Dacă aș avea 0,0001 bitcoins pentru fiecare remarcă sexistă pe care am primit-o sau am auzit-o de la un bărbat, aș scrie acest articol de pe un laptop încrustat cu diamante roz, la bordul yacht-ului meu din Caraibe.

***

Ieri așteptam un autobuz când am auzit în dreapta mea un cuplu destul de vocal. Din politețe, nu m-am întors să mă uit la ei, deși schimbul de replici era mai mult decât interesant. Apoi am auzit cele 10 cuvinte magice care au același efect asupra mea ca un băț asupra unui câine turbat: ”Lasă-mă pe mine! Asta-i o treabă de bărbat!”.

M-am întors curioasă, așteptându-mă să-l văd pe individ ridicând o cutie uriașă sau încercând să schimbe o roată. Ce făcea el, de fapt? Doamnelor, țineți-vă bine crinolinele și pălăriuțele cu pene, urmează o dezvăluire șocantă. Individul i-a luat din mână telefonul pentru a…căuta o stradă pe Google Maps!

Episodul ăsta mi-a adus aminte de alte momente similare, în care replici (mai mult sau mai puțin nevinovate), au ascuns nevoia bărbaților (mai mult sau mai puțin conștientă) de a obiectiva o femeie, de a-i arăta unde îi e locul sau de a-i folosi calitățile pe post de arme împotriva ei.

Am făcut mai jos o mică listă, sunt convinsă că vă mai puteți gândi sau vă puteți aminti și altele:

1. ”Ești prea sensibilă!”

V-am povestit deja experiența mea cu această replică și ce părere am despre cei care o folosesc.

2. ”Calmează-te!”

Niciodată, în toată istoria umanității, n-a existat o situație în care un bărbat să-i spună unei femei aceste cuvinte și ea să se calmeze, ca prin magie. Pentru că, să fim serioși, nu ăsta e scopul lor. Dacă un bărbat ar vrea cu adevărat ca o femeie să se calmeze (presupunând că e agitată/nervoasă/furioasă), ar întreba-o de ce e supărată. Atunci când îi servește un ”Calmează-te!”, cu un aer de superioritate, bărbatul nu vrea decât să-i arate că el e cel rațional, calm și înțelept, în timp ce ea nu e în stare să-și controleze emoțiile.

3. ”Ești la ciclu?”

Probabil cea mai sexistă remarcă posibilă și metoda preferată a bărbaților de a-i invalida dreptul unei femei de a fi tristă sau nervoasă. Nu toate femeile suferă de PMS, uneori suntem nervoase sau triste pentru că ceva ne-a supărat, nu pentru că urlă hormonii în noi. Și dacă știi că iubita/soția ta suferă de PMS, în loc să folosești informația asta ca să-i subminezi sentimentele, ai putea să fii mai înțelegător în acea perioadă a lunii cu ea. Singura situație în care replica asta e permisă, dacă mă întrebați pe mine, e dacă el e la cumpărături și sună să te întrebe dacă vrei să-ți ia tampoane.

4. ”Ești foarte amuzantă/deșteaptă/conduci bine…pentru o femeie!”

Se vrea un compliment, dar faptul că prin el jignește absolut toate celelalte femei, îi anulează orice valoare. În plus, faptul că un bărbat simte nevoia să adauge ”pentru o femeie” arată că, din punctul lui de vedere lumea se împarte în ”femei” și ”oameni”.

5. ”Femeile nu conduc bine/sunt proaste la volan”

Dacă prin ”proaste” vrei să spui că sunt mai atente, atunci da, sunt perfect de acord. Altfel, dacă auzi vreodată remarca asta de la un bărbat, spune-i că statisticile artă cu totul altceva.

6. ”Știi să schimbi o roată/o siguranță/un bec?!” (pe un ton uimit)

Știu femei care și-au reparat singure mașina de spălat (urmărind un tutorial pe YouTube) sau care și-au zugrăvit singure casa. Cum știu și bărbați care nu știu să-și repare singuri o pană la mașină sau să folosească un pistol de lipit. Suntem în 2017, oameni buni, atât femeile, cât și bărbații pot fi capabili/incapabili de chestii practice și că nu e o chestiune de sex.

7. Whiskey-ul/Martini-ul e o băutură pentru bărbați” sau ”Coastele sunt/burgerul e o mâncare pentru bărbați!”

Am și pierdut șirul dăților în care la restaurant mi s-a pus în față salata cu haloumi și apa plată a iubitului meu (care e vegetarian), în timp ce el a primit burgerul și paharul meu de vin roșu. Ceea ce demonstrează, încă o dată, că și un lucru atât de simplu precum o alegere culinară poate fi interpretată sexist.

8. ”(Nu mai) Face pe șefa!”

Replica asta mi se pare cu atât mai amuzantă cu cât am auzit-o și în contextul în care respectiva femeie care ”făcea” pe șefa era chiar șefa. Cu toate astea, unor bărbați le lipsesc din vocabular termeni precum ”asertivă”, ”hotărâtă”, ”competentă” sau ”fermă” și atunci aleg această sintagmă prăfuită, care nu arată decât faptul că se simt în inferioritate.

