesit analizele perfect, ai rmn perfect etc etc. Iar mie nu imi venea sa cred, imi ziceam ca trebuie sa fie ceva acolo. Si iata cum un om sanatos se doreste a fi nesanatos pentru a putea explica niste simptome. Sunt un om cu de ce-ul in cap si in gura, daca nu stiu de ce, nu ma pot linisti. Nu puteam sa cred ca o boala psihica poate sa dea manifestari fizice.
Plus ca un am anxios devine mai sensibil la orice: frig, oboseala, durere. Resimte totul mult mai intens.
Ceea e adevarat este ca e bine sa ai langa tine persoane care sa te ASCULTE. E foarte important si, din experienta, acest ajutor vine din partea persoanelor la care te astepti mai putin. Nu e bine sa tii in tine emotii, lucruri nespuse, se transforma in acltceva in timp.
In tot acest timp de pur si simplu existenta, o singura poza care imi venea in minte este cea cu portocala decojita care se duce singura pe ea. Pentru ca putem sa ne permitem sa plangem 5 minute, sa film slabi inca 5 minute, dar dupa tu esti cel care se ridica singur pe el si merge mai departe. Tineti minte si repetati: Chiar si atunci cand nu mai pot, mai pot oliaca.
Multa sanatate va doresc si aveti grija de voi!
Inoza
Mulțumesc și eu pentru acest comentariu, Irina! Mă bucur că ai depășit acea perioadă groaznică și sunt cu totul de acord cu tine în ceea ce privește forumurile și site-urile de unde oamenii se auto-diagnostichează. Din păcate e o chestiune de lipsă de educație și de neîncredere generalizată în sistemul nostru de sănătate (și pe bună dreptate!), așa că nu va dispărea prea curând.
Irina
SI eu am trecut prin asta, si fratele meu care ia pastile de ani buni.. eu am scapt cu o consultatie la Robert George Buliga si apoi lucru intens cu mine.. iti recomand cu drag, omul asta mi a salvat viata.
Inoza
Irina, multă sănătate și ție și fratelui tău!
Elena
Este o boală fizică, nu psihică. De fapt, nu există decât boli fizice.
Inoza
Elena, nu sunt expertă în sănătate, dar din ceea ce știu eu depresia are și cauze fizice și psihice. Există tipuri de depresie care pornesc de la dezechilibre chimice în organism sau care au cauze genetice, dar există și tipuri de depresie care vin în urma unei traume emoționale sau psihice.
Alina
Eu sunt extrem de curioasa care sunt acele intrebari pe care ti le-a adresat sora ta cand a pus diagnosticul. Poate intr-o postare viitoare, poate ne raspunzi aici… Ma gandesc ca poate fi chiar util pentru unii si altii care nu sunt siguri de ceea ce li se intampla. Multumesc!
Inoza
Alina, nu au fost întrebări, a fost pur și simplu o listă clasică de simptome ale depresiei. Ea cred că le-a luat dintr-un manual, dar sunt aceleași pe care le găsești pe orice site de medicină. Uite un exemplu. Dacă tu sau cineva apropiat are o stare asemănătoare cu ce am descris eu în text, îți recomand să apelezi la un specialist care să-ți ofere un diagnostic corect.
Bianca
Multumesc pentru acest articol! M-am regasit in multe dintre situatiile traite de tine si imi dau seama, acum, ca si eu sunt doar ceva mai bine si nu vindecata, cum ma mai mint uneori. Este adevarat, fac lucruri care in urma cu 7-8 ani mi se pareau imposibile, dar sunt departe de ceea ce am fost odata, un om liber.
As vrea sa pot avea curajul de a accepta medicatia, insa neincrederea in psihiatrii din zona, precum si posibilele efecte adverse m-au tinut mereu departe de aceasta abordare. Am facut psihoterapie in urma cu 7 ani, am cheltuit bani multi, dar am reusit sa fac anumiti pasi ce mi se pareau imposibili la acel moment. Totusi, monstrul este inca acolo, psihoterapia abia l-a amortit nitel. 🙂
Si da, ma cam saturasem si eu la un moment dat de incurajari de genul “bucura-te ca esti sanatoasa”, “fii mai optimista”, ” iesi la soare”, “altii au probleme mai grave si trec peste”, venite din partea familiei. Dar am invatat sa disimulez, vorbesc ceva mai tare, energic si zambind, iar astfel interlocutorul ma percepe ca fiind un om linistit. Nu sunt.
Am 39 de ani, mi-am pierdut casa, serviciul si implicit increderea in mine si in viitor. Nu imi permit sa am copii si atunci imi revars dragostea materna asupra copiilor altora, ceea ce este frustrant de cele mai multe ori. Anxietatea ma tine si ea prizoniera, fiindu-mi aproape imposibil uneori sa fac lucruri absolut normale precum mersul singura pe strada/mall sau participarea la diferite evenimente. Cu toate acestea, sunt mai bine decat in urma cu 8 ani si momentan ma multumesc cu atat. Nu e bine nici asta, dar imi poate garanta cineva ca medicatia imi va reda ceea ce am pierdut, ca imi va disparea deznadejdea si ca viitorul meu va arata mai bine? Si uite-asa am ajuns sa ma “tratez” cu alimente, ceaiuri si filme, fara efecte adverse, dar cu rezultate considerate probabil mediocre. Dar e mai mult decat nimic. Ceea ce va doresc si voua.
