9 zile. Atât irosești din viață, în fiecare an, dacă nu-ți respecți pauza de prânz. Iar ceea ce faci în pauza de prânz nu-ți afectează doar productivitatea din a doua parte a zilei, ci și sănătatea și nivelul general de fericire.

***

Pauza de prânz ar trebui să fie sfântă. Ar trebui să fie acea oră în care te îndepărtezi de ecranul calculatorului, mănânci ceva delicios, te relaxezi și te energizezi pentru a doua jumătate a zilei.

În realitate, mulți dintre noi am mâncat deseori ”pe tastatură”, cu un ochi la un email și cu altul la cutia cu pui Gong Bao. Asta dacă nu am renunțat complet la prânz, din cauza ședinței sau a prezentării care trebuia să fie gata la 2.

Am făcut un calcul și, dacă anul ăsta ai sărit peste pauza de prânz, mâncând în viteză sau printre task-uri, ai făcut 9 zile de muncă suplimentară neplătită (sună șocant, nu-i așa?).

Am obținut acest rezultat scăzând din cele 365 de zile ale anului cele 14 zile libere legale, cele 20 de zile de concediu legal și cele 105 zile de weekend. Au rezultat 226 de zile de muncă, adică 226 de ore de prânz; împărțite la 24 de ore (cât are o zi) rezultă 9,41 de zile de muncă suplimentară. Chiar dacă îți iubești job-ul sau ești freelancer, aceste zile irosite n-au niciun beneficiu pentru productivitatea, creativitatea sau sănătatea ta, dimpotrivă.

Ideal ar fi ca în timpul pauzei de prânz să te bucuri de mâncare sănătoasă și delicioasă și să faci mișcare (8 ore cu fundul pe scaun își spun cuvântul). Dacă-ți mai rămâne însă puțin timp liber după ce ai terminat prânzul, am făcut mai jos o listă cu activități care să te inspire, să te relaxeze și să te ajute să începi a doua jumătate a zilei cu dreptul.

Citește o carte întreagă în 15 minute

Ieri am citit trei cărți (”Lean In” a lui Sheryl Sandberg, ”Daring Greatly” a lui Brene Brown și ”How To Win Friends And Influence People” a lui Dale Carnagie) în 60 de minute. Nu am folosit time turner-ul lui Hermione Granger și nici n-am abilități supranaturale de citit. Ceea ce am, în schimb, sunt conturi pe Blinkist și Joosr.

Fiecare dintre cele două site-uri /aplicații oferă sute de cărți de non-ficțiune (de la știință, dezvoltare personală, psihologie, time management sau marketing și până la parenting și mindfulness) într-un format condensat. Cu alte cuvinte, cele mai importante idei ale unei cărți sunt concentrate într-un text pe care îl parcurgi în doar 15 minute (Blinkist) sau 20 (Joosr). Joosr are o perioadă gratuită de 15 zile, după care abonamentul te costă 6 dolari pe lună, în timp ce Blinkist e gratuit în limita unei cărți pe zi sau costă 4 dolari pe lună.

”Ok”, vor spune unii dintre voi, ”asta nu e lectură!” Ei bine, având în vedere toate obstacolele care apare zilnic în calea lecturii (Hello, Netflix!), prefer să-mi rezerv puținul timp liber unor cărți de ficțiune, a căror condensare ar fi o crimă. Și, dacă e să aleg între a nu citit niciodată o carte de non-ficțiune și a citi doar un rezumat al ei, care să-mi îmbogățească viziunea și cultura generală, aleg a doua variantă.

Participă la un foto challenge

Ai timp să ieși la o plimbare în pauza de prânz, ai un telefon care face poze decente și o pasiune pentru fotografie? Te poți înscrie într-un challenge foto și poți câștiga chiar și un premiu.

