La fel ca Money Diaries, Couple Money este o rubrică de lifestyle și de educație financiară. Dacă Money Diaries se referă la veniturile și cheltuielile proprii, însă, la Couple Money cititoarele Inoza ne povestesc cum își gestionează banii împreună cu partenerul lor.

Am întrebat 3 femei care locuiesc cu partenerii lor de viață (primul cuplu locuiește în Belgia) cum se împart veniturile și cheltuielile în cuplurile lor.

***

Gabi și Franz (împreună de 16 ani)

Cine castigă mai mult dintre voi doi?
El, pentru că lucrează și noaptea și în weekenduri. Altfel, ambii avem cam același salariu de bază.

Aveți banii la comun, îi administrați separat sau…?
Avem un cont comun și unul de economii comun. Am făcut un calcul cu cât cheltuim lunar pe mâncare, benzină, rată la bancă, lumină, gaze, etc și punem fiecare jumătate din sumă. Apoi punem fiecare câte 500 € lunar în contul comun de economii. Ce rămâne din fiecare salariu e păstrat de fiecare în contul lui.

Cine plăteste chiria/rata?
El, pentru că apartamentul e pe numele lui. Rata la mașină însă e plătită 50-50 și banii sunt luați din cont automat la începutul lunii.

Cine plăteste utilitătile (întreținere, curent, net etc.)?
El, că primește facturile pe adresa lui de mail. Eu le-am plătit în primii 8 ani din același motiv.

Cine plăteste când mergeți la cumpărături?
Amândoi. Fiecare are un card asociat contului comun.

Cine plăteste când ieșiți în oraș?
Amândoi cu același card din contul comun.

Cine plăteste vacanțele /anumite cheltuieli mai mari (comune)?
Discutăm înainte de a cumpăra ceva cu preț mare sau unde mergem în vacanță. Apoi plătim din contul comun. În general eu mă ocup de organizare și plată. Lucrurile care țin de hobby-urile personale sunt plătite de fiecare, separat.

Aveți economii comune?
Da, pentru vacanțe, pentru cheltuielile mari de tip asigurarea omnium, toate asigurările de casă, cheltuieli neprevăzute. Mai avem și o pușculiță (pe care o numim cutia milei, că deh, ne e milă de noi 😀 ) în care punem bani cash lunar (50€), ceea ce ne prinde bine când plecăm în vacanță (nu putem scoate din cont mai mult de 500€/zi), sau când avem nevoie rapidă de câteva bancnote. Nu peste tot putem plăti cu cardul.

De exemplu, când am fost la Brussels Jazz festival am alergat după un bancomat 45 de minute prin centrul orașului. Doar ING mai are un bancomat, în restul toate băncile din centrul vechi s-au închis. Aproape nici o terasă nu a acceptat plata cu cardul, doar cash. Dacă mi-ar fi trecut prin cap să iau bani din pușculiță, nu aveam probleme.

Care e cea mai mare sumă pe care o puteți cheltui fiecare fără a-l consulta pe celălalt?
Nu avem o limită, pentru că fiecare va plăti din banii proprii. Însă discutăm dacă se merită. Cât despre hobby-uri, el și-a luat un aparat foto și apoi s-a ‘spovedit’ plin de căință că nu mi-a zis de dinainte. 🙂

Dacă unul dintre voi rămane fără venit o perioadă, celălalt îl va întreține?
Absolut. Chiar am și trecut prin asta la începutul relației când eu nu am avut de muncă aproape 10 luni. A fost greu, pentru că a însemnat niște schimbări drastice în modul de viață. Așa am cernit toate ‘prieteniile’ care s-au dovedit a fi mai degrabă, prietenii de bar. Dacă poți să ieși la o bere, e bine. Nu? Nu ne mai interesează de tine. Când am luat primul job, am ieșit să sărbătorim.

Sara și Victor (împreună de 2 ani)

Cine câștigă mai mult dintre voi doi?

Deocamdată doar eu am venit, așa că sunt responsabilă de întreținerea noastră. E o provocare și oportunitate, care ne învață să ne cântărim cu înțelepciune plăcerile. În ceea ce privește cheltuielile de bază, sunt acoperite fără probleme.

Aveți banii la comun, îi administrați separat sau…?