Si soare, mult soare!
Inoza
Bianca, îmi pare tare rău că încă te lupți cu depresia și îți doresc din tot sufletul să ajungi într-o zi să închizi acest capitol îngrozitor. Fără să am vreo competență psihologică (subliniez asta, deși cred că e evident), din ce mi-au spus psihoterapeuții la care am fost de-a lungul timpului și psihiatra, o depresie care se întinde pe un interval mare de timp (iar 7-8 ani e un interval destul de mare) este deja una severă și nu se poate vindeca doar cu terapie.
De altfel, în interviul cu dna doctor Țilea, spre care am pus un link în articol, ea spunea ”Pentru o tulburare depresivă uşoară până la moderată, abordarea psihoterapeutică este de primă intenţie, fiind la fel de eficientă ca şi medicaţia. În momentul în care avem de a face cu o tulburare depresivă majoră, severă, îndelungată, abordarea medicamentoasă este de primă intenţie iar psihoterapia se poate asocia pe parcurs”.
Îți înțeleg perfect reținerea de a apela la un psihiatru, pentru că și eu am avut-o. N-am mai scris în articol, dar în 2008, când am suferit primul episod depresiv, psihoterapeuta la care mergeam mi-a recomandat să merg la un psihiatru. Din nefericire pentru mine, am ajuns la o doctoriță tânără, abia ieșită de pe băncile facultății, care n-a avut experiența și tactul necesare să-mi explice de ce e importantă medicamentația sau de ce ar putea fi o soluție. Eram speriată și atunci, ca și în 2015, dar, spre diferență de doamna doctor Țilea, care a știut să-mi răspundă la toate întrebările și să-mi explice, răbdătoare, motivele pentru care aveam nevoie de antidepresive să depășesc acel dezechilibru strict chimic, precum și toate implicațiile tratamentului, doctorița tânără din 2008 s-a pierdut în fața temerilor mele.
Apropo de finalul comentariului tău, în care spui că te mulțumești cu atât, țin minte o replică din autobiografia ”The Art of Asking”, a Amandei Palmer. La un moment dat, Amanda vorbește cu psihologul ei despre o formă de auto-sabotare pe care o practică și-l întreabă de ce nu face un efort să se schimbe, de ce nu renunță la acel comportament care îi face atâta rău. La care el îi spune ceva ce mi-a spus și mie, sub o altă formă un psihoterapeut: ”Because it doesn’t hurt enough, love!”. Nici eu, până nu mi-a devenit insuportabilă starea mea, n-am apelat la un psihiatru și nici tu n-o vei face. Până atunci, însă, îți doresc multă liniște și îți trimit numai gânduri bune!
D.
Cred ca sunt pe cale sa ajung unul din oamenii aia de care zici. Depresia este o starea de background, orice se intampla in exterior, revin la ea. Dupa 5 ani de terapie, nu s-a schimbat nimic. Am incercat sa vorbesc cu oameni despre cum nu simt nimic si exact ca si tine, as vrea atat de tare sa dispar. Am auzit aceleasi replici de o mie de ori: poate nu ai gasit ceva care sa-ti placa, mai incearca si alte metode, mergi la yoga, fa sport, vorbeste despre. Ca si cum ar exista o solutie magica la care eu nu m-am gandit. Ca si cum ar trebui sa am speranta ca
in prima zi ca o sa treaca usor, doar ca trebuie sa gasesc eu metoda.
Iar la mine e mai simplu sa numar anii pe care i-am trait, imi si raman degete libere.
Inoza
D., nu cred că o să ajungi unul dintre oamenii ăia de care am spus decât dacă îți accepți starea și nu faci nimic. Spre diferență de prietenii tăi care îți recomandă yoga sau sportul (care sunt foarte bune, de altfel), eu ți-aș recomanda, din proprie experiență, să te gândești și la un consult psihiatric. 5 ani de terapie e un interval foarte lung (știu terapeuți care sunt, de altfel, împotriva unei terapii atât de îndelungate, considerând-o neproductivă) și dacă nu ai reușit să te vindeci, poate ar fi cazul să treci la etapa următoare. Cum îi scriam și Biancăi, mai sus, înțeleg perfect toate reținerile când vine vorba despre mersul la psihiatru (pe care, în cultura populară, îl asociem cu oameni care suferă de schizofrenie sau alte tulburări psihice grave). Dar după un număr de ani depresia se cronicizează și efectele ei nu mai pot fi îndepărtate doar cu ajutorul psihoterapiei. Nu zic că e cazul tău, dar nu cred că îți poate strica și un consult la un psihiatru dacă n-ai făcut-o până acum. Nu înseamnă că îți va prescrie, automat, pastile, dar poate te va ajuta să ai o altă perspectivă asupra lucrurilor.
Diana
Buna,
As dori sa ajung si eu la d-na Dr. Lavinia Tilea. Stii cumva daca are cabinet privat ca la spital presupun ca am nevoie de trimitere. Am cautat pe internet, dar nu exista informatii de contact.
