Anul trecut am stat de vorbă cu 11 dintre cei mai buni medici stomatologi din România și din lume. Ceea ce am crezut că urma să fie un simplu proiect profesional s-a transformat într-o serie de lecții de viață pe care mă simt privilegiată că le-am primit și vreau să le împărtășesc cu voi.

***

În 2017 am avut două proiecte mari: am scris o carte și am făcut o revistă de la cap la coadă. Despre carte v-am povestit deja, acum vreau să vă povestesc despre publicația care a apărut luna trecută.

Este vorba despre o revistă numită ”Medici de Elită”, publicată de medicul dentist Bogdan Chiper. Revista se vrea un mic ghid pentru medicii dentiști aflați la început de carieră și conține 11 interviuri pe care le-am realizat cu câteva dintre cele mai mari nume ale stomatologiei românești și mondiale.

N-am discutat despre tehnici chirurgicale, studii clinice sau chestii teoretice. Am povestit, în schimb, despre cum obții excelența și ce trebuie să sacrifici. Despre regrete, greșeli și lecții învățate. Despre disciplină personală și cum să-ți găsești (dar mai ales cum să-ți păstrezi) motivația.

Pentru că m-au impresionat și m-au pus pe gânduri răspunsurile lor, am decis să le împărtășesc cu voi, sub forma a 11 lecții scurte și simple.

1. Excelența presupune o disciplină personală de fier

L-am întrebat pe doctorul Alain Simonpieri, unul dintre cei mai apreciați chirurgi oro-maxilo faciali din Monte Carlo și din Franța, care e trăsătura de caracter care l-a ajutat cel mai mult în carieră.

”Cred că am avut patru cariere într-una singură pentru că am muncit enorm. Trebuie să lucrezi foarte mult, trebuie să citești foarte mult, trebuie să fii serios și trebuie să faci sport pentru a fi sănătos. Când faci o operație timp de 5 ore, de exemplu, trebuie să fii în formă. Pentru că dacă bei alcool în noaptea dinainte, e imposibil să faci o operație dimineața. E necesar să ai o viață strictă, la fel ca atleții. Noi, dentiștii, suntem atleți profesioniști. Muncim 10-12 ore în fiecare zi și munca este foarte dificilă. Pentru că poți avea succes în 1000 de cazuri și dacă greșești într-unul singur, e un dezastru pentru pacient. Și nu poți să faci asta, trebuie să-ți respecți pacienții. Fiecare zi e o nouă provocare și provocarea e cum să ai succes în operație.”

2. Nu ne-am născut să fim mediocri

Doctorul Anton Sculean este decanul Universității de Stomatologie din Berna, Elveția, și unul dintre cei mai serioși și riguroși oameni pe care i-am întâlnit în viața mea. M-a fascinat ce mi-a răspuns când l-am întrebat care e crezul după care se ghidează în carieră.

”Întotdeauna am avut încredere în mine că pot să realizez ceea ce mi-am propus. Și întotdeauna mi-a plăcut să fiu în competiție, să depășesc media. Pentru că dacă suntem mediocri, ne pierdem timpul pe acest Pământ. Ăsta este crezul meu.”

3. Excelența cere sacrificii

Timișoreanul Bogdan Bâldea este unul dintre cei mai tineri medici pe care i-am intervievat pentru ”Medici de Elită” și, totodată, unul dintre cei mai buni stomatologi din actuala generație. A vorbit cu o sinceritate dezarmantă despre sacrificiile pe care le presupune o carieră de succes în stomatologie (și în orice alt domeniu, aș spune eu).

”Oamenii uită de tine într-un timp scurt, dar familia niciodată. Cam asta ar fi filosofia de care îți dai seama după ce îți sacrifici familia. Am doi copii pe care câteodată nu-i văd seara, iar în weekend de obicei sunt plecat. Când nu sunt plecat, sunt dedicat 100% lor. În ultimii ani am încercat să aloc familiei timp de calitate, însă îți pierzi îndemânarea de a oferi timp de calitate copiilor, pentru că ești un novice. Dacă la un pacient mă descurc, sunt sigur și nu mai am multe surprize, aici cred că sunt de-abia în anul I. Copiii știu ce lucrează tata, dar nu înțeleg de ce vine așa târziu acasă. Repet, partea asta cu studiile și cursurile îți mănâncă mult timp. În clinică tratezi pacienți pentru că trebuie să și trăiești, dar restul timpului îl folosesc foarte mult în direcția asta. Familia suferă la sfârșit cel mai mult, cred.”

