După textul despre brandurile de cosmetice made in Ro, am decis să continui seria articolelor despre produse românești cu unul dedicat designerilor și brandurilor de bijuterii.

Avem zeci (poate sute) de bijutieri talentați și de branduri românești de bijuterii, dar, invariabil, când vrem să luăm un cadou cuiva, intrăm în cel mai apropiat mall și cumpărăm aceiași cercei sau aceleași coliere produse în masă.

Vă propun azi să le dați o șansă și designerilor români de bijuterii. Nu doar că veți găsi produse unicat, de calitate superioară celor mass market, dar veți realiza că nici prețurile nu sunt atât de prohibitive pe cât vă închipuiați (având în vedere faptul că sunt prooduse realizate manual, din materiale de calitate).

O să încep prin a spune că am eliminat din această listă designerii consacrați de bijuterii (David Sandu, Roxana Davidescu, Adelina Ivan, Carla Szabo, Raluca Buzura, Ana Wagner, Ana Alexe etc.), precum și brandurile de bijuterii foarte cunoscute, ca Obsidian sau Malvensky.

Rămân, așadar, câțiva designeri și câteva branduri mai puțin cunoscute publicului larg, chiar dacă foarte apreciate în rândul connoisseurilor. Să facem cunoștință. 🙂

Alexandra Nacu

Alexandra Nacu este un tânăr designer din Craiova, care realizează bijuterii simple și geometrice. Am început cu ea pentru că este încă un nume relativ necunoscut pe piață, deși activează încă din 2011. De asemenea, prețurile bijuteriilor create de ea sunt mai mult decât accesibile.

Îmi plac majoritatea creațiilor ei minimaliste, dar în special colierul fără lanț, care se prinde pe marginea gulerului. 🙂

Inel Single – 90 lei argint, 100 lei argint placat cu aur

Oval

Brandul Oval, creat de designerul Otilia Mihalache-Fiastru, are în portofoliu 5 colecții de bijuterii – de la unele mate, cu aspect industrial, la unele lucioase și foarte delicate. Ce unește toate aceste creații e pasiunea pentru geometrie (de unde și numele brand-ului) și liniile foarte curate.

Eu asociez Oval cu inelele cu ciucuri din seria Spectre, pentru că îmi place combinația dintre minimalism și ludic.

Inel Turqoise – 90 euro

Joséphine

Eram proaspăt angajată când am descoperit Joséphine și țin minte că am strâns banii din primele salarii și, de Crăciun, le-am cumpărat mamei mele și mamei iubitului meu câte o broșă cu cristale Swarovski marca Joséphine. Ulterior, i-am comandat mamei un colier și o pereche de cercei, ambele personalizate. Din păcate doar cerceii au mai ajuns la ea – colierul am decis să-l păstrez pentru mine. 😀

Ați înțeles, sper, că brand-ul creat de Florina Erimescu este un love brand pentru mine. Între timp, mii de femei au descoperit creațiile Florinei și au ales să le poarte mai ales în ziua nunții – motiv pentru care Florina a creat colecția Joséphine Mariage.

Cercei Sapphire de Joséphine – 310 lei

Monom Jewellry

Monom e un brand relativ tânăr, creat în 2016 de arhitecta Georgiana Ciceo. La granița dintre arhitectură pură și forme organice, creațiile Monom sunt genul care, deși minimaliste, atrag atenția și deschid conversații.

Personal, din cele 5 colecții create până acum de Georgiana îmi plac cel mai mult Translations și Imperfect, pentru că ambele se joacă cu noțiunea de geometrie. Mă fascinează și inelul Fragile, făcut din argint și sticlă, deși sunt conștientă că n-ar rezista decât o zi pe degetele mele. 😀

Inel translation – 260 lei

Maria Filipescu

Știu că, teoretic, ar fi trebuit s-o includ pe Maria Filipescu în categoria designerilor consacrați, alături de Roxana Davidescu, Carlo Szabo și ceilalți, dar am descperit că multe dintre prietenele mele n-au auzit despre creațiile ei.

Dacă și voi vă numărați printre cei care n-au auzit încă de acest brand, o să vă prezint, pe scurt, câteva dintre creațiile mele preferate:

📌 Cerceii white gold foil, din material acrilic și foiță de aur (140 lei)
📌 Inelul 14 expression, din argint și material acrilic (260 lei)
📌 Cerceii fringes gold spheres, din franjuri de mătase, acrilic și foiță de aur (140 lei)
📌 Inel tell your story 2, din argint și plăcuță de alamă personalizată (160 lei)

Brățară Chastity Blue – 380 lei

Moogu

Din nou, teoretic, poate ar fi trebuit să adaug brandul Andreei Mogoșanu, Moogu, la lista celor foarte cunoscute, alături de Obsidian și Malvensky, pentru că există pe piață de 5 ani. Cu toate acestea, faptul că multe persoane aleg accesorii de masă, în locul celor realizate manual, cum ar fi bijuteriile Moguu, mă face să cred că poate nu sunt pe cât de cunoscute aș crede eu.

Eu asociez Moogu cu accesoriile inspirate de lumea animală (cum ar fi inelele cu iepure, antilopă sau berbec, cerceii antilopă, colierul cerb etc.), dar am văzut că mai nou sursa de inspirație a Andreei sunt frunzele de ginko biloba – cum e și cazul acestor superbi cercei.

