Acest articol este susținut de SUN Plaza și este dedicat tuturor persoanelor care vor să învețe să acorde primul ajutor.
***
În clasele V-VIII am învățat multe lucruri care NU m-au ajutat și, cel mai probabil, nu mă vor ajuta niciodată:
📚 cum să calculez volumul unei prisme regulate hexagonale
📚 cum să folosesc o menghină și un șubler (am făcut o minunăție de materie numită educație tehnologică)
📚 ce sunt amfibrahul, mesomacrul și spondeul (ați fi tentați să credeți că sunt tipuri de fungi, dar sunt picioare metrice folosite în poezie)
Tot în clasele V-VIII, însă, am învățat și niște lucruri vitale:
🚑 cum să fac resuscitare cardiacă și respiratorie
🚑 cum să acord primul ajutor în caz de plăgi/arsuri/fracturi/electrocutare
🚑 cum să fac un bandaj de protecție/compresiv/de fixare
Și asta nu pentru că aveam în programă o oră de prim-ajutor (Doamne ferește de așa ceva, când poți face lucruri cu adevărat importante ca educație tehnologică), ci pentru că am participat la un concurs național numit Sanitarii Pricepuți, organizat de Societatea Națională de Cruce Roșie.
Din păcate, să acorzi primul ajutor în cazul unei plăgi sau unei arsuri nu e ca mersul pe bicicletă. Deși la 13 ani puteam să fac asta și în somn, acum n-o pot face nici super trează, după 10 căni de ristretto.
Mai știu câteva lucruri de bază (cum să faci o compresie toracică și cum să așezi pe cineva în poziția de siguranță), dar sunt conștientă că nu e nici pe departe suficient. Asta ca să nu spun că, dacă eu aș fi cea care ar avea nevoie de acele compresii toracice, mă îndoiesc că cineva de pe stradă ar ști să le efectueze corect.
SUN Help
Iată de ce m-am bucurat foarte mult zilele trecute, când am primit un comunicat de presă de la SUN Plaza, prin care anunță lansarea SUN Help, o serie de workshop-uri pe diverse teme adresate comunității: cursuri de prim ajutor pentru adulți/copii/animale, cursuri de supraviețuire în caz de cataclisme naturale sau cursuri de formare profesională.
Participanții la cursurile de prim-ajutor din cadrul SUN Help vor învăța atât noțiuni teoretice, cât și manevre practice pe care să le aplice, iar la final vor pleca cu un suport de curs, o diplomă de participare și un mini-kit de prim-ajutor.
Am primit deja mini-kit-ul de la cei de la SUN Plaza și cred că este foarte util de luat în călătorii (pe lângă 2 tipuri de bandaje și fașă elastică, mai conține o forfecuță, șervețele dezinfectante cu alcool, plasturi, ace de siguranță și ceva ce am văzut pentru prima dată în viața mea – un dispozitiv pentru respirație gură la gură).
Curs de prim-ajutor pediatric
Platforma SUN Help va fi inaugurată pe 20 aprilie în SUN Plaza prin Cursul de prim ajutor pentru sugari și copii de peste un an.
Pentru a participa, gratuit, trebuie să vă înscrieți pe site-ul SUN Plaza și să vă alegeți intervalul orar în care vreți să mergeți. Vor fi 3 serii de câte 50 de cursanți (de la 10:30 – 13:00, de la 13:30 – 16:00 și de la 16:30 – 19:00).
Conform organizatorilor, cursul este dedicat părinților și viitorilor părinți, dar dacă aveți micuți în familie (nepoți, verișori sau frați mai mici), cred că ar fi extrem de important să participați. În fond, de câte ori aveți ocazia să mergeți la mall, într-o sâmbătă, și să vă întoarceți știind cum să salvați viața unui copil?
O persoană cu minime noțiuni de prim-ajutor care începe să facă manevre de resuscitare până ajunge o ambulanță la fața locului poate salva viața unui om. Gândiți-vă la asta.
3 Comentarii
Miss I.
Mi se pare o initiativa foarte buna, ma bucur ca se intampla asa ceva, fiindca mi se pare ca orice pas conteaza.Totusi, simt ca trebuie insistat pe ce ai si punctat tu deja, de altfel. Si anume ca la 13 ani stiai sa faci unele lucruri si daca te trezeam in mijlocul noptii, iar acum nu te simti in stare. Un curs facut azi poate sa fie egal cu zero peste 5 ani daca vei fi pus in pozitia de a-i face cuiva masaj cardiac. Emotiile, stresul momentului, presiunea, faptul ca ala e un om adevarat, nu un manechin, teama de a face mai mult rau, oamenii din jur care nu fac nimic, dar stiu sa te judece si sa-si dea cu parerea despre cat de bine te descurci. Toti astia sunt factori care pot scadea teribil calitatea ajutorului daca tu trebuie sa-ti amintesti ce ai invatat acum 5 ani in jumatate de ora. Stii cum tenismenii mari pot face dubla greseala la minge de meci, desi au exersat serviciul sute de ore? Emotiile pot sa strice totul chiar si pentru oamenii super antrenati si competenti, daramite atunci cand nu ai exercitiu 🙁
Eu am participat in ultimii doi ani la doua cursuri de prim ajutor organizate de companiile la care am lucrat. Nu ma simt confortabil sa ajut pe cineva cazut pe strada, mai ales dupa ce stiu ca m-am chinuit o gramada pe manechinul ala sa fac compresiile corect. Daca as putea, as face cursurile de prim ajutor obligatorii de doua ori pe an pentru toata lumea, iti spun sincer. Si chiar sa se intample, nu ca alea de protectia muncii de la birou la care semnezi niste hartii si nici n-ai habar unde e iesirea de siguranta. As face asta cat de des se poate, ca sa fie o obisnuinta, sa ne vina natural. Sa ne intre in reflex ca atunci cand gasim pe cineva cazut pe podea, nu ne apucam sa-i dam palme, sa-l stropim cu apa si sa-l ridicam brusc de jos. Sa limitam greselile la alea pe care le facem din cauza emotiilor si a stresului, nu fiindca habar n-aveam ce sa facem.
Ce vreau sa zic e ca avem nevoie de multe picaturi din astea in oceanul nostru 🙂 Si obligatoriu cu manevre practice 😀
Inoza
Miss I.
Sunt perfect de acord cu tine! Ore de prim-ajutor în școli + cursuri de prim-ajutor anuale sau bi-anuale obligatorii ar fi o variantă ideală.
Până atunci, însă (dacă va deveni realitate vreodată) orice astfel de inițiativă, cum e cea SUN Help, mi se pare extrem de necesară. Între cineva care habar n-are cum să reacționeze într-o situație de urgență și cineva care are cea mai vagă idee, prefer a doua variantă.
Adina
Buna. Eu am un copil de 1 an si locuiesc in Anglia. Aici sunt peste tot in tara centre de familie si se organizeaza un curs introductiv de prim ajutor (spun ca e minim ca dureaza numai 2 ore), insa e de mare ajutor proaspetelor mamici care incep diversificarea ( care sunt inspaimantate de ideea ca copilul s-ar putea inneca).
Cred ca aceste cursuri sunt de ajutor si recomand tuturor mamicilor sa participe la ele.