Când vine vorba despre terapie și relația cu terapeutul tău, sinceritatea e cea mai bună soluție.

O prietenă îmi povestea zilele trecute că a început recent terapia, dar că se simte inconfortabil, pentru că terapeutul îi cere să confrunte niște traume foarte adânci, pe care nu le-a discutat niciodată.

”Păi și i-ai spus asta?”, am întrebat-o. ”Că nu ești pregătită? Că nu te simți confortabil?” M-a privit cum priveam eu ecuațiile exponențiale în liceu. Nu, mi-a răspuns, nu s-a gândit că problema e terapeut, ci la ea. Că el știe mai bine cum ar trebui să decurgă terapia și ce e mai bine pentru ea.

Greșeala pe care mulți oameni o fac când vine vorba despre terapie este să creadă că terapeutul știe mai multe despre ei decât știu ei înșiși. Singurul expert în tine din întreaga lume ești – supriză – tu.

Terapeutul e specializat în terapie, nu în tine. El îți poate oferi un context, îți poate da instrumente cu care să lucrezi sau te poate ajuta să îți conștientizezi și să-ți procesezi sentimentele, dar doar tu știi cu adevărat cum te simți, ce funcționează pentru tine și ce nu, în ce ritm vrei să lucrezi, cum vrei să abordezi un anumit subiect etc.

Dacă ce am scris mai sus ți se pare firesc, felicitări, probabil ai o relație foarte bună și onestă cu terapeutul tău. Dacă nu, iată:

Ce ai voie să-i spui terapeutului tău (dacă e cazul):

✅ Nu vreau să vorbesc despre asta.

✅ Nu sunt gata să împărtășesc asta încă.

✅ Mă simt inconfortabil.

✅ Putem vorbi despre altceva?

✅ Nu mă simt înțeles/ă.

✅ Nu sunt de acord.

✅ Exercițiul pe care mi l-ai dat nu funcționează. Îmi poți recomanda altceva?

✅ Nu simt că am soluționat x; aș vrea să revenim la acest subiect.

✅ Ceva ce mi-ai spus m-a deranjat și aș vrea să vorbim despre asta.

✅ M-ai dezamăgit.

Există, însă, și lucruri pe care ar fi bine să nu i le spui terapeutului tău:

🚫 Minciuni sau adevăruri trunchiate (cred că se subînțelege de ce)

🚫 Să-l acuzi că nu-i pasă de tine (rolul terapeutului este să-ți fie ghid, nu să plângă cot la cot cu tine; în plus, uneori ce vrei să auzi de la terapeut nu e ceea ce ai nevoie să auzi)

🚫 Să-i ceri să-ți diagnosticheze o rudă/partenerul 

🚫 Să-l/o întrebi ce ar trebui să faci într-o situație (terapeuții sunt învățați să nu dea sfaturi concrete clienților, pentru a nu fi acuzați apoi de un rezultat nesatisfăcător; de asemenea, dacă un client se bazează prea mult pe recomandările sau sfaturile terapeutului, riscă să devină dependent/ă de el)

🚫 Să-i spui că nu ți-ai făcut tema (dacă se repetă prea des, poate fi un semn că nu iei procesul de terapie prea în serios)

🚫 Să-ți ceri scuze pentru sentimentele tale și/sau dacă ai o reacție perfect normală, ca plânsul

🚫 Să-i ceri informații despre discuții confidențiale cu alți clienți, pe care poate îi cunoști

PS: dacă vă interesează subiectul, am mai povestit De ce merg la terapie și Cum să-ți alegi psihoterapeutul.