Acest articol este susținut de iLUX.ro și este dedicat celor care vor să ofere un cadou memorabil.

***

Colecția mea de bijuterii include un ceas aflat în colecția permanentă a Muzeului de Artă Modernă din New York, datorită mecanismului său, unic în lume la momentul respectiv. Un inel de aur, cu perle de cultură. Unul cu diamant și un altul, cu safire. Cercei cu pietre Swarovski și cercei lucrați manual, cumpărați de la un celebru bijutier din Marrakesh.

Cele două bijuterii pe care vreau să i le las moștenire viitoarei mele fiice, însă, nu valorează aproape nimic. Totuși, ar fi primele pe care le-aș salva în cazul unui incendiu. Este vorba despre un colier din pâine (da, ați citit bine, din pâine) și de o brățară primită de la un supraviețuitor al Holocaustului.

***

Marcel avea 11 ani când s-a mutat, din casa în care crescuse, într-un beci. Împreună cu părinții și cu cei doi frați ai săi n-avea să mai iasă la lumina zilei timp de un an și 8 luni.

Ceea ce copilul nu știa era că părinții lui erau evrei și că doar printr-un miracol au scăpat de la deportarea în lagăr. Salvatorii lor au fost un pictor bisericesc, Gheorghe Russu, și mitropolitul Bucovinei, Tit Simedrea. Iar beciul în care au trăit Marcel și familia lui, din 1941 în 1942, era subsolul Mitropoliei.

Marcel a reușit să emigreze în Israel și să-și refacă viața acolo, dar copilul de odinioară n-a uitat niciodată cei doi bărbați care i-au salvat viața, riscând-o pe a lor.

Zeci de ani, neobosit, Marcel Shai a adunat documente și mărturii pe care le-a prezentat Autorității Martirilor Holocaustului din Ierusalim, Yad Vashem. Dorința lui era ca salvatorii familiei sale să primească titlul de „Drepți între popoare” (distincția supremă acordata non-evreilor care, riscându-și propria viață, au salvat evrei în timpul Holocaustului).

A reușit în cazul pictorului, care a fost declarat post-mortem „Drept între popoare”, în 2007. În cazul fostului Mitropolit, însa, comisia n-a fost convinsă nici de documente, nici de mărturii.

Am descoperit această poveste extraordinară într-o noapte, când o prietenă m-a rugat s-o ajut cu traducerea unor documente din română în engleză. Erau mai multe scrisori și note ale Serviciului Secret de Informații din timpul lui Antonescu și ale Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, pe care Marcel Shai urma să le prezinte într-un proces intentat Yad Vashem-ului, în disperare de cauză.

Am fost atât de emoționată de povestea de viață pe care am descoperit-o citind și traducând acele scrisori, încât am scris pe blog despre eforturile lui Marcel Shai de a-i onora memoria Mitropolitului Tit Simedrea.

Câteva săptămâni mai târziu, am primit un email de la domnul Shai, în care îmi mulțumea, emoționat, că i-am dus mai departe povestea. A fost atât de mișcat de articolul pe care l-am scris, încât atunci când a revenit la București, m-a rugat să ne întâlnim. Mi-a dăruit atunci o carte despre povestea vieții lui, dar și o brățară care, a spus el, s-a gândit că mi-ar plăcea.

Nu este fabricată dintr-un metal prețios, iar pietrele sunt simple ștrasuri, dar de fiecare dată când o privesc îmi amintesc despre povestea de viață a lui Marcel Shai, despre integritatea și curajul celor care i-au salvat viața și despre eforturile lui de a le onora memoria.

Aș vrea ca și fiica mea să-și amintească, purtând această brățară, să fie curajoasă, oricât i-ar fi de frică. Să-i apere pe cei mai slabi decât ea, oricât de mari ar fi riscurile. Să le mulțumească celor care i-au făcut un bine, oricât de mult timp ar fi trecut de atunci Și să nu uite niciodată să fie om, oricât de grele ar fi circumstanțele pe care i le aruncă în cale viața.

***

Fata avea 18 sau 19 ani când, într-o seară, i-a venit o idee. Îl urmărea pe tatăl ei cum pregătește momeala pentru pescuit, făcând mici gomoloațe de pâine.

A luat și ea câteva felii de pâine, le-a rupt și le-a frământat. S-a tot jucat așa cu bucățile până când le-a dat forma unor mici cuburi. Le-a amestecat apoi cu niște ingrediente secrete (m-a rugat să nu le divulg 🙂 ), le-a găurit și le-a uscat. La final, le-a pictat cu acuarele, le-a dat cu lac și le-a înșirat pe un șnur.

A purtat apoi colierul la petreceri, plimbări prin oraș, ieșiri la teatru sau la cinema, peste tot primind complimente pentru el. Nu de puține ori a fost întrebată ce fel de ”pietre” sunt cele care îl compun. A răspuns de fiecare dată cu un zâmbet misterios.

