Două mii de femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani au fost întrebate ce înseamnă succesul pentru ele. Răspunsurile lor vorbesc despre presiunea de a fi perfecte, despre mania comparației și despre ego și prea puțin despre împlinire sufletească sau realizări personale și umanitare.
***
În textul de vineri pledam pentru transparență când vine vorba despre veniturile personale (nu publică, ci măcar față de prieteni, dacă nu și față de colegii de birou). Am scris atunci că unul dintre motivele pentru care ne ferim să discutăm despre cât câștigăm e faptul că de multe ori confundăm noțiunea de bani cu cea de succes (pe principiul ai bani, ești o femeie de succes, n-ai bani, n-ai valoare).
M-am întrebat apoi ce înseamnă succesul pentru femeia modernă. O simplă căutare pe Google m-a lămurit și mi-a pictat o imagine cel puțin interesantă a lumii în care trăim.
Anul trecut, un brand de haine (House of Fraser) a întrebat 2000 de britanice, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, cum definesc succesul unei femei în epoca modernă. Cum era și de așteptat, cele mai multe (78%) au spus că independența financiară e cel mai important criteriu al succesului. Au urmat, în top 3, să fii fericită și să fii o persoană de încredere în ochii prietenilor.
Mi-a venit să râd citind restul criteriilor după care femeile mileniului 3 își judecă succesul și, implicit, valoarea.
Nu cred că străbunica mea, o femei simplă, de la țară, și-a pus vreodată problema succesului. Dacă i-ai fi explicat noțiunea, ar fi spus că pentru ea reușita înseamnă să-i trăiască toți copiii și să aibă ce să le pună pe masă. La bunica, succesul a însemnat ca fiica ei să urmeze o facultate și să devină ”cineva”. Pentru mama, succesul a însemnat, pe lângă copii sănătoși și bine-crescuți, și o carieră de peste 30 de ani, în care a avansat treptat, cu mult efort.
Pentru mine, o milenială, succesul n-are nicio legătură cu copiii sau cu o anumită carieră. Succesul înseamnă să devin cea mai bună și veridică versiune a mea, ca om. Să fac ce vreau cu timpul meu, trăind confortabil, și ajutându-i pe cei din jurul meu să facă același lucru.
Dacă mi-aș judeca succesul după criterii impuse de societate, cum fac femeile chestionate în studiul House of Fraser, probabil aș ajunge la concluzia că sunt o ratată.
Bifez 12 din criteriile de mai jos, deci am o rată de succes de 34% (nu sunt nici măcar pe jumătate o femeie de succes, iată!). Mă salvează doar faptul că fac (uneori) glume bune, citesc destul de mult și tocmai am depășit 500 de followers pe Instagram (vă mulțumesc tuturor celor care mă urmăriți acolo și mă faceți să mă simt puțin mai împlinită).
Iată și cele 35 de criterii în funcție de care femeile moderne își judecă succesul.
1. Să fii independentă financiar
2. Să fii fericită în majoritatea timpului
3. Să fii o persoană de încredere pentru prieteni
4. Să fii organizată și eficientă
5. Să fii o mamă bună
6. Să ai un partener fidel
7. Să fii într-o formă fizică bună
8. Să faci oamenii să râdă
9. Să citești mult
10. Să fii într-o poziție de senior la birou
11. Să nu creezi drame în viața personală
12. Să poți face proiecte DIY singură
13. Să fi călătorit în toată lumea
14. Să poți împrumuta bani unui prieten la nevoie
15. Să ai un iubit care preferă să-și petreacă timpul cu tine decât cu prietenii lui
16. Să arăți impecabil tot timpul
17. Să ai o casă imaculată
18. Să fii o bucătăreasă talentată
19. Să primești complimente pentru stilul tău
20. Să ai o viață sexuală grozavă
21. Să mergi în cel puțin 2 vacanțe în străinătate pe an
22. Să plătești tu nota când ieși cu familia sau prietenii în oraș
23. Să mergi în city-break-uri în Europa
24. Să organizezi cine fantastice
25. Să îți faci cumpărăturile în magazine scumpe
26. Să câștigi mai mult decât partenerul tău
27. Să câștigi mai mult decât prietenii tăi
28. Să ai genți și pantofi semnate de designeri
29. Să mănânci în oraș de mai mult de 2 ori pe săptămână
30. Să conduci o mașină mai bună decât prietenii tăi
31. Să fii întrebată de unde îți cumperi hainele
32. Să ai mai mult de 500 de followeri pe Instagram
33. Să primești mai mult de 50 de like-uri la cele mai bune postări de pe Facebook
34. Să urmezi cele mai noi trend-uri
35. Să ai mai mult de 300 de prieteni pe Facebook
Deși respect dreptul fiecăruia de a-și defini succesul după cum dorește, nu cred că punctele din lista de mai sus sunt indicatoare sănătoase de succes, pentru nimeni.
