La 20 de ani semănam destul de mult cu Elle Woods din ”Legally Blonde” în materie de cunoștințe nutriționale, ecologice, economice sau politice. 10 ani mai târziu știu tot pe-acolo, dar am învățat să mă comport mai responsabil.
Am făcut mai jos o listă cu câteva deprinderi care mi-erau total necunoscute acum 10 ani, dar pe care le-am adoptat odată cu marele 3-0. Dacă aveți și voi experiențe similare, le aștept în comentarii. 🙂
Să mănânc legume
La 20 de ani singurele legume pe care le mâncam erau roșiile, ardeii și ceapa. Dar asta numai dacă erau topping pe o pizza. În prezent știu că vitaminele sunt importante, așa că mănânc cel puțin 4 tipuri de legume la micul dejun. Sigur, iubitul meu încă trebuie să-mi taie apio în fâșii și să sculpteze inimioare din fenicul, dar asta pentru că dezvoltarea mea emoțională s-a oprit, probabil, la vârsta de 9 ani.
Să cumpăr materiale textile naturale
Singurul lucru care mă interesa la 20 de ani la o haină era să arate bine (uneori nici măcar nu trebuia să arate bine pe mine să mă convingă s-o cumpăr – era suficient să arate bine pe manechin) și să coste puțin. Încă nu mi-au apărut primele riduri, dar cel mai clar semn că încep să îmbătrânesc e că am început să urăsc poliesterul. Încerc, pe cât posibil, să cumpăr haine din bumbac, in, mătase, catifea, denim, lână etc. Nu-mi reușește de fiecare dată, dar măcar materialele sintetice au devenit excepția nu regula din șifonier.
Să fac economii
În primii mei ani de job-uri, trăiam de la salariu la salariu, ca în gluma aia cu ”Mi-au rămas prea multe zile la sfârșitul banilor”. Noțiunea de a pune bani deoparte mi-era la fel de străină ca ecuația energiei cinetice turbulente (nu vă lăsați păcăliți de năucitoarele mele cunoștințe de fizică, am căutat pe Google ”the most difficult concept to grasp in physics”, ahahahaha). După 30 de ani, am început să pun deoparte un procent din salariu în fiecare lună și așa am reușit să-mi iau un an sabatic și să mă dedic scrisului, fără să-mi fac griji (prea mari) în legătură cu finanțele.
Să citesc etichetele produselor
La 20 de ani, dacă o cremă/un gel de duș/un șampon mirosea bine și mai avea și un ambalaj drăguț (eventual roz), era suficient să-l pun în coșul de cumpărături. Acum verific etichetele ca detectivii din romanele polițiste ale Agathei Christie să nu includă parabeni, parafine, formaldehidă, dietalonamină, uleiuri minerale etc. Evident că habar n-am ce înseamnă substanțele alea, dar știu că nu trebuie să le las să ajungă la mine pe piele/păr/unghii.
Să reciclez
Dacă mă întrebai la 20 de ani ce înseamnă reciclarea, probabil ți-aș fi spus să port aceeași fustă de două ori într-o săptămână. În prezent am sacoșe speciale pentru hârtii, cutii metalice, plastic și sticlă. În plus, încerc să cumpăr cât mai multe produse din materiale reciclate/reciclabile. Știu că mai am multe de învățat la capitolul ăsta, dar față de Ina de la 20 de ani sunt aproape o doctorandă în ecologie.
Să beau apă
Singura ocazie cu care beam apă la 20 de ani era dacă mi-era sete (moment în care bietul meu organism era deja în stare de deshidratare). Acum încerc să beau cei 2 litri regulamentari zilnic, fără să aștept să mi se facă sete. În plus, am descoperit că dacă după fiecare cocktail beau 500 ml de apă, a doua zi, ca prin magie, nu mai sunt mahmură (aș fi vrut să-i spună cineva secretul ăsta miraculos și Inei de 20 de ani).
Să dorm 8 ore pe noapte
La 20 de ani n-aveam nici cea mai vagă idee de ce mâncam mai mult (în special dulciuri), eram mai țâfnoasă sau îmi aminteam mai greu lucrurile după o noapte albă. Acum știu că somnul insuficient afectează nu doar buna dispoziție, ci și sănătatea. Încă mai fac nopți albe, dar trebuie să fie cu un scop (nu, maratoanele de seriale nu intră în categoria asta).