Multumesc,
Inoza
Bună, Diana!
Îmi cer scuze că-ți răspund atât de târziu. Da, doamna doctor are un cabinet privat, dar din păcate nu știu adresa (eu am fost acum doi ani la cabinetul ei, dar s-a mutat între timp de acolo). Cel mai bine e să suni la spital și să ceri să-ți facă legătura cu cabinetul ei. Așa vorbești direct cu ea și îți faci programare.
Numai bine,
Ina
Teodorescu Otilia
Foarte bine scris articolul!
Totul e bine când se termină cu bine! Multe sunt legate de copilărie, de mecanismele de apărare care au apărut în timp! Depresia o data instalată nu se mai duce! Dar în urma ei au apărut întrebări multe, la care incepem sa răspundem, in timp, in funcție de importanța pe care o dam gândurilor! Învațam sa facem deosebire între gând negativ versus pozitiv, ce emoții ne declanșează anumite situații, oameni, medii…Invatam care ne sunt emoțiile și cel mai important : cum le gestionăm! Fiecare secundă de viață este importanta atunci când este! Va scrie cineva care trăiește cu depresie, de la vârsta de 5 ani, dar care învață zi de zi din ea!
Ana
Buna, Ina!
Trebuie sa recunosc cam dat ieri peste blog-ul tau (avetisiperoz te-a tag-uit intr-un articol) si intr-o zi cred ca am citit cel putin jumatate din toate articolele tale. Eu nu sunt genul care sa citeasca bloguri frecvent, doar ocazional, daca sunt pe vreo tema care ma intereseaza pe moment, insa de blog-ul tau nu pot sa ma dezlipesc. Este atat de fresh si de real si de amuzant si ma regasesc in multe dintre povestile si trairile tale. Poate, tocmai de aceasta, nu ar fi trebui sa ma surprinda sa citesc acest articol (avand in vedere ca majoritatea articolelor sunt foarte relatable), insa m-a surprins, dar, din nou, mesajul a fost foarte aproape de mine Probabil pentru ca traiesc aceeasi stare de depresie, de letargie, pe care o descrii ca ti s-a intamplat in 2008, dar o refuz sa o accept, mai ales cand toata lumea imi zice “ai o viata perfecta, nu ai niciun motiv sa fii suparata!”. Si imi dau pumni in cap, pentru ca AM o viata destul de frumoasa si nu mi s-a intamplat nimic cutremurator care sa schimbe perceptia mea asupra ei. De aceea, faptul ca si tie si s-a intampalt “fara motiv”, fara sa fie post traumatic stress sau soc, m-a linistit si poate ca ma aduce mai aproape de a recunoaste ca, de fapt, sunt depresiva.
As vrea sa iti multumesc, pe aceasta cale, ca esti atat de reala si sper sa fiu si eu la fel de puternica precum ai fost tu!
Paula M.
Urmează să merg la psihiatru în două săptămâni. Nu mai fac față sindromului premenstrual, anxietății și, cred, depresiei plus tuturor lucrurilor în continuă schimbare din viața mea. Cu greu am sunat pentru programare, dar am sunat. La fel, am o reticiență față de pastile, mi-a plăcut povestea cu podurile., mulțumesc! Sper să fie un doctor okay… of!
Simi
Salut! Si mie mi se declanseaza depresia si anxietatea cand am SPM si recent am aflat ca SPM ul extrem este o tulburare numita PMDD (premenstrual dysphoric disorder).
Aparent e o tulburare hormònala, balanta dintre estrogen si progesteron e problema si multi doctori o trateaza fie cu antidepresive, fie cu anticonceptionale. Eu am de mult SPM dar niciodata nu a fost asa rau, am incercat naturiste, 5htp, etc si degeaba. Am si eu o programare la psihiatrie, facuta cu o inima grea, teama de dependenta si alte cele dar simt ca nu mai pot exista astfel.
Dumnezeu sa ne ajute pe toti!
Popescu emanuel
Buna seara , intr-adevar un subiect interesant siacolo foarte des intalnit , in fapt cred ca aceasta boala psihica numita depresie are cea mai mare cota pe piata romaneasca si da este dureros , ma confrunt si eu cu ea , insa parca de vreun an si jumatate de cand fac sala , parca s-a mai ameliorat (nu am incredere in mine destula sa dau sfaturi , insa pot spune ca este un remediu bun). Recunosc faptul ca nu am realizat foarte multe chestii in viata mea , nici nu profesez in domeniul facultatii , dar in sfarsit cred ca am gasit ceva util si consider ca se intampla la o varsta relativ inaintata , 26 de ani. De-alungul timpului am fost am uneori umilit si m-am facut de ras , de multe ori , deoarece nu aveam capacitatea de a invata rapid lucruri , ceea ce este intr-adevar ceva ce te baga putin in depresii fiindca in orice domeniu ai dori sa activezi trebuie sa fii profesionist din prima zi si nu are rabdare nimeni cu tine. Insa , dupa ce a mai trecut timp , m-am gandit sa fac si eu ceva poate “util” .
