Vă propun să transformăm decembrie din ”luna cadourilor” în ”luna faptelor bune”, cu 31 de acte de generozitate pe care le puteți face oricând și oriunde ați fi!
De ce online?
Cu toții vrem să ajutăm, dar uneori nu avem timpul necesar să ne deplasăm cu mâncare pentru animale la un adăpost, cu haine la un centru de reciclare sau cadouri la un azil de bătrâni etc.
E suficient însă să ai acces la un computer/ smartphone să poți face oricare dintre gesturile de bunătate pe care le-am enumerat mai jos. Fiecare îți ia mai puțin de 5 minute, dar poate schimba ziua sau chiar viața cuiva. E foarte ușor, iar impactul lor e real, fie că îl vezi sau nu. În plus, petrecem aproximativ 10% dintr-o zi pe rețelele sociale, conform studiilor. Dacă din aceste 2 ore am acorda doar 5 minute unei fapte bune, rezultatul ar fi incredibil!
Mai jos e propunerea mea pentru Calendarul cu Fapte Bune în Online, din care vă invit să faceți cât mai multe mici gesturi de bunătate (sau chiar pe toate, de ce nu?).
M-aș bucura să folosiți hashtag-ul #CalendarulCuFapteBune ca să strângem laolaltă toate recomandările și gesturile frumoase.
Cu umanitate, înainte! 😀
***
1. Postează un mesaj pozitiv de Ziua Națională
Știu, e greu să fii optimist în climatul politic și social actual. Dar niciun lucru bun nu e ușor.
2. Susține un proiect de crowdfunding
Cu o sumă foarte mică sau cu un share online poți împlini cel mai mare vis al cuiva pe anul ăsta. Una dintre cele mai cunoscute platforme de crowdfunding de la noi e Startarium.ro.
3. Spread the love! Trimite-i unui prieten Calendarul cu Fapte Bune
The more, the merrier! În plus, ai mai mari șanse să te ții de activitățile din calendar dacă ai un partener pe drumul generozității. 😉
4. Oferă încurajare pe Emotional Baggage Check
Am povestit deja pe blog de ce cred că este cel mai frumos site din lume. 🙂
5. Dă-i endorse unui coleg/colaborator pe LinkedIn
Pe final de an, dă-i un endorse sau scrie-i o recomandare unei persoane cu care ai colaborat foarte bine în 2017.
6. Lasă un comentariu pe un blog care îți place
Dacă ai apreciat textele pe care le-a scris cineva anul ăsta, dă-i de știre. Crede-mă, fiecare mesaj primit o să-i facă ziua mai frumoasă. 😀
7. Trimite un mesaj de apreciere unui ONG
Cei care și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe alții sunt obișnuiți să dea, nu să primească. Acesta e un moment bun să le arăți că-i apreciezi foarte mult pentru ceea ce fac.
8. Recomandă online un bun profesionist
Dacă știi o manichiuristă, un maseur, o coafeză, o contabilă sau un profesor bun de șofat, dă-le de știre și altora!
9. Publică un anunț de donație pe imparte.ro/OLX etc.
Cu siguranță ai în casă obiecte care te încurcă, dar care ar fi un cadou extraordinar pentru altcineva. În loc să le arunci, mai bine donează-le.
10. Salvează vieți. Sustine un ONG activ intr-o zonă de conflict
Știu că e greu de imaginat, dar într-o țară din lumea asta oamenii nu se întreabă unde vor petrece Revelionul, ci dacă vor mai avea casă până atunci. Orice donație înseamnă enorm. Aici e o listă de ONG-uri care ajută persoanele din zonele de război/refugiații. Personal, susțin White Helmets, organizația de voluntari sirieni neînarmați și neutri, care își riscă viața pentru a salva victimele atentatelor.
11. Lasă un review online unui local/brand preferat
Îți ia 2-3 minute să scrii niște cuvinte de apreciere dacă te-ai bucurat de atmosfera/mâncarea unui restaurant sau de serviciile unei companii.
12. Caută un prieten/fost coleg cu care ai pierdut legătura
Dacă există un vechi coleg de școală sau de job la care te gândești cu drag, acum e momentul să-l cauți pe Facebook/ LinkedIn/ Whatsapp etc. și să-l saluți.
13. Scrie-i unui jurnalist independent/activist civic și mulțumește-i
Există niște oameni care anul ăsta au depus mari eforturi să te informeze cu privire la ce se întâmplă în jur sau să-ți apere drepturile tale sau ale altora. Ar însemna mult pentru ei să știe că-i apreciezi.
14. Scrie unei companii/unui local despre un angajat exemplar
Dacă un chelner sau o vânzătoare te-au impresionat prin profesionalism și, mai mult, prin omenie, îți poți arăta aprecierea lăudându-i unui manager pentru comportamentul lor exemplar.