Să citesc secțiunea politică (înainte de cea de vedete)
Sunt prima care îmi recunosc ignoranța în ceea ce privește politica și economia internațională (în cazul politicii naționale e suficient să ai cunoștințe de operă bufă ca să înțelegi cum stau lucrurile), dar mă străduiesc să citesc zilnic câteva știri din domeniu. Sigur, știu mai multe despre psoriazisul lui Kim K decât despre politica fiscală europeană, dar faptul că acum 10 ani chestia asta nu m-ar fi deranjat câtuși de puțin, în timp ce acum îmi dă de gândit, e un real progres.
Să merg la medic regulat
La 20 de ani mergeam la medic în două cazuri: dacă aveam o rană deschisă care sângera sau dacă durerea de măsea devenea atât de puternică încât se putea confunda cu cea de la nașterea naturală. Noțiunea de ”control medical de rutină” mi-era la fel de străină cum le este cea de decență politicienilor români. Acum nu doar că am un medic de familie, un dentist, un ginecolog sau un dermatolog la care merg regulat, dar recent am fost la prima mea ecografie mamară, pe care o consider adevăratul meu moment de transformare într-o femeie (responsabilă).
Să îmi îndeplinesc menirea (oricare ar fi ea)
În primii 10 ani de carieră am acceptat job-uri în funcție de notorietatea companiei, elementul de noutate, provocarea job-ului sau salariul atractiv. Abia după 30 de ani am înțeles că dacă mai există un om în lume care poate să facă job-ul respectiv la fel de bine ca mine (sau chiar mai bine), atunci locul meu nu e acolo, făcând acel lucru. Acum cred cu tărie că fiecare dintre noi este nu doar excepțional, ci chiar cel mai bun la un anumit lucru și că e datoria noastră să descoperim acel ceva.
PS: de azi și până la 1 septembrie o să postez pe blog lunea, miercurea și vinerea datorită unui proiect pe care îl aștept de vreo 10 ani (dar care, din păcate pentru blog, îmi ocupă tot timpul). Dacă îmi simțiți lipsa, ne citim zilnic pe pagina de Facebook a blogului, unde o să postez texte din arhivă sau poze/video-uri etc.
Vă mulțumesc pentru înțelegere și abia aștept să ne recitim zilnic! 🙂
5 Comentarii
Anca
Sunt profund impresionata de deprinderile tale (dar si de faptul ca iubitul tau iti prepara micul dejun si iti taie inimioare din legume!!!). Eu singurele chestii pe care le fac altfel dupa marele 3-0 sunt job serios + rata la masina :)). Plus mai putine dulciuri si mai mult sport, ca arderile nu mai sunt ce-au fost. Si incerc sa imi traiesc viata fara sa fac rau altor fiinte (oameni sau animale).
Nu sunt de acord cu ultimul punct. Nu cred ca fiecare dintre noi este cel mai bun la un anumit lucru. As inlocui cel mai bun cu foarte bun. Dar imi place ca tu crezi asta.
Inoza
Anca, tu să fii impresionată? Are you kidding me?! Job serios și rată la mașină sounds like serious adulting to me! 😀 Nu mai zic nimic de partea cu dulciurile, sportul sau veganismul! Astea mi se par realizări colosale, față de ale mele.
N-am mai scris că uneori iubitul meu îmi face ”prăjiturele” din legume (adică suprapune mai multe felii de legume, tăiate diferit) sau le pune feliilor de castraveți ochi din piper roșu sau susan, ca apoi par un bebeluș. :))) Dar chiar asta face. ❤️
Cât despre ultimul punct, nu știu dacă m-am exprimat clar. Am vrut să spun că eu cred că fiecare dintre noi are o menire (asta nu înseamnă neaparat un job, ci poate fi un stil de viață). Și că până nu găsești acel lucru care te împlinește cu adevărat și care te face să-ți pui amprenta unică asupra lumii, n-ar trebui să te oprești din căutat. Dar sigur, we can agree to disagree on this one. 🙂
Aida
Ma bucur cand citesc articolul si constat ca fac deja multe din lucrurile enumerate de tine, chiar daca nu am inca 30 de ani, precum mancat de legume, economii, reciclare, medic etc. Mai am de lucrat la partea cu dormitul si la ultimul punct 🙂
Mult succes in noul proiect!
Inoza
Aida, felicitări, ești mult mai înțeleaptă decât am fost eu la vârsta ta și cu siguranță o să te bucuri de multe beneficii la 30 de ani. 🙂 La ultimul punct avem de lucrat toată viața, eu voiam doar să spun că nu eram nici măcar conștientă de el la 20 de ani. Mersi frumos! 🙂
Toma Tantica
Ador blogul tau