Vă propun să transformăm decembrie din ”luna cadourilor” în ”luna faptelor bune”, cu 31 de acte de generozitate pe care le puteți face oricând și oriunde ați fi!

De ce online?

Cu toții vrem să ajutăm, dar uneori nu avem timpul necesar să ne deplasăm cu mâncare pentru animale la un adăpost, cu haine la un centru de reciclare sau cadouri la un azil de bătrâni etc.

E suficient însă să ai acces la un computer/ smartphone să poți face oricare dintre gesturile de bunătate pe care le-am enumerat mai jos. Fiecare îți ia mai puțin de 5 minute, dar poate schimba ziua sau chiar viața cuiva. E foarte ușor, iar impactul lor e real, fie că îl vezi sau nu. În plus, petrecem aproximativ 10% dintr-o zi pe rețelele sociale, conform studiilor. Dacă din aceste 2 ore am acorda doar 5 minute unei fapte bune, rezultatul ar fi incredibil!

Mai jos e propunerea mea pentru Calendarul cu Fapte Bune în Online, din care vă invit să faceți cât mai multe mici gesturi de bunătate (sau chiar pe toate, de ce nu?).

M-aș bucura să folosiți hashtag-ul #CalendarulCuFapteBune ca să strângem laolaltă toate recomandările și gesturile frumoase.

Cu umanitate, înainte! 😀

***

1. Postează un mesaj pozitiv de Ziua Națională

Știu, e greu să fii optimist în climatul politic și social actual. Dar niciun lucru bun nu e ușor.

2. Susține un proiect de crowdfunding

Cu o sumă foarte mică sau cu un share online poți împlini cel mai mare vis al cuiva pe anul ăsta. Una dintre cele mai cunoscute platforme de crowdfunding de la noi e Startarium.ro.

3. Spread the love! Trimite-i unui prieten Calendarul cu Fapte Bune

The more, the merrier! În plus, ai mai mari șanse să te ții de activitățile din calendar dacă ai un partener pe drumul generozității. 😉

4. Oferă încurajare pe Emotional Baggage Check

Am povestit deja pe blog de ce cred că este cel mai frumos site din lume. 🙂

5. Dă-i endorse unui coleg/colaborator pe LinkedIn

Pe final de an, dă-i un endorse sau scrie-i o recomandare unei persoane cu care ai colaborat foarte bine în 2017.

6. Lasă un comentariu pe un blog care îți place

Dacă ai apreciat textele pe care le-a scris cineva anul ăsta, dă-i de știre. Crede-mă, fiecare mesaj primit o să-i facă ziua mai frumoasă. 😀

7. Trimite un mesaj de apreciere unui ONG

Cei care și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe alții sunt obișnuiți să dea, nu să primească. Acesta e un moment bun să le arăți că-i apreciezi foarte mult pentru ceea ce fac.

8. Recomandă online un bun profesionist

Dacă știi o manichiuristă, un maseur, o coafeză, o contabilă sau un profesor bun de șofat, dă-le de știre și altora!

9. Publică un anunț de donație pe imparte.ro/OLX etc.

Cu siguranță ai în casă obiecte care te încurcă, dar care ar fi un cadou extraordinar pentru altcineva. În loc să le arunci, mai bine donează-le.

10. Salvează vieți. Sustine un ONG activ intr-o zonă de conflict

Știu că e greu de imaginat, dar într-o țară din lumea asta oamenii nu se întreabă unde vor petrece Revelionul, ci dacă vor mai avea casă până atunci. Orice donație înseamnă enorm. Aici e o listă de ONG-uri care ajută persoanele din zonele de război/refugiații. Personal, susțin White Helmets, organizația de voluntari sirieni neînarmați și neutri, care își riscă viața pentru a salva victimele atentatelor.

11. Lasă un review online unui local/brand preferat 

Îți ia 2-3 minute să scrii niște cuvinte de apreciere dacă te-ai bucurat de atmosfera/mâncarea unui restaurant sau de serviciile unei companii.

12. Caută un prieten/fost coleg cu care ai pierdut legătura

Dacă există un vechi coleg de școală sau de job la care te gândești cu drag, acum e momentul să-l cauți pe Facebook/ LinkedIn/ Whatsapp etc. și să-l saluți.

13. Scrie-i unui jurnalist independent/activist civic și mulțumește-i 

Există niște oameni care anul ăsta au depus mari eforturi să te informeze cu privire la ce se întâmplă în jur sau să-ți apere drepturile tale sau ale altora. Ar însemna mult pentru ei să știe că-i apreciezi.

14. Scrie unei companii/unui local despre un angajat exemplar

Dacă un chelner sau o vânzătoare te-au impresionat prin profesionalism și, mai mult, prin omenie, îți poți arăta aprecierea lăudându-i unui manager pentru comportamentul lor exemplar.

