13 aplicații, la fel de ușor de folosit ca cele de fitness sau de editare foto, promit să ajute persoanele care suferă de forme ușoare de anxietate sau depresie să aibă o stare de spirit mai bună și o viață mai echilibrată.
***
Cine susține că finlandezii sunt cel mai fericit popor din lume e clar că n-a văzut pozele de Paște ale românilor de pe Facebook și Instagram.
Nu există țară pe fața Pământului în care familiile să se împace mai bine, iarba să fie mai verde sau sistemele digestive mai sănătoase (având în vedere tonele de grăsimi, carbohidrați și alcool ingerate după cum cere datina străbună).
Dacă v-ați petrecut mult timp pe social media în această perioadă sau ați folosit mai mult de 3 platforme sociale, probabil ați simțit invidie sau chiar inadecvare din cauza vieților perfecte ale prietenilor și cunoscuților. Dacă faceți acest lucru zilnic, cercetătorii susțin că cel mai probabil aveți simptome de anxietate sau de depresie, chiar dacă nu conștientizați acest lucru.
Soluția ideală? Mai puțin timp petrecut online și un stil de viață mai sănătos (somn, sport, alimentație echilibrată, mindfullness etc). Există însă și o soluție mai realistă și mai ușor de implementat, pe principiul ”cui pe cui se scoate”: 13 mini-aplicații care te ajută să te concentrezi mai mult pe tine și mai puțin pe ceilalți.
IntelliCare este o suită de 13 aplicații gratuite, create de psihologii și cercetătorii de la Universitatea americană Northwestern. În 2016, cele 13 aplicații au fost testate pe 105 persoane, timp de 8 săptămâni consecutive. 96 dintre ei au finalizat experimentul, folosind aplicațiile, în medie, câte 4 minute pe zi.
La sfârștiul experimentului, psihologii au remarcat o scădere cu 50% a severității depresiei de care sufereau participanții, concluzionând că aplicațiile IntelliCare sunt o alternativă validă la tratamentul cu antidepresive.
După cum cei care mă citiți știți deja, am suferit până acum două episoade depresive: unul mediu, în 2008 (pe care l-am tratat prin psihoterapie) și unul puțin mai sever (din cauza faptului că depresia s-a cronicizat), în 2015 (pe care l-am tratat prin antidepresive). Sunt conștientă, așadar, că riscul de a suferi un alt asemenea episod este destul de crescut în cazul meu și de aceea am de gând să iau niște măsuri preventive.
Dacă n-ați suferit până de anxietate sau depresie nu înseamnă, din păcate, că sunteți în afara oricăruit pericol. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 1 din 13 oameni suferă de anxietate și 1 din 6 oameni va suferi la un moment dat de depresie, indiferent de statutul marital, social sau financiar. Dacă poți spune ceva pozitiv despre depresie, e faptul că nu favorizează pe nimeni.
Dacă vă stresați ușor, dacă traversați o perioadă mai dificilă sau, pur și simplu, nu v-ar strica o îmbunătățire a nivelului psihic și, implicit, a calității vieții, vă recomand să încercați una, mai multe sau chiar toate cele 13 aplicații IntelliCare. Mai jos, vă prezint cum vă poate ajuta fiecare. Ca idee, eu mi le-am instalat pe toate să le testez, dar cel mai bine ar fi să vă alegeți 2-3, care credeți că v-ar ajuta cel mai mult.
Aspire
Această aplicație te ajută să depășești starea de letargie/inactivitate specifică depresiei. Îți alegi una sau mai multe valori de viață dintr-o listă și apoi, pentru fiecare valoare, primești 3 exerciții pe care trebuie să le faci în acea zi. Realizând zilnic acțiuni care sunt conforme cu valorile tale, ajungi să trăiești o viață mai plină de sens și mai satisfăcătoare.
Boost Me
Depresia poate apărea în urma unei perioade îndelungate lipsite de experiențe de gratificare. Această aplicație își propune să întrerupă acest proces în 2 pași. Prima dată trebuie să completezi o listă cu cele mai recente activități care ți-au produs satisfacție/plăcere și cum te-ai simțit când le-ai făcut. Și apoi, când te simți trist/ă, stresat/ă etc., aplicația îți recomandă o activitate pe care s-o faci, în funcție de istoricul tău.
Daily Feats
Când suferi de depresie, orice efort pare mare și de multe ori îți ignori progresele sau realizările. Daily Feats îți evaluează nivelul psihic printr-o listă de întrebări, apoi îți propune o serie de activități productive (specifice nivelului tău), pe care să le faci zilnic și te motivează să continui, în fiecare zi.
Day to Day
Această aplicație îți prezintă o serie de lecții săptămânale (cum să fii mai recunoscător, cum să rezolvi probleme, cum să gândești diferit etc.), împărțite în mici lecții zilnice (sub forma unui exercițiu scris și a mai multor informații/recomandări pe baza lui).
iCope
Prin această aplicație, creată pentru a-ți reduce anxietatea, îți programezi mici mesaje de încurajare, scrise de tine, pe care să le primești înaintea unor evenimente/întâlniri/situații stresate, care te sperie sau te stresează. Astfel, cuvintele tale raționale și liniștitoare îți vor aduce aminte că acele momente sunt doar trecătoare și că totul va fi ok.
MoveMe
Această aplicație se bazează pe ideea că reprize scurte (10-15 minute) și regulate de activitate fizică îți pot îmbunătăți atitudinea și starea generală de spirit. Îți alegi o activitate dintr-o listă predefinită (sau îți setezi alta), o programezi în aplicație, îți adaugi un mesaj de motivație și aplicația îți amintește când e momentul să faci mișcare.
