Abia aştept să vă povestesc experienţa cracoviana din acest week-end, dar, mai întâi, loială unei vechi promisiuni făcute Adinei (prietenii ştiu de ce) o să vă povestesc ce şi cum cu acest Giedroyc College of Commmunication and Media, al cărui site îl puteţi vizualiza aici.

Background Info:

Colegiul a fost fondat în 1994 (penarul meu e puţin mai bătrân decît facultatea la care învăţ) şi are două secţii, respectiv Department of Acting and Media Arts şi Department of Political Science. V-am amintit ambele secţii, pentru că, pentru un outsider, unele activităţi din facultate ar putea părea suspecte. De exemplu, o voce de fată cântând în mijlocul unui curs, ritmuri de tango răsunând din pereţi, trepidaţii ale tavanului sau strigăte de luptă. Toate acestea pentru că studenţii de la departamentul de teatru fac cursuri de Music Skills, Classical Dance, Acrobatics sau Martial Arts. Aţi ghicit, poate, că eu nu mă număr printre aceşti norocoşi…

TEST DE PERSONALITATE: Ai stofă de student la Giedroyc?

Dacă vrei să afli în ce măsură vei putea vreodată visa să devii student al acestei eminente instituţii, rezolvă chestionarul următor:

A. Ai avut cel puţin o apariţie televizată:

  1. La un concert de rock (fiind unul dintre membrii formaţiei)?
  2. În casa Big Brother (unde de preferinţă ai fost şi protagonistul/a unor scene fierbinţi)?
  3. La o emisiune în care se discută despre ultima ta operaţie siliconată?
  4. Ca trecător, prin faţa ferestrelor de la Naşul.

B. Deţii cel puţin :

  1. Un Mini Cooper
  2. O poşetă Coco Chanel originală
  3. O pălărioară Liza Yu Chen (normal, de la mama ei de acasă)
  4. O pereche de blue-jeans Cavalli
  5. Nu prea.

C. Ai fost măcar odată la :

  1. Decernarea Oscarurilor
  2. Paris -shopping
  3. Oriunde altundeva, atât timp cât ai avut cu tine poşeta Chanel şi cizmele Cavalli.
  4. Constanţa.

Rezolvarea testului: Dacă răspunsurile tale coincid cu oricare dintre primele trei variante ale fiecărei întrebări- FELICITĂRI!!! Te-ai încadra perfect printre studenţii şi studentele de la facultatea noastră. Dacă ai ales de fiecare dată varianta finală-FELICITĂRI!!! Eşti un om normal.

Acum o să am şi bunăvoinţa de a vă explica (foarte pe scurt, că mă grăbesc la cel mai plictisitor curs ever) cum e cu fauna studenţească de aici, despre a cărei organizare şi habitudini v-am dat câteva indicii în testul de mai sus. Da, avem un individ care e rock star cu acte în regulă, adică cu apariţii la teveu, concerte & co. Da, avem o individă care a participat la BB-ul polonez, unde a prestat scene de mare implicaţie personală, şi care vrea să devină Paris Hilton a naţiei poloneze. Şi da, o mai avem pe fina (de botez, adică) a lui Roman Polanski, blonda cea mai bârfită din colegiu, pentru multiplele operaţii de înfrumuseţare la care şi-a supus nasul, bărbia & co, şi (poate) şi pentru averea de 4 milioane de dolari (americani, fireşte), moştenită de la răposatul ei tată. Să fiţi cu ochii pe ea, că tânăra a promis că va cuceri Hollywood-ul. Vedeţi, aşadar, că povestea cu ţoalele Cavalli sau poşetele Miu Miu care îmi defilează zilnic prin faţă nu-s basme.

Bineînţeles, ca în Beverly Hills 90210, sunt şi pe-aici Brandoni şi Brende Walsh sau Andree Zuckerman (dacă vă mai amintiţi, era tocilara aceea drăguţă cu ochelari şi crush pe Brandon). Dar de ei n-o să vă povestesc, pentru că îi puteţi întâlni foarte bine şi pe stradă.

Vivant Professores!

O să vă fac şi o scurtă listă cu distinsele cadre didactice care ne predau (din păcate, aproape în regim de meditaţii particulare, adică doar mie şi celorlalte 3 studente Erasmus):

  • R. Frelek: predă International Relations şi e profesorul meu preferat. E un individ scund, cu un zâmbet prietenos şi nedespărţit de o veşnic aburindă ceaşcă de cafea. Nimic din înfăţişarea lui nu te-ar face să bănuieşti că omuleţul binevoitor de la catedră e ex-ambasadorul Poloniei la Naţiunile Unite, sau negociatorul-şef în cadrul unei operaţiuni de eliberare a 6 ingineri polonezi, răpiţi de kurzi (pentru a obţine 3 milione de dolari sau arme),misiune pe care, de altfel, a îndeplinit-o cu succes. E o plăcere sa asculţi micile anecdote autentice pe care le ştie despre politicienii lumii.
  • Ph. D. Marek Syopski predă Antropology of Modernity, Contemporary Aspects of Communication şi News and Topical Production. E un profesor masiv, aprent sever, care a băgat deja spaima în colegii mei din anul I, cu care fac împreună Contemporary Aspects. Ne-a ameninţat deja cu un examen serios şi cu ascultare la fiecare oră. Aaaaa…. Mă simt din nou ca-n liceu…
  • Ph. D. Zofia Rutyna Frelek predă Contemporary Polish Culture şi este, după cum aţi ghicit soţia domnului Frelek. E o profesoară-mamă, care ne-a dus la primul meu muzeu polonez, ne-a cumpărat prăjitură, ceai şi cafea şi ne-a împrumutat cărţi despre tradiţii şi obiceiuri poloneze (cu multe poze, ceea ce e esenţial). Abia aştept următorul ei curs.
  • Mikolaj Dzierzanowski predă Photography şi lucrează ca freelancer, realizând materiale pentru numeroase reviste poloneze. Îmi place pentru relaţia deschisă pe care o are cu studenţii (e şi foarte tânăr), dar n-am vorbit niciodată cu el. Probabil nici n-o s-o fac. Nu ştie o boabă de engleză.
  • M. A. Anna Mazurkiewicz predă Basic Polish. Am avut un singur curs cu ea, aşa că mai trebuie să-mi lăsaţi timp s-o cunosc. Râde mult, are răbdare cu noi şi vorbeşte prost engleza. Atât deocamdată.
  • M. A. Anna Mentlewicz predă TV Journalism, e realizatoare la o televiziune poloneză, şi mă va duce în practică sâmbătă acolo. Tare sunt eu curioasă ce-o să înţeleg din ce se întâmplă, având în vedere că pot să spun doar “Pe mine mă cheamă”, “Cum te cheamă pe tine?” şi asta cu un accent infect.

Sper ca descrierea mea succintă şi subiectivă să vă fi satisfăcut măcar puţin din curiozitatea pe care o nutriţi faţă de sistemul de învăţământ superior polonez (şi privat, pe deasupra!). Promit că nu mă mai lenevesc şi că o să vă mai povestesc şi altele. Am plecat să prind tramvaiul. Vă pup în poloneză!