15. Promovează online o mică afacere

Informează-ți prietenii despre o mică afacere cu care ai colaborat cu plăcere în 2017. Orice feedback pozitiv înseamnă mult pentru proprietarul ei.

16. Înregistrează un mesaj video pentru un prieten de care ți-e dor

Trimite-i unui prieten drag cu care nu te-ai mai văzut de mult o înregistrare cu tine. Îi va însenina ziua.

17. Donează 2 euro unei cauze sociale

Poate nu-ți permiți să donezi sume mari, dar cu siguranță poți renunța la o cafea pentru a susține o cauză umanitară. Îți recomand campaniile O Inimă, Pâine și Mâine sau Spital (pe toate le poți susține cu un sms la 8844).

18. Susține un blogger/vlogger cu un like/subscribe

Dacă există un creator de conținut pe care îl apreciezi, dar căruia nu i-ai arătat public susținerea ta printr-un un ”like” al paginii de Facebook sau un ”subscribe” pe YouTube, o poți face acum. Îți spun sigur că se va bucura. 🙂

19. Dă share unei știri pozitive pe Facebook/Twitter etc.

Nu putem șterge știrile negative (fie ele triste sau enervante), dar le putem neutraliza prin informații pozitive, optimiste, inspiraționale.

20. Cere-ți scuze unui cunoscut printr-un email/mesaj

Nu intra în noul an cu povara unei greșeli pe umeri. Fie că e vorba de o reacție sau de un gest urât, e momentul să-ți ceri scuze dacă ai greșit față de cineva.

21. Împarte cu cineva un ebook, curs online etc

Ai citit un ebook care ți-a plăcut sau ai urmat un curs online care ți-a îmbogățit cunoștințele? Trimite-i-le și unui prieten care s-ar bucura de ele.

22. Promovează online o cauză in care crezi

Dă ocazia cuiva să facă un bine si promoveaza pe Facebook/ Twitter etc. cauza cea mai apropiata sufletului tau, fie ca este vorba despre protectia animalelor, egalitatea de sanse, reciclarea sau lupta impotriva violentei domestice.

23. Urează Sărbători fericite unui fost profesor/ mentor

Cu siguranță te poți gândi la un profesor sau un mentor care te-au ajutat să devii cine ești astăzi. Trimite-i un mesaj de Sărbători și arată-i că nu l-ai uitat.

24. Mulțumește cuiva care te-a ajutat printr-un email/ mesaj

Dacă cineva te-a ajutat anul ăsta conștient sau nu, e momentul să-i spui că-i ești recunoscător.

25. Pentru fiecare cadou primit, trimite un mesaj de recunoștință

Odata cu fiecare cadou deschis, trimite câte un mesaj de recunoștință către oamenii care ți-au făcut viața mai frumoasă anul acesta.

26. Închide-ți toate device-urile și bucură-te de familie

Dacă nu cumva ești medic, pompier sau orice altă meserie care salvează vieți, pune-ți telefonul pe silent, închide laptopul și bucură-te de timpul petrecut cu cei dragi.

27. Joacă-te pe FreeRice.com și donează, gratuit, mâncare

Alege un subiect (engleză, geografie, literatură, pictură, matematică etc), răspunde la niște întrebări de cultură generală și pentru fiecare răspuns corect pe care-l dai pe FreeRice.com, ONU donează 10 boabe de orez unor oameni dintr-o țară săracă (banii vin din bannerele pe care le vezi pe site în timp ce te joci).

28. Trimite-i cuiva drag un mesaj de apreciere

Cu siguranță există cineva, fie coleg, prieten sau doar apropiat, căruia nu ai apucat să-i spui anul acesta cât îi apreciezi generozitatea, deschiderea, loialitatea, umorul etc.

29. Lasă un comentariu drăguț pe o retea sociala

Chiar dacă nu ești genul care comentează la postarile altora, ieși puțin din zona de confort și arată-i aprecierea sau admirația ta cuiva din lista ta de prieteni.

30. Trimite-i unui vechi prieten o poză din copilărie și fă-l să zâmbească

Caută prin telefon/ pe email o poză haioasă cu tine și o prietenă/un prieten și adu-i aminte de acel moment simpatic. Îi vei schimba dispoziția instantaneu.

31. Scrie un email pentru tine din viitor pe FutureMe.org

După ce întreaga lună decembrie te-ai gândit cum poți face bine celorlalți, e timpul să te gândești la tine. Intră pe FutureMe.org și, în funcție de starea de spirit, scrie-ți un mesaj haios, inspirațional, drăgăstos sau chiar auto-ironic, pe care să-l primești în decembrie 2018 (poți alege și opțiunea de a-l primi peste 3 sau 5 ani). S-ar putea să fie cea mai simpatică surpriză pe care o vei primi anul viitor pe vremea asta. 🙂