Am vorbit cu o corporatistă, o antreprenoare, o bugetară, o freelanceriță și o expată despre cât câștigă, cât cheltuiesc și care este stilul de viață pe care și-l permit.

***

Știu tot istoricul amoros al celor mai bune prietene ale mele, știu bârfele de la birourile lor, știu câte kilograme s-au îngrășat sau care sunt cele mai mari temeri și frustrări ale lor. Cu toate astea, habar n-am cât câștigă fiecare dintre ele pe lună, dacă au credite, cât plătesc pe chirie/rată, sau dacă există lucruri de care au nevoie, dar pe care nu și le permit.

În general, salariile sunt un subiect tabu și cred că multe persoane s-ar simți mai confortabil discutând despre fanteziile lor sexuale într-un grup de prieteni decât despre cât câștigă. Ceea ce e greșit, având în vedere că transparența în discuțiile despre salariu te-ar putea ajuta să afli dacă ești plătită corect (și să îți renegociezi salariul în caz contrar).

Ideea că salariul/venitul este confidențial ne-a fost atât de adânc înrădăcinată în mentalul colectiv, încât nimeni n-a îndrăznit s-o aducă în discuție decenii la rând. Abia în 2015 cineva a creat pe Twitter hashtag-ului #talkpay, prin care încuraja oamenii să-și împărtășească job-urile, nivelul de experiență și salariile, în speranța că angajatorii vor fi forțați, în cele din urmă, să abordeze problema discriminărilor salariale.

Tot în 2015, o salariată de la Google a creat un spreadsheet pe care și-a trecut salariul lunar și l-a făcut să circule printre colegi. 5% dintre toți angajații Google și-au trecut și ei salariul în respectivul Excel. Rezultatul? Renegocieri și creșteri de salarii în cazul celor care au descoperit că nu erau plătiți suficient.

De ce ne ferim să vorbim cu prietenii sau colegii despre cât câștigăm? Probabil de teamă că, dacă suntem plătiți mai prost decât ei, vom fi subiect de bârfe și de milă sau, dacă suntem plătiți mai bine decât ei, ne vor invidia sau chiar urî. În plus, de multe ori, confundăm noțiunea de bani cu cea de valoare personală, succes sau prestigiu. Astfel, dintre un om care câștigă mai mult și unul care câștigă mai puțin, tindem să îl apreciem mai mult pe cel mai ”bogat”, fără să ținem cont că celălalt ar putea avea mai multe calități morale și umane sau un intelect mai ridicat.

Nu vă recomand neaparat să luați exemplul angajatei de la Google, dar vă recomand să vă gândiți la schimbările pozitive aduse de o mai mare deschidere și sinceritate despre veniturile lunare: relații mai apropiate, mai puține discriminări salariale între sexe (sau pentru minorități) și, în general, o mai mare relaxare vizavi de bani, pe care am putea-o transmite și generațiilor viitoare.

Iată și cele 5 femei curajoase, care au acceptat să spargă tabuul salariului/venitului pentru acest articol.

CORPORATISTA – 11.250 lei/lună, 31 de ani

Nume: Lavinia

Locație: București

Ocupație: HR

Statut marital: Căsătorită

Proprietară sau chiriașă? Proprietară

Rată lunară: 1468 lei (320 Euro)

Ții un buget de venituri și cheltuieli? Din păcate, nu. Am uneori porniri și îmi doresc să fiu mai organizată cu banii, dar aceste porniri nu duc la o constanță. Aplicația mea de mobile banking are și un Asistent Financiar, un tool care îmi permite să văd cât dau lunar pe utilități, ieșit în oras, beauty, cumpărături, etc. Dar trebuie să recunosc că nici pe acela nu îl folosesc constant.

Cât te costă cumpărăturile săptămânale? Spre rușinea mea, nu știu cu exactitate. 500 de lei – dar e o estimare mai mult decât aproximativă.

Un lucru de care ai nevoie, dar pe care nu ți-l permiți: Asta cu nevoia e relativă. Aș spune aici o mașină noua, un anumit model, sau un apartament mai central.

Un lucru pe care îl vrei, dar pe care nu ți-l permiți: O croazieră de 6 luni în jurul lumii.