15. Promovează online o mică afacere
Informează-ți prietenii despre o mică afacere cu care ai colaborat cu plăcere în 2017. Orice feedback pozitiv înseamnă mult pentru proprietarul ei.
16. Înregistrează un mesaj video pentru un prieten de care ți-e dor
Trimite-i unui prieten drag cu care nu te-ai mai văzut de mult o înregistrare cu tine. Îi va însenina ziua.
17. Donează 2 euro unei cauze sociale
Poate nu-ți permiți să donezi sume mari, dar cu siguranță poți renunța la o cafea pentru a susține o cauză umanitară. Îți recomand campaniile O Inimă, Pâine și Mâine sau Spital (pe toate le poți susține cu un sms la 8844).
18. Susține un blogger/vlogger cu un like/subscribe
Dacă există un creator de conținut pe care îl apreciezi, dar căruia nu i-ai arătat public susținerea ta printr-un un ”like” al paginii de Facebook sau un ”subscribe” pe YouTube, o poți face acum. Îți spun sigur că se va bucura. 🙂
19. Dă share unei știri pozitive pe Facebook/Twitter etc.
Nu putem șterge știrile negative (fie ele triste sau enervante), dar le putem neutraliza prin informații pozitive, optimiste, inspiraționale.
20. Cere-ți scuze unui cunoscut printr-un email/mesaj
Nu intra în noul an cu povara unei greșeli pe umeri. Fie că e vorba de o reacție sau de un gest urât, e momentul să-ți ceri scuze dacă ai greșit față de cineva.
21. Împarte cu cineva un ebook, curs online etc
Ai citit un ebook care ți-a plăcut sau ai urmat un curs online care ți-a îmbogățit cunoștințele? Trimite-i-le și unui prieten care s-ar bucura de ele.
22. Promovează online o cauză in care crezi
Dă ocazia cuiva să facă un bine si promoveaza pe Facebook/ Twitter etc. cauza cea mai apropiata sufletului tau, fie ca este vorba despre protectia animalelor, egalitatea de sanse, reciclarea sau lupta impotriva violentei domestice.
23. Urează Sărbători fericite unui fost profesor/ mentor
Cu siguranță te poți gândi la un profesor sau un mentor care te-au ajutat să devii cine ești astăzi. Trimite-i un mesaj de Sărbători și arată-i că nu l-ai uitat.
24. Mulțumește cuiva care te-a ajutat printr-un email/ mesaj
Dacă cineva te-a ajutat anul ăsta conștient sau nu, e momentul să-i spui că-i ești recunoscător.
25. Pentru fiecare cadou primit, trimite un mesaj de recunoștință
Odata cu fiecare cadou deschis, trimite câte un mesaj de recunoștință către oamenii care ți-au făcut viața mai frumoasă anul acesta.
26. Închide-ți toate device-urile și bucură-te de familie
Dacă nu cumva ești medic, pompier sau orice altă meserie care salvează vieți, pune-ți telefonul pe silent, închide laptopul și bucură-te de timpul petrecut cu cei dragi.
27. Joacă-te pe FreeRice.com și donează, gratuit, mâncare
Alege un subiect (engleză, geografie, literatură, pictură, matematică etc), răspunde la niște întrebări de cultură generală și pentru fiecare răspuns corect pe care-l dai pe FreeRice.com, ONU donează 10 boabe de orez unor oameni dintr-o țară săracă (banii vin din bannerele pe care le vezi pe site în timp ce te joci).
28. Trimite-i cuiva drag un mesaj de apreciere
Cu siguranță există cineva, fie coleg, prieten sau doar apropiat, căruia nu ai apucat să-i spui anul acesta cât îi apreciezi generozitatea, deschiderea, loialitatea, umorul etc.
29. Lasă un comentariu drăguț pe o retea sociala
Chiar dacă nu ești genul care comentează la postarile altora, ieși puțin din zona de confort și arată-i aprecierea sau admirația ta cuiva din lista ta de prieteni.
30. Trimite-i unui vechi prieten o poză din copilărie și fă-l să zâmbească
Caută prin telefon/ pe email o poză haioasă cu tine și o prietenă/un prieten și adu-i aminte de acel moment simpatic. Îi vei schimba dispoziția instantaneu.
31. Scrie un email pentru tine din viitor pe FutureMe.org
După ce întreaga lună decembrie te-ai gândit cum poți face bine celorlalți, e timpul să te gândești la tine. Intră pe FutureMe.org și, în funcție de starea de spirit, scrie-ți un mesaj haios, inspirațional, drăgăstos sau chiar auto-ironic, pe care să-l primești în decembrie 2018 (poți alege și opțiunea de a-l primi peste 3 sau 5 ani). S-ar putea să fie cea mai simpatică surpriză pe care o vei primi anul viitor pe vremea asta. 🙂
12 Comentarii
anki
Salut.
