Nu sunt o persoană matinală. Dacă ar fi după mine, ziua ar începe după ora 12. Cum nu e după mine, însă, și de cele mai multe ori trebuie să mă trezesc înainte de 8, am găsit câteva metode prin care să-mi fac diminețile nu doar suportabile, ci chiar grozave.

Yoga în pat

De ani de zile îmi tot propun să fac sport zilnic. Și eu și sportul știm că asta n-o să se întâmple, însă, niciodată (ca atunci când te întâlnești cu o veche cunoștință pe stradă și unul dintre voi spune ”Ar trebui să ne vedem la o cafea!” și celălalt se grăbește să încuviințeze zâmbind, deși amândoi știți că n-o s-o faceți).

Am descoperit, însă, conceptul de yoga în pat (mă rog, un practicant yoga ar considera exercițiile de mai jos un simplu stretching, probabil), care combină două dintre marile iubiri ale vieții mele: pijamalele și patul.

Yoga în pat (dacă sunteți yoghine, vă rog să citiți ”stretching”) m-a atras prin faptul că nu implică echipament, efort sau transpirație (care sunt, de altfel, motivele pentru care evit sportul).

Nu știu ce mă așteptam atunci când am început să fac exercițiile, dar la finalul lor am descoperit ceva uimitor: eram perfect fresh și nu simțeam deloc nevoia să beau cafea (ceea ce nu mi s-a mai întâmplat dimineața de nu mai știu când). În plus, îmi simțeam tot corpul viu și fiecare celulă relaxată. Și asta după doar 7 minute (da, există și varianta lungă, de 11 minute, dar evident că eu am făcut-o pe aia minimală).

Am decis, așadar, să încorporez exercițiile astea în rutina mea matinală, ceea ce vă doresc și vouă, mai ales că sunt convinsă că aveți deja echipamentul necesar (adică patul și, eventual, pijamalele).

Morning Pages/Jurnal de recunoștință

Cum mi-au schimbat viața trei pagini scrise de mână, în fiecare zi, v-am povestit într-un text care a fost citit până acum de peste 34.000 de oameni.

Dacă nu aveți însă la dispoziție 30 de minute în fiecare dimineață, puteți încerca să scrieți 5 minute într-un jurnal de recunoștință. Un studiu realizat de doi cercetători în 2003 a demonstrat că cei care își notează zilnic lucrurile pentru care sunt recunoscători devin mai optimiști, fac progrese spre atingerea obiectivelor personale, încep să se adapteze mai ușor la schimbări, dorm mai bine, au mai multă energie și ajung chiar să simtă mai puțină durere fizică.

Dimineața este momentul ideal pentru a ține un jurnal de recunoștință, pentru că astfel îți setezi o stare de spirit pozitivă pentru toată ziua, la fel cum seara este un moment bun pentru a trece în revistă toate lucrurile bune care ți s-au întâmplat în timpul zilei.

Ca un jurnal de recunoștință să fie eficient e important să te concentrezi pe sentimentele pe care le ai vizavi de obiectul recunoștinței tale și mai puțin pe ce scrii. Cum faci asta? Te gândești la lucrurile care te fac fericită cu adevărat și apoi descrii, pe larg, motivele pentru care ești recunoscătoare pentru respectivul lucru/om. Deci în loc să scrii ”Sunt recunoscătoare pentru Victor”, scrie ”Sunt recunoscătoare că Victor mă ascultă mereu atunci când sunt supărată și mă face să mă simt mai bine”.

Dacă ți-e teamă să nu scrii în fiecare zi aceleași lucruri sau să ajungi în pană de motive de recunoștință, poți prelua modelul lui Tim Ferriss. Antreprenorul scrie, pe lângă Morning Pages și un ”Five Minute Journal” zilnic dar, în loc să se gândească la motive aleatorii pentru care să fie recunoscător, folosește categorii:

✔️Relații
✔️O șansă/ocazie pe care o ai azi
✔️Ceva grozav care ți s-a întâmplat ieri sau ceva ce ai văzut ieri
✔️Ceva simplu în apropierea ta (pisica de pe canapea, cana ta preferată, cafeaua, cerul etc)

Îți poți alege câte o categorie de sus în fiecare zi și poți adăuga noi categorii, cu lucruri care sunt importante pentru tine (cărți care te binedispun, locuri în care îți place să mergi, hobby-uri care îți plac etc).

