A depășit în vânzări autori comerciali de succes ca Stephen King, Paulo Coelho sau Dan Brown, fără să aibă o singură carte în celebrul top de bestselleruri New York Times.
Și, cu 400 de milioane de volume, se numără printre cei mai bine vânduți scriitori ai tuturor timpurilor, alături de nume mari precum William Shakespeare, Agatha Christie sau Lev Tolstoi, deși cărțile ei nu se studiază în școli și nu sunt considerate capodopere.
Este vorba despre scriitoare spaniolă Corín Tellado, un nume aproape necunoscut în lumea literară. Cum a ajuns doamna Tellado să vândă 400 de milioane de cărți? Scriind 4000 de romane. O să vă las câteva secunde să contemplați această cifra. Nu 40, nu 400, 4000 de cărți.
Cum poate cineva să scrie 4000 de cărți, poate vă întrebați? La 19 ani, în 1946, Corín Tellado a semnat un contract draconic cu o editură din Barcelona, prin care era obligată să livreze un roman scurt pe săptămână. Abia la 58 de ani, când respectiva editură a dat faliment, a reușit să se elibereze din contract. Tellado a încercat să iasă de sub tirania editorilor ei, la 46 de ani, când a refuzat să își prelungească contractul. A fost însă dată în judecată de editură și a pierdut procesul, fiind nevoită să le plătească daune materiale și să se întoarcă să scrie pentru ei.
Pentru mine, Corín Tellado este dovada că nu trebuie să fii neaparat excepțional de bun ca să setezi recorduri și să intri în istorie. E suficient să lucrezi neobosit, cu determinare și seriozitate în domeniul care te pasionează, și vei depăși mulți oameni care și-au irosit talentul.
Și deoarece cred că viața și activitatea scriitoarei spaniole au fost excepționale, am extras 5 lecții/învățături demne de preluat din povestea ei.
1. Transformă-ți pasiunea în carieră
Tatăl lui Corín a murit pe când fata avea 18 ani, lăsându-i pe ea, mama și cei patru frați într-o situație economică disperată. Pentru că în copilărie Corín fusese o cititoare pasionată, a decis să încerce o carieră în scris. Un an mai târziu, publica primul ei roman și reușea să-și scoată familia din sărăcie. Scrisul i-a oferit, de altfel, independență financiară pe tot parcursul vieții și i-a permis, printre altele, să iasă dintr-o căsnicie nefericită în 1962, știind că putea să-și întrețină singură cei doi copii (un lucru rar pentru o femeie în acele vremuri).
2. Respecă-ți valorile
Cariera lui Tellado s-a suprapus cu dictatura lui Franco în Spania (1939-1975), când statul încuraja publicarea cărților ieftine, populare, menite să distragă atenția populației de la sărăcia și opresiunea cu care se confrunta. Numai că Tellado nu a scris despre eroine neajutorate, al căror unic scop era căsătoria. Dimpotrivă, femeile din romanele ei conduceau mașini și munceau cot la cot cu bărbații. Ceea ce, bineînțeles, nu se potrivea cu ideologia franchistă, conform căreia femeia era subordonată bărbatului și dedicată total familiei. Au existat luni în care cenzorii i-au respins chiar și patru romane. Mai apoi, la finalul anilor ‘70, când cenzura a dispărut, Tellado a abordat subiecte extrem de dificile și controversate în epocă, precum avortul sau violul.
3. Fii consecvent/ă
Timp de 62 de ani, de la vârsta de 19 ani până la 81 de ani, când a murit, Corín își începea ziua de lucru la ora 5 dimineața, cu o cafea neagră și un pachet de țigări mentolate. Autoarea și-a respectat această rutină chiar și atunci când și-a câștigat libertatea editorială și a ieșit de sub odiosul contract care o obliga să scrie un roman pe săptămână. A povestit mai târziu, într-un interviu, că această rutină de fier a ajutat-o să ajungă la performanța de a scrie un roman scurt în două zile.
4. Acceptă-ți limitările și concentrează-te pe atuuri
Dacă s-ar fi comparat cu idolii ei literari, Jane Austen și Charles Dickens, Corín ar fi renunțat de mult la cariera scriitoricească, conștientă că nu avea talentul necesar să-i atingă. Concentrându-se în schimb pe atuurile ei, pe faptul că putea crea intrigi amoroase diverse, pe care le putea scrie repede, scriitoarea a rămas în istoria literaturii cu două realizări cel puțin remarcabile. UNESCO a declarat-o cea mai citită scriitoare spaniolă din lume (după Miguel de Cervantes), iar Cartea Recordurilor a numit-o scriitoarea cu cele mai multe cărți vândute în limba spaniolă din lume.
5. Nu te opri niciodată din muncă
Dacă ești suficient de norocos încât munca să fie, de fapt, pasiunea ta, noțiunea de ”pensionare” este una absolut inutilă. Doamna Tellado a scris timp de 62 de ani, fără întrerupere, indiferent de vicisitudinile din viața personală. Atunci când a murit, la 81 de ani, lucra în paralel la trei noi cărți.
4 Comentarii
Gelutzu
Scris mult si de calitate inferioara doar din cauza unui contract pagubos? Not really setting an example here..or maybe a bad example.
V de la Violeta
Eu vad exemplul. Vad disciplina si consecventa aparute, da, din pacate, in urma unei presiuni sau al unui context nefericit. Imi iau partea mea de lectie.
Inoza
Violeta, tu ai sintetizat în 2 rânduri tot ce am perorat eu mai jos. :)) Îți mulțumesc pentru claritate și concizie! 🙂
Inoza
I see your point, Gelu, dar nu sunt de acord 🙂
În primul rând, tipa a reușit să-și întrețină familia din pasiunea ei, ceea ce nu multe femei reușeau în epoca respectivă (nici în prezent multe nu reușesc asta).
În al doilea rând, în acea perioadă în Spania erau populare așa numitele ”novela rosa” (”romane roz”, de dragoste), echivalentul chicklit-ului de azi. Ori Tellado nu se limita să scrie literatură de escapism, ci, așa cum am menționat și în text, își infuza romanele cu valori feministe, iar o raritate în epocă.
Nu toți scriitorii sunt Tolstoi și nu toți își doresc să fie Tolstoi. E loc sub soare și pentru cărți ușoare și pentru romane care îți schimbă viața.
Și sunt de acord cu tine, contractul respectiv a fost cât se poate de păgubos, dar nu oricine ar fi reușit să-l respecte cum a făcut-o femeia asta. Și, în plus, a continuat să scrie în același ritm și după terminarea lui.
În concluzie, doamna Tellado n-a avut cea mai norocoasă dintre existențe, dar a reușit să facă maximum cu ce a avut la dispoziție. Mie ăsta mi se pare un exemplu excelent. 🙂