4. Femeile pot fi egalele bărbaților. Dar trebuie să sacrifice multe pentru asta

Am avut, din păcate, o singură femeie în acest număr al publicației, parodontologul și experta în estetică facială Cleopatra Nacopoulos, din Grecia.

Am întrebat-o cum a reușit să mențină un echilibru între viața de familie și carieră și mi-a plăcut că a fost extrem de sinceră și a recunoscut că n-ar fi reușit fără sprijinul părinților ei, care au avut grijă de copiii ei, cât ea a studiat și a muncit.

Am întrebat-o, de asemenea, de ce sunt atât de puține femei doctori la conferințele stomatologice.

”Dacă iei un bărbat dentist și o femeie dentist, bărbatul trebuie să meargă la sală, să lucreze și să doarmă. Femeia trebuie să meargă la muncă, să aibă grijă de casă, să aibă grijă de copii, să aibă o viață socială – e cu totul diferit. Dar dacă insiști pe anumite lucruri și crezi în tine și în lucrurile pe care vrei să le faci, poți găsi timp. Dar îți sacrifici viața personală și te sacrifici pe tine. Deoarece pentru a studia, a avea o carieră, a fi o mamă și o soție bună, trebuie să dormi mai puțin și să lucrezi mai mult. Dar femeile sunt foarte capabile și trebuie să arate ce pot face.”

5. Oamenii vor conținut de calitate, nu ambalaje strălucitoare

Ceea ce mi-a spus doctorul american Hessam Nowzari despre noua generație de stomatologi cred că se poate aplica în orice domeniu. Oamenii încep să se plictisească de claxoane fără motor și își doresc calitate, nu ambalaje frumoase, dar goale (cough *influenceri* cough). 🙂

”Tinerii din noua generație sunt deștepți și nu vor cădea în capcana ta. Nu sunt impresionați de titlurile tale. Înainte, dacă spuneai că cineva e un profesor importanta, oamenii se entuziasmau și voiau să se pozeze cu el. Nu mai este cazul. Tinerii de azi vor să știe dacă ești sau nu calificat. Înainte, dacă aveai o prezentare atractivă în PowerPoint, impresionai audiența. Nu și noua generație. Știu toate dispozitivele și animațiile și, spre diferență de părinții lor, vor conținut.”

6. Nu trebuie să te naști pasionat, ci devii

Întâlnirea cu medicul sud-african Howard Gluckman a fost preferata mea. E un om care și-a pierdut soția din cauza cancerului, care trăiește într-o țară extrem de instabilă (mi-a și mărturisit, de altfel, că cea mai mare temere a lui ar fi să-i fie răpiți cei doi copii și să nu-i mai vadă niciodată) și, cu toate astea, e una dintre cele mai solare persoane pe care le-am întâlnit în viața mea.

Mi-a plăcut ce mi-a povestit despre cum a devenit medic, pentru că mi-a demontat preconcepția potrivit căreia ne naștem cu un anumit scop în viață. Potrivit doctorului Gluckman, poți deveni pasionat de ceva, dacă investești suficient timp și energie în respectivul lucru.

”Când eram la școală, voiam să devin veterinar, pentru că iubesc animalele. Dar pe vremea aceea, ca să fii admis la facultatea veterinară în Africa de Sud trebuia să vorbești unul dintre dialectele afrikaans, iar eu vorbeam doar engleza. Așa că un prieten mi-a spus «Eu o să fac stomatologie». M-am gândit «Hmm, sună bine, și eu o să fac asta.» (râde) Așa am intrat în stomatologie. Dar îmi place să lucrez cu mâinile și cu oamenii, așa că n-a fost doar un moft stupid. A fost o alegere extraordinară și nu m-aș întoarce la medicina veterinară. Iubesc ceea ce fac.”