Inel Flower Ginkgo – 310 lei

Contemporia

În spatele bijuteriilor Contemporia sunt duo-ul de designeri Ioana Streza și Alex Burlacu.

Deși realizează piese cu un aspect contemporan, cei doi designeri spun că folosesc tehnici de lucru clasice, care ”nu se diferențiază cu mult de cele practicate acum 1000 de ani”.

Personal, sunt pasionată de inele, așa că îmi plac mult atât piesele lor clasice, ca inelele Pearl Drop, cât și cele mai moderne, ca inelul Cosmic.

Inel Solitaire Sparkle – 350 lei

A.A. Petcan

Brandul Adelinei Petcan este un relativ newcomer pe piața bijuteriilor made in Ro, dar se bucură de susținere din partea publicațiilor glossy și a vedetelor ca Andra și Dana Rogoz, care i-au purtat creațiile.

Cu un design minimalist și forme organice, bijuteriile A.A. Petcan sunt genul de piese statement, pe care mi le imaginez foarte bine și la o little black dress și la un white T-shirt.

Cercei Inge – preț la cerere

Madeleine Artisan Jeweler

Îmi plac mult bijuteriile ”mototolite”, cum le numesc eu, imaginate de Mădălina Rădulea, designerul din spatele brand-ului Madeleine Artisan Jeweler.

Cred că sunt genul de piese recognoscibile, care dau o notă ludică unei ținute și care te fac, invariabil, să întrebi ”De unde ai…?”.

Preferatele mele sunt colierele și inelele Karma, dar aștept cu interes să apară și cerceii cu același nume.

Inel Karma Ring Silver – 250 lei

UTOPIC by Mona Vulpoiu

Am lăsat la final designerul și brandul meu favorit de inele (deși încă nu dețin nicio piesă marca UTOPIC, dar e doar o chestiune de timp).

Am descoperit creațiile UTOPIC atunci când am văzut inelul Micul Prinț pe degetul unei amice. Ajunsă acasă, l-am căutat pe Instagram și cred că mi-am petrecut următoarea oră între ”Uuu!”-uri și ”Aaa!”-uri.

Sigur, Mona Vulpoiu nu creează doar inele, dar cum inelele sunt marea mea feblețe, o să vă prezint câteva dintre preferatele mele, marca UTOPIC:

💍 Acest superb inel turcoaz
💍 Acest inel pe care l-am botezat Hoțoaica Aurie (fanii Harry Potter știu la ce mă refer 😀 )
💍 Inelul floare
💍 Inelul coroană
💍 Și inelul ”Nu poți trece cu el de security check” :))

Inel UTOPIC – preț la cerere

BONUS:

Am adăugat, mai jos, alte branduri de bijuterii mai puțin cunoscute, dar care merită o privire atentă (nu le prezint mai pe larg, pentru că altfel articolul ăsta ar fi nesfârșit 🙂 ).

Alis Lalu

Brand creat de o fostă elevă a lui David Sandu. Vă recomand în special colecția Embrio.

Liana Sălăgean

Brand creat de o clujeancă, absolventă de Artă și Design. Îmi place în mod deosebit inelul De Mătase.

Iuliana Asoltanei

Fie că vreți piese de argint, piele, alamă sau lemn, găsiți ceva interesant pe site-ul Iulianei. Eu m-am îndrăgostit iremediabil de acești cercei.

Pink Moss

Brandul Irinei Moise e all about piese statement, de inspirație botanică sau organică. Să aruncați un ochi peste inele – sunt superbe.

Angela Ciobanu

Piesele imaginate de Angela Ciobanu sunt undeva la granița dintre bijuterii și mici opere de artă. Vă recomand să vă uitați peste propunerile ei de inele de logodnă – sunt speciale.

Claudia Florentina

Brandul Claudiei are momentan 2 colecții: Amour, care pare inspirat de curentul art deco, și Național, unde reinterpretează simboluri populare sub forma unor piese statement.

Skin Deep

Brandul Marinei Moldovan conține, pe lângă piese vestimentare, și o colecție de bijuterii cu mesaje simpatice.

DD Jewelry

Brandul creat de Anamaria Cristina Dobraș m-a cucerit acum câțiva ani cu bijuteriile inspirate de motivele tradiționale (uitați-vă doar cum arată inelul acesta și cerceii aceștia).

KateriniMou

În pofida numelui exotic, în spatele KateriniMou stă o româncă, Ecaterina Colasiz. Are o colecție foarte faină de accesorii de păr pentru mirese.

Atelier Jamais

Brand creat de designerul Rada Ureche. Îmi plac piesele din colecția Organic, dar și cele care folosesc materiale organice, cum ar fi acest pandativ cu lavă vulcanică.

Vika Tonu

Un alt designer care se joacă cu geometria și obține piese simple, dar memorabile. Cât de faine sunt brățara și inelul ăsta?

Andreesco Jewelry

Este brandul lui Beatrice Andreescu, sora designerului vestimentar Andra Andreescu. Piesele sunt minimaliste, din aur galben sau argint.

Lelograms

Creațiile designerului Tammy Joanna sunt minimaliste, din argint, argint aurit sau argint și ceramică. Mi-a plăcut în mod special acest inel.

snob.

Brandul duo-ului Iza Vișoianu și Florian Toma cuprinde piese contemporane, minimaliste. Mi se par interesante cele din colecția Organic, inspirate de frunzele de arțar.