9. ”Te-ai îngrășat?/ Ești prea slabă. Mănâncă și tu mai mult!”

Dimensiunile unei femei, fie că depășesc sau nu satisfac criteriile cuiva, nu sunt problema unui bărbat, indiferent că este tatăl, fratele sau soțul ei. Singura persoană care poate decide cum ar trebui să arate și dacă ar trebui să slăbească/să se îngrașe este doar ea.

10. ”Uau, mănânci mult!/ Ai mâncat tot/toată [nume de mâncare]?”

Chiar dacă e folosită la modul admirativ, o astfel de remarcă n-are cum să-i pice bine unei femei. Nu faci decât s-o umilești/s-o faci să se simtă prost pentru că era flămândă (da, foamea e o senzație pe care o simt și femeile, chiar dacă nu e sexy și delicată) sau să se gândească că are o problemă. Dacă tot suntem aici, ar fi bine să eviți și clasicul ”Doar atât ai de gând să mănânci?!”. Ce și cât își pune o femeie în farfurie e stric treaba ei.

11. ”Doar ATÂT ai de gând să porți?/ Ai de gând să te îmbraci AȘA?”

Din nou, ca și în cazul mâncării, alegerile vestimentare ale unei femei o privesc doar pe ea. Nu e cazul să o faci să se simtă ca o damă de companie pentru că are chef să poarte o rochie mai scurtă/decoltată decât de obicei. În cel mai rău caz, va urma o ceartă monstru, în cel mai bun, mai aștepți o oră-două până găsește altceva de purtat.

12. ”Nu mai ești la vârsta la care poți să porți aia/să te îmbraci așa!”

Cu replica asta reușești să împuști doi iepuri dintr-o dată: ești și sexist și faci și discriminare în funcție de vârstă (”ageism” în limba engleză). Nu există o vârstă la care trebuie să nu mai porți ceva, atât timp cât îți vine bine și te simți bine. Dacă nu mă credeți, întrebați-o pe Anna Dello Russo.

13. ”Ți-au apărut fire albe. Ar trebui să te vopsești!”

V-ați întrebat vreodată de ce bărbații grizonanți sunt văzuți ca sexy/șarmanți, în timp ce în momentul în care o femeie are câteva fire albe e văzută automat ca ”expirată”? Pentru că sexism, oameni buni, pentru că sexism.

14. ”Arăți bine pentru vârsta ta!”

O replică ce pare un compliment, dar, de fapt, sună nepoliticos și chiar arogant. E suficient să te oprești la ”Arăți bine”.

15. ”Când ai de gând să te măriți/să te așezi la casa ta?”

Faptul că pentru unele femei o verighetă pe deget nu e țelul suprem în viață, cum poate să nu fie nici deținerea actelor unei case pur și simplu nu le trece prin minte unora.

16. ”Cum de n-ai copii?/ O să vrei copii într-o bună zi, dar o să fie prea târziu!”

Unele femei au probleme de fertilitate, altele pur și simplu nu vor copii. Orice remarcă apropo de ceasul biologic sau decizia unei femei de a procrea sau nu ar trebui să fie la secțiunea de replici interzise, alături de ”Ești la ciclu?”.

17. ”Ai fi mult mai drăguță dacă te-ai machia!”

Femeile nu sunt bombardate, oricum, cu destule mesaje din partea mass-media în care stima de sine este direct legată de aspectul lor fizic. Chiar au nevoie să le adaugi și tu un alt complex deasupra grămezii deja existente.

18. ”Ești prea machiată!”

Multe femei sunt complexate de tenul lor sau de un aspect al feței, așa că fiecare decide cantitatea de machiaj în funcție de nevoile ei. După ce și-au petrecut o oră încercând să își ascundă imperfecțiunile, cel mai rău lucru pe care îl poți face e să atragi atenția asupra lor, eventual cu voce tare, într-un grup.

19. ”Ar trebui să zâmbești mai des/ Ești mai drăguță când zâmbești”

Am auzit-o o dată în adolescență și i-am răspuns tipului ”Și tu pari mai deștept când nu vorbești!”. E suficient să spun că n-a mai încercat să mă facă să zâmbesc niciodată. A-i spune unei femei să ”zâmbească” sau că arată mai bine când zâmbește ascunde, de fapt, nevoia ta de sexualizare a ei. În pofida unor stereotipuri vechi de secole, femeile nu trebuie să fie mereu binedispuse sau drăguțe.

20. ”Nu ești feminină!”

În DEX, feminin e definit prin ”care aparține sau este specific femeilor”. Orice femeie este, deci, din oficiu feminină. Iar dacă cineva vrea să spună prin asta că nu corespunzi stereotipurilor lui/ei despre ce înseamnă să fii o femeie – e fix problema lui/ei.