My Mantra
Una dintre aplicațiile mele preferate din această suită, My Mantra îți propune să-ți alegi o mantră (o propoziție/frază care să-ți scoată în evidență valorile sau punctele forte și care să te motiveze să te simți bine și să faci bine) și apoi să creezi un album foto cu imagini care să-ți susțină acea mantră.
Purple Chill
Purple Chill conține o serie de înregistrări audio care să te ajute să vizualizezi, să meditezi, să faci exerciții de respirație, de mindfullness etc. Această aplicație e utilă atât în caz de depresie, cât și de anxietate.
Slumber Time
De la un jurnal de somn pentru fiecare noapte, la o listă de bifat înainte de culcare (să nu te stresezi dacă ai închis ușa sau ți-ai setat alarma), la un ”jurnal de stres” (unde să notezi tot ce-ți stă pe cap peste zi, astfel încât să nu te mai confrunți cu aceste gânduri seara) și până la înregistrări audio pentru un somn odihnitor și informații complete despre somn, Slumber Time e o aplicație foarte utilă pentru cei care suferă de anxietate.
Social Force
În funcție de numărul de apeluri și mesaje pe care le-ai trimis/primit, aplicația îți face o listă cu potențialii tăi ”susținători” (pe care îi triezi tu ulterior). Apoi bifezi în dreptul fiecăruia la cine ai apela pentru companie, susținere emoțională, ajutor practic sau sfaturi. Și, atunci când ai diverse stări low, aplicația îți amintește cine sunt persoanele la care să apelezi.
Thought Challenger
Gândurile influențează modul în care ne simțim. Aplicația îți propune să-ți notezi gândurile negative, să le analizezi (cu ajutorul unor întrebări), să identifici cărei distorsiuni cognitive (erori de gândire) îi aparține respectivul gând negativ (suprageneralizare, etichetare, catastrofizare etc.) și, la final, să îl înlocuiești cu un gând mai realist.
Worry Knot
Worry Knot, o aplicație dedicată celor care suferă de anxietate, te învață cum să-ți controlezi grijile prin lecții și o tehnică de management a grijilor. În timp, aplicația îți arată statistici cu progresul pe care l-ai făcut și îți oferă recomandări și sugestii zilnice prin care să-ți diminuezi grijile.
IntelliCare Hub
Această aplicație este un manager al tuturor celorlalte aplicații. O poți folosi să-ți administrezi mesajele și notificările de pe celelalte aplicații, astfel încât să nu pierzi nimic. De asemenea, îți contabilizează punctele obținute ca urmare a îndeplinirii task-urilor, pe care le poți ”cheltui” pentru a-ți customiza avatarul sau background-ul aplicației.
***
M-aș bucura să-mi spuneți dacă ați încercat și v-a plăcut una dintre aceste aplicații și, bineînțeles, dacă știți și altele asemănătoare, vă aștept cu recomandări în comentarii. 🙂
6 Comentarii
miha
Nici nu știu ce să spun. Am aruncat un ochi peste ele și ca orice personalitate cu înclinații anxios-depresive, parcă nu le-aș instala. :-)) Râd eu râd, dar nu este râsul meu… Și am trecut și eu printr-o perioadă de terapie în care notam vrute și nevrute. Nu am multe de zis, voiam doar să îți spun că apreciez că ai reușit să vorbești deschis despre asta, dar și despre episodul cu doctorul, că te citeam de ani, pe tine și pe încă o bloggeriță pe care am regăsit-o zilele astea și m-a uimit să aflu că s-a confruntat cu aceeași problemă. Ironie sau nu, cumva vă corelam pierderea amândurora și acum că v-am regăsit, să citesc despre asta, ei bine, a fost neașteptat. Evident, piedestalul de pe care vă citeam nu suferea nicio mutație, de aceea și uimirea de zilele astea.
Toate cele bune și mulțumesc că încerci să ajuți la rândul tău alte persoane care pot staționa prin același carusel…
Inoza
Mihai, îți mulțumesc tare mult pentru apreciere! 🙂
Sper că nu mă mai ții pe niciun piedestal, o astfel de raportare nu face bine nimănui. Și, dacă e să judecăm după nivelul meu de vulnerabilizare de pe blog, cred că mi l-am dărâmat singură demult. :))
Nicoleta
Buna! Eu începusem să folosesc aplicația Pacifica, cam de o lună, dar citind acest articol mi-am dat seama ca e mult mai complexa Intellicare. Am descărcat aplicatiile si abia astept sa vad cum o sa functioneze. Revin cu un feedback.
Multumesc din inima!
Inoza
Ce mă bucur dacă ți-a fost de folos articolul, Nicoleta! 🙂
Chiar te rog să-mi scrii și să-mi spui dacă te ajută. Nu uita să ai puțină răbdare – ca să vezi rezultate cred că trebuie să le încerci măcar 2-3 luni.
Mult succes și o îmbrățișare!
Alina
Buna! Acum am citit articolul tau despre cum sa iti alegi psihoterapeutul, pe care l-am apreciat foarte tare, dar totusi prezinta prezinta un hatis de informatii. Cred ca trec printr-o depresie si nu stiu de unde sa incep pentru ca nu cunosc niciun terapeut (mai putin cei pe care i-am auzit/citit in media). Citind articolul tau ma gandesc ca terapia cognitiv-comportamentala m-ar putea ajuta. Crezi ca m-ai putea ajuta cu niste recomandari? Inteleg ca trebuie sa cauti uneori chiar mai multi terapeuti pana iti gasesti unul cu care sa te simti confortabil… Multumesc din suflet!
Mihai
De convins m-ai convins pt ca am vrut sa instalez cateva aplicatii dar din pacate sunt disponibile doar pe googleplay, so, iphone users don’t get access 🙂 Si felicitari pt blog, se vede ca vine din suflet.