Pentru mine, un decembrie perfect nu se încheie cu focuri de artificii sau cu petreceri sofisticate, ci cu un mic ritual nepretențios, care mă ajută să-mi așez gândurile și sentimentele și să înțeleg ce mi-a adus bun anul care tocmai s-a încheiat.

***

În majoritatea cazurilor, când mă gândesc în urmă la un an dificil sau la unul în care lucrurile n-au mers tocmai cum mi-am dorit, tind să-mi amintesc mai degrabă căderile, ezitările și ratările, chiar dacă în mod sigur au existat și urcușuri, momente de încredere sau realizări.

Ca să evit capcana asta, mi-am creat un mic ritual: la final de decembrie mă așez cu o cană de ceai/ cafea sau cu un pahar de vin/ shot de tequila în față (în funcție de ce fel de an am avut: ușor/mediu sau greu/ foarte greu), iau o agendă, un stilou și îmi las la dispoziție câteva ore în care să răspund liniștită la întrebările de mai jos.

Acest ritual/ exercițiu de auto-analiză mă ajută să-mi amintesc lucrurile pozitive de peste an, să trag niște concluzii și să încep noul an cu mai multă claritate apropo de locul în care mă aflu și unde vreau să ajung (o să vă împărtășesc și lista mea cu întrebări pentru Noul An săptămâna viitoare 😉 ).

Cred că e important ca la intervale regulate (ideal săptămânal și lunar, nu anual) să ne analizăm cu atenție viețile, sau riscăm să trecem pe pilot automat și să deviem de la traseul pe care ni l-am propus.

Atât timp cât ne evaluăm cu onestitate, ne planificăm următorii pași și ne corectăm traseul ori de câte ori am luat-o pe arătură (ceea ce e perfect normal să se întâmple), mai devreme sau mai târziu vom ajunge la destinație. 🙂

Vă invit să vă luați o foaie de hârtie, un pix și o băutură la alegere (în cazul meu a fost o cafea făcută de mama – una peste alta, a fost un an ok) și să răspundeți pe larg și cât mai onest la întrebările de mai jos (nu sunt create de mine, le-am compilat de-a lungul timpului din mai multe surse).

▶️ Ce am făcut anul ăsta pentru prima dată în viață?
▶️ Care au fost cele mai importante 5 momente ale anului pentru mine?
▶️ Care a fost cea mai mare realizare a mea anul acesta și ce am învățat din ea?
▶️ Care a fost cel mai mare eșec al meu anul acesta și ce am învățat din el?
▶️ Ce obstacol sau provocare am depășit anul ăsta?
▶️ Există o realizare pe care am uitat s-o sărbătoresc?
▶️ Ce skill-uri/deprinderi noi am învățat?
▶️ La ce convingeri/obiceiuri vechi am renunțat?
▶️ Ce obiceiuri/ritualuri noi am adoptat?
▶️ Ce mi-aș fi dorit să fi făcut mai mult anul ăsta?
▶️ Asupra a ce mi-am schimbat perspectiva anul acesta?
▶️ Există ceva ce am tolerat până acum, dar am încetat s-o mai fac?
▶️ Ce întâmplare sau decizie a fost dificilă, dar m-a ajutat să cresc?
▶️ Ce mă bucur că s-a terminat?
▶️ În ce fel sunt diferită azi față de acum 365 de zile?

La finalul acestui exercițiu sunt sigură că veți descoperi multe lucruri bune pe care le-ați uitat și veți realiza că anul acesta ați crescut mai mult decât v-ați imaginat. Și, cine știe, s-ar putea să pășiți în noul an mai optimiste și mai sigure pe voi. 😀