Pe scurt, aplicații ca GuruShots, CoinAPhoto sau Pictorious lansează anumite ”teme”/challenge-uri de fotografie (”zâmbete”, ”tatuaje”, ”umbre”, ”oameni la birou”, ”culorile toamnei”, ”costume trăznite” etc), tu îți uploadezi o fotografie pentru tema respectivă și, dacă e cea mai votată, câștigi un premiu (cedând, bineînțeles, drepturile de folosire asupra pozei).

Cei de la GuruShots oferă premii în laptopuri, GoPro-uri și alte echipamente foto, CoinAPhoto în vouchere de 100 de dolari pe Amazon, iar Pictorious în puncte de cheltuit în magazinul lor.

Ia prânzul cu un necunoscut

Dacă ți-ai cunoscut deja suficient de bine toți colegii de birou, poți încerca să-ți extinzi rețeaua de networking prin intermediul unei aplicații ca Let’s Lunch.

Ideea e simplă: alegi o persoană dintr-o companie care te interesează sau dintr-un anumit domeniu și, cu un singur buton, o poți invita la o cafea sau la un prânz. Din păcate la noi aplicația este încă prea puțin cunoscută (am găsit doar o persoană disponibilă în București și una în Constanța), dar poate cu ajutorul acestui articol dați de veste și altora că există. 🙂

Învață o limbă străină

Sigur, dacă lucrezi în apropierea unui centru de limbi străine și-l poți vizita în timpul prânzului ar fi excelent, dar dacă nu, poți alege una dintre numeroasele aplicații (majoritatea gratuite) de învățare a unei limbi străine.

Eu am fost foarte mulțumită de Duolingo, care are un design foarte fain și e super user-friendly. Nu doar că faci exerciții de citit, scris, ascultat și vorbit, dar are și o componentă de socializare, pentru că îți permite să vezi progresele prietenilor tăi. De asemenea, e de apreciat că aplicația rămâne gratuită chiar și în cazul în care studiezi mai multe limbi simultan.

Alte aplicații de pe care poți învățat limbi străine sunt Memrise (unde conținutul e creat în totalitate de utilizatori sub formă de ”mems”, adică orice mijloc, poză, GIF, video, bandă desenată etc. care ajută la crearea unei conexiuni între un cuvânt și înțelesul lui – poate suna ciudat, dar e foarte interesant și, uneori, util) sau Busuu (unde, la fel, vorbitorii nativi sunt cei care te vor ajuta să înveți limba respectivă). Ambele aplicații au o variantă gratuită și una cu plată.

Mai jos, un exemplu de ”mem” de pe Memrise: ca să reții cuvântul ”prost” (”noroc!”), cineva l-a asociat cu prostata. Interesant, nu-i așa? 😀

Joacă-te și antrenează-ți creierul

Cum ar fi dacă un simplu joc ți-ar putea îmbunătăți viteza de reacție, memoria sau atenția? De la premiza aceasta au plecat cei care au creat aplicații precum Lumosity, Peak sau Fit Brains. O combinație între știință și game design, acestea promit să-ți îmbunătățească skill-urile cognitive, chiar dacă cercetările n-au demonstrat încă în ce măsură dau rezultate.

Dacă nu crezi în eficiența jocurilor de brain training, poți să-ți provoci creierul încercând să rezolvi o grilă de sudoku (pe site-uri ca Sudoku, Web Sudoku sau Sudoku Kingdom).

Iar dacă nici sudoku nu se numără printre preferințele tale, n-ai cum să refuzi satisfacția de a face un puzzle virtual, pe site-uri precum Jigsaw Explorer sau Jigidi. Pe ambele site-uri poți rezolva puzzle-uri de zeci, sute sau mii de piese sau îți poți uploada propriile poze și le poți transforma în puzzle-uri.

*

Dă-mi de știre care dintre aplicațiile de mai sus ți s-au părut cele mai interesante și dacă ai alte recomandări de activități interesante pentru pauza de prânz, le aștept în comentarii. 🙂