Dacă iubitul/soțul tău are gusturi similare cu 99,9% dintre bărbați, nu-i o idee grozavă să insiști să vă uitați la ”How To Lose A Guy In Ten Days” (unless you want to lose the guy in 10 days). Glumesc, nu riști decât să îți pierzi dreptul de a decide următorul film (acelea dintre voi care au văzut de două ori ”Deadpool” sau ”Mad Max” știu la ce mă refer).

Ca să evitați binecunoscutele negocieri cinematografice de duminică seara, v-am pregătit mai jos o listă de filme boyfriend-friendly, testate și verificate, care nu riscă să-i ridice partenerului glicemia la cote alarmante.

Unele sunt comedii ușoare, altele drame, altele ”dramedy”. Nu garantez că sunt pe toate gusturile, dar multe dintre ele vă vor aduce mai aproape unul de altul pe canapea.

PS: Aștept feedback după ce le urmăriți în doi și, evident, alte propuneri care au trecut testul în cazul cuplului vostru. 😉

Perfetti Sconosciuti (2016)

Șapte prieteni se întâlnesc la cină și acceptă să intre într-un joc (aparent) nevinovat. Ca să demonstreze că nu au nimic de ascuns, își pun telefoanele pe masă și decid să citească cu voce tare orice mesaj primesc și să pună pe speaker orice convorbire. Cum era și de așteptat, apar situații jenante și chiar dramatice și cei șapte prieteni descoperă că sunt, de fapt, străini unii pentru alții.

De ce e boyfriend-friendly: Filmul e un comentariu acid la adresa societății contemporane, ceea ce îi diminuează din latura romantică.

The Lobster (2015)

David trăiește într-o societate distopică în care celibatarii nu sunt tolerați. Poaspăt divorțat, are la dispoziție 45 de zile pentru a-și găsi perechea sau e transformat într-un animal, la alegere, și eliberat în Pădure. După ce încearcă (și eșuează) să-și găsească o parteneră, decide să se răzvrătească împotriva sistemului. Și, surpriză, ajunge să se îndrăgostească.

De ce e boyfriend-friendly: Iubitul tău va gusta umorul negru și satira fină la adresa societății.

The Little Death (2014)

Patru cupluri dintr-o suburbie australiană își explorează fanteziile sexuale și fetișurile. De la fantezii cu violuri, role play și până la fetișuri cu picioare sau unele mai bizare, cum ar fi dacryphilia, filmul prezintă, într-o manieră amuzantă, originală și emoționantă, modul în care viața sexuală ne afectează relațiile. Bonus: conține una dintre scenele de comedie la care am râs cel mai mult în ultimii ani.

De ce e boyfriend-friendly: Subiect provocator + comedie = mergi la țintă. Oh, și am pomenit că e despre SEX?

About Time (2013)

De departe cea mai convențională comedie romantică din această listă, ”About Time” prezintă povestea lui Tim, care, la 21 de ani, află de la tatăl lui că bărbații din familie au straniul dar de a călători în timp. Tim se folosește de abilitățile sale extraordinare pentru a-și repara greșelile în dragoste și învață, la final, o lecție foarte importantă.

De ce e boyfriend-friendly: Deși premiza e ușor ridicolă, spre diferență de alte pelicule romantice despre time travelling care pun bărbații pe fugă, filmul nu se ia în serios și, tocmai de asta, este fermecător.

Her (2013)

Theodore este un scriitor depresiv și sentimental, aflat în mijlocul unui divorț. Viața i se schimbă atunci când cumpără OS1, primul sistem de operare din lume care funcționează pa bază de inteligență artificială. Bărbatul devine atras de ”Samantha”, vocea din spatele sistemului de operare și, în cele din urmă, se îndrăgostește de ea.

De ce e boyfriend-friendly: Două motive pentru care filmul îi va capta atenția: latura SF și vocea sexy a lui Scarlett Johansson.

Medianeras (2011)

Martin și Mariana sunt doi tineri singuri și anxioși, care locuiesc vizavi unul de celălalt, dar nu se cunosc. Ambii au ciudățeniile lui simpatice: Marianei îi e teamă de lifturi și e obsedată de ”Where’s Waldo” (pentru abilitatea lui de a se ascunde în văzul tuturor), iar Martin are probleme de anxietate atunci când își părăsește apartamentul. Cei doi sunt, de fapt, suflete pereche, dar trebuie să depășească zidurile dintre ei (atât la propriu, cât și la figurat) pentru a se cunoaște.

De ce e boyfriend-friendly: În locul unui sentimentalism exagerat, filmul combină foarte inteligent animația cu fotografia și arta grafică pentru a sublinia izolarea și anxietățile personajelor.

Beginners (2010)

Oliver, un artist grafic de 38 de ani, primește două vești șocante: prima, că tatăl lui e gay și a doua, că acesta are cancer. În paralel cu înduioșătoarea relație tată-fiu, filmul prezintă și relația de dragoste dintre Oliver și Anna, o frumoasă franțuzoaică ce îl ajută să iasă din depresie.

De ce e boyfriend-friendly: Adevărata poveste de dragoste din film este între tată și fiu, un subiect care va sensibiliza până și cel mai dur bărbat. În plus, tatăl este interpretat de Christopher Plummer, care a primit un Oscar pentru acest rol.

Lars And The Real Girl (2007)

Lars este un tânăr extrem de timid, care reușește să-și depășească problemele abia când intră într-o ”relație” cu o păpușă gonflabilă. Atunci când își ia inima în dinți și o prezintă pe ”Bianca” micii comunități în care trăiește, ”relația” este primită cu o neașteptată căldură.

De ce e boyfriend-friendly: Am doar două cuvinte: păpușă gonflabilă. În aproape fiecare scenă. Ar trebui să fie suficient ca să îl convingi.

Me and You and Everyone We Know (2005)

Poate cel mai bizar film romantic pe care l-am văzut vreodată, dacă nu punem la socoteală ”The Future”, care este regizat, scris și jucat de aceeași ciudațică, dar adorabilă Miranda July. Filmul prezintă mai multe povești de dragoste (sau de conexiune interumană) emoționante, dar, în același timp, extrem de bizare. Vei vedea personaje pe care nu le vezi de obicei în filme, care interacționează în feluri la fel de rar întâlnite pe marele sau micul ecran.

De ce e boyfriend-friendly: Are un umor sec și o viziunea onestă, ciudată, frumoasă și hilară asupra relațiilor umane.

Nuovo Cinema Paradiso (1988)

Povestea urmărește viața lui Salvatore, un băiețel dintr-un sătuc sicilian, care devine un regizor faimos. Nu există doar una, ci trei povești de iubire: cea dintre Salvatore și dragostea vieții lui Elena, pasiunea lui Salvatore pentru filme și prietenia strânsă dintre băiat și proiecționistul de la cinematograful local. E o capodoperă clasică, așa că dacă nu l-ați văzut până acum, nu-l ratați! Bonus: Oscarul pentru cel mai bun film străin.

De ce e boyfriend-friendly: Scenariul, regia, actorii, muzica, toate sunt excepționale și invocă sentimentul dulce-amărui al nostalgiei pentru copilărie. Nu există niciun motiv pentru care iubitul tău n-o să fie la fel de emoționat de acest film ca tine.