M-am gandit cum ar fi sa transgorm toata depresia asta si sa fac ceva util cu ea , asa ca am inceput sa fac diverse clipuri motivationale , ce este drept unele sunt si ironice , fiindca am avut ura pe politica romaneasca , pe justitie , pe oamenii bogati care au furat si sunt in libertate , pe cei care te considera un ratat pentru faptul ca ai 30 de ani si nu ai un copil inseamna ca traiesti degeaba “sfidezi principiul procreatiei” . Nu consider , ca eu sau sora mea in varsta de 37 de ani , cu o cariera frumoasa , am sfidat aceasta idee , insa Elena Udrea care a facut copil la 45 de ani , pentru a scapa de lanturi , da.
Popescu emanuel
In concluzie , starea mea depresiva s-a ameliorat mult si constient fiind ca ea exista , trag in continuare , sa scap de ea sa pot fi in sfarsit stabil pe psihicul meu
Sebastian Adrian
Buna! mă regăsesc în ceea ce ai povestit și am o experiență de 6 ani de când depresia mea a fost diagnosticată ca atare. A debutat prin oboseală cronică,lipsa apetitului,letargie, probleme cu procesele cognitive și o continuă presiune pe creier.La mine cred că a fost declanșată din cauza stresului autoindus fiind o persoană cu personalitate de tip A-High Achiever (îmi doream să realizez foarte multe în viață într-un timp foarte scurt ignorând posibilitățile reale). Inițial am făcut toate analizele medicale posibile respingând posibilitatea ca un tânăr de 25 de ani cu tot viitorul în față să sufere de o boală psihică.După un an de căutări și aflat în pragul disperării am hotărât să merg și la psihiatru. După ce am încercat mai multe medicamente am găsit unul care m-a scos din groapa aceea aparent fără fund. Mi-am recăpătat energia și pofta de viață dar aveam în continuare probleme de concentrare (anterior depresiei aveam o capacitate fantastică de memorare și eram pasionat de activități ce mă stimulau intelectual). Am fost încurajat să continui cu acest tratament până la dispariția simptomelor. După circa 2 ani de vizite la psihiatru am renunțat la speranță și mi-am zis că pot trăi și așa. După circa 4 ani de tratament pastiluța magică a început să nu își mai facă efectul și ușor ușor m-am afundat într-un nou episod ușor depresiv.În cele din urmă am renunțat la medicație iar acum încerc să rezist prin sport, automotivare și aplicarea unor tehnici de terapie cognitiv-comportamentală citite prin diverse cărți și articole (psihoterapia este prea scumpă și în zonă nu găsesc oameni foarte bine pregătiți). Având multă experiență în acest domeniu (am vizitat mulți psihiatri,am încercat multiple tratamente, am citit și am vizionat majoritatea articolelor și filmulețelor legate de anxietate și depresie) nu pot să nu te întreb : cum ești acum? ai renunțat la pastile sau ai de gând să le iei toată viața?
În prezent fac cu greu față unei zile de lucru și oboseala se acumulează gradual până la nivelul la care nu mai pot purta o conversație coerentă.Sportul mă energizează pe moment dar ulterior contribuie la accentuarea oboselii. Stau și mă gândesc cu groază că voi ajunge din nou la medicație și sincer, nu am găsit nicio poveste fericită despre cum cineva s-a vindecat de aceste afecțiuni psihice.Țin să precizez că toate problemele pe care le-am avut (financiare,integrare într-un colectiv nou, autoinducere a stresului) și care cel mai probabil au declanșat episodul depresiv major, au dispărut.
Andrei
Cred ca ai putea ajuta mai mult decat crezi sufar de depresie de 31 de ani varsta mea sau cel putin de cand imi amintesc identic cum te-ai simtit tu deci este un tipar de boala rezulta ca este si un tipar se tratament inteleg asta doar ca la mn cand vreau sa ies de acolo din zona de” confort” a depresieie avand de atatia ani ma ataca foarte violent practic ma tine priezioner sa fiu sincer mereu am zis ca sunt arhitectul proprieie mele inchisori deci inseamna ca trebuie sa ne pacalim pe noi da cum pacalesti pe cineva care stie orice miscare a ta practic cred ca depresia este ca un simbiot care ajunge sa devina tu pana te consuma si ramane numai ea nu am fost niciodata crd fericit in 31 de ani sunt constient de tot nu am inebunit sunt o persoana buna mam gandit la sinucider3 dar sigur nu o voi face dar orice oricum este acolo mereu si parca suna ciudat imi place uneori sau e tot ce stiu si confund sentimentul ce vreau sa zic este ca pentru a lupta cu depresia care este tot tu partea ta intunecata trebuie sa faci totul diferit trebuie sa te pacalesti pe tine insuti scz daca am vb prea ciudat te respect si iti multumesc pentru tot esti o persoana minunata si foarte inteligenta este cel mai bun articol care l-am citit pe acest domeniu si am citit cateva .