7. Concurența te ajută să evoluezi

Un alt medic tânăr cu care am discutat, doctorul Ionuț Brânzan, mi-a povestit despre cum face față crizelor profesionale și despre sacrificiile pe care le face pentru a fi tot mai bun.

L-am întrebat ce îl motivează să susțină atât de multe conferințe, pe lângă munca din clinică.

”Vreau ca medicii să fie conștienți de ultimele metode, pentru că asta mă ajută implicit în cazul business-ului. Pentru că n-o să par eu cel nebun, care propune o metodă nouă de tratament, iar restul cabinetelor din jurul meu să spună că nu există această metodă. Plus că asta mă motivează să fiu up to date (la curent, n.red). Pentru că dacă nu aș susține conferințe, m-aș plafona.”

8. Succesul se măsoară în câți oameni ajuți

Întotdeauna am crezut că, indiferent cât de mic e (sau crezi că e) aportul tău la mersul lucrurilor în lume, poți schimba lumea în bine. Nu trebuie să fii chirurg, profesor sau pompier și să salvezi vieți, la propriu. E suficient să fii un jurnalist corect, un bucătar dedicat, un muzician pasionat etc. să poți face viața cuiva mai frumoasă.

Dr. Marius Steigmann, directorul unui institut de implantologie din Frankfurt, are o viziune similară despre ce înseamnă succesul profesional.

”Succesul profesional se măsoară în câte vieți schimbăm, nu în ceea ce fac eu. Împreună cu colegii pe care îi învăț, ne întrebăm întotdeauna câte vieți am schimbat, câte cariere profesionale am influențat, cum îi ajutăm pe colegi să să le poată acorda pacienților o terapie mai bună.”

9. Munca nu e suficientă, trebuie să ai și alte pasiuni

Majoritatea stomatologilor de renume mondial pe care i-am intervievat fac tot posibilul să aibă și timp pentru pasiuni, în afara serviciului. Mi-a plăcut foarte mult ce mi-a spus medicul italian Massimo Simion.

”A doua mea pasiune este să fac documentare despre natură și filmări subacvatice – în ultimii 10 ani am făcut câteva documentare despre rechini și crocodili. Nu-mi place să trăiesc făcând doar stomatologie, trebuie să am și alte pasiuni. Sigur, stomatologia îmi consumă cea mai mare parte din timp și din energie, dar am nevoie să am și alte preocupări. Dacă te gândești doar la stomatologie, nu ești destul de bogat din punct de vedere uman.”

10. Nu obții nimic cu minimum de efort

În pofida expresiei ”succes peste noapte”, oricine a realizat ceva cât de cât valoros în viață știe că în spatele unui ”succes peste noapte” există mii de nopți nedormite și mii de zile muncite.

Medicul Mihnea Cafadaru a vorbit despre promisiunile deșarte din industria stomatologică, dar eu aș păstra lecția asta pentru orice domeniu.

”În industria stomatologică se promit rezultate incredibile cu minimum de efort. Or eu știu foarte bine că nu există nimic care se poate face cu un minimum de efort.”

11. Bunătatea e mai importantă decât faima

Medicul american Samuel Lee are o veritabilă poveste de Cenușăreasa. Doar că, spre diferență de domnișoara cu gusturi dubioase la pantofi (serios, sticlă?), dr. Lee s-a ridicat de jos prin propriile eforturi, fără nicio zână bună.

Vine dintr-o familie modestă (mama lui și-a dorit toată viața un implant dentar, dar nu și l-a permis, așa că atunci când fiul ei a absolvit facultatea, a devenit primul lui pacient), dar a reușit nu doar să obțină 2 doctorate (dintre care unul la Harvard), ci și să inventeze o nouă tehnică stomatologică și o nouă metodă de radiologie dentară.

Cu toate astea, când l-am întrebat (ușor morbid, recunosc), cum ar vrea să fie ținut minte, n-a folosit termeni ca ”cercetător”, ”umanitar” sau ”inventator”.

Iată ce mi-a spus, în schimb:

”Vreau să fiu ținut minte ca un medic bun. Nu ca un medic faimos, ci ca un medic bun. A fi faimos îți aduce multe avantaje, dar are și dezavantaje. Și să fiu ținut minte ca un om etic și bun este mai important pentru mine decât să fiu ținut minte ca un om faimos.”