Păstrăm banii pe cardul meu, așa că am ultimul cuvânt în ceea ce privește investițiile pe care le facem. Îi transfer lui Victor bani atunci când îmi cere pentru nevoile lui sau când se ocupă el de cumpărături. Cheltuielile de bază au prioritate, iar eu am grijă să fie întotdeauna acoperite. Restul bugetului e gestionat de comun acord. Ne consultăm mereu în privință cheltuielilor auxiliare.

Cine plăteste chiria/rata?
Locuim în apartamentul închiriat de mine înainte de a ne mută împreună, așa că eu păstrez legătura cu proprietarul și mă ocup de plata chiriei.

Cine plăteste utilitătile (întreținere, curent, net etc.)?
Utilitățile sunt tot în administrarea mea.

Cine plăteste când mergeți la cumpărături?
Când mergem împreună, plătim ce cumpărăm prin cardul meu. Ne-am obișnuit să păstrăm banii pe card, așa că rareori avem cash la noi.

Cine plăteste când ieșiți în oraș?
Eu plătesc ieșirile în oraș. În 90% dintre cazuri lui Victor îi este înmânată notă de plată. De regulă, profităm de ocazie și ne amuzăm puțin pe seama așteptărilor societății. E parcă prea ușor să fii rebel sau atipic.

Cine plătește vacanțele /anumite cheltuieli mai mari (comune)?
În perioada asta, în care doar eu am avut un venit, am făcut tot posibilul să limităm cheltuielile extravagante. Prin urmare, am mers în vacanțe scurte și modeste, pe care eu le-am plătit. Alte cheltuieli majore nu s-au ivit.

Aveți economii comune?

Nu locuim de atât de mult timp împreună cât să ajungem la capitolul de economii comune. Eu, în schimb, am un cont separat, în care îmi virez lunar o sumă mai mare sau mai mică, pentru viitor.

Care e cea mai mare sumă pe care o puteți cheltui fiecare fără a-l consulta pe celălalt?

Atunci când intenționăm să facem cheltuieli mai mari de 300 de lei, ne consultăm. Mergem întotdeauna împreună la cumpărături de orice fel, așa că sumele mai mari părăsesc conturile noastre dacă primesc acordul comun.

Dacă unul dintre voi rămâne fără venit o perioadă, celălalt îl întreține?
Eu îmi exercit deja buna-credință în privința asta. Intuiția și Victor îmi spun că aș primi susținerea financiară și morală în caz de nevoie.

Oana și Mihai (împreună de 6 ani)

Cine câștigă mai mult dintre voi doi?
În general eu, dar el are bonusuri trimestriale care uneori depășesc veniturile mele.

Aveți banii la comun, îi administrați separat sau…?
Nu avem banii la comun, fiecare și-i administrează separat, exceptând cheltuielile comune.

Cine plătește chiria/rata?
Eu plătesc rata, iar el plătește restul.

Cine plătește utilitățile (întreținere, curent, net etc.)?
El plăteste utilitățile.

Cine plătește când mergeți la cumpărături?
Nu avem o regulă pentru asta, plătește cine face cumpărăturile, iar dacă mergem împreună, plătește oricare din noi, fără să ținem o evidență.

Cine plătește când ieșiți în oraș?
Nici pentru ieșirile în oraș nu avem o regulă.

Cine plătește vacanțele /anumite cheltuieli mai mari (comune)?
Uneori vacantele sunt surpriză, așa că plătește cine a avut ideea. 🙂 Alternăm, în funcție de necesitate, dar nu avem evidența plăților.

Aveți economii comune?
Nu, fiecare cu economiile lui.

Care e cea mai mare sumă pe care o puteți cheltui fiecare fără a-l consulta pe celălalt?
Luăm decizii împreună, dar și separat, depinde de temă. Nu aș putea spune că avem o limită și, în general, ne consultăm, legat de investițiile pe care le facem, atunci când simțim nevoia de a face asta.

Dacă unul dintre voi rămâne fără venit o perioadă, celălalt îl va întreține?
Da, cu siguranță. Ne ajutăm unul pe celălalt în situațiile dificile.

***
Ca și în cazul Money Diaries, dacă vreți să ne împărtășiți experiența voastră, îmi puteți trimite răspunsurile la întrebările de mai sus la inoza.ro@gmail.com. 🙂