Două mii de femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani au fost întrebate ce înseamnă succesul pentru ele. Răspunsurile lor vorbesc despre presiunea de a fi perfecte, despre mania comparației și despre ego și prea puțin despre împlinire sufletească sau realizări personale și umanitare.

***

În textul de vineri pledam pentru transparență când vine vorba despre veniturile personale (nu publică, ci măcar față de prieteni, dacă nu și față de colegii de birou). Am scris atunci că unul dintre motivele pentru care ne ferim să discutăm despre cât câștigăm e faptul că de multe ori confundăm noțiunea de bani cu cea de succes (pe principiul ai bani, ești o femeie de succes, n-ai bani, n-ai valoare).

M-am întrebat apoi ce înseamnă succesul pentru femeia modernă. O simplă căutare pe Google m-a lămurit și mi-a pictat o imagine cel puțin interesantă a lumii în care trăim.

Anul trecut, un brand de haine (House of Fraser) a întrebat 2000 de britanice, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, cum definesc succesul unei femei în epoca modernă. Cum era și de așteptat, cele mai multe (78%) au spus că independența financiară e cel mai important criteriu al succesului. Au urmat, în top 3, să fii fericită și să fii o persoană de încredere în ochii prietenilor.

Mi-a venit să râd citind restul criteriilor după care femeile mileniului 3 își judecă succesul și, implicit, valoarea.

Nu cred că străbunica mea, o femei simplă, de la țară, și-a pus vreodată problema succesului. Dacă i-ai fi explicat noțiunea, ar fi spus că pentru ea reușita înseamnă să-i trăiască toți copiii și să aibă ce să le pună pe masă. La bunica, succesul a însemnat ca fiica ei să urmeze o facultate și să devină ”cineva”. Pentru mama, succesul a însemnat, pe lângă copii sănătoși și bine-crescuți, și o carieră de peste 30 de ani, în care a avansat treptat, cu mult efort.

Pentru mine, o milenială, succesul n-are nicio legătură cu copiii sau cu o anumită carieră. Succesul înseamnă să devin cea mai bună și veridică versiune a mea, ca om. Să fac ce vreau cu timpul meu, trăind confortabil, și ajutându-i pe cei din jurul meu să facă același lucru.

Dacă mi-aș judeca succesul după criterii impuse de societate, cum fac femeile chestionate în studiul House of Fraser, probabil aș ajunge la concluzia că sunt o ratată.

Bifez 12 din criteriile de mai jos, deci am o rată de succes de 34% (nu sunt nici măcar pe jumătate o femeie de succes, iată!). Mă salvează doar faptul că fac (uneori) glume bune, citesc destul de mult și tocmai am depășit 500 de followers pe Instagram (vă mulțumesc tuturor celor care mă urmăriți acolo și mă faceți să mă simt puțin mai împlinită).

Iată și cele 35 de criterii în funcție de care femeile moderne își judecă succesul.

1. Să fii independentă financiar
2. Să fii fericită în majoritatea timpului
3. Să fii o persoană de încredere pentru prieteni
4. Să fii organizată și eficientă
5. Să fii o mamă bună
6. Să ai un partener fidel
7. Să fii într-o formă fizică bună
8. Să faci oamenii să râdă
9. Să citești mult
10. Să fii într-o poziție de senior la birou
11. Să nu creezi drame în viața personală
12. Să poți face proiecte DIY singură
13. Să fi călătorit în toată lumea
14. Să poți împrumuta bani unui prieten la nevoie
15. Să ai un iubit care preferă să-și petreacă timpul cu tine decât cu prietenii lui
16. Să arăți impecabil tot timpul
17. Să ai o casă imaculată
18. Să fii o bucătăreasă talentată
19. Să primești complimente pentru stilul tău
20. Să ai o viață sexuală grozavă
21. Să mergi în cel puțin 2 vacanțe în străinătate pe an
22. Să plătești tu nota când ieși cu familia sau prietenii în oraș
23. Să mergi în city-break-uri în Europa
24. Să organizezi cine fantastice
25. Să îți faci cumpărăturile în magazine scumpe
26. Să câștigi mai mult decât partenerul tău
27. Să câștigi mai mult decât prietenii tăi
28. Să ai genți și pantofi semnate de designeri
29. Să mănânci în oraș de mai mult de 2 ori pe săptămână
30. Să conduci o mașină mai bună decât prietenii tăi
31. Să fii întrebată de unde îți cumperi hainele
32. Să ai mai mult de 500 de followeri pe Instagram
33. Să primești mai mult de 50 de like-uri la cele mai bune postări de pe Facebook
34. Să urmezi cele mai noi trend-uri
35. Să ai mai mult de 300 de prieteni pe Facebook

Deși respect dreptul fiecăruia de a-și defini succesul după cum dorește, nu cred că punctele din lista de mai sus sunt indicatoare sănătoase de succes, pentru nimeni.

În primul rând, majoritatea criteriilor din lista de mai sus se bazează pe obsesia societății noastre pentru perfecțiune. O femeie care e fericită în majoritatea timpului, e organizată și eficientă, este într-o formă fizică bună, nu creează drame, arată impecabil tot timpul, are o casă imaculată, are o viață sexuală fantastică și organizează cine fabuloase este, cu siguranță, o persoană de succes. În același timp, persoana asta NU EXISTĂ ÎN REALITATE.

În egală măsură cu obsesia perfecțiunii, lista indică mania comparației care ne este indusă, nouă, femeilor. Nu contează dacă ai un job care te împlinește, ca să ai succes trebuie să fii într-o poziție de senior (10). Nu e important că ai un partener care te iubește, e important să te prefere pe tine prietenilor lui (15). Nu e suficient că ești independentă financiar, trebuie să le fii superioară din punctul ăsta de vedere iubitului tău (26) dar și prietenilor tăi, plătind tu nota la restaurant (22), câștigând mai mult decât ei (27) și având o mașină mai bună decât a lor (30).

O altă maladie a secolului nostru expusă în această listă e un ego inflamat. Succesul personal e dictat, aparent, de etichetele de pe pantofii tăi, de a transforma hainele pe care le porți în subiect de conversație și de invidie (pentru că, oricum, în rest nu prea ai despre ce să vorbești) și de a-ți valida valoarea printr-un număr cât mai mare de followeri/like-uri pe rețelele de socializare.

Niciun criteriu din lista de sus nu vorbește despre a face acte de caritate, despre a-i ajuta pe ceilalți (a fi o mamă bună s-a transformat într-un titlu de glorie în epoca noastră obsedată de parenting eficient și are mai mult legătură cu modul în care te percep ceilalți și mai puțin cu ce simte copilul tău), a avea realizări la capitolul spiritualitate, echilibru etc.

Nu e important să fii un parter fidel, e important să AI unul. Și sigur, atâta timp cât oamenii te întreabă de unde îți cumperi hainele (și răspunsul e un magazin pe care ei nu și-l permit), cui îi pasă cum stai cu sănătatea mintală sau cu anxietatea? Hei, dacă arăți impecabil și ai o casă demnă de revistele de home decor, nimănui nu-i pasă ce ascunzi sub preș.

Sunt curioasă ce părere aveți voi despre criteriile de succes de mai sus și, mai mult decât atât, cum vă definiți voi, personal, succesul. 🙂