Acest articol este susținut de SUN Plaza și este dedicat tuturor persoanelor care vor să învețe să acorde primul ajutor.

***

În clasele V-VIII am învățat multe lucruri care NU m-au ajutat și, cel mai probabil, nu mă vor ajuta niciodată:

📚  cum să calculez volumul unei prisme regulate hexagonale
📚  cum să folosesc o menghină și un șubler (am făcut o minunăție de materie numită educație tehnologică)
📚 ce sunt amfibrahul, mesomacrul și spondeul (ați fi tentați să credeți că sunt tipuri de fungi, dar sunt picioare metrice folosite în poezie)

Tot în clasele V-VIII, însă, am învățat și niște lucruri vitale:

🚑 cum să fac resuscitare cardiacă și respiratorie
🚑 cum să acord primul ajutor în caz de plăgi/arsuri/fracturi/electrocutare
🚑  cum să fac un bandaj de protecție/compresiv/de fixare

Și asta nu pentru că aveam în programă o oră de prim-ajutor (Doamne ferește de așa ceva, când poți face lucruri cu adevărat importante ca educație tehnologică), ci pentru că am participat la un concurs național numit Sanitarii Pricepuți, organizat de Societatea Națională de Cruce Roșie.

Din păcate, să acorzi primul ajutor în cazul unei plăgi sau unei arsuri nu e ca mersul pe bicicletă. Deși la 13 ani puteam să fac asta și în somn, acum n-o pot face nici super trează, după 10 căni de ristretto.

Mai știu câteva lucruri de bază (cum să faci o compresie toracică și cum să așezi pe cineva în poziția de siguranță), dar sunt conștientă că nu e nici pe departe suficient. Asta ca să nu spun că, dacă eu aș fi cea care ar avea nevoie de acele compresii toracice, mă îndoiesc că cineva de pe stradă ar ști să le efectueze corect.

SUN Help

Iată de ce m-am bucurat foarte mult zilele trecute, când am primit un comunicat de presă de la SUN Plaza, prin care anunță lansarea SUN Help, o serie de workshop-uri pe diverse teme adresate comunității: cursuri de prim ajutor pentru adulți/copii/animale, cursuri de supraviețuire în caz de cataclisme naturale sau cursuri de formare profesională.

Participanții la cursurile de prim-ajutor din cadrul SUN Help vor învăța atât noțiuni teoretice, cât și manevre practice pe care să le aplice, iar la final vor pleca cu un suport de curs, o diplomă de participare și un mini-kit de prim-ajutor.

Am primit deja mini-kit-ul de la cei de la SUN Plaza și cred că este foarte util de luat în călătorii (pe lângă 2 tipuri de bandaje și fașă elastică, mai conține o forfecuță, șervețele dezinfectante cu alcool, plasturi, ace de siguranță și ceva ce am văzut pentru prima dată în viața mea – un dispozitiv pentru respirație gură la gură).

Curs de prim-ajutor pediatric

Platforma SUN Help va fi inaugurată pe 20 aprilie în SUN Plaza prin Cursul de prim ajutor pentru sugari și copii de peste un an.

Pentru a participa, gratuit, trebuie să vă înscrieți pe site-ul SUN Plaza și să vă alegeți intervalul orar în care vreți să mergeți. Vor fi 3 serii de câte 50 de cursanți (de la 10:30 – 13:00, de la 13:30 – 16:00 și de la 16:30 – 19:00).

Conform organizatorilor, cursul este dedicat părinților și viitorilor părinți, dar dacă aveți micuți în familie (nepoți, verișori sau frați mai mici), cred că ar fi extrem de important să participați. În fond, de câte ori aveți ocazia să mergeți la mall, într-o sâmbătă, și să vă întoarceți știind cum să salvați viața unui copil?

O persoană cu minime noțiuni de prim-ajutor care începe să facă manevre de resuscitare până ajunge o ambulanță la fața locului poate salva viața unui om. Gândiți-vă la asta.