Delia
Am luat si eu cipralex si m-am ales cu boala de inima de la ele …
Cristian
Macar ai avut prietenii si familia aproape, eu cand am cazut in depresia asta oribila, toti prietenii m-au parasit, nimeni nu ma intelege, sunt singur, nu sunt in stare sa imi iau un job, vreau sa dispar, sa apas pe un buton si gata, pe mine nu ma ajuta parintii, n-am avut amandoi parinti alaturi in copilarie si cred ca am ramas cu niste goluri, mi-au lipsit multe, sustinerea psihica, sfaturi, daca pentru voi a fost greu, pentru mine si cei care au cam aceeasi poveste de viata ca a mea, este un calvar, pacat ca in Romania nu avem eutanasiere asistata
Diana
Cristian, îmi pare rău. Te-ai născut cu un scop, și cu siguranță îl vei descoperi la momentul potrivit!
Alex
Cristian, ai incercat un psiholog? Tine loc de prieteni in perioade grele si de singuratate. Discuta deschis cu putinii prieteni pe care ii mai ai despre conditia ta, nu tine ascuns, putini au capacitatea de a intelege o situatie grea cand nu ii afecteaza pe ei. Cere-le explicit ajutorul, renunta la mandrie si temeri vis a vis de ei. Cauta ajutor, si, orice ar fi, nu renunta! Nu iti pierde speranta, mai ai cateva lucruri de facut pana acolo. Do not give up!
Bogdan
E adevarat mai tot ce ai spus. Problema e ca cei din jur cred ca asta e doar o ” fita” si tu trebuie sa treci peste asta!!!! Cum sa le explici ca nu tu esti vinovat de ceea ce ti se intampla, cum sa le spui ca de fapt e o afectiune care se instaleaza independent de ceea ce vrei tu…. ai avut noroc de sora ta …foarte mare noroc!! Ai mei ( care mai sunt in vita) spun ca sunt lenes , ca nu vreau sa ma duc la munca, ca boala mea e doar o inchipuire ( tocmai m-am intors din Anglia de 2 luni). Prefer sa nu mai vorbesc cu nimeni , nu de teama de a fi din nou respins si luat in deradere, datorita faptului ca ei nu au cum sa inteleaga nimic din ceea ce zic eu.
Claud
Te inteleg perfect, familia mea la fel si unii dintre prieteni, sunt satui de mine !
Am fost bine dupa ceva ani de tratament, psihoterapie, sport. Nu am crezut sa vaoi ajunge iar asa cu aceste 1000000 de stari, nod in gat, apasari pe cap, frica f mare, atacuri de panica si asta ca tot mi am luat ceva ” palme” la ultimele locuri de munca plus problemele din familia mea, parintii mei…
Eliza
Eu nici nu stiu cum sa incep,am ajuns sa imi fie sila de mine ,ma urasc imi urasc corpul deformat,fata ,pielea care e roza in permanenta,parul care imi cade pe zi ce trece ,nu ma pot duce sa imi iau haine,nici nu stiu ce sa imi iau unu la mana ,doi doar daca ma uit intr o oglinda ma sperie felul cum arat…..ani de zile mi am zis in cam ca arat ca un monstru ca nu sunt o femeie ,ca nu ma pot imbraca in rochii desi admir femeile care o fac,care sunt elegante.Ma uit la ele si ma apuca plansul ca eu din pantaloni nu ies din cauza corpului meu ,nu stiu sa imi iau o haina corect ,nu pot sa imi asortez hainele deoarece ani de zile mi am zis ca acest corp hidos al meu cu asa piele nu merita asa haine ,sunt blocata in asta nu reusesc sa vad decat cum arat eu intr o situatie,spre exemplu cum as arata la volanul unei masini:ca o hidoasa rosie toata si transpirata de frica ,sau daca as merge la o nunta la fel aceleasi imagini cu mine in cap hidoase si aceleasi ganduri ca sunt o terminata….am ajuns la psiholog sa fac terapie,risc sa imi pierd locul de munca pentru ca nu pot sa ma concentrez si sa invat nimic din ce trebuie. Se regaseste cineva in aceste lucruri,din cauza la cum imi vad eu propria persoana nu reusesc sa am un viitor!
Claud
Si eu am luat ceva ani, nu ma mai ajuta
…m am săturat.
Claud
Am 42 de ani, dar am trait 35..
Dupa atatea episoade de anxietate, depresie, atacuri de panica..am scăpat o perioadă…acum iar sunt intr o prapastie din care parca nu mai pot iesi.
Atatea stari urate , atatea simptome , oar traiesc un cosmar, zi de zi cred ca mor …nici nu mori , dar te chinui mult si nu mai suport. Nu mai vreau!
Mihaela
Eu am fost diagnosticsta cu sindrom anxios depresiv pe fond somatic,eu fiind operata inca din copilarie pe cord deschis pt.Tetralogie Fallot(o afectiune cu care m-am nascut).Acum 11ani am urmat un tratament cu Arketis si Xanax,si 10ani am fost superok,dar in primavara aceasta am facut fibrilatii,am ajuns de doua ori pe la urgente,etc,etc,si ca sa fie tacamul complet,hidoasa depresie si-a facut din nou aparitia in toata “splendoarea” ei.Am mers din nou la doctorita mea(un medic desavarsit,de altfel,)si mi-a prescris Mirzaten si anxiar,dar simptomele sunt tot aici.A mai facut cineva tratament cu acest antidepresiv?,a dt rezultate?,daca da,va rog sa-mi raspunda caci am ajuns in pragul disperarii.Orice vb buna,orice incurajare mi-ar fi de folos acum.Va rog sa ma contactati la adresa de mail.Va multumesc anticipat,Micaela.
