Cine nu știe câte nebănuite, profunde și zguduitoare revelații poți avea într-o încăpere de 2.5 pe 1.5 metri e clar că nu a rămas niciodată blocat în toaleta mea. Dar eu am rămas aseară, așa că vă pot spune.

În pofida avertismentelor colegei mele de apartament de a nu închide ușa când merg la baie pentru că tot cade clanța, aseară pe la 11.30 am mers la baie și am tras și zdravăn ușa în urma mea. Dar n-am apucat să-mi cobor pantalonașii cu ursuleți, că am realizat catastrofa.

Paranteză: Știți cum se întâmplă în desene animate atunci când personajul aleargă de pe o stâncă, ajunge să alerge prin aer, și apoi, când se uită dedesubt și realizează unde e scoate un Ups! și începe să cadă în gol? Ei, așa eram eu aseară, când am văzut clanța izbindu-se cu patos de podeaua de ciment și micuța bucățică metalică din ușă retrăgându-se ca într-un bârlog. Paranteză închisă.

O să vă explic și de ce situația mea era atât de disperată. În primul rând pentru că Roxana, colega mea, era plecată de acasă și mă informase că nu va dormi acasă. În al doilea rând pentru că Roxana obișnuiește să lipsească și câte 3-4 zile de acasă. În al treilea rând, pentru că atunci când Roxana a pățit același lucru, eu am fost cea care a scos-o din baie. În al patrulea rând pentru că n-aveam nici un mobil la mine (știu, sunt o ciudată, nu iau mobilul cu mine la baie). În al cincilea rând pentru că, chiar dacă aș fi avut mobilul la mine, închisesem ușa apartamentului pe dinăuntru, așa că nici măcar Roxana nu ar fi putut-o deschide. În al șaselea rând pentru că fereastra noastră de la baie (blocată, by the way) dă în curtea interioară de gunoi și noi stăm la etajul 3.

După ce am zgâriat în disperare cu unghiile, pila de călcâie și coada periuței de dinți gaura din care se prăvălise clanța, în speranța puerilă că reușesc să scot ciotul metalic la iveală, m-am așezat pe cadă și am început să meditez. Aici, prin a medita se înțelege a plânge de nervi. După ce am meditat eu așa, m-am liniștit. Aici prin a mă liniști se înțelege că m-au năvălit tot felul de scenarii SF cum ar fi fost să blochez robinetul și să las apa să curgă pe podea, până i-ar fi inundat pe vecinii (așa văzusem într-un thriller), ca ei să știe că sunt în pericol (mă rog, pericol e un mod de a spune).

Apoi mi-am imaginat cum avea să moară cățelușa mea, Lily, de foame în camera alăturată (o auzeam deja zgâriind ușa), cum aveam să mor eu de foame (am un gel de duș cu aromă de struguri, dar aseară am avut șansa să remarc că nu e chiar la fel de bun la gust pe cât miroase), sau, și mai enervant, cum aveam să ajung la sfârșitul programului la birou, cu cea mai penibilă scuză din lume: am întârziat pentru că am rămas închisă 15 ore în veceu.

Așa că am făcut singurul lucru bun care mi-a trecut prin cap (în afară să gust gelul de duș cu aromă de struguri): m-am culcat. Mi-am așternut halatul meu de baie super pufos pe podea, mi-am pus câteva prosopele pe post de perne, m-am acoperit cu prosopul de corp și nu, n-am stins lumina, pentru că întrerupătorul este, evident, în hol.

M-am trezit la un moment dat în patul meu, cu un firicel de salivă pe barbă, mi-am pipăit plapuma pufoasă și am realizat că totul nu fusese decât un coșmar. Asta până când am deschis ochii și am văzut vasul de WC privindu-mă mirat, la rândul său. M-a văzut de-a lungul timpului în multe ipostaze, dar niciodată lungită pe podea, lângă el. Am închis ochii și am pipăit din nou plapuma mea pufoasă, care era, bineînțeles, un imens halat de baie.

Am încercat să aproximez ce oră era, dar la noi în baie și pe 15 iulie la prânz e beznă, pentru că fereastra dă într-un zid. M-am cules de pe jos, cu dureri de spate, picioare, gât și brațe și, pentru prima dată în decursul acelei nopți, am început să gândesc practic.

Așa că am luat cuiul de la sforile de întins rufe și, după câteva minute/zeci de minute de sforțări, meditări scurte și iar sforțări, am reușit să recuperez bucățica metalică ce mă transforma într-un om liber.

Am intrat în camera mea un om nou, am îmbrățișat-o pe Lily de parcă n-aș fi văzut-o de ani de zile (pe ea, care încă n-are un an), am băut cu nesaț un pahar de apă și am înfulecat șnițele amestecate cu ciocolată Kinder și salată de țelină și morcov. Euforia era prea mare. Trecuseră 3 ore de când rămăsesem captivă în vintrele unei băi cu pereții igrasiați. Aveam atâtea de recuperat, atâția oameni cărora (am realizat în timpul captivității mele) n-am apucat să le spun că îi iubesc, atâția munți de urcat și oceane de înotat! Am decis, totuși, să intru în această noua perioada a vieții mele printr-un pui de somn. Oceanele și munții mai puteau aștepta o noapte.

Doar ca să știți, postul ăsta face parte din nou-adoptata mea rezoluție de a nu mai scrie pe blog povești penibile cu mine, ci de a comenta pertinent și de a analiza critic situația politică, economică și culturală mondială. Maybe next time, huh?