Ultima achiziție pentru care a trebuit să-ți planifici banii: Nu a fost o achiziție, ci o petrecere mai mare, pe care am organizat-o cu ocazia zilei mele de naștere.

Ai datorii sau credite la bancă? Cât? Da, un credit de casă de aproximativ 60.000 de euro.

Pui deoparte bani pentru pensie? Da, și eu și soțul meu contribuim lunar la un fond de pensii privat.

La ce vârstă ai vrea să te pensionezi? Aș vrea să rămân activă cât mai mult, dar mi-ar plăcea ca după 45, dacă vreau, să pot să îmi iau câți ani sabatici îmi doresc.

Cât crezi că vei câștiga în 10 ani? De cel puțin 3 ori mai mult în comparație cu acum.

Cât de des îți faci griji în legătură cu banii? Din fericire, nu prea des. Grijile legate de bani țin, în primul rând, de faptul că îmi pare rău că nu sunt mai organizată cu ei și nu mă preocup să îi gestionez mai bine.

Ce părere ai despre impozitele pe care le plătești? Mă bucur că le pot plăti online. Ghiseul.ro e o binecuvântare! Iar ca sumă, impozitul pe casă și mașină este mai mult decât acceptabil, câteva sute de lei pe an.

Cât de fericită ești, în medie, pe o scară de la 1 la 10? Dificil de răspuns. Dacă încerc să fac o medie între zilele bune și cele rele, undeva în jur de 8, cred.

BUGETARA – 1.566 lei/lună, 30 de ani

Nume: Ana

Locație: București

Ocupație: Profesoară

Statut marital: Necăsătorită, dar într-o relație.

Proprietară sau chiriașă? Chiriașă

Chirie lunară: 1100 lei (împărțită cu iubitul)

Ții un buget de venituri și cheltuieli? Nu. Îmi pun deoparte lunar sumele pentru chirie, întreținere și alte plăți (RATB, telefon, internet etc.) și încerc să mă încadrez în ce-mi rămâne.

Cât te costă cumpărăturile săptămânale? Între 60 și 100 de lei.

Un lucru de care ai nevoie, dar pe care nu ți-l permiți: Un aspirator nou.

Un lucru pe care îl vrei, dar pe care nu ți-l permiți: O bicicletă.

Ultima achiziție pentru care a trebuit să-ți planifici banii: Un curs de perfecționare de 100 de euro.

Ai datorii sau credite la bancă? Cât? Am datorii, dar doar la persoane apropiate. Aproximativ 800 de lei.

Pui deoparte bani pentru pensie? Deocamdată nu, dar am în plan să cotizez la un fond privat de pensii.

La ce vârstă ai vrea să te pensionezi? Mi-ar plăcea să-mi pot alege oricând între 55 și 60 de ani.

Cât crezi că vei câștiga în 10 ani? Mi-ar plăcea să câștig cel puțin dublu.

Cât de des îți faci griji în legătură cu banii? Îmi fac destul de des, având în vedere că îmi limitez banii la strictul necesar. Dacă apare o cheltuială mare în plus, cum ar fi un consult medical sau ceva care depășește 400 de lei, mă lasă cu o gaură în buget și cu datorii pentru luna viitoare. Orice cheltuială neprevăzută în afara celor lunare mă dezechilibrează financiar.

Ce părere ai despre impozitele pe care le plătești? Mi se par cam mari și serviciile primite în schimbul lor nu le justifică.

Cât de fericită ești, în medie, pe o scară de la 1 la 10? Un 6. În materie de bani, mă frustrează orice cheltuială neprogramată și îmi tot notez pe hârtie sumele care se adună ca datorii.

ANTREPRENOAREA – 11.416 lei/lună, 31 de ani

Nume: Emma

Locație: București

Ocupație: Proprietară agenție de publicitate

Statut marital: Căsătorită

Proprietară sau chiriașă? Proprietară

Ții un buget de venituri și cheltuieli? Da, destul de precis. Folosesc diferite aplicații și tool-uri online pentru a ține o evidență cât mai bună a cheltuielilor.