Raluca
Inca plang, imi vine sa citesc inca o data si inca o data. Exact simtomele, gandurile si sentimentele pe care le simt si le am de o vreme si peste care nu reusesc sa trec.
Constantina
Doamne ajuta! Am citit articolul tău și mi-am dat seama printre rânduri, ca ai vorbit puțin despre viața ta emoțională, despre iubire și afecțiune, despre credinta și nădejde care sunt factori importanți pentru a trai o viață echilibrata. În scrierile sfinților descoperim rădăcina tuturor bolilor sufletesti și trupești. Cauza depresiei este deznădejdea si tristețea . Vorbesc și din proprie experiență. .. Pentru a învinge aceasta boala, nu este suficient sa tratam efectele, ci sa mergem la rădăcina ei. Iubirea este cea care produce serotonina, după părerea mea, dar as putea sa gresesc. Nu știu câți medici psihiatri ar fi de acord cu acest lucru.
Am sa Îți trimit doua linkuri despre tristete si denadejde din scrierile sfinților parinti.
https://youtu.be/Ol5Xd5dZ134
https://youtu.be/kCtKVUvTFqo
https://youtu.be/_mSUpIdH92Q
https://youtu.be/e6wmNUNjgW0
Raluca
Draga mea, mulțumesc pentru articol. Acum mă lupt între decizia de a lua ori nu cipralex și anxiar. Am o presiune mare în ceafă și senzație de plutire… Care apoi au fost urmate de insomnie, lipsa de chef de orice, teama de a ieși singură, de a merge la munca etc. Pentru că de săptămâna viitoare trebuie sa ma întorc la munca, probabil voi fi nevoita să apelez la tratament medicamentos.
Te rog mult, spune-mi cât l-ai luat, acum cât timp, cum ești acum și ce faci pentru a avea o stare generala mai bună?
Cu drag,
Raluca
Inoza
Bună, Raluca,
Îmi pare tare, tare rău că nu ești bine. Orice ai decide să faci, te rog să ții cont de 2 lucruri:
1. Să vorbești înainte cu un terapeut, dar și cu un psihiatru în care ai încredere.
2. Să nu crezi că pastilele vor rezolva problema. Spre diferență de acum 2 ani și jumătate când am scris acest articol, între timp am înțeles că antidepresivele sunt un boost temporar, ca un pansament care te ajută să ai grijă de ”rană” până ajungi la un spital să te ”pansezi”.
Singura soluție pe termen lung este terapia și rezolvarea problemelor din viața ta care au dus la această stare low în prezent. Îți recomand, în acest sens, ”Legături pierdute”, e o carte care pe mine m-a ajutat să pricep multe lucruri. Inclusiv faptul că depresia e o reacție absolut normală a organismului la o stare anormală a lucrurilor.
Îți înțeleg nevoia de cât mai multe informații, dar, pe lângă faptul că efectiv nu mai știu cât timp am luat tratamentul, nu cred că te ajută să te compari cu nimeni. Fiecare resimte depresia/anxietatea etc în felul lui și time frame-urile de vindecare sunt diferite.
Cât despre ce fac eu acum ca să fiu bine: merg la terapie, încerc să dorm regulat (e ft important somnul), investesc timp în hobby-uri care îmi dau energie și mă bucură, am grijă să mănânc sănătos. Ideal aș face și sport regulat, dar n-am reușit încă. Dacă tu poți, ar fi excelent.
Ai grijă de tine!
Te îmbrățișez,
Ina
alina
Raluca, ce ai facut pana la urma? Aceleasi simptome le am.si eu.
patrik
Nu stiu cse se antampla cu mine deja de 6 luni de zioe ma simt parca nu eu sunt simt slabicsiuni an corpul meu transpirati de maini nod an gat catio data siua sunt foarte speriat nu am nicsiun chef nu pot vorbi cu csine va sau sa port un dialog cu prieteni de seara sunt sus pana dimineata am fost la medicsi si mio zis ca am depresie sau anxietate nu stiu dar am luat medicamente multe si totusi nu meam revenit de aia vam scris daca ma puteti ajuta cu cseva varog sami revin
Mureșan Mihaela
Salut! Nu pot sa adaug decit ca ASA E! Asa sunt eu acum. Caut cu disperare soluții pentru ca, probabil am noroc, încă pot sa fiu conștientă ca ceva nu e ok. Daca apuc sa “sar” in apa care curge, adică in valul ala care te ia si pici in starea definitiva de “nu ma interesează nimic”, atunci e bai. Încă sunt pe mal. Faza e ca nu ma poate ajuta nimeni si trebuie sa sap singura. Pina mai pot. Am început sa te urmăresc, sa vad daca identific simptome, si da, totul, absolut totul e identic. As fi vrut sa fie anticorpi pentru asa ceva pt ca sint mari sanse sa o duci, ca o stare confortabila si extrem de periculoasa, toată viata. Seara faina! Miki
Sia
Doamne ce grea boala e depresia. Eu sufăr de anxietate,într-adevăr am un trecut “greu” de digerat dar nu am avut treabă până acum cativa ani. Un șoc mi-a declanșat stările (La mine sunt fizice- tahicardie, creșterea tensiunii, nu vorbesc de dureri in piept si de încordarea mușchilor toracelui si a maxilarului) si de atunci sunt “pierduta”. Am luat sertralina vreo 2 ani ,a fost ok si nu prea,apoi am oprit o perioadă lungă, iar acum iau cypralex cu anxiar(la nevoie). As vrea sa redevin eu,persoana tare si gata sa înfrunte orice obstacol.Am ajuns sa nu vreau sa ies in locuri aglomerate,sa nu beau alcool deloc pentru ca poate trebuie sa iau pastila,a fost o perioadă cand nu am condus de frica. Acum sunt ok,am schimbat locul.de munca,am iesit in excursii,plimbări, imi ocup timpul cu tot ce pot doar sa nu ma gandesc la nimic ce m-ar putea indispune si pot sa zic ca merge. Fericirea depinde doar de noi,de cum vedem lucrurile din jurul nostru si de cat de dispuși suntem sa le vedem “roz”. O sa fie bine.