Fata aceea era mama mea și, 40 de ani mai târziu, colierul din pâine stă la loc de cinste, în cutia mea cu bijuterii de suflet. Când eram mică, țin minte că i-am testat duritatea înfingându-mi unghiile mici și curioase în el, dar acum îl păstrez cu mare grijă, deși sunt convinsă că o să reziste cu mult după ce eu nu o să mai fiu. 🙂

Aș vrea ca fiica mea să-și amintească, purtând acest colier, de femeia extraordinară care a fost bunica ei. De creativitatea ei, de capacitatea ei de a crea lucruri frumoase, de spiritul ei ludic. Și aș vrea să știe că lucrurile cu adevărat valoroase în viață sunt, de cele mai multe ori, cele care n-au absolut nicio valoare materială.

***

Am scris textul de mai sus, despre bijuteriile mele de suflet și momentele care mă leagă de ele, la invitația iLux.ro. Pentru că se apropie Sărbătorile (dar și pentru orice altă ocazie specială), vă recomand să aruncați un ochi pe site-ul lor și să vă ușurați singuri sarcina alegerii unui cadou. 🙂

O variantă de cadou elegantă, cu care nu aveți cum să greșiții în cazul majorității femeilor, este o cutie de bijuterii. Să cumperi un inel, o brățară sau o pereche de cercei pentru o iubitoare de bijuterii poate fi o sarcină dificilă, chiar dacă știi gusturile persoanei respective (eu am dat-o în bară de multe ori, chiar cu mama sau cu surorile mele). Oricine, însă, va aprecia o cutie de bijuterii specială, care să-i adăpostească accesoriile de suflet.

Am selectat de pe magazinul online 3 cutii de bijuterii care mi-ar plăcea în egală măsură să le primesc în dar sau să le dăruiesc. 🙂

Stackers – cutia de bijuterii pentru călătorii

Pentru o femeie stylish, care e mereu pe drumuri, o cutie de bijuterii pentru călătorii e atât un cadou elegant, cât și foarte util.

Creație a brandului britanic Stackers, cutia de bijuterii de mai sus este îmbrăcată cu piele ecologică de calitate la exterior, ceea ce o face un cadou perfect pentru o iubitoare de animale sau pentru o vegană. 🙂

Interiorul, acoperit în catifea, are 3 compartimente: unul cu denivelări pentru inele și două pentru cercei sau brățări fine.

E compactă, astfel încât poate fi strecurată cu ușurință în bagajul de mână și are un fermoar, putând fi deschisă și închisă foarte rapid.

Vine în 3 variante de culori, dar bineînțeles că cea roz este preferata mea absolută. 😀

Stackers Dusky Blue Mini

Personal, îmi țin bijuteriile în mai multe casete, fiecare primită cadou și fiecare cu destinația ei specifică: una pentru inele, alta pentru cercei, o a treia pentru brățări și ultima pentru coliere și brățări voluminoase.

Mărturisesc, însă, că de când am văzut casetele de bijuterii Stackers cu 3 compartimente, mă bate gândul să-mi reunesc toate accesoriile sub același ”acoperiș”. Sunt convinsă că aș economisi destul de mult spațiu pe noptieră și timp diminețile.

Cutia din imagine este o Dusky Blue mini, potrivită pentru cineva care are o colecție medie de bijuterii. Pentru cineva care are o colecție mai extinsă, însă, probabil ar fi mai indicată varianta Dusky Blue maxi.

Ce îmi place foarte mult la aceste cutii este că ordinea celor 3 segmente/niveluri se poate schimba, astfel încât bijuteriile pe care le porți cel mai des să fie mereu la îndemână.

Bonus: segmentul cu capac poate fi folosit separat, drept casetă de călătorii. How cool is that? 🙂

Windrose Rubin

Caseta Rubin de la Windrose este un cadou sofisticat, care combină frumusețea unei genți din piele naturală, cu utilitatea unei cutii de bijuterii (deși pare mai degrabă un dulăpior de bijuterii decât o cutie, dacă mă întrebați pe mine 😀 ).

Nivelul superior al cutiei are compartimente speciale pentru inele și cercei, iar cele 5 sertare laterale sunt ideale pentru coliere și brățări voluminoase. Cutia mai are o oglindă și 2 panglici pentru cercei, pe interiorul capacului.

Îmi place că are aspect de geantă și un mâner, ceea ce o face ideală pentru călătoriile mai lungi, în care vrei să-ți iei cu tine toată colecția de bijuterii.

Dacă destinatara cadoului are accesorii mai puțin numeroase sau de dimensiuni mici și medii, un cadou mai potrivit ar fi caseta Bijoux, tot din piele naturală, și tot cu aspect de geantă.

***

Sper că v-am ajutat cu idei pentru cadourile din perioada următoare și, dacă vă doriți voi însevă una dintre casetele de mai sus (sau oricare altă casetă de pe iLux.ro), nu uitați să trimiteți acest link persoanei potrivite. 😉 În fond, bijuteriile cu poveste merită cele mai frumoase cutii.