Cât te costă cumpărăturile săptămânale? Aproximativ 500 RON pe săptămână. Depinde de săptămână și de nevoi. Sunt și săptămâni în care cheltuielile sunt mult mai mici, mai ales în perioada de vară. Dar da, sunt și momente de impuls, când cheltuiesc și mai mult de atât.

Un lucru de care ai nevoie, dar pe care nu ți-l permiți: Sincer, în acest moment am acoperit nevoile de bază. Acum toată energia mea se duce nu spre lucruri, ci spre suflet. Și sunt câteva direcții, chiar și de dezvoltare profesională, în care vreau să investesc mai mult în perioada următoare.

Un lucru pe care îl vrei, dar pe care nu ți-l permiți: Mă gândesc poate la a doua mașină. Dar cred că dacă iți dorești ceva cu adevărat, iți canalizezi energia astfel încât sa obții acel lucru. Momentan, sunt mult mai eficientă circulând cu metroul sau car sharing.

Ultima achiziție pentru care a trebuit să-ți planifici banii: O călătorie de o luna în Asia.

Ai datorii sau credite la bancă? Cât? Nu. Până acum, recunosc, am încercat să evit aceste situații.

Pui deoparte bani pentru pensie? Este în plan, fac asta, dar nu în mod super activ.

La ce vârstă ai vrea să te pensionezi? Niciodată. Cred că atât timp cât pot să fiu activă (mental și fizic), o sa îmi aloc energia în a face ceva, pentru mine și familia mea, pentru cei din jur.

Cât crezi că vei câștiga în 10 ani? Cred că este important să crești. Din toate punctele de vedere. Din punct de vedere financiar, de cele mai multe ori sunt și prevăzătoare. Mai ales când ești antreprenor, urcușurile și coborâșurile pot surveni oricând. Nu mi-am planificat o sumă/un venit. Dar îmi doresc să fac mereu ceea ce îmi place și să pot oferi celor din jur posibilitatea de a crește, de a trăi frumos și decent.

Cât de des îți faci griji în legătură cu banii? Cum spuneam, sunt un om prevăzător. Nu sunt un gambler și nici nu trăiesc ”on the edge”. Dar, da, ca orice om, încerc să aleg cu ințelepciune modul în care investesc banii câștigați. Și așa am fost mereu, niciodată nu îmi place să fiu la limită.

Ce părere ai despre impozitele pe care le plătești? Este o discuție mult prea lungă, în care, ca antreprenor si cetățean, ai nevoie de un obraz gros. A supraviețui în primii ani de business este o aventură. Schimbările legislative dese, lipsa unei predictibilități financiare te pot duce în eroare și poți lua, fără să vrei, decizii eronate. Cu toate acestea, în continuare cred că în România poți face schimbări. Este un loc în care poți inova și dezolta. Dar ai nevoie de putere de caracter în tot ceea ce îți propui să faci.

Cât de fericită ești, în medie, pe o scară de la 1 la 10? Personal și profesional? Este greu. De regulă sunt un om pozitiv. Acum, parcă mai mult ca niciodată. Așa că 10.

FREELANCERIȚA – 3.333 lei/lună, 32 de ani

Nume: Mara

Locație: București

Ocupație: Consultant în comunicare

Statut marital: Necăsătorită

Proprietară sau chiriașă? Chiriașă

Chirie lunară: 200 euro + cheltuieli de întreținere

Ții un buget de venituri și cheltuieli? Nu, dar sunt atentă unde se duc banii.

Cât te costă cumpărăturile săptămânale? Între 150 și 200 de lei.

Un lucru de care ai nevoie, dar pe care nu ți-l permiți: Telefon mobil

Un lucru pe care îl vrei, dar pe care nu ți-l permiți: Laptop

Ultima achiziție pentru care a trebuit să-ți planifici banii: Un city break de 3 zile.

Ai datorii sau credite la bancă? Cât? Nu am. Nu am avut niciodată.

Pui deoparte bani pentru pensie? Da, mi-am făcut cont la un fond de pensii private și cotizez la ea lunar.

La ce vârstă ai vrea să te pensionezi? Nu m-am gândit niciodată la asta.