Alexandra
Numai cine trece prin asa ceva stie ce inseamna!
Nicol
Numai cine nu trece nu știe ce înseamnă.Cand apare anxietatea nu mai ești tu, nu știi cum să te controlezi și te chinui.Terapiile sunt bune pe moment.Am ajuns sa cred că este o afecțiune care trebuie tratata și care cedează la medicamente.Din 2013 le iau o perioadă apoi câteva luni le las că e ok după care stările revin.Si iar ajung la cipralex.E grea reacomodarea dar am ajuns la concluzia că mai bine iau o pastila chiar și for ever de acum încolo decât să nu mai pot funcționa.Deci se tratează nu se vindeca.Poti sa ai norocul sa nu mai revină.Cine știe!
ionut
Buna! Sunt exact in aceeasi problema. Am inceput sa fac fibrilatie atriala…desi luam cipralex de 2 luni. Acum am schimbat tratamentul. Cat au durat episoadele tale….si…in cat timp ti.ai revenit cardiologic?
Multumesc,
Ionut
Cris
Buna !Am avut primul episod de depresie in 2018 odată cu începerea facultatii.A fost prima dată când am plecat de acasă, stăteam la cămin.Primele săptămâni au fost ok.Intr-o zi de weekend in care eram în orașul meu din provincie, eram destul de descurajat de dificultatea materiilor, urmând o facultate tehnica, am simțit ceva frisoane, senzație de greață și de lipsa de energie, după care o nevoie subita de a mă bagă în pat.Plecand cu trenul in aceasta stare la o zi după, a fost un infern.Am incercat sa continui așa câteva săptămâni, până când, am decis să mă transfer la facultatea din orașul meu, fiind sigur că am ceva probleme de sănătate.Analizele au ieșit impecabil, starea de rău continua, însoțită de insomnie timp de o lună și de mers la toaleta de cate 30 de ori pe zi.Analize la rinichi, totul din nou, impecabil.In final am renunțat și la facultatea din orașul meu nemai fiind in stare de a frecventa cursurile.M am resemnat, m am izolat de toți prietenii și doar stăteam în casă, sub plapuma, neînțelegand ce mi se întâmplă.Mama a fost destul de supărată, s a comportat destul de aiurea cu mine, am incercat împreună cu tata sa le spunem rudelor că e o problema la rinichi și că o sa reiau facultatea din nou la anul(de parca asta ar fi fost problema).Ușor, ușor, mi am revenit singur, am inceput din nou să vorbesc cu anumiți prieteni, am fost la un psihiatru care mi a prescris un tratament pe care nu l am luat decât câteva zile datorita unor efecte adverse pe care le am simțit destul de repede și datorită fricii de a nu deveni dependent , acesta spunandu mi că sunt Intr o depresie moderată.M am apucat de citit cărți de dezvoltare personală și am început să fac sport.Ajunsesem chiar la niste rezultate promițătoare și chiar devenisem pasionat de nutriție, gandindu mă că, de ce nu, as putea cândva sa fac un curs de personal trainer și de tehnician nutriționist.In fine, vine 2019, o noua înscriere la același profil al facultății, de data aceasta în orașul meu natal.Totul a fost super primul semestru.Am continuat și cu sportul, și cu nutriția.In luna decembrie a anului 2019 m am accidentat la umăr și am fost puțin dezamăgit de acest lucru, nu prea am ai putut să dau randament.Dupa prima sesiune, după ce totul a mers super bine, având medie chiar de bursă, am simțit cum se strecoară din nou la jumătatea lui februarie 2020 senzația idioata de panica fara niciun motiv, parcă o frică în tot corpul dintr o data.Am zis că nu are cum, trecusem o data de asta, nu mai avea cum să apară din nou același lucru, era imposibil, mi a distrus un an din viața deja, e imposibil să mi se întâmple mie iară.Si totuși, fix asta s a întâmplat.Am mai rezistat sa merg la facultate 3 săptămâni în care mă simțeam groaznic fata de cei din jurul meu, simțeam că țin un secret rușinos ascuns, că sufăr de o chestie pe care nu o înțeleg și că toată lumea mă privește ciudat.Am început să nu mai ies nici macar din sala de curs în pauze, contrar primului semestru in care eram super sociabil și-mi făcusem destul de multi prieteni.A venit pandemia asta, am fost cel mai bucuros că ne baga in case, deja fiind total scârbit de senzațiile din corpul meu și devenind o corvoada fiecare zi in care trebuia să ies din casa.Am rezistat în jur de 6 săptămâni pe “scoala online” după care m am dat bătut.Pana