Meditația

Luna trecută v-am povestit că potrivit unor cercetători (americani, nu britanici) 40% din fericirea noastră e influențată de acțiunile și comportamentele pe care le facem conștient. Tot atunci vă dădeam 5 exemple de activități zilnice care ne-ar putea face mai fericiți și v-am spus că am ales să meditez zilnic, timp de 21 de zile. Nu mi-a ieșit chiar în fiecare zi (nu pentru că n-aș fi avut timp, ci pentru meditatul nu era o prioritate 😉 ), dar ori de câte ori am făcut-o, am simțit că sunt mai puțin anxioasă și stresată.

Am de gând să adaug meditația la rutina mea matinală pentru că, deși încă nu o practic corect, sunt conștientă că are niște beneficii psihice și fizice uimitoare.

Iată cum decurge o ”sesiune” de meditație de 3 minute la mine:

✔️Mă așez într-o poziție confortabilă, de preferat într-o încăpere aerisită, în care nu mă deranjează câinele.
✔️Închid ochii și mă concentrez pe respirație.
✔️Inspir în 4 timpi, îmi țin respirația timp de 4 timpi și expir timp de 8 timpi (asta, ultima, încă îmi dă bătăi de cap).

În timpul ăsta creierul mă bombardează cu tot felul de informații pe care le consideră cruciale în acel moment, cum ar fi o scenă din serialul pe care l-am văzut cu o seară în urmă, ce aș vrea să mănânc la micul dejun sau programul meu pentru ziua respectivă. Tot ce fac atunci e să mă concentrez din nou pe respirație și s-o iau de la capăt.

Nu știu dacă asta e ideea, dar pentru mine meditatul înseamnă lupta asta permanentă între respirație și creierul meu agitat. Important nu este să nu am gânduri deloc, ci să le ignor și să mă întorc mereu la respirație.

În filmulețul ăsta mai multe vedete (printre care Oprah, Jennifer Lopez, Martin Scorsese, Ellen Degeneres sau Jerry Seinfeld) spun că meditează de 2 ori pe zi, câte 20 de minute. Scopul meu e să ajung la 3 minute pe zi dimineața și apoi, cu puțin noroc încă 3 după-amiaza.

Apa caldă cu lămâie

Nu cred că am citit despre ritualul de dimineață al unei actrițe sau al unui model și să nu fi întâlnit sintagma ”apă caldă cu lămâie”.

Băută la prima oră a dimineții, pe stomacul gol, apa caldă cu lămâie are foarte multe beneficii: îți activează metabolismul (adică arzi mai repede grăsimile), îți alcalinizează organismul (chiar dacă lămâia e acidă), îți dă energie, are proprietăți antioxidante (combate radicalii liberi, ceea ce înseamnă că pielea rămâne tânără mai mult), îți curăță și îți stimulează ficatul și rinichii etc.

Important după ce o bei este să aștepți 30 de minute înainte să te speli pe dinți, să mănânci sau să bei altceva. Și, dacă ți-e teamă că acidul din lămâie îți poate afecta smalțul dinților, poți folosi un pai.

Îmi place apa caldă cu lămâie? Nu în mod deosebit. Aș prefera o cafea la prima oră a dimineții? Oricând! Dar bând dimineața paharul cu apă caldă și lămâie, simt că fac ceva benefic pentru organismul meu și simpla conștientizare a acestui gând mă face să mă simt bine, ca și cum m-aș răsfăța cu ceva.

***

Oricare dintre ritualurile de mai sus, indiferent dacă le practici împreună sau separat, te va ajuta să-ți începi ziua într-un mod mult mai plăcut și sănătos. Făcând yoga câteva minute, scriind despre lucrurile pentru care ești recunoscătoare, meditând sau bând ceva sănătos dis-de-dimineață, îți vei da seama că a avea o zi bună ține mai puțin de noroc și mai mult de tine. 🙂