În primul rând, majoritatea criteriilor din lista de mai sus se bazează pe obsesia societății noastre pentru perfecțiune. O femeie care e fericită în majoritatea timpului, e organizată și eficientă, este într-o formă fizică bună, nu creează drame, arată impecabil tot timpul, are o casă imaculată, are o viață sexuală fantastică și organizează cine fabuloase este, cu siguranță, o persoană de succes. În același timp, persoana asta NU EXISTĂ ÎN REALITATE.
În egală măsură cu obsesia perfecțiunii, lista indică mania comparației care ne este indusă, nouă, femeilor. Nu contează dacă ai un job care te împlinește, ca să ai succes trebuie să fii într-o poziție de senior (10). Nu e important că ai un partener care te iubește, e important să te prefere pe tine prietenilor lui (15). Nu e suficient că ești independentă financiar, trebuie să le fii superioară din punctul ăsta de vedere iubitului tău (26) dar și prietenilor tăi, plătind tu nota la restaurant (22), câștigând mai mult decât ei (27) și având o mașină mai bună decât a lor (30).
O altă maladie a secolului nostru expusă în această listă e un ego inflamat. Succesul personal e dictat, aparent, de etichetele de pe pantofii tăi, de a transforma hainele pe care le porți în subiect de conversație și de invidie (pentru că, oricum, în rest nu prea ai despre ce să vorbești) și de a-ți valida valoarea printr-un număr cât mai mare de followeri/like-uri pe rețelele de socializare.
Niciun criteriu din lista de sus nu vorbește despre a face acte de caritate, despre a-i ajuta pe ceilalți (a fi o mamă bună s-a transformat într-un titlu de glorie în epoca noastră obsedată de parenting eficient și are mai mult legătură cu modul în care te percep ceilalți și mai puțin cu ce simte copilul tău), a avea realizări la capitolul spiritualitate, echilibru etc.
Nu e important să fii un parter fidel, e important să AI unul. Și sigur, atâta timp cât oamenii te întreabă de unde îți cumperi hainele (și răspunsul e un magazin pe care ei nu și-l permit), cui îi pasă cum stai cu sănătatea mintală sau cu anxietatea? Hei, dacă arăți impecabil și ai o casă demnă de revistele de home decor, nimănui nu-i pasă ce ascunzi sub preș.
Sunt curioasă ce părere aveți voi despre criteriile de succes de mai sus și, mai mult decât atât, cum vă definiți voi, personal, succesul. 🙂
10 Comentarii
Loredana
Super articolul! Asta cu nr 1 – Sa fii independenta financiar, intrebarea mea ar fi: independenta de cine? Cat timp lucrezi la visul altuia, pentru altcineva, la program de lucru fix, nu stiu cat de independent financiar esti. In viziunea mea, succesul se masoara in numarul de vise implinite, iar de acolo…fiecare cu visurile ei. Visul meu poate fi sa am o familie sanatoasa, iar al altcuiva, sa aiba un business sanatos, and so on.
Inoza
Loredana, ai perfectă dreptate! Independența din răspunsurile acelor doamne și domnișoare se referă, bănuiesc, la a nu depinde financiar de iubit/soț, părinți etc. Vezi, pentru unii e suficient să aibă banii lor (chiar dacă îi obțin muncind pentru alții, la program), în timp ce pentru cineva ca tine, o astfel de situație nu înseamnă independență și, prin urmare, nici succes. Și eu îți împărtășesc viziunea – dacă ți-ai împlinit visele, ai succes. Nu dacă bifezi niște criterii bazate pe consumerism, mania ego-ului etc.
Antonia
Sunt de acord cu tot ce ai spus in articol. Dar despre independenta financiara, am citit cate ceva din care am inteles ca ar insemna sa traiesti fara sa mergi la un serviciu, din bani care provin din investitii facute intr-o perioada in care ai castigat bani(chirii, actiuni, bursa, sau mai stiu eu ce anume), apoi ai descoperit ca din acestia poti trai/calatori si renunti la job… 🙂
Inoza
Ce tare, Antonia! Mersi mult pentru explicație, habar n-aveam. Ce interesant că noi, românii, nu folosim aproape deloc sintagma asta cu sensul ăsta, în timp ce la britianici, iată, aproape 80% dintre femeile între 18-45 de ani își doresc asta. Mai avem ceva de recuperat. 🙂
Milena
Mi-a placut mult acest articol si de fapt cam tot ce scrii imi place la nebunie, sa stii! Multumesc pentru ceea ce faci, de cand te-am descoperit nu ma satur sa citesc articolele tale…
Privind subiectul acestui articol, cred ca da, aceste criterii sunt cel putin ciudate si necorespunzatoare notiunii reale de succes..Dar totusi, e un concept relativ. Ma straduiesc sa nu judec persoanele din jur pentru felul in care ei percep viata, succesul etc., dar recunosc ca nu imi iese de fiecare data.