și orele online deveniseră un haos, nu mă mai puteam concentra absolut deloc.Eram zilnic secat de energie, am cazut din nou prada patului.Stand toată ziua cu draperiile trase și zăcând in majoritatea timpului în pat, fara pofta de mâncare și doar cu gânduri extrem de negative, am închis telefonul, nu am mai răspuns la nicio ruda, niciun prieten, niciun profesor.Acum sunt la tara, la fel, vorbesc cu extrem de putina lume, mă simt groaznic când vreun vecin mă întreabă de vorba, când vreo rudă vine pe la noi sau când trebuie sa mint din cauza rușinii că totul e ok.As vrea pur și simplu să dispar.Nu mai sunt in stare nici 10% de lucrurile de dinainte, mă simt o povară pentru toată lumea din jurul meu.Simt frică extrem de mare fata de viitor și vinovăție excesiva pentru faptul că la vârsta asta(21 de ani), alți tineri fac ceva ca sa și ajute familiile, își trăiesc viețile și se comportă normal.Eu m am izolat extrem de mult mai ales de frica stigmatizării sociale și a faptului că lumea nu înțelege stările astea, le cataloghează drept lene sau slăbiciune.Practic din luna februarie până în prezent, august, viața mea e o continuă fuga de toată lumea și mai ales de mine.Nu știu ce să fac.Parintii și rudele mă presează că dacă m as angaja, problema ar dispărea.Si eu port in suflet mereu senzația asta de vinovăție că aș putea să fac mai mult doar că mi e extrem de frica.M am gândit de multe ori doar la a dispărea din viața tuturor, poate suna egoist, dar mi se pare că moartea e una dintre cele mai bune variante.M am saturat sa fug zi de zi de toată lumea, m am saturat sa fac de râs pe toată lumea și să mă simt groaznic fata de ei.Ce credeți că ar trebui sa fac?Am fost o singură ședință la psiholog după care am renunțat, din cauza fricii de a mai ieși din casă și de a mă întâlni cu cineva cunoscut.Psihologul mi a spus că sufăr de episod depresiv sever și că asta se datorează faptului că nu am tratat nici primul episod, acesta fiind cel de al doilea, fiind mult mai grav.Adevarul e că în fiecare dimineață când mă trezesc simt o senzație de panica și de vinovăție și nu știu ce să fac, nu știu cum să funcționez normal din nou.In capul meu sunt in permanenta decât 3 scenarii.Fie ajung un ratat in final pe străzi care nu și poate gestiona propria viață, fie rămân permanent acasă simțindu mă un parazit social care sta pe spatele familiei, și asta chiar nu e viața, fie pur și simplu mor.Sau macar incerc, dar mi e teama că dacă nu voi reusi, voi ajunge și Intr un spital de psihiatrie iar atunci, rușinea fata de cei apropiați va fi de un milion de ori mai mare.Nu i voi mai putea privi în ochi.Va rog, dati-mi un sfat.Ce pot face?Sa incerc sa merg la psiholog+psihiatru o bucată bună de timp?Alta soluție nu vad, nici în asta nu simt sincer vreo speranță, dar macar merita incercat…
Mihaela
Buna,Cris! Exact, exact asa sunt si eu. Simt si traiesc ceea ce ai descris tu… si gandesc la fel posibilitatile care mi-au mai ramas!
lăiu cipriann
aș vrea mai multe detalii pentru jobul de scriitor…
Andreea
Buna @Mihaela! Ești din București? Și eu trec prin asa ceva și poate ar prinde bine sa stam la taclale din când în când.
MIHAELA
Buna, Andreea! Mi-ar face placere si cred ca ar avea un efect benefic pentru amandoua. Cum putem lua legatura? 🙂
MIHAELA
Si da, din Bucuresti sunt.
Roxana
Buna si eu sufar de depresie din anul 2016, nu comunic decat cu fiul meu…. m-am izolat in casa.
M-am despartit de tot si de toate si din nefericire pt. mine situatia mea financiara imi permite sa nu lucrez, asa ca chiar realmente nu ies din casa. Sper sa imi gasesc taria si sa fac un prim pas. Iti multumes din suflet.
roxana
Cum sunteți acum după ce ați întrerupt tratamentul?
Lavi
Buna,medicul meu mi-a prescris Cipralex …mi-e teama sa îl
Iau dar voi face și asta.
Wish me Luck!
Dantes
Buna , si eu am fost diagnosticat cu anxietate generalizata si asi avea o intrebare , oare visele urate ce le am aproape noapte de noapte sunt tot din cauza anxietatii ? Psihiatrul mi-a spus ca da dar mna…cum am.anxietate imi vine tot timpul sa ma documentez , sa intre , sa nu am vreo boala mai grava 🙂 apropo mi-am facut toate analizele …sunt bine ! O zii frumoasa !