Cât crezi că vei câștiga în 10 ani? Nu m-am gândit niciodată la asta. Nu îmi gândesc viitorul astfel. Sper doar să câștig cât să acopăr cheltuielile de zi cu zi și să fac lucruri frumoase pentru mine, adică să am o viață normală și plăcută.

Cât de des îți faci griji în legătură cu banii? Îmi fac griji cu banii când îmi lipsesc și trebuie să îmi calculez mai bine ce fac cu ce am.

Ce părere ai despre impozitele pe care le plătești? Sunt ok cu impozitele pe care le plătesc. Ce mă deranjează e că ele nu se reflectă în serviciile pe care le primesc înapoi. Și că deciziile de taxare pe care le ia statul se schimbă așa des încât nu știi la ce să te aștepți. În plus, pe alocuri, și eu fac mișcări financiare ca să plătesc mai puțini bani la buget. De exemplu, în acest moment, nu sunt asigurată la sănătate și nu contribui nici la sistemul de pensii în sistemul public. În schimb, am cont privat de pensie și asigurare privată de sănătate.

Cât de fericită ești, în medie, pe o scară de la 1 la 10? 9, în acest moment. În general am o stare de spirit bună, pozitivă. Totuși, nu cred că o astfel de stare de spirit poate fi contorizată printr-o cifră. În plus, ideea de fericire mi se pare depășită. Dar, în raportul chestionarului, nu cred că gradul de fericire e dat de banii pe care-i ai, deși mai mulți bani pot să creeze o stare de spirit mai bună. Cu toate astea, știu oameni care au avut bani toată viața lor și sunt nemulțumiți și nefericiți. Fericirea sau starea de bine e o treabă personală, de interior al fiecăruia.

EXPATA – 14.500 lei/lună, 34 de ani

Nume: Maria

Locație: Londra

Ocupație: Copywriter

Statut marital: Căsătorită

Proprietară sau chiriașă? Proprietară

Rată lunară: 800 lire (4.000 de lei)

Ții un buget de venituri și cheltuieli? Nu țin un buget de cheltuieli, iar venitul rămâne în mare măsură constant.

Cât te costă cumpărăturile săptămânale? Între 100 și 200 de lire (500-1000 de le), depinde de săptămână.

Un lucru de care ai nevoie, dar pe care nu ți-l permiți: Nu mă pot gândi la un lucru de care am absolută nevoie și nu mi-l permit.

Un lucru pe care îl vrei, dar pe care nu ți-l permiți: Ca o săptămână pe lună să călătoresc către o nouă destinație.

Ultima achiziție pentru care a trebuit să-ți planifici banii: Creditul pentru casă.

Ai datorii sau credite la bancă? Cât? Da, un credit pentru casă de 180.000 de lire.

Pui deoparte bani pentru pensie? În afara pensiei private obligatorii și a economiilor lunare, nu strâng bani pentru pensie, în special.

La ce vârstă ai vrea să te pensionezi? Nu m-am gândit, depinde de circumstanțe.

Cât crezi că vei câștiga în 10 ani? Nu am nici cea mai vagă idee și nici un obiectiv în această privință.

Cât de des îți faci griji în legătură cu banii? Nu cred că îmi fac griji momentan, dar sunt conștientă că situația se poate schimba oricând (deci poate, totuși, îmi fac?).

Ce părere ai despre impozitele pe care le plătești? Sincer, nu am nicio părere. Le accept ca pe o realitate și prefer să nu mă gândesc foarte mult la ele.

Cât de fericită ești, în medie, pe o scară de la 1 la 10? Hmmmm, aș spune 8, chiar și 9, ca să nu fiu nerecunoscătoare.

PS: Articolul de azi a fost inspirat de un articol pe care l-am citit anul trecut în revista Esquire, în care erau prezentate 4 americance, de la o milionară, la o femeie care câștigă sute de mii de dolari pe an, una care câștigă zeci de mii și până la o femeie care trăiește la limita ajutorului de șomaj. Atunci am fost curioasă cum ar arăta răspunsurile la întrebările chestionarului în cazul unor românce, dar, cum nu cunosc milionare, am decis să schimb abordarea și să discut cu 5 femei de aproximativ aceeași vârstă, dar cu tipuri diferite de carieră.