Faina ideea asta.
Uite, aseara ti-am dat like, deci am bifat nr. 18. Si acum, cu acest comentariu, voi bifa 6 si 24.
Acesta e primul meu mesaj pentru tine. Te-am descoperit relativ recent (din lista Cristinei Otel, cred), in a doua jumatate a acestui an si mi-a placut tare mult stilul tau. A fost clar vorba despre felul usor relaxat si jovial in care scrii si iti construiesti articolele, argumentate si cu trimiteri la alte surse de informatii; dar am rezonat si cu subiectele pe care le abordezi, mai ales cele legate de dezvoltare personala, cunoastere de sine si ‘think outside the box’. Desigur a fost si momentul potrivit in viata mea pentru a da de tine. Vin dupa vreo 7-8 ani in care am citit mai degraba articole de parenting. Si retete de bucatarie. Era vremea sa trec si la altceva.
Deci cum spuneam, m-ai prins. Felul tau de a scrie (era sa spun ‘de a fi’) e pe gustul meu. Ma trezesc citind articole din urma si gandindu-ma ‘mi-ar fi placut sa fi ajuns la intelepciunea asta si eu, pe cand aveam varsta ei’. (Sunt cu vreo 4 sau 5 ani mai mare decat tine). Dar desigur, niciodata nu-i prea tarziu, ma bucur cand, citind vreun text de aici, se intampla asta.
Imi place la blogul tau ca pot gasi idei noi, multe originale (pentru mine si pentru experientele mele), creative, care ma fac sa…. vibrez, sa traiesc, sa vreau sa le incerc, sa devin mai buna. Si iti multumesc acum, la modul general, pentru ca le scrii. Poate o sa mai comentez si o sa mai spun multumesc punctual la cate vreun articol, cine stie. Acum insa o fac pentru a-ti da de stire ca ai inca o persoana care iti admira munca de aici de pe blog. Faci o treaba buna, nu te lasa!
(DEsigur, pur subiectiv, imi place si ca esti de la mine din oras. Dar nu acesta este motivul pentru care ti-am scris acum.)
Inoza
Anki, you made my evening, vorba englezilor. 😀
Îți mulțumesc mult de tot pentru cuvintele atât de frumoase și pentru încurajare! Crește inima în mine când aflu că textele mele bucură, entuziasmează sau ajută pe cineva. Și apreciez ori de câte ori cineva îmi lasă un feedback (mai ales pozitiv, evident). 😀 Devine micul meu motor intern, mai ales în zilele în care sunt mai low.
Sper să ne mai citim prin secțiunea de comentarii. 😉
Cu drag,
Ina
Alina
Iti scriu sa iti spun ca imi place foarte mult blogul tau si ma bucura fiecare articol citit. Sa scrii cat mai des 🙂
Cu drag,
Alina
Inoza
Alina, îți mulțumesc tare-tare mult pentru apreciere și susținere. Mă bucur că-ți plac textele mele! 😀
Și sper să mă mobilizez să scriu mai des pentru am multe idei pentru luna asta. 🙂
Te îmbrățișez,
Ina
Anki
Ti-am scris si eu un comentariu. S-a pierdut, oare?
Inoza
Anki, mă bucur foarte mult că ai mai scris o dată și mi-ai atras atenția – nu înțeleg de ce, primul tău comentariu a intrat în spam. 🙁 Noroc că mi-ai mai lăsat unul, pentru că altfel n-aș fi verificat acolo. Îmi cer scuze, nu mi s-a mai întâmplat până acum.
Anki
Nu-i bai. Oricum eram pregatita sa o iau de la capat. Atat de hotarata eram sa-ti transmit ca imi place cum scrii.
Inoza
Vaaaai, ce drăguță ești! 😀 Îți mulțumesc încă o dată, să știi că azi ai făcut un om fericit. 🙂
Teea
Hello, hello! 🙂 E 6 decembrie şi sunt aici pentru a-ţi spune cât de mult te plac ^_^
Inoza
Dragă Teea, îți mulțumesc din inimă pentru mesajul ăsta și te îmbrățișez cu drag! 😀
Denisa
Buna,
Nu citesc foarte multe bloguri in general dar pe al tau il citesc in mod constant de cand l-am descoperit.
Imi place foarte mult cum scrii si articolele sunt foarte, foarte interesante si cu multe multe idei.
De abia astept sa testez o parte din lucrurile propuse mai sus!!
Zi frumoasa,
Denisa
Inoza
Bună, Denisa!
Nu pot decât să mă bucur că-ți plac textele mele și că ți se par utile. 😀
Spor la fapte bune și o zi minunată în continuare! 🙂
Ina