Pentru mine succesul inseamna multe lucruri, dar cel mai bine e sintetizat de ideea de a fi multumita cu mine insami, cu ceea ce fac si simt, cu a trai in acord cu niste principii pe care e destul de dificil sa le descifrezi in aceasta lume obsedata de frumusete si tinerete, bani si imagine perfecta.
Imi aduc aminte o imagine/citat motivational/whatever de pe Pinterest care spunea ceva de genul: “Create a life that feels good on the inside, not that looks good on the outside”. Da, dupa asta ma ghidez de obicei…ba chiar cred ca multe lucruri sunt cu atat mai frumoase si mai speciale cu cat le pastrez doar pentru mine. Si asa imi e usor sa nu dau share la orice lucru sau eveniment din viata mea pe Facebook sau pe Instagram, in ciuda unor comentarii din partea unora din jur precum “Ah, ati fost la/in (o destinatie de vacanta, un restaurant, etc.)? Nu stiam, ca nu ai pus nimic pe Facebook” 🙂
Hai ca m-am intins la vorba. Zi minunata!
Inoza
Milena (btw, gorgeous name!), îți mulțumesc mult de tot pentru apreciere și mă bucur că îți plac articolele mele. 😀
Și eu încerc să nu-i judec pe cei din jur, dar citind lista aia de criterii am realizat că ea nu reflectă dorințele individuale ale femeilor, ci ceea ce mass media le-a indus în subconștient că ar trebui să-și dorească (cum ai spus și tu: bani, frumusețe, o imagine perfectă etc.).
Sunt 100% de acord cu tine și îmi place tare mult citatul ăla motivațional pe care l-ai pomenit. 🙂 Cred că echilibrul interior (atât de greu de obținut) și a fi autentic și împăcat cu tine însuți, sunt mult mai importante pentru a te simți ”împlinit” și ”de succes” decât toate gențile de designer și vacanțele exotice din lume.
Cât despre a nu da share oricărui eveniment din viața ta, am o prietenă care are 3 copii. N-a pus nicio poză cu ea gravidă, cu ea de la maternitate, cu copiii, cu nimic. Am întrebat-o de ce și mi-a spus că la prima fetiță a uitat și apoi nu s-a mai gândit la asta. În ceea ce-l privește pe Mark Zuckerberg și prietenii ei virtuali, ea e doar o femeie căsătorită care n-a cunoscut încă bucuria maternității. :))) Mie mi se pare grozav asta!
Diana Solomon
Ce pot să zic, am râs :)) Cred că nici persoanele care au răspuns la chestionar nu cred în răspunsurile alea care, sincer, par mai degrabă niște automatisme. Eu mă consider de succes și dacă reușesc să tai azi ceapa mai bine decât ieri și prietenul nu suferă vreo toxinfecție alimentară după ce mănâncă ce gătesc. Mamă grozavă, bucătăreasă genială, arătat impecabil – despre ce vorbim? Ăsta nu e succes, ci sunt nișe titluri care ne transformă în roboți. Eu dacă am râs și pe ziua de azi și am reușit să fac ceva bun (pentru alții sau pentru mine), să învăț un lucru nou, dorm fericită. Înseamnă că n-am trecut ca gâsca prin apă. Dar să trag de mine doar ca să mă încadrez în tiparele altora, niciodată.
Inoza
Sunt clar automatisme, Diana! Imprimate de reviste, de emisiuni TV și de internet atât de adânc încât femeile alea chiar ajung să creadă că sunt reprezentative pentru ele, că sunt tangibile și că le-ar face fericite. Cât despre check point-urile tale de succes, dacă eu aș ști să tai ceapa și i-aș putea găti iubitului meu, m-aș considera direct Ina Garten, deci kudos pentru tine! 😀
Margeluta
Oofff, cat de trista si superficiala mi se pare lista asta de criterii! Si da, reflecta perfect cat de cruda si necrutatoare este societatea cu femeile. Daca femeia trebuie sa fie gospodina in bucatarie, mama buna, cu***a in pat si doamna in societate, atunci barbatilor ce le mai ramane de indeplinit? Daca femeile trebuie sa faca totul, atunci barbatii ce trebuie sa mai faca? Trist, foarte trist! Judecand dupa criteriile astea, sunt o ratata de nota 10! =)) =)) Eh, lasa, eu sa fiu sanatoasa!
Inoza
Mărgeluța, societatea a fost mereu crudă și necruțătoare cu femeile. Chiar și acum, în secolul XXI, egalitate între bărbați și femei înseamnă ca ambii să fie la fel de buni la job și femeia să se ocupe, în plus, de casă și de copii. Totuși, apropo de întrebarea ta retorică, cred că bărbaților încă le revine sarcina de a câștiga mai mult în familie. Asta rămâne povara lor, din păcate, de a-și demonstra masculinitatea prin puterea de cumpărare.
PS: După criteriile astea triste, probabil 90% dintre noi suntem ratate. Noroc că nu ne judecăm